Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Κόβεται η παράσταση στο Εθνικό μετά τις αντιδράσεις για το κείμενο του Σάββα Ξηρού .ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Κόβεται η παράσταση στο Εθνικό μετά τις αντιδράσεις για το κείμενο του Σάββα Ξηρού .
Έστω και την τελευταία στιγμή, τους ‘’έκοψε’’ λιγάκι.
    Μετά το σάλο που προκλήθηκε για τη χρησιμοποίηση κειμένου του Σάββα Ξηρού, κόβεται η παράσταση της Πηγής Δημητρακοπούλου στην πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
    Το Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να σταματήσει τη παράσταση  «Ισορροπία του Nash» η οποία στηριζόταν στο βιβλίου του τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρού, τεσσερις ημέρες πριν την ολοκλήρωση του κύκλου της. 
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εθνικού:
    «Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας.  Έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει.
    Ενώ το βασικό της μήνυμα είναι πως καμία ιδέα δεν δικαιούται να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, η παράσταση οδήγησε, ερήμην της, στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, προξενώντας περισσότερο πόνο παρά προβληματισμό. Τέλος, ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι η συνέχιση της παράστασης θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο, αντί να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και το γόνιμο προβληματισμό, στηρίζει εγκληματίες για πάντα καταδικασμένους στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
    Για τους παραπάνω λόγους επιλέγουμε να σταματήσουμε τις παραστάσεις του έργου Ισορροπία του Nash, χωρίς επ’ ουδενί να παραιτούμαστε από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως οφείλουμε να κάνουμε ως Εθνικό Θέατρο».
    Από την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου
    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Στάθη Λιβαθινού, ήταν να συνεχιστεί η παράσταση, μιας και ο ίδιος διαχωρίζει την τέχνη από την πολιτική.
    Παρ όλα αυτά το Εθνικό έγινε αποδέκτης πολλών απειλών και μηνυμάτων με υβριστικό περιεχόμενο και ο Στάθης Λιβαθινός θεώρησε ότι πιθανών να έβαζε σε κίνδυνο ηθοποιούς και κοινό, εάν συνέχιζαν οι παραστάσεις.
    Ο Στάθης Λιβαθινός τονίζει ότι επρόκειτο για την Πειραματική Σκηνή που σκοπός της είναι να κάνει ερευνητική δουλειά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου