Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα Κυριακή στην 7η Γιορτή ΚάστανουΣήμερα Κυριακή στην 7η Γιορτή Κάστανου
    Η 7η ετήσια Γιορτή Κάστανου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τον τοπικό σύλλογο Μ.Α.Σ. Ομβριανό. Τα Πετροκέρασα είναι ένας από τους πολύ λίγους εναπομείναντες παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της χώρας, από τους παλαιότερους ιστορικά και σε υψόμετρο 580 μέτρων στους βορεινούς πρόποδες της οροσειράς Χορτιάτη-Χολομώντα.
    Οι επισκέπτες καλωσορίζονται με κάστανα ψημένα στα κάρβουνα και με κόκκινο κρασί, ενώ μπορούν να περιηγηθούν στα σοκάκια του χωριού, αλλά και να απολαύσουν την τοπική κουζίνα κάτω από τα θεόρατα πλατάνια της πλατείας, όπου θα γίνει και το γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Φέτος το γλέντι θα πλαισιώνει ο χορευτικός όμιλος της Γαλάτιστας.
    Όπως σε κάθε αντίστοιχη εκδήλωση, παραγωγοί του χωριού μαζί με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους: κάστανα, ρόδια, μήλα, φλαμούρι, μέλι, τσίπουρο, κρασί, κ.ά. Την ίδια μέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν και τον πρόσφατα αναπαλαιωμένο Πετρόμυλο των Πετροκεράσων, δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία.
    Με μια ιστορία που καταγράφεται από τον 17ο αιώνα, τα Πετροκέρασα βρίσκονται σε απόσταση 44 μόνο χιλιομέτρων από την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στρίβετε στα Βασιλικά προς Περιστερά – Λιβάδι. Πριν φθάσετε στο Λιβάδι στρίβετε προς Πετροκέρασα) ή 48 χιλιομέτρων από την Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης (από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας στρίβετε στην Γερακαρού προς Ζαγκλιβέρι. Μόλις μπείτε στο Ζαγκλιβέρι στρίβετε προς Αδαμ – Πετροκέρασα). Και οι δυο διαδρομές είναι ασφαλτοστρωμένες.
    Η πλούσια βλάστηση της περιοχής κυριαρχείται από καστανιές, οξιές και βαλανιδιές, ενώ σε αρκετά σημεία υπάρχουν εγκαταστάσεις για πικ-νικ, καθώς και διαδρομές για πεζοπορία και mountain bikes.
    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site του τοπικού συλλόγου www.omvrianos.gr ή/και την σελίδα στο facebook: omvrianos petrokeraswn.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου