Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

6.Απέσυραν ρύθμιση - σκάνδαλο για τους «ημετέρους»

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Απέσυραν ρύθμιση - σκάνδαλο για τους «ημετέρους»
Πάλι τα κομματόσκυλά τους θέλουν να προστατεύσουν.
Έ,και λοιπόν ? Αμφιβάλλει κανένας ότι θα βρούν άλλο τρόπο ?
Μαζί με τα ‘’ξερά’’, θα καούν και μερικά ‘’χλωρά’’, είναι αναπόφευκτο.
Φτάνουν πια οι ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. Ελπίζω να το πήρε χαμπάρι έγκαιρα ο Μητσοτάκης
 

Ethnos.gr 
Νίκος Β. Τσίτσας
    Εσπευσε, χτες το απόγευμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ανακοινώσει ότι θα αποσύρει την προκλητική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν πριμοδότηση μορίων για αποσπασμένους υπαλλήλους σε υπουργικά γραφεία με στόχο να «προστατευτούν» από τη διαθεσιμότητα κατά τη φάση της αξιολόγησης.
    Η νομοθετική ρύθμιση είχε δημιουργήσει σάλο αντιδράσεων, καθώς ήταν φανερό ότι η συγκεκριμένη διάταξη μείωνε τις πιθανότητες να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι συνεργάτες υπουργών τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας με οριζόντιο τρόπο, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Στο σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 90 παραγ. 2α αναφέρεται ότι «η αποτίμηση προσόντων του υπαλλήλου στηρίζεται σε επιμέρους κριτήρια που αφορούν τη βασική και επαγγελματική του εκπαίδευση, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία, τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 63/2005...».
    Οι διατάξεις του π.δ. 63/2005 περιγράφουν τους αποσπασμένους υπαλλήλους σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών και γενικών και ειδικών γραμματέων.
    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η διάταξη προέβλεπε την αυξημένη μοριοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων που είναι συνεργάτες υπουργών, καθώς κατά την περίοδο που υπηρετούν σε υπουργικά γραφεία δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογηθούν στις υπηρεσίες τους και σε περίπτωση αξιολόγησης κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε σημαντικά πόστα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες χτες το πρωί πριν ξεκινήσει η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε τα παράπονα βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι ζήτησαν να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς της «πριμοδότησης» και οι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι στα βουλευτικά και στα κομματικά γραφεία.
    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής αρνήθηκε να συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ότι στα κριτήρια αξιολόγησης θα υπολογιστεί έαν ένας υπάλληλος έχει περάσει στο Δημόσιο με διαδικασίες σκληρού ΑΣΕΠ.
    Αντίστοιχα και στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε κύμα αντιδράσεων καθώς στελέχη του Κινήματος και βουλευτές επισήμαναν πως εάν δεν υπάρξει μία μορφή «πριμοδότησης» των συνεργατών υπουργών και βουλευτών, τότε δεν θα υπάρχει κανένα κίνητρο για να συνεχίζουν να εργάζονται στις θέσεις τους, αφού θα απειλούνται με διαθεσιμότητα. Στελέχη του κόμματος ανέφεραν παραδείγματα δημοσίων υπαλλήλων που είναι εξαίρετοι επιστήμονες και βρίσκονται στο πλευρό υπουργών, παράγοντας σημαντικό έργο, οι οποίοι θα έπρεπε να «προστατευτούν» από την κινητικότητα.
Απόσυρση
    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης έπειτα και από συνεργασία με την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου, βλέποντας τις αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών τη στιγμή που εντείνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα, αποφάσισε να αποσύρει τη σχετική διάταξη, βάζοντας οριστικό τέλος στις συζητήσεις για «πριμοδότηση ημετέρων υπαλλήλων» ή ακόμα και για εξαιρέσεις από τη διαθεσιμότητα.
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καταθέσει σήμερα «νομοτεχνική βελτίωση στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ''Φορολογία Εισοδήματος, Επείγουσα Εφαρμογή του Νόμου 4046/2012 και του Νόμου 4127/2013 και άλλες διατάξεις'', με την οποία θα καταργεί την αποτίμηση προσόντων δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Π.Δ. 63/2005».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου