Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1158

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1158
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΩΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
2.ΕΡΤ…ΚΑΠΟΥΤ !
4.Κύριε Πρωθυπουργέ,
5.Χαίρε Τσεπέρκα ! !
8.Με το θάρρος της γνώμης μου
10.ΜΟΝΑΞΙΑ
11.Όταν ο Σίμος Κεδίκογλου υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο
παγωμένο και αφιλόξενο... Παρίσι!
12.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.ΕΡΤ…ΚΑΠΟΥΤ !
 
Ανδρέας
    Όλοι κατά καιρούς, μιλάμε για ‘’κεραυνούς εν αιθρία’’, και πράγματι κάπως έτσι γίνεται συνήθως.
Στην περίπτωσή μας όμως, μπορούμε να μιλήσουμε για το ‘’χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου’’, αφού εδώ και καιρό ήταν αναμενόμενα κάποια μέτρα για την ΕΡΤ, δεν ξέραμε όμως ποια ακριβώς ( ή περίπου ) θα είναι.
    Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι στην κυβέρνηση εμπνεύστηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο , τον Γόρδιο Δεσμό και τον τρόπο που τον έλυσε. Έτσι, βγήκε το ξίφος και ο δεσμός λύθηκε. Ό τι δεν λύνεται, κόβεται. Όλα ωραία και καλά, μέχρι εδώ.
    Τον κόψαμε λοιπόν τον γόρδιο δεσμό, αφού μάλλον δεν μπορέσαμε να τον λύσουμε. Τώρα, αν προσπαθήσαμε, αν θελήσαμε, αν μπορούσαμε να τον λύσουμε, αυτό δεν το ξέρω. Ξέρω το αποτέλεσμα.
    Πρίν συνεχίσω, μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες απολύτως αναξιόπιστες πληροφορίες από ανεξακρίβωτη πηγή που πήρα τον καιρό εκείνο, όταν κάποιος Μπαγλαμίτης ή κάπως έτσι, πέρασε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Πρίν ‘’ξεπαστρέψη’’ όλη την ιεραρχία των ΕΔ, από τον φόβο πραξικοπήματος, είχε εισηγηθεί στον τότε πρωθυπουργό το κλείσιμο της ΕΡΤ, με το αιτιολογικό ότι στα πραξικοπήματα παγκοσμίως αλλά και κινηματογραφικώς, οι πραξικοπηματίες πρώτα από όλα, καταλαμβάνουν την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αφ ενός για να μεταδίδουν τα μηνύματά τους, και αφ ετέρου να μην μπορούν οι αντίθετοι να μεταδώσουν τα δικά τους. Λέτε αυτό να ίσχυσε ετεροχρονισμένα ?
    Να λοιπόν, που αποκτήσαμε καινούριο θέμα να ασχοληθούμε, εκεί που η Χιτλερμέρκελ και ο Γκεριγκσόιμπλε μας είχαν αφήσει προσωρινά ήσυχους. ( Μην απογοητεύεστε, θα γυρίσουν δριμύτεροι )
Το κύριο ερώτημα είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ή όχι ?
    Οι απαντήσεις είναι δύο και το παράδοξο είναι ότι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ είναι σωστές. Κάι το ‘’ΕΠΡΕΠΕ’’ αλλα και το ‘’ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ’’.
    Έτσι που έγινε η κατάσταση, δίνεται μια απίθανη περίπτωση για κομματική εκμετάλλευση, από όλους προς όλους. Ο καθένας θα λέει ( και άρχισε ήδη να λέει ) το ‘’κοντό του και το μακρύ του’’, και, το αστείο της υποθέσεως είναι …ότι θα έχει δίκιο!
    Και όλοι εμείς οι υπόλοιποι, που δεν είμαστε πολιτικοί ή κομματόσκυλα διαφόρων χρωμάτων, έχουμε την άποψή μας, και ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΚΙΟ !
    Ας δούμε , τι γινόταν ή τι υποπτευόμασταν ότι γινόταν στην πάλαι ποτέ πλέον ΕΡΤ.
    Κατ΄αρχή, κανείς δεν διαφωνεί ότι τα χρήματα ξοδευόταν σε απίθανους ρυθμούς και ποσότητες, για αμφιλεγόμενα ή και απαράδεκτα θέματα. Θυμάται κανείς, πριν από πολλά χρόνια εκείνο το ‘’ΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΑΝ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ’’ ενός απίθανου που παρίστανε το σκηνοθέτη και που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΡΤ ? Είχε ξεσηκωθεί μια γενική κατακραυγή, εξαιρουμένων βέβαια των ‘’κουλτουριάρηδων’’. Τι σας θύμισα τώρα, τους μεγαλύτερους…
    Ας πάμε στην ουσία, επιγραμματικά, γιατί πρόκειται περί γνωστών περιπτώσεων.
    Δυσθεώρητα υψηλές αμοιβές σε προσωπικό με πομπώδεις θέσεις και μηδενική ή ελάχιστη παρουσία και προσφορά. Κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό κάποια ‘’μισθολόγια’’, τα οποία ξεπερνούσαν τα όρια της προκλήσεως.
    Υπέρογκες αμοιβές σε συντελεστές εκπομπών, έστω και αξιόλογων. Να μην τις λέμε κιόλας, μια φορά την εβδομάδα ήταν…
    Καταφύγιο του ‘’κάθε πικραμένου’’, αρκεί να ήταν κομματόσκυλο, και να ήξερε και λίγα ελληνικά. Πολλές φορές, και αυτά δεν ήταν απαραίτητα.
    Για πολλούς ( δημοσιογράφους, παραγωγούς, κτλ κτλ ) θα μπορούσαμε να πούμε ότι ‘’άξιζαν τα λεφτά τους’’, όχι όμως και ΤΟΟΟΣΑ λεφτά. Και μάλιστα, σήμερα, με την ανεργία εκεί που είναι και τους μισθούς κάπου στο βάθος.
    Για το χαρτζηλίκι τους, έδιναν εκπομπές σε απίθανους και απίθανες, αρκεί να υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα ( Μιμή…πχ ). Και με τι αμοιβές….
    Απερίγραπτος διοικητικός κυκεώνας, με αντικρουόμενες εντολές ( σε απολύουμε – δεν σε απολύουμε )
    Εσείς ξέρετε και άλλα.
    Η προσφορά της ? Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι σε πολλά θέματα ήταν σημαντική. Υπήρχαν εκπομπές πολύ καλές ποιοτικά και ενημερωτικά, οι οποίες δεν στοίχιζαν ‘’της Παναγιάς τα μάτια’’.
    Μια άλλη παράμετρος είναι, το ότι 2600 – 2700 εργαζόμενοι ‘’πετάχτηκαν στο δρόμο’’ κατά την προσφιλή έκφραση των ποικιλοχρόμων συνδικαλισταράδων. Αυτό είναι γεγονός.
    Η όποια αποζημίωση απολύσεως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει την ζημιά τους. Και βέβαια, οι περισσότεροι από τους 2600, δεν ήταν υψηλόμισθοι που κατασπάρασσαν τον κρατικό προυπολογισμό. Ηταν απλοί εργαζόμενοι, σαν όλους τους τίμια εργαζόμενους. Για αυτούς, λυπάμαι πραγματικά. Θα έπρεπε να λυπούνται και αυτοί που με τις ‘’λαμογιές’’ τους τους έστειλαν στην ανεργία. Αλλα, μην ζητάμε και ευαισθησίες…Όποιοι τις επικαλούνται, συνήθως είναι αναίσθητοι και ανάλγητοι.
    Μου έκανε εντύπωση, η δήλωση του Κεδίκογλου σε ερώτημα, πριν από λίγες μέρες, εάν πρόκειται να κλείσει η ΕΡΤ. Όχι η δήλωση με την οποία το διέψευσε, αυτή είναι η δουλειά του, αλλα το ότι ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ να δώσει την απάντηση. Η γνώμη μου είναι ότι ΗΞΕΡΕ τι πρόκειται να γίνει, αλλα ‘’έψαχνε’’ στο μυαλό του την απάντηση. Όσοι μπορούν, ας ξαναδούν το βίντεο. Θα το διαπιστώσουν.
    Τι θα γίνει και με τα ‘’τηλεοπτικά δικαιώματα’’ των αθλητικών μεταδόσεων ? Οι ομάδες θα πάρουν τα λεφτά ’τους’ ? Το ‘’τους’’, μπαίνει σε εισαγωγικά, γιατί πρόκειται για τα δικά μου λεφτα και τα δικά σας που οι καρεκλοκένταυροι σκορπούσαν αφειδώς και ασυστόλως.
    Επρεπε να κλείσει η ΕΡΤ ?
    Στην κατάσταση που την έφεραν, μάλλον ΝΑΙ. Δεν θα κρίνουμε μόνο από το προσφερόμενο πρόγραμμα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό. Θα κρίνουμε από όσα κρύβονται ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ. Δεν τα ξέρουμε όλα, θα πεί κάποιος. Τα φανταζόμαστε μετά βεβαιότητος, θα του πούν οι υπόλοιποι.
    Υπάρχει κάποιος κανόνας. Δεν γκρεμίζουμε τίποτα, εάν προηγουμένως δεν έχουμε αποφασίσει και σχεδιάσει το ΤΙ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ στη θέση του. Οι υποδομές, υπάρχουν. Αρκεί να αξιοποιηθούν όπως πρέπει από άτομα ΆΞΙΟΛΟΓΑ και ΤΙΜΙΑ, που με επαγγελματικά κριτήρια ξέρουν το τι θα κάνουν. Ίσως υπάρχουν κάπου. Αρκεί να μην είναι ΑΔΗΦΑΓΑ.
    Εντάξει, λοιπόν, την έκλεισε την ΕΡΤ η κυβέρνηση ( ποια ‘’κυβέρνηση’’, τα 2/3 της, ή τα 3/5 της, ή βάλτε εσείς ποσοστό, όχι όλη πάντως ). Και όλοι διαμαρτύρονται, γιατί έκλεισε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ νόμιμο κανάλι στην Ελλάδα. Πού ?? Στην Ελλάδα, την χώρα της παρανομίας.
    Δεν μας αρέσει να το λέμε, αλλα έτσι είναι. Γιατί φωνάζουν τώρα ? Γιατί δεν έκαναν τόσα χρόνια ΝΟΜΙΜΑ τα παράνομα, ή γιατί δεν τα έκλεισαν ? Την απάντηση την έδωσε πριν από πολλά χρόνια ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου.’’ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…’’ Και με ποιους θα έρχονταν σε σύγκρουση ? Με τον Μπόμπολα, τον Λαμπράκη, τον Κυριακου κτλ κτλ ? Και μετά τι θα γινόταν ? Αφού αυτοί ‘’βοηθούσαν΄΄ και προέβαλαν το ανύπαρκτο έργο τους. Αυτοί ‘’έθαβαν ‘’ τους αντιπάλους για να μην χαλάσει η ‘’μανέστρα’’. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
    Δεν το φαντάζομαι, αλλά καλά θα κάνουν οι ‘’κρατούντες’’ να προσέξουν και εξασφαλίσουν το αξιόλογο Αρχείο της ΕΡΤ, που εγώ το θεωρώ κληρονομιά μας .
    Απάντησα στο ερώτημα, εάν καλώς έκλεισε η ΕΡΤ ? Όχι, ε ? Μα δεν πρόκειται να απαντήσω. Ο καθένας έχει την δική του απάντηση, και κάπου την στηρίζει. Ίσως, η κατάσταση να μην ήταν αναστρέψιμη, ίσως η εξυγίανση να ήταν αδύνατη, ίσως έπρεπε να ξεφορτωθούν δεινά του παρελθόντος. Στο κάτω – κάτω της γραφής, κρατικά ήταν, ό τι θέλανε την κάνανε. Και την κάνανε !
    Δεν ξέρω  για εσάς, εμένα πάντως θα μου λείψουν μερικά πράγματα, ειλικρινά.
    Θα μου λείψει το σήμα ( μόνον ) της ‘’ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’’.
    Θα μου λείψουν οι Ιστορικές Αναδρομές .
    Θα μου λείψουν οι εκπομπές του στυλ ΄΄ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ’’ .
    Θα μου λείψουν αρκετά, μια και βλέπω αρκετά τηλεόραση.
    Και θα μου λείψει και η ‘’ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΙΑ’’, γιατί, τώρα με τι θα με παίρνει ο ύπνος το μεσημέρι ???

  
    Δείτε τι αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ στο πλαίσιο της 4ης αναθεώρησης του μνημονίουGreece: Fourth Review Under the Stand-By Arrangement and Request for
Modification and Waiver of Applicability of Performance Criteria, July 2011 

Closure of non-essential public entities and agencies (0.5 percent of GDP).
We have already made progress in this area, with some 4,500 entities closed or merged under the “Kallikratis” local government reform. The focus will now shift to the more than 1,500 public entities under line ministries and in the social security sector. We have already closed 77 of these entities and by mid-August we will pass legislation to close a further 40 small entities, merge 25 other small entities, and to close, merge or consolidate an additional 11 large entities with total current employment of 7,000 (including existing asset management companies; construction companies; and public television stations). "
   
Υ.Γ Θα μου πείτε και ποιός διαβάζει τα μνημόνια, τις σχετικές αναφορές και εκθέσεις της τρόικας...;;
Που να προλάβουν τα παιδιά...έχουν πολλές δουλειές....
Αν έκλεινε το Da Capo όμως θα το ήξεραν...και θα αντιδρούσαν άμεσα

4.Κύριε Πρωθυπουργέ,
    Συντοπίτη Αντώνη,
    Με την ευκαιρία της, «τίς οίδεν» πόθεν, επιβληθείσης αποφάσεως περί εκπομπής ΜΑΥΡΟΥ στις συχνότητες της ΕΡΤ σου αφιερώνω, σε απάντηση των ξένων συγγραφέων που πρόσφατα μνημόνευσες, και των όσων απέδωσες, ως ευθύνη, στους εργαζομένους της ΕΡΤ, δύο ιστορίες του Αισώπου και τρεις παροιμίες του θυμόσοφου λαού μας. Παραλείπω την σε όλους γνωστή ιστορία του Αισώπου για εκείνους που τα «ξένα κακά» τοποθετούν έμπροσθεν τα δε «οικεία» όπισθεν, όπως πράττουν όλοι οι μεγαλόστομοι, πλην, μικρόνοες πολιτικοί της Ελλάδος ΑΝΕΥ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ.
λέκτορες δύο κα ετός
    λεκτόρων δύο μαχομένων περ θηλειν ρνίθων, ες τν τερον κατετροπώσατο. Κα μν ττηθες ες τόπον κατάσκιον πιν κρύβη· δ νικήσας ες ψος ρθες κα φ' ψηλο τοίχου στς μεγαλοφώνως βόησε. Κα παρευθς ετς καταπτς ρπασεν ατόν. δ’ ν σκότ κεκρυμμένος δες κτοτε τας θηλείαις πέβαινε.
    Δύο κοκόρια μαλώσανε για το ποιός θα κερδίσει τις κότες και ο ένας έχασε. Ο νικημένος κατέφυγε σε μία σκιά και κρύφτηκε. Ο νικητής ανέβηκε σε ένα υψηλό τοίχο και διαλαλούσε την νίκη του. Υπερυπτάμενος αετός άρπαξε τον νικητή πάραυτα. Έκτοτε, ο κρυμμένος κόκορας απολάμβανε μόνος τις κότες.
λώπηξ πρς μορμολύκειον
    λώπηξ ες οκίαν λθοσα ποκριτο κα καστα τν ατο σκευν διερευνωμένη, ερε κα κεφαλν μορμολυκείου εφυς κατεσκευασμένην, ν κα ναλαβοσα τας χερσν φη· « οα κεφαλή, κα γκεφαλον οκ χει».
    Μία αλεπού μπήκε στο σπίτι ενός ηθοποιού, και ψάχνοντας τα πράγματά του βρήκε μία περίτεχνη μάσκα την οποία πήρε στα χέρια της και είπε: Τέτοια κεφαλή και όμως δεν έχει εγκέφαλο.
Παροιμίες
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά
Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό
Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται
Ερώτημα:
Ποιός νομίζεις ότι είσαι Αντώνη;
Ιστορία, εκτός από ποίηση, δεν μελετάς;
Με αυτό τον τρόπο πιστεύεις ότι κτυπάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα;
Έτσι θα σώσεις την Ελλάδα Αντώνη;
Αλήθεια Αντώνη, πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν Έλληνες που είναι σε θέση να αντιληφθούν τι συμβαίνει στα παρασκήνια;
Έτσι ήσουν όταν σε γνώρισα Αντώνη το 1977;
Συμπέρασμα:   
Έσπειρες ανέμους, Αντώνη, ελπίζω οι θύελλες που θα θερίσεις να μην βλάψουν την πολύπαθη πατρίδα.
Δίδαγμα:            
Μωραίνει ο Θεός ον βούλεται απολέσει.
Ευτυχώς που δεν ζει ο πατέρας μου να δει ποιόν στήριζε.
Με βαθύτατα συναισθήματα θλίψεως
Ιωάννης Καραδημητρόπουλος
Κάτοικος Γαλλίας
Ανεπηρέαστος, εν πολλοίς, από την οικονομική κρίση της πατρίδος

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Χαίρε Τσεπέρκα ! !
Ποιος είναι ο Τσεπέρκας;
 
Ρέα Βιτάλη
    Πολλές εικόνες έχω στη μνήμη να με έχουν σοκάρει σε τούτη τη χώρα...
    Να, όπως τότε! Που αλλόφρονες γονείς είχαν καλέσει τις «κάμερες» σε ένα σχολείο για να δείξουν την κατάσταση στις τουαλέτες. Τα σπασμένα πλακάκια, τα καζανάκια που δεν λειτουργούσαν κ.λπ. «Δυο χρόνια φωνάζουμε», επέμεναν. Άραγε, υπάρχει παιδί που δεν επισκέπτεται την τουαλέτα; Όχι.
    Άρα, το όλον αφορούσε όλους. Και δυο ολόκληρα χρόνια δεν βρέθηκε ένας υδραυλικός ανάμεσα στους γονείς, δεν βρέθηκε μια ομάδα προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των παιδιών τους, δεν σκέφτηκαν να πράξουν αυτό που έπρεπε να πράξουν και να στείλουν τον λογαριασμό στο Υπουργείο... ρισκάροντας, βέβαια, το ποσόν του λογαριασμού, αντί για την υγεία των παιδιών τους;
    Με το «φέραμε τις κάμερες», άραγε, απέφευγαν κάθε μολυσματική νόσο για δυο χρόνια;
    Από την ώρα που ξέσπασε η κρίση, σαν συνέχεια μιας μεγαλύτερης κρίσης, εκείνης της γενιάς του Χρηματιστηρίου, περιμένω εναγώνια για ένα αισιόδοξο σινιάλο. Κάτι να φωτίσει τον δρόμο μιας άλλης μέρας. Σαν κυνηγητικός σκύλος μυρίζω ειδήσεις, στα μονοπάτια του διαδικτύου, στις εφημερίδες, στα όσα περιοδικά, στην τηλεόραση... Στα ΜΜΕ, τέλος πάντων. Και προχθές... Τη βρήκα!
    «Δυο μέρες, 30 εργαζόμενοι, ένας επιχειρηματίας. Αυτό που δεν μπόρεσε να λύσει το ελληνικό Δημόσιο για έναν ολόκληρο χρόνο, το έλυσε ένας ιδιώτης. Μέσα σε 2 μέρες το βανδαλισμένο  από συνθήματα Κτίριο Αβέρωφ, το λαμπρό κτίριο του συγκροτήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθαρίστηκε υποδειγματικά και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους υψηλούς καλεσμένους των βραβείων Europa Nostra την Παρασκευή 14 Ιουνίου.
    Ο Ιωάννης Τσεπέρκας, ιδρυτής της εταιρείας Kouros Α.Ε, εταιρεία κατασκευής φωτεινών επιγραφών, την επομένη ενός ρεπορτάζ που δημοσιοποιούσε την οικτρή κατάσταση του κτιρίου σε συνδυασμό με την άφιξη καλεσμένων, επικοινώνησε με την πρόεδρο της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π Ελένη Μαΐστρου και δήλωσε την πρόθεσή του "ν΄ αναλάβει το ζήτημα". «Ξέρετε είναι μνημείο, είναι ειδικοί κωδικοί χρωμάτων κ.λπ. Θέλει υπευθυνότητα», «Και πού υπάρχουν οι κωδικοί; Στον πλανήτη Άρη;»...
    Οι επιχειρηματίες μιλάνε διαφορετικά, πράττουν διαφορετικά, μετράνε τον χρόνο διαφορετικά.
    Την επόμενη κιόλας επικοινώνησε με εταιρεία σχετική με το αντικείμενο, ζήτησε πληροφορίες, αγόρασε τα υλικά, απευθύνθηκε στο προσωπικό της Εταιρείας του για να προσφέρουν (όσοι ήθελαν) την εθελοντική τους εργασία... Έκανε ό,τι θα έκανε για το σπίτι του, μάλλον για την εταιρεία του (το σπίτι του επιχειρηματία είναι η επιχείρησή του)... Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο! Ενώ αρκετοί από τους φίλους του επέμεναν «πού πας να μπλέξεις;».  Με το που πήρε την έγκριση του Πανεπιστημίου είπε «άντε να τελειώνουμε τη δουλειά»... Σας ξαναείπα, οι επιχειρηματίες μιλάνε αλλιώς... 15 ώρες τους πήρε. «Πόσο σας στοίχισε;», «2.500 χιλιάδες, μαζί με τα σουβλάκια»... Οι επιχειρηματίες μιλάνε αλλιώς. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε; «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους υπαλλήλους της εταιρείας μου, (όσους από τους υπαλλήλους), που δούλεψαν με ενθουσιασμό εθελοντικά. Και κάτι ακόμα... Σας παρακαλώ πολύ γι΄ αυτό. Να μην αναφέρετε το όνομά μου». «Μα, γράφηκε ήδη. Το διάβασα στο διαδίκτυο και ήρθα σε επαφή μαζί σας», «Μας ξέφυγε το θέμα. Φτάνει όμως».
Αγαπητέ κ. Τσεπέρκα, αδυνατώ. Οφείλω!  Σας οφείλω
    Δεν ξέρω αν είναι το ότι βρίσκομαι σε περίεργη ηλικία, αλλά η σκυταλοδρομία... Μια εφημερίδα αναδεικνύει ένα θέμα, ένας ιδιώτης γραπώνει τη σκυτάλη,  οι υπάλληλοι μιας εταιρείας που καμία σχέση δεν έχει με το αντικείμενο, προσφέρουν υπηρεσίες... Κάτι σαν χρέος συνείδησης! Άρα, σαν να ‘ναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο... Με έκανε... Μετά από πολύ, πολύ καιρό, να βουρκώσω. Κάτι αλλάζει... Σας το ορκίζομαι!
Υ.Γ.1: Μαγική λεπτομέρεια... Η σύζυγος του κ. Τσεπέρκα, διαβάζοντας το ρεπορτάζ μιας εφημερίδας μια Κυριακή, είπε στον σύζυγό της «Τι κάθεσαι; Εσύ μπορείς να αναλάβεις να αποκαταστήσεις αυτό το βανδαλισμένο κτίριο». Όλα κάπως έτσι ξεκίνησαν... Το όνομά της, «Χαρά». Ο κ. Τσεπέρκας της έχει παρατσούκλι: «Η εξουσία».


defencenet.gr
    "Σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής, ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά (νερό, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό) και υποδομές που προτάσσει το εθνικό συμφέρον, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με την συνθήκη της ΕΕ και τους αντίστοιχους δευτερεύοντες νομικούς κανόνες". (από το 3ο Μνημόνιο)
    Tι εννοούν οι άνθρωποι; Δεν θα υπάρχει πρόσβαση στο νερό, στο ηλεκτρικό, κ.α από όλους, εάν αυτό δεν έρχεται σε συμφωνία με τους στόχους της εθνικής πολιτικής;
    Και τι στόχοι είναι αυτοί δηλαδή; Να πεθάνουμε από αφυδάτωση; Να ζούμε στο σκοτάδι; Να ψοφάμε από το κρύο λογω έλλειψης θέρμανσης, οι περισσότεροι το έχουμε ήδη συνηθίσει από πέρσι. Η αφυδάτωση όμως δεν συνηθίζεται, έχει αυτό το κακό.
    Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει απόλυτα στον κόσμο όλες αυτές τις βαρύγδουπες διατυπώσεις, καθότι φρόντισαν ο κόσμος να μην έχει παιδεία τόσα χρόνια ώστε να μην τις καταλαβαίνει. Ας τους τις εξηγήσουν με σαφήνεια και με απλά (παιδικά) ελληνικά, και ας αποφασίσουν μετά αν θα τους αρέσει η προοπτική να ζουν χωρίς νερό, και ρεύμα για να μείνουν στο ευρώ  που οι ίδιοι δεν θα έχουν (ο κόσμος) καθότι θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα πιάνουν το ... παπούτσι.
    Η ψήφιση των νέων -εξοντωτικών για το λαό- μέτρων του υποδουλωτικού 3ου Μνημονίου, όπως και του επαχθέστερου (μέχρι την επόμενη χρονιά, πάντα) κρατικού προϋπολογισμού των μεταπολεμικών χρόνων, είναι προ των πυλών.
    Δεν πρόκειται απλώς για κάποιες νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, πρόκειται για την ολοκληρωτική μετατροπή της χώρας σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη και των εργαζομένων της σε σκλάβους του 21ου αιώνα, με αμοιβές των 200-300 ευρώ, χωρίς σύνταξη-ασφάλιση-υγεία-παιδεία, με ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου και των κρατικών υποδομών, χωρίς καν πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα!
    Εάν συμβαίνει κάτι άλλο με μεγάλη μας χαρά (και ανακούφιση) να διαψευστούμε.

 
Γράφει η Χρύσα Παρίση,  Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου
    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2013, στην έδρα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, το πρώτο Παναττικό Συνέδριο για τις Δημοτικές Κοινότητες, με θέμα «Ο Ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας στο νέο Δήμο του Μέλλοντος» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου. Συμμετείχαν πρόεδροι και μέλη συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων από όλες της περιοχές της Αττικής.
    Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών Κου Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος παρέστη και άνοιξε τις εργασίες του. Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικώς στην κατάσταση που βρέθηκαν οι δήμοι της χώρας στα μέσα του 2012 και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή τους. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, μέσω συγκεκριμένων σχεδιασμών προς επίλυση των προβλημάτων ώστε οι Δήμοι να επιτελέσουν την αποστολή τους. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στον νέο Δήμο του μέλλοντος, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για τυπική φράση αλλά για πρακτική παρέμβαση που θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων. Ζήτησε, τέλος, να αποσταλούν στο Υπουργείο τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού ώστε να τύχουν επεξεργασίας από τις κατ’ αντικείμενο επιτροπές του Υπουργείου Εσωτερικών.
    Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιέλαβε δύο συνεδρίες:
    Στη πρώτη συνεδρία με τίτλο «Η γνώμη των ειδικών – Προτάσεις πολιτικής», με συντονίστρια τη Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Βούλτεψη, εισηγήσεις έκαναν η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ευριδίκη Μπέσιλα-Βήκα, ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Χλέπας, ο Συμπαραστάτης του Δημότη Δήμου Αθηναίων κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος και ο Δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ κ. Παναγιώτης Ζυγούρης
    Στη δεύτερη συνεδρία με τίτλο «Δημοτικές Κοινότητες: Ένας θεσμός ενδοδημοτικής αποκέντρωσης», με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Χάρη Κουγιουμτζόπουλο, εισηγήσεις έκαναν οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: 4ης του Δήμου Αθήνας κ. Δήμητρα Σιδερή, Παλλήνης κ. Κωστής Σμέρος, Κουβαρά κ. Γιάννης Κίτσος, Ταύρου κ. Πέτρος Καραφωτιάς και το Μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Βούλας κ. Δούκας.
    Οι ειδικοί στην αυτοδιοίκηση επιστήμονες – κυρίως καθηγητές πανεπιστημίων – που συμμετείχαν στην 1η Συνεδρία επισήμαναν τα σημεία του νόμου του «Καλλικράτη» που αναφέρονται στις Δημοτικές Κοινότητες διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις τους. Αναφέρθηκε ενδεικτικά η ανάγκη ερμηνείας ή διευκρίνισης της λέξης «μέριμνα» που αναφέρεται τόσες φορές στο νόμο σε αναφορά προς τις αρμοδιότητες των προέδρων κι των συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων και δημιουργεί ασάφειες.
    Αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα έχει το πιο δημαρχοκεντρικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη. Σύστημα «κλειστό» που αντιδρά και απορρίπτει κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας και δείχνει απροθυμία να μεταβιβάσει αρμοδιότητες. Η μεταρρύθμιση που αποσκοπούσε μεταξύ των άλλων, στην αλλαγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος, συνδυάστηκε και με τις αρμοδιότητες των τοπικών αντιδημάρχων που όμως εμπλέκονται ή αλληλεπικαλύπτονται με εκείνες των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων.
    Επισημάνθηκε ότι το θέμα των τοπικών αντιδημάρχων αποτελεί σημείο αιχμής, και αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη από τους εισηγητές, τόσο της 1ης Συνεδρίας όσο και της 2ης στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων της Αττικής. Γενικά τέθηκε το ερώτημα: υπάρχει λόγος ύπαρξης τοπικών αντιδημάρχων αφού υπάρχουν οι πρόεδροι των αντιστοίχων δημοτικών κοινοτήτων, και με δεδομένο ότι αυτοί δεν είναι κάποιοι μετακλητοί υπάλληλοι που διορίστηκαν αλλά πρόσωπα αιρετά  που εξελέγησαν  μέσα από το ίδιο ψηφοδέλτιο που εξελέγησαν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι;
    «Πυλώνες των Δήμων» ονόμασαν τις Δημοτικές Κοινότητες οι σύνεδροι. Συμπαραστάτες και συνεργάτες των Δημάρχων και όχι ανταγωνιστές και προπαντός όχι υπονομευτές του έργου τους. Εκείνο ωστόσο που βγήκε  από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση είναι ότι υπάρχει άρνηση των Δήμων να παραχωρήσουν αρμοδιότητες όπως δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. Η αντιμετώπιση των Δημοτικών Κοινοτήτων από τους Δημάρχους κυμαίνεται από την αποδοχή μέχρι την πλήρη αγνόηση και την μη διάθεση ούτε των στοιχειωδών μέσων για να λειτουργήσουν.
    Η προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο «Καλλικράτης» και οι ασάφειες που περιλαμβάνει αποτέλεσαν κοινή διαπίστωση, τόσο από τους πανεπιστημιακούς όσο και από τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων. Τονίσθηκε έντονα η ανάγκη αναβάθμισης των Δημοτικών Κοινοτήτων ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο για τον οποίο συστήθηκαν. Ειδικώς κάποιες αρμοδιότητες όπως της καθαριότητας και του πρασίνου είναι ανάγκη να περιέλθουν στους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
    Από τις εισηγήσεις που παρουσιάσθηκαν αλλά και από τις παρεμβάσεις των συνέδρων διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές κοινότητες είναι πολλά και σημαντικά, γεγονός που κατέδειξε την χρησιμότητα και την σκοπιμότητα του συνεδρίου αυτού. Διαπιστώθηκε επίσης ότι διαφορετικές κοινότητες, με διαφορετικά δεδομένα (πληθυσμιακά και άλλα), αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα και καταστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος θα πρέπει να έχει ανάλογες προβλέψεις.
    Κοινή ήταν η επιθυμία των συνέδρων να συνεχισθεί η προσπάθεια και η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων της Αττικής που επιτεύχθηκε με αυτό το πρώτο συνέδριο. Μετά από πρόταση της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής συστήθηκε πενταμελές συντονιστικό όργανο με αποστολή την επαφή, την αλληλοενημέρωση και τον συντονισμό μεταξύ των Δημοτικών Κοινοτήτων. 

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Με το θάρρος της γνώμης μου
Σπύρος Μούλιας
Επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)

    Το ΔΝΤ ασφαλώς γνωρίζει πολύ καλά την τραγική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Πατρίδα μας, συνεπεία των δυσβάστακτων  μέτρων που επεβλήθησαν μετά την εφαρμογή των Μνημονίων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την εξόντωση της μικρομεσαίας τάξεως και την εξαθλίωση γενικότερα του Λαού μας.
    Έρχεται όμως σήμερα το ΔΝΤ και σκόπιμα κατά τη γνώμη μου ανακαλύπτει, ότι ήταν λάθος η συνταγή που εφαρμόστηκε. Δεν θα σταθώ στην ανακάλυψη  του λάθους εκ μέρους του ΔΝΤ, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ και να εκφράσω την απορία μου, πως είναι δυνατόν οι σημερινοί Κυβερνώντες, να μην είχαν κάνει την παραμικρή έστω πρόβλεψη για το κακό που θα επέρχετο, με αποτέλεσμα  η Πατρίδα μας να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο και να οδηγηθούμε ως πρόβατα επί σφαγήν. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται σε δυο πράγματα: ή δεν είχαν τον στοιχειώδη πολιτικό νου ή είχαν την μέθη της εξουσίας
    Στις καταστροφικές συνέπειες της λάθους συνταγής που εφαρμόστηκε στην Πατρίδα μας, είναι κατά τη γνώμη μου και το  κούρεμα του Ελληνικού χρέους το λεγόμενο PSΙ, εγχείρημα το ο οποίο δεν είχε ξαναγίνει ποτέ και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, με αποτέλεσμα αυτό να αποβεί καταστροφικό, καθόσον όπως γνωρίζουμε  κουρεύτηκαν τα αποθεματικά Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, Ταμείων και όχι μόνο.
    Ασφαλώς την μεγαλύτερη καταστροφή από το PSI υπέστησαν τα Φυσικά Πρόσωπα, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, δηλαδή τουλάχιστον 15.000 Ελληνικές Οικογένειες, οι οποίες είχαν τοποθετήσει με ασφάλεια και με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τις αποταμιεύσεις τους μέσω των τραπεζών σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα οι 15.000 αυτές Ελληνικές Οικογένειες να έχουν καταστραφεί, δεδομένου ότι οι αποταμιεύσεις τους εξανεμίστηκαν και καλούνται να πάρουν κάποια ψίχουλα το έτος 2042.
    Με την ευκαιρία, έχουμε σήμερα την παρουσία του <<Φιλέλληνα>> κ. Γιούνκερ στην Αθήνα, στον οποίο επιφυλάχθη θερμή υποδοχή και ο οποίος θα τιμηθεί μάλιστα από την Ελληνική Πολιτεία <<για την μεγάλη του προσφορά>> προς τον Ελληνικό Λαό, ανεξάρτητα από τη συγνώμη την οποία ζήτησε από τους Έλληνες για τις δηλητηριώδεις εκφράσεις κάποιων συναδέλφων του από  τον Βορρά, μιλώντας χθες σε εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι για τους Έλληνες ομολογιούχους Φυσικά Πρόσωπα ο κ. Γιούνκερ αμέσως μετά το PSI είπε σε δήλωσή του, <<δεν θα αποζημιωθούν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα>>. Τη δήλωση αυτή ο κ. Γιούνκερ, την έκανε ενώπιον του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, ο οποίος τότε δεν πήρε καμία θέση και  έρχεται σήμερα σε συνέντευξή του  στο περιοδικό crash και σε ερώτηση του Δημοσιογράφου αν αισθάνεται άσχημα που έχουμε ύπατη αρμοστεία στην Αθήνα, είπε  << Απολύτως, το θεωρώ ότι είναι μια βαθιά εθνική προσβολή...>>.
    Τελικά όμως το όφελος από τη μείωση του χρέους που πανηγύριζαν σε όλους τους τόνους οι πρωτεργάτες του PSI κ.κ. Παπαδήμος και Βενιζέλος, απέβη άκαρπο
    Πέρα όμως από τα παραπάνω, έχουμε μεγάλες ζημιές ή ακόμη και κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και οι οποίες σήμερα όσο ποτέ άλλοτε θα είχαν ενεργό ρόλο να παίξουν τόσο για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για την δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας. 
    Την συνταγή  προς την ορθή κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να οδηγηθούμε πριν να είναι αργά και συμβούν  και   χειρότερα, θα πρέπει το συντομότερο να την πάρουν οι Κυβερνώντες την Χώρα μας και να μην αναμένουμε τόσα πολλά επιτέλους από τους ξένους, διότι αυτοί απέδειξαν ότι μόνο να κερδίσουν θέλουν και  πάντα στα δύσκολα θα μας λένε ότι κάναμε λάθος.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
    Έχουμε συνηθίσει στα ψέματα πια και δεν μας κάνει καμία απολύτως εντύπωση. Τόσα χρόνια περιμένουμε να βγούμε στις αγορές (ενώ  πλέον δε μπορούμε ούτε στις λαϊκές αγορές να βγούμε), τόσα χρόνια περιμένουμε να έρθει αυτή η κακόμοιρη η ανάπτυξη, κάθε μέρα μας λένε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι… Και το αστείο ποιο είναι; Ότι συνεχίζουμε και τους πιστεύουμε, 40 χρόνια τώρα.
    Αυτή η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά (στο προσυνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ) όμως, με γέμισε ελπίδα και χαρά:
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
10.ΜΟΝΑΞΙΑ
Τι κακό πράγμα η μοναξιά 
Όταν δεν έχεις συντροφιά 
Δεν έχει σύννεφα ο ουρανός 
Μένει και αυτός μοναχικός. 

Άλλος αγαπά την μοναξιά 
Και ο νους του τρέχει στα στερνά 
Ψάχνει να μάθει το γιατί 
Και ότι του χάρισε η ζωή. 

Πληγώνεσαι μες την μοναξιά 
Ψάξε της πόρτας τα κλειδιά 
Και ζήτα επειγόντως αγκαλιά 
Μέσα στο πριν, στο τώρα, στο μετά 
Μάτια κλειστά στη μοναξιά. 

Έψαξα πραγματικά να βρω  
Τον λόγο, την αιτία, τον σκοπό 
Της μοναξιάς το πρόβλημα καυτό 
Ζωή φρικτή δίχως σκοπό 
Μονάχος σένα κόσμο εχθρικό. 
Λαζ. Κίμων Μπερβερίδης

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
11.Όταν ο Σίμος Κεδίκογλου υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στο
παγωμένο και αφιλόξενο... Παρίσι!

defencenet.gr
    Μίλησαν όλοι και μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου για τους "ένστολους", τους "μάχιμους" κλπ αναφερόμενος στην "κλιμάκωση" βάσει της οποίας θα περικοπούν κι άλλο τα φιλοδωρήματα που κατ' ευφημισμόν χαρακτηριζονται ως "αποδοχές". Και τι είπε;
    «Δεν υπάρχουν μάχιμοι και μη μάχιμοι ένστολοι. Πιστεύω ότι σχεδόν όλοι οι ένστολοι, όποιος φέρει όπλο είναι μάχιμος. Βέβαια, ναι μεν είναι όλοι μάχιμοι, αλλά υπάρχουν και μονάδες, ομάδες ιδιαίτερης διακινδύνευσης, υπάρχει μία κλιμάκωση. Αλλά όλοι οι ένστολοι είναι μάχιμοι» σημείωσε μιλώντας στον Flash.
    Μάλιστα! "Μονάδες, ομάδες ιδιαίτερης διακινδύνευσης"! Μην του βάζετε δύσκολα του ανθρώπου. Ξέρετε που υπηρέτησε την θητεία του; Στο Πεντάγωνο; Έ, όχι δά! Εκεί υπηρετούν οι απλοί "τσάτσοι". Τα σούπερ "βύσματα" κάνουν την θητεία τους στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό.
    Όπως εν προκειμένω ο Σίμος. Που κουράστηκε κάθε μέρα να τρώει ζεστά κρουασάν (αν είναι πολύ ζεστά κάνουν κακό στο στομάχι) και να πίνει γαλλικό καφέ, εκεί στο γεμάτο από υγρασία και πειρασμούς, Παρίσι.
    Ξέρεις τι είναι να υπηρετείς την θητεία σου στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι; Κατ'αρχήν κάθε μέρα πρέπει να φτιάχνεις πρόγραμμα για το που θα πας το βράδυ. Μετά, πρέπει να ξοδεύεις πολλά λεφτά. Γιατί το Παρίσι
είναι πανάκριβο.
    Έπειτα κάνεις πορείες με πανάκριβα σκαρπίνια, που "βλέπεις τον Χριστό φαντάρο": Πάνω-κάτω στη λεωφόρο των Ηλυσίων (Avenue des Champs-Élysées) και τον πύργο του Άϊφελ, μέσα στην παγωνιά της παρισινής νύχτας και μετά να περιμένεις στην ουρά στο Buddha Bar για να σου επιτρέψει ο μαύρος πορτιέρης να εισέλθεις στο "ναό". Αφήστε, χάλια μαύρα.
    Γι αυτό σας λέμε: Έχει ταλαιπωρηθεί ο άνθρωπος από το στρατιωτικό του.
Μην του ξαναφέρνετε άσχημες μνήμες στο μυαλό με "ένστολους" και "μάχιμους" και άλλα τέτοια "άγρια" πράγματα...

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
12.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το έστειλε ο Κώστας Παπακώστας
451      Ο Ρωμαίος στρατηγός Αέτιος Φλάβιος (390-454) με το βασιλιά των Βησιγότθων Θευδέριχο ή Θεοδώριχο σε ολοήμερη μάχη νικούν τους Ούννους του Αττίλα στα Καταλαυνικά πεδία, «μάχη των εθνών», αλλά ο Αττίλας ανακάμπτει και επανέρχεται προελαύνοντας προς τη Ρώμη. Στις 20 Ιουνίου, ο Αέτιος δολοφονήθηκε από το Βαλεντινιανό Γ΄.
847      Κοιμήθηκε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 843 Μεθόδιος Α΄, επί των ημερών του αποκαταστάθηκαν οι εικόνες και καθιερώθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανακηρύχθηκε Άγιος και η μνήμη του τιμάται σήμερα.
1645    Διεξάγεται στη διάρκεια του Α΄ αγγλικού εμφυλίου η μάχη του Νέϊσμπι με τους Όλιβερ Κρόμγουελ (1599-1658) και τον σερ Τόμας Φέρφαξ να νικούν τον πρίγκιπα Ρούπερτ του Παλατινάτου του Καρόλου Α΄.
1736    Γεννιέται ο Γάλλος φυσικός Σάρλ Ογκιστέν ντε Κουλόμπ, με σημαντικό έργο στον τομέα του ηλεκτρομαγνητισμού,  διετύπωσε τον ομώνυμο νόμο της «έλξης και άπωσης», πέθανε στο Παρίσι στις 23 Αυγούστου 1806.
1777    Το αμερικανικό κογκρέσο καθορίζει τη σημαία των ΗΠΑ, με τις 13 λωρίδες και τα 13 αστέρια, τη γνωστή «αστερόεσσα» «Stars and Stripes».
1789    Ο Άγγλος πλοίαρχος Γουίλιαμ Μπλάϊ με τους 18 συντρόφους του που ρίχτηκαν στη θάλασσα κατά την ανταρσία του Μπάουντι στις 28 Απριλίου 1789 φθάνουν στο Τίμορ των Ανατολικών Ινδιών.
1789    Ο Αμερικανός ιερωμένος Ελάϊτζα Κρέϊγκ αποστάζει στην κομητεία Μπέρμπον του Κεντάκι ουίσκι από καλαμπόκι το γνωστό «Μπέρμπον».
1800    Ο Μέγας Ναπολέων νικά τους Αυστριακούς στη «μάχη του Μαρένγκο» στη Βόρεια Ιταλία, επικεφαλής των Αυστριακών ήταν ο ελληνικής καταγωγής στρατάρχης Μιχαήλ φον Μελάς.
1807    Ο Μέγας Ναπολέων με τη Μεγάλη στρατιά καταδιώκει τους Ρώσους και τους νικά στη μάχη του Φρίντλαντ, αναγκάζοντας τους στην υπογραφή της «Συνθήκης του Τιλσίτ» στις 7-9 Ιουλίου.
1811    Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Μπήτσερ-Στόου Χάριετ, γνωστή από το έργο «Η Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», πέθανε την1η Ιουλίου 1896.
1821    Οι Κρήτες επαναστατούν στα Χανιά επιτυγχάνοντας μεγάλη νίκη στη μάχη του Λούλου εναντίον του Ιμπραήμ Ταμπουρατζή και ελληνικές δυνάμεις επιτυγχάνουν μεγάλη νίκη στη Σούρπη Βοιωτίας.
1825    Ο Ιμπραήμ πασάς με τα στρατεύματά του, πυρπολούν το Άργος.
1846    Ομάδα Αμερικανών αποίκων ιδρύει τη δημοκρατία της Καλιφόρνια.
1864    Γεννιέται ο Γερμανός ιατρός και νευρολόγος Αλόϊς Αλτσχάϊμερ, ο οποίος μελέτησε την ομώνυμη νόσο, πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1915.
1871    Γεννιέται ο Ρώσος σχεδιαστής όπλων Θεοντόρ Τοκάρεφ, πέθανε στις 7 Ιουνίου 1968.
1873    Ο Γερμανός επιχειρηματίας και ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (1822-1890), ανακαλύπτει σε ανασκαφές τα ερείπια της Τροίας.
1883    Πεθαίνει ο Άγγλος ποιητής Έντουαρντ Φιτζέραλντ γνωστός από το έργο του «Ρουμπαγιάτ» του Πέρση ποιητή και αστρονόμου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), πέθανε στις 31 Μαρτίου 1809.
1899    Γεννιέται στην Οσάκα ο Ιάπωνας συγγραφέας και νομπελίστας το 1968 Γιασουνάρι Καουαμπάτα, αυτοκτόνησε με γκάζι στις 16 Απριλίου 1972. «Η εποχή της τέχνης», «Ομορφιά και θλίψη».
1907    Ανταρτικά σώματα υπό τους Ανθλγούς Παπαβιέρο Δημήτριο καπετάν Γκούρας, Θειάφη Ευστάθιο καπετάν Φλάμπουρας και Φαληρέα Γρηγόριο καπετάν Ζάκας, δίνουν σκληρή μάχη στα υψώματα του όρους Βίτσι.
1917    Ο πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος, επανέρχεται στην εξουσία ως πρωθυπουργός, μετά την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου και βάζει την Ελλάδα στον Α΄ Π Π στο πλευρό της Αντάντ, παρέμεινε μέχρι στις 4 Νοεμβρίου 1920.
1920    Πεθαίνει ο Γερμανός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Μαξιμίλιαν [Μαρξ] Βέμπερ, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1864.
1925    Ιδρύεται το «Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης».
1925    Οι οπαδοί της ομάδας της Μπαρτσελόνα, αποδοκιμάζουν τον εθνικό ύμνο της Ισπανίας και ο δικτάτορας Πρίμο ντε Ριβέρας, κλείνει το γήπεδο για 6 μήνες.
1928    Γεννιέται στην πόλη Ροσάριο ο Αργεντινός επαναστάτης και συνεργάτης του Φιντέλ Κάστρο, Ερνέστο τσε Γκεβάρα, δολοφονήθηκε στη ζούγκλα της Βολιβίας στις 9 Οκτωβρίου 1967.
1931    Ανατρέπεται γαλλικό ατμόπλοιο έξω από το Σεν Ναζέρ, λόγω θαλασσοταραχής, με 450 νεκρούς.
1936    Πεθαίνει ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι που σημαίνει πικρός, κατά κόσμο Αλεξέϊ Μαξίμοβιτς Πεσκόφ, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1868. «Η μάννα», «Στα ξένα χέρια», «Ο βυθός».
1938    Εκδίδεται στις ΗΠΑ το πρώτο κόμικς με το «Σούπερμαν».
1940    Οι Γερμανοί δημιουργούν στην Πολωνία το στρατόπεδο συγκέντρωσης του «Άουσβιτς» (1940-1945), όπου έχασαν τη ζωή τους 3 εκατομμύρια άνθρωποι.
1940    Τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στο Παρίσι και διορίζεται πρωθυπουργός κατοχικής κυβέρνησης ο Γάλλος στρατάρχης και πολιτικός Φιλίπ Πετέν (1856-1951).
1941    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ διατάσσει το πάγωμα όλων των γερμανικών και ιταλικών περιουσιών καθώς και το κλείσιμο όλων των προξενικών γραφείων στις ΗΠΑ.
1942    Μικρή ομάδα συμμαχικών ειδικών δυνάμεων εισχωρεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και καταστρέφει 22 γερμανικά αεροσκάφη.
1946    Πεθαίνει ο Σκοτσέζος εφευρέτης και επονομαζόμενος «πατέρας της τηλεόρασης» Τζον Λότζι Μπέρντ, το 1923 ανακάλυψε τη μετάδοση της εικόνας, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1888.
1948    Τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Κορωνίς» με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών του «Δ Σ Ε» στη Βόρειο Πίνδο.
1961    Γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής της ποπ Μπόϊ Τζόρτζ καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζορτζ Ο’ Ντάουντ.
1962    Ιδρύεται ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Διαστημικής Έρευνας, που αργότερα αντικαταστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Πρακτορείο.
1963    Εκτοξεύεται με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ-5» ο σοβιετικός αστροναύτης Βαλερί Μπουκόφσκι, ο οποίος έκανε 81 περιστροφές γύρω από τη γη.
1966    Το Βατικανό μετά από 409 χρόνια ανακοινώνει ότι καταργεί τον κατάλογο των «απαγορευμένων βιβλίων». «index librorum prohibitum».
1966    Εγκαινιάζεται στα Άσπρα Χώματα Βοιωτίας, το εργοστάσιο της «αλουμίνας».
1969    Γεννιέται η διάσημη Γερμανίδα πρωταθλήτρια του τένις, Στέφι Γκράφ.
1975    Εκτοξεύεται το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Venera-10», με προορισμό την Αφροδίτη.
1977    Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη, ο ερευνητής γιατρός για την ασθένεια «πάρκινσον» [κύριο όνομα Πάρκινσον, Άγγλος χειρουργός, πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, η τρομώδης παράλυση] Γεώργιος Κοτζιάς, γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1918.
1981    Το σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Γαλλία.
1982    Οι δυνάμεις της Αργεντινής, παραδίδονται στους Βρετανούς, που ανακαταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντς στο πλαίσιο του πολέμου που άρχισε στις 2 Απριλίου.
1985    Αεροπειρατεία σημειώνεται σε αεροσκάφος της «T W A», μετά την απογείωσή του από την Αθήνα, από Λιβανέζους σιϊτες, η οποία διήρκησε 17 ημέρες.
1985    Υπογράφεται στο Σένγκεν του Λουξεμβούργου η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών τους.
1986    Πεθαίνει στην Ελβετία στα 86του, ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες, γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου 1899. «Άπαντα Πεζά», «Το σιδερένιο νόμισμα», «Ιστορία της νύχτας».
1987    Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο «Ευρωμπάσκετ» της Αθήνας, νικώντας την ΕΣΣΔ 103-101.
1992    Συγκαλείται υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με θέμα την ονομασία των Σκοπίων.
1993    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αναθέτει την πρωθυπουργία για πρώτη φορά σε γυναίκα, στην Τανσού Τσιλέρ, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Οκτωβρίου 1946.
1994    Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης Χένρι Μαντσίνι, γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1924.( Ο ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ )
1995    Πεθαίνει ο Ιρλανδός κιθαρίστας και ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ, γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1948.
2000    Οι πρόεδροι της Βορείου και Νοτίου Κορέας Κίμ Γιόνγκ Ίλ και Κίμ Ντάε Γιούνγκ, υπογράφουν μετά από διαμάχες μισού αιώνα, ιστορικές συμφωνίες, για την άμβλυνση των αντιθέσεων.
2002    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ κ. Βαρθολομαίος, φθάνει στην Κρήτη για 6ήμερη επίσκεψη.
2002    Εκρήγνυται παγιδευμένο αυτοκίνητο στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι του Πακιστάν, με 12 νεκρούς και 45 τραυματίες.
2005    Διεξάγεται στο ΟΑΚΑ των Αθηνών το Διεθνές μίτινγκ στίβου «Τσικλητήρεια-2005», με τον Τζαμαϊκανό Ασάφα Πάουελ να πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. με χρόνο 9,77, γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1982.
2005    Πραγματοποιείται στη Σκωτία το τρίτο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
2006    Συντρίβεται στο Πτώο όρος κοντά στο Γαλαξίδι αεροσκάφος της Π Α τύπου «Mirage 2000 Ε G», με νεκρό τον πιλότο Παντελή Γκελή.
2005    Σεισμός μεγέθους 4,9 ρίχτερ σημειώνεται κοντά στην Κρήτη.
2007    Πεθαίνει ο Αυστριακός πολιτικός, πρόεδρος από το 1986 μέχρι το 1992 και γ γ του ΟΗΕ από το 1972 μέχρι το 1981 Κούρτ Βαλντχάϊμ, γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1918.
2007    Αρχίζει στο Χόλυγουντ το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ Κινηματογράφου.
2007    Διαλύεται στην Παλαιστίνη από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς η κυβέρνηση του προέδρου της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγιε, με τη Λωρίδα της Γάζας να κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και το Ισραήλ να επιβάλλει αποκλεισμό.
2008    Πεθαίνει ο Βραζιλιάνος τραγουδιστής της σάμπα Τζαμελάο κατά κόσμο Χοσέ Μπίσπο Κλιμεντίνο ντος Σάντος, γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο το 1913.
2009    Aρχίζουν στη Νότιο Αφρική οι αγώνες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών της ΦΙΦΑ-2009 «FIFA CONFEDERATIONS CUP-2009», διάρκειας μέχρι στις 28 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου