Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1153

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1153
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΕΝΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
2.Γιατί τραπεζίτες και πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν ότι η «ξοφλημένη» Ελλάδα έχει ανανήψει;
3.Blοomberg για Ελλάδα: Καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει τέτοια καταστροφή (!!!)
4.ο αυτόματος τηλεφωνητής της γιαγιάς
5.Ο βλάχος στην πόλη !!!!
6.ΞΕΚΙΝΑΕΙ; Οι Η.Π.Α αναπτύσσουν δυνάμεις στα σύνορα της Συρίας
7.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΥΕΘΑ ( ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ )
9.ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ;
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Του Βασίλη Τζήμτσου
    Δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται πως έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, ως προς τους επιχειρηματίες για χρέη προς το Δημόσιο...
    Σε άλλες περιπτώσεις οι δικαστές οδηγούν στη φυλακή, με συνοπτικές διαδικασίες, μικρούς επιχειρηματίες για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις κάνουν μέχρι και 12 χρόνια να δικάσουν μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, μέχρι τα αδικήματά τους να έχουν παραγραφεί...
    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, οι υπεύθυνοι της οποίας κατηγορούνταν για υπόθεση λαθρεμπορίας 6.328.200 λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων που φέρεται ότι έγινε το Σεπτέμβριο του 2001.
    Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές από τον περασμένο Φεβρουάριο, σήμερα Παρασκευή, κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου μεταφοράς πετρελαίου (σλέπι) «Ετζίαν ΙΙΙ», Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα εξαγοράς του ΟΠΑΠ.
    Συγκατηγορούμενοι ήταν ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», Εμμανουήλ Γιαννικουρής και ο πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Μεντόιλ ΙΙ ΝΕ.
Στο σκαμνί με καθυστέρηση 12 ετών!
    Ο πλοίαρχος αντιμετώπιζε το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος. Για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή δικαζόταν ο Ιακ. Μελισσανίδης, ενώ ήταν απών ο τρίτος κατηγορούμενος.
    Αν και η υπόθεση αφορά φερόμενη δασμοδιαφυγή ύψους 2.218.721,06 ευρώ (σ.σ. για την οποία έχει συνταχθεί πράξη καταλογισμού και εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ), δεν δικάστηκαν για λαθρεμπορία, καθώς η πράξη - εάν είχε τελεστεί - θα είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2001 και άρα έχει παραγραφεί 12 χρόνια μετά...
    Το μόνο αδίκημα για το οποίο δικάστηκαν, ήταν η πλαστογραφία - νόθευση που φέρεται να έκανε ο πλοίαρχος στο ημερολόγιο του πλοίου, προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα 6.328.200 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Ναυτιλίας) που διακινήθηκαν παράνομα από το πλοίο «Ετζίαν ΙΙΙ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
    Οι δικαστές εκλήθησαν να δικάσουν την υπόθεση με καθυστέρηση 12 ετών και ενώ η έρευνα των τελωνειακών είχε γίνει, επίσης, με πολυετή καθυστέρηση.
«Στραβά μάτια» έκαναν οι τελωνειακοί επί 5 χρόνια!
    Ειδικότερα, ενώ το 2001 άλλοι τελωνειακοί είχαν θεωρήσει την υπόθεση απλή τελωνειακή παράβαση, το 2006 ο τότε Διευθυντής του Ζ' Τελωνείου Πειραιά, Ευστάθιος Κατσάς, έκρινε πως δεν είναι απλή τελωνειακή παράβαση, αλλά λαθρεμπορία. Συμπτωματικά, αυτό το διαπίστωσε ενώ είχαν ήδη περάσει πέντε χρόνια και η υπόθεση όδευε προς παραγραφή...
    Ερωτηθείς για την κωλυσιεργία ετών, καταθέτοντας σήμερα στο δικαστήριο, ο μάρτυρας εξήγησε:
«Έπρεπε να καθίσουν στο σκαμνί αρκετοί. Δεν ήταν μόνο μπάχαλο στο Τελωνείο... Προσπάθησα να κάνω τη δουλειά μου και να μην είμαι εγώ εκτεθειμένος» είπε, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών προφανώς σε προκατόχους του...
    Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Κατσάς επεσήμανε πως διαπιστώθηκε διαφυγή άνω των 6 εκατομμυρίων λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων, μέσω του ελέγχου του λιτρομετρητή.
    Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ» προσπάθησε να αντικρούσει την κατηγορία περί λαθρεμπορίας, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε διαφορά ως προς τα καύσιμα στο βιβλίο φόρτωσης - εκφόρτωσης (σ.σ. διαφορετικό βιβλίο από το βιβλίο λιτρομετρητή που εξετάζουν οι τελωνειακοί).
    Ανέφερε δε, ότι αν ήθελε να κάνει λαθρεμπόριο, είχε άλλους τρόπους, όπως η μεταφορά των λαθραίων καυσίμων με φορητές αντλίες.
«Το βαπόρι θα βούλιαζε αν είχε 6.000 τόνους καυσίμων. Θα έκανε 133 ώρες για να τα πάρει. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», είπε για να εξηγήσει πως δεν έγινε λαθρεμπορία των 6.000.000 λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων.
    Ως προς τα τρία περιστατικά της φερόμενης ως λαθρεμπορίας, ο κατηγορούμενος πλοίαρχος υποστήριξε, πως στην πρώτη περίπτωση υπήρχαν κραδασμοί στις λαμαρίνες του πλοίου, στη δεύτερη περίπτωση βλάβη στην αντλία και για το λόγο αυτό εμφανιζόταν διαρροή στο λιτρομετρητή, ενώ στην τρίτη περίπτωση απέδωσε τη διαφορά καυσίμων στη διαδικασία εξισορρόπησης των δεξαμενών πετρελαίου.
    Ως προς την πλαστογραφία - νόθευση του ημερολογίου (σ.σ. με τη μεταγενέστερη προσθήση των βλαβών και επισκευών), ο πλοίαρχος παραδέχθηκε ότι πράγματι τις έγραψε, όχι στις αντίστοιχες ημερομηνίες, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο (σ.σ. όπως απέδειξε άλλωστε η πραγματογνωμοσύνη που έγινε).
    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Αιγαίον Όιλ, Ιάκωβος Μελισσανίδης, στην απολογία του υποστήριξε, πως ασχολούνταν με τις δραστηριότητες στη στεριά (διανομή καυσίμων στα πρατήρια) και δεν γνώριζε τίποτα  ( ΦΥΣΙΚΑ…) για τη διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων, που είναι μόλις το 10% των δραστηριοτήτων της εταιρείας.
    Κατά την ακροαματική διαδικασία ανέκυψε θέμα ως προς τις επισκευές, που φέρεται ότι έγιναν λόγω της βλάβης στην αντλία (σ.σ. απ' όπου και η διαρροή των 6.000.000 λίτρων στο λιτρομετρητή κατά τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων).
Επισκευές-«φάντασμα» λέει το Λιμεναρχείο .
    Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, δεν ζητήθηκε από το συνεργείο επισκευής να ανεβεί στο πλοίο για την επισκευή, ούτε προέκυψε τιμολόγιο επισκευών, κατά το επίδικο διάστημα, από την εταιρεία επισκευής του πλοίου...
    Από την πλευρά του, ο συνήγορος των κατηγορουμένων Πολυχρόνης Τσιρίδης προσκόμισε στο δικαστήριο μεταγενέστερο έγγραφο της εταιρείας, που ανέφερε πως έγινε η επισκευή στο επίμαχο διάστημα.
Την καταδίκη τους πρότεινε ο εισαγγελέας .
    Την ενοχή των κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων.
    «Υπήρξε νόθευση του ημερολογίου, ώστε να αποδοθούν οι βλάβες (σ.σ. ισχυρισμός των κατηγορουμένων για να δικαιολογήσουν τη διαφυγή των εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου από το λιτρομετρητή).
    Οποιαδήποτε βλάβη, μεταφορά από δεξαμενή σε δεξαμενή έπρεπε να εξεταστεί από Επιτροπή του Τελωνείου. Αλλιώς πώς το Δημόσιο θα έλεγχε τις διαρροές; Αν ίσχυε αυτή η δικαιολογία, ο έλεγχος θα ήταν ανύπαρκτος».
    Ως προς τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων, ότι έγιναν επισκευές, ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι το Λιμεναρχείο δεν έδωσε άδεια σε κανένα συνεργείο κατά το επίδικο διάστημα...
    Ως προς τη νόθευση του ημερολογίου, ο κ. Μπρακουμάτσος συμπλήρωσε:
«Στο ημερολόγιο δεν υπήρχαν οι φράσεις κραδασμοί και δοκιμές. Ο πλοίαρχος είπε, ότι στις 24/9 έγιναν οι εργασίες. Γιατί δεν έγιναν οι εγγραφές; Έγιναν μεταγενέστερα οι εγγραφές, όταν άρχισε η έρευνα».
    Ως προς τους τρόπους διάθεσης των έξι εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου, ο εισαγγελέας δίνει τη δική του εξήγηση:
«Με φορητές αντλίες είπε ο πλοίαρχος. Δίνει την απάντηση ο ίδιος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος λέει τους τρόπους.
    Ο καταλογισμός ως προς τη λαθρεμπορία έχει παραγραφεί. Έγινε η λαθρεμπορία ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης. Αν οι εγγραφές είναι ανακριβείς, τότε υπάρχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου γιατί είναι μεγάλη η ποσότητα.
    Η νόθευση έγινε για να παραπλανήσουν, για να καλύψουν το παράνομο όφελος.
Δεν μπορούσε ο πλοίαρχος από μόνος του, αλλά με την ηθική αυτουργία της εταιρείας που έχει την εμπορία πετρελαιοειδών».
Αθώοι με ψήφους 2-1 .
    Ωστόσο, το δικαστήριο, είχε διαφορετική άποψη.
    Ειδικότερα, ο πρόεδρος και ένα μέλος του δικαστηρίου αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να αθωώσουν τους κατηγορουμένους, λόγω αμφιβολιών, ενώ μειοψήφησε η γυναίκα δικαστής, που συμφώνησε με τον εισαγγελέα ως προς την ενοχή τους.
    Οι δύο δικαστές έκριναν πως σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα αξιοποίησης της νόθευσης.
    Οι προσθήκες στο ημερολόγιο του πλοίου έγιναν (σ.σ. με βάση πραγματογνωμοσύνη) πριν από την έναρξη της τελωνειακής έρευνας.
    Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης, ο πρόεδρος ανέφερε:
«Δεν φαίνεται να προέκυψε πλαστογραφία, ούτε η αναλήθεια πρακτικά. Δεν έγινε εφοδιασμός στο χρόνο των 20 ωρών. Επιπλέον, δεν προέκυψε περιορισμός που να υποχρεώνει τον έλεγχο των εφοδιαστικών εταιρειών, από εφοδιασμό σε εφοδιασμό, παρά μόνο με το βιβλίο φόρτωσης - εκφόρτωσης που προέκυψε ότι είναι σε αντιστοιχία».
    Με απλά λόγια, οι δύο δικαστές συντάχθηκαν υπέρ του ισχυρισμού του συνηγόρου υπεράσπισης. Δεν έλαβαν υπόψη το μάρτυρα τελωνειακό, που είχε επισημάνει στην κατάθεση του νωρίτερα, πως ο έλεγχος γίνεται από το βιβλίο λιτρομετρητή...
Εξαφανισμένοι το Δημόσιο και τα ΜΜΕ από τη δίκη Μελισσανίδη .
Στα αξιοσημείωτα της δίκης είναι τα ακόλουθα:
    - Δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ ως προς τον καταλογισμό των 2.218.721,06 ευρώ από τη δασμοδιαφυγή. Όπως είναι εύλογο, μετά την αθώωση ισχυροποιείται η θέση της εταιρείας, η οποία πιθανότατα θα κερδίσει την προσφυγή και δεν θα πληρώσει τίποτα στο Δημόσιο!
    - Ο βασικός μάρτυρας, πρώην διευθυντής του Ζ' Τελωνείου, συνταξιούχος σήμερα, φέρεται να απειλήθηκε την πρώτη ημέρα της κατάθεσης του, τη Μεγάλη Τρίτη, από άγνωστο στο διάδρομο των δικαστηρίων.
    - Τη δίκη δεν παρακολούθησε κανένα μεγάλο ΜΜΕ, έντυπο ή ηλεκτρονικό, αν και πολλοί γνώριζαν για την υπόθεση και είχαν γράψει κατά το πρόσφατο παρελθόν.
    Σύμπτωση ή απλώς σιωπή για τον αγοραστή του ΟΠΑΠ;
    Βλέπετε, πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιβιώνουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χάρη στις διαφημίσεις του οργανισμού παιχνιδιών, στον οποίο θα παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο η οικογένεια Μελισσανίδη...

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.Γιατί τραπεζίτες και πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν ότι η «ξοφλημένη» Ελλάδα έχει ανανήψει;
Guardian:
     «Εδώ και μερικές εβδομάδες ανώτεροι αξιωματούχοι της Αθήνας προσπαθούν επισταμένως να πείσουν τον κόσμο ότι ήρθαν και πάλι οι ευτυχισμένες μέρες. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει πλέον λόγο για το ελληνικό «success story» γράφει ο Guardian ο οποίος αποδομεί την καλή εικόνα.
   
Εάν η εικόνα που είχατε για την Ελλάδα είναι εκείνη μίας χώρας στο χείλος του γκρεμού, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά «ξοφλημένης», μάλλον θα πρέπει να «ενημερώσετε» το προφίλ της, καθώς κάτι τέτοιο ίσχυε την περίοδο άνοιξη/καλοκαίρι του 2012.
    Οι τάσεις όμως της μόδας αλλάζουν, οι κολεξιόν ανανεώνονται, το ίδιο και οι οικονομίες: ένα χρόνο μετά, η χαμένη περίπτωση «Ελλάδα» εμφανίζεται ως το απόλυτο «success story», μία εικόνα η οποία προωθείται συστηματικά από μεγαλοτραπεζίτες και πολιτικούς εγχώριους και μη
, προειδοποιεί σε σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
    Το αφεντικό της κεντρικής τράπεζας διατείνεται ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει στο σωστό δρόμο. Ο ελληνικός οικονομικός Τύπος και μέρος του διεθνούς γνέφουν καταφατικά, ενώ οι κάτοχοι ελληνικών ή ευρωπαϊκών επενδυτικών αγαθών επικροτούν: ξεχάστε το Grexit και καλωσορίστε την Greecovery», σημειώνει το άρθρο του Aditya Chakrabortty.
    «
Αυτό που διακυβεύεται εδώ ξεπερνάει κατά πολύ σε σημασία το αν μία οικονομία που εκπροσωπεί μόλις το 2% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρώπης έχει επανέλθει στον ίσιο δρόμο. Το ζήτημα εδώ είναι η δικαιολόγηση της θεραπείας-σοκ η οποία επιβάλλεται στις πληγείσες οικονομίες της ευρωζώνης.
    Διότι, εάν οι ελίτ της Ευρώπης και της Ουάσινγκτον καταφέρουν να περάσουν την αντίληψη ότι "θεράπευσαν" την Ελλάδα, τότε ακυρώνουν όλη την κριτική που τους έχει ασκηθεί για τα μέτρα λιτότητας της ευρωζώνης, ενώ θα μπορούν επιπλέον να υπερασπιστούν ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο, μόλις τρία χρόνια πριν, φαινόταν πως όδευε προς την καταστροφή
», επισημαίνει ο αρθρογράφος.
    Το γεγονός όμως, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η Ελλάδα μόνο στον ίσιο δρόμο δεν έχει επανέλθει φαίνεται ξεκάθαρα και από τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία: η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να νοσεί βαριά, το κράτος πρόνοιας καταρρέει, το ίδιο και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι μισθοί έχουν πιάσει πάτο.
    Μάλιστα, το OECD προβλέπει ότι το 2014 η Ελλάδα θα εισέλθει
στην έβδομη κατά σειρά χρονιά ύφεσης: ένας στους τέσσερις Ελληνες είναι άνεργος, δύο στους τρεις νέους είναι επίσης άνεργοι, και 400.000 οικογένειες στερούνται οποιουδήποτε εισοδήματος.     Η πραγματικότητα, γράφει ο Guardian, είναι πολύ διαφορετική:
    Η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη αποφάσισαν να διατηρήσουν την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, τροφοδοτώντας την με ευρώ. Από αυτή την απόφασή τους προέκυψε ένα είδος οικονομικής σταθερότητας που προσέλκυσε τους επενδυτές. Η σιωπηλή ροή καταθέσεων εκτός Ελλάδας έπαψε, με τη διαφορά όμως ότι τα οικονομικά ιδρύματα λειτουργούν πλέον περισσότερο ως θησαυροφυλάκια καταθέσεων παρά ως πάροχοι πίστωσης.
    Ποιο είναι όμως το τίμημα για όλα αυτά τα «θετικά» οφέλη, αναρωτιέται το άρθρο: η κατάρρευση των δομικών λίθων του κράτους (των δημόσιων υπηρεσιών), η άνοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, η χειραγώγηση του Τύπου και ο διωγμός δημοσιογράφων, όπως συνέβη στην περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη.

3.Blοomberg για Ελλάδα: Καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει τέτοια καταστροφή (!!!)
    Μπορεί να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι και να περιμένουμε από τους εγκληματίες χαρτογιακάδες της τρόικας να διορθώσουν τα λάθη τους σε ότι αφορά την Ελλάδα, ωστόσο, τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με την έκθεση του ΔΝΤ είναι εντυπωσιακά υπέρ των Ελλήνων.
    Οι “τεμπέληδες, φοροφυγάδες, κακομαθημένοι Έλληνες” έχουν γίνει ξαφνικά ήρωες ή θύματα μιας ανοησίας της τρόικας. Μετά την Telegraph που μας χαρακτήρισε Σπαρτιάτες που έπεσαν μαχόμενοι το λάθος πρόγραμμα, σειρά πήρε το Blοomberg το οποίο με ένα εκπληκτικό άρθρο του μόνο που δε… βάζει τα κλάματα για το δράμα που περνάμε.
    «Καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει τέτοια καταστροφή», δηλώνει το πρακτορείο και συνεχίζει: «Οι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Οι επενδυτές, όμως, θα περιμένουν τόσο πολύ;
    Ο αρθρογράφος Μάθιου Κλάιν κάνει λόγο για μια καταστροφή που «καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει, από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης» και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας) που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit»;», γράφει χαρακτηριστικά.
    Η ανάλυσή του περί καταστροφής βασίζεται, βεβαίως, στους αμείλικτους αριθμούς. «Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν αναφέρουν ότι θα υπάρξει πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο επτά ετών».
    Ο Ντανιέλ Αντονούτσι, οικονομολόγος στη Morgan Stanley, αναφέρεται στο άρθρο, «πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8% αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι».
    «Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Αν η ΕΚΤ και ο ”πυρήνας” της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Αλλά (το ερώτημα είναι) οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

4.ο αυτόματος τηλεφωνητής της γιαγιάς
Το έστειλε ο Δημήτρης Γιαντζής
    Σας μιλάει ο αυτόματος τηλεφωνητής της γιαγιάς:*
-Καλημέρα, αυτή τη στιγμή απουσιάζω, παρακαλώ αφήστε το μήνυμα μετά τον χαρακτηριστικό ήχο beeeeeppp ...
- Εάν είσαι ένα από τα παιδιά μου πίεσε 1 ή 2 (ανάλογα ποιο παιδί είσαι) και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τις επόμενες επιλογές :
-εάν θέλεις να κρατήσω τα παιδιά πίεσε 2
-εάν θέλεις να σου πλύνω τα ρούχα και να σιδερώσω πίεσε το 3
-εάν θέλεις να κοιμηθούν τα παιδιά εδώ πίεσε 4
-εάν θέλεις να πάρω τα παιδιά από το σχολείο πίεσε 5
-εάν θέλεις φαγητό να στείλω στο σπίτι πίεσε 6
-εάν θέλεις να έρθεις να φας εδώ πίεσε 7
-εάν χρειάζεσαι λεφτά πίεσε 8
-Εάν θέλεις να με καλέσεις για δείπνο ή να με πας στο θέατρο απλά άρχισε να μιλάς !!!!!!!!!!!"

5.Ο βλάχος στην πόλη !!!!
Το έστειλε ο Παναγιώτης Ψυχογιός 
    Ο βλάχος επιστρέφει απ' την πόλη και διηγείται στους φίλους του στο χωριό τις εμπειρίες του ...
    Και πάω που λέτε σ' ένα μεγάλο κτίριο με ωραία φώτα, καθρέφτες, πράματα..... και με βλέπει μία τσούπρα και με ρωτάει:
«Μανικιούρ;»,
«Μανικιούρ» λέω κι εγώ, μη νομίζει κιόλας ότι είμαι κανένας βλάχος...
..... και με βουτάει ρε παιδιά και μου πιάνει τα χέρια από δω, από κει, μου βάζει κρέμες, πράματα, λίμες, κοιτάτε ρε τι ωραία που μου τάκανε τα νύχια...
-Άντε ρε παιδί μου, και δε μου λες, πονάει αυτό;
-Όχι ρε τι λέτε, τρομερό είναι.Δεν κοτάω να πάω παρακεί και έρχεται μια άλλη και μου λέει «πεντικιούρ;».
Πεντικιούρ λέω κι εγώ. Και με βουτάει, και μου τρίβει τα πόδια με λίμες, με πράματα, και κοίτα πως μου τάκανε.
-Άντε ρε παιδί μου, και δε μου λες, πονάει αυτό;
- Όχι ρε τι λέτε, τρομερό είναι.Αλλά δεν κοτάω να πάω παρακεί και έρχεται μια άλλη και μου λέει «περμανάντ;».
Περμανάντ, λέω κι εγώ. Και με βουτάνε δυό και με βάζουν κάτω και με λούζουν και με τρίβουν και κοίτα πως μου κάνανε το μαλλί; ε; ωραίο;
-Άντε ρε παιδί μου, και δε μου λες, πονάει αυτό;
- Όχι ρε τι λέτε, τρομερό είναι. και αμέσως μετά έρχεται μια άλλη και με ρωτάει «μιζανπλί;».
Μιζανπλί λέω κι εγώ. Και με βουτάει άλλη μια και μου τρίβει το μαλλί από δω, μου το τραβάει από κει, βάζει κάτι πινέλα κάτι πράματα. και κοίτα χρώμα;
-Άντε ρε παιδί μου, και δε μου λες, πονάει αυτό;
- Όχι ρε τι λέτε,μια χαρά είναι ! 
Και μετά τι έγινε; 
Έ,μετά βγήκα έξω και όλοι με κοιτάγανε και κοίταγα κι εγώ με καμάρι, και μου χαμογελάγανε, και χαμογέλαγα κι εγώ, και έρχονται δυό παλληκάρια και με ρωτάνε «Τραβεστί;».
Τραβεστί λέω κι εγώ.
Αλλά αυτό πόνεσε .!!!

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
6.ΞΕΚΙΝΑΕΙ; Οι Η.Π.Α αναπτύσσουν δυνάμεις στα σύνορα της Συρίας

    Προετοιμασία για την τελική επέμβαση στη Συρία; Μεγάλη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων των Η.Π.Α έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε λιμάνι της νότιας Ιορδανίας: οι Αμερικανικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες να αναπτυχθούν στα σύνορα της χώρας προς τη γειτονική Συρία.
    Η συγκεκριμένη πληροφορία «καταφθάνει» από τον ιστότοπο DEBKAfile των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που αναφέρει ότι 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες του 24ου Εκστρατευτικού Σώματος έχουν καταφθάσει από την Τρίτη στο νότιο λιμάνι Aqaba της Ιορδανίας. Εν συνεχεία, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς τον βορρά της χώρας υπό την συνοδεία των Ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων.
    Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α (σ.σ. pentapostagma.gr - U.S. Central Command) με έδρα την Tampa της Florida, επιβεβαίωσε ότι εκτοξευτές πυραύλων Patriot και μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι έτοιμα να αναπτυχθούν στο εσωτερικό της Ιορδανίας έπειτα από σχετική έγκριση που έχει ήδη ληφθεί.
    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι Η.Π.Α έχουν στείλει πολυάριθμες μονάδες πεζικού στην Ιορδανία, με κυριότερο σκοπό τη λειτουργία επιχειρήσεων εκπαίδευσης των ένοπλων τρομοκρατών που μάχονται κατά του Assad.
    Δοθέντος του γεγονότος ότι η Susan Rice ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α (αλλάζοντας ίσως δραστικά την κατεύθυνση και τον σχεδιασμό των σχετικών πολιτικών), η Αμερική βλέπει πλέον ολοένα και πιο «συμφέρουσα» την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία…

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΥΕΘΑ ( ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΧΘΕΣ, ΠΗΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ, ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ.
Όπως επισήμως ενημερώθηκα, αύριο (Σάββατο) στις 12:00, ο ΥΕΘΑ θα ομιλήσει σε
Αποστράτους Αξιωματικούς στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Όσοι πιστοί προσέλθετε...  ..
ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΩΘΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΙ ????
ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ‘’ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ’’ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΕΜΑΘΕ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ? ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠ’ ΕΞΩ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ.
ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΜΑΣ ? ΣΩΩΩΠΑ ΚΑΛΕ !
ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΛΥΠΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ, ΙΣΩΣ, ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΑΛΗΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Ο’ΤΙ ‘’Μ@@@@ΕΣ’’ ΕΛΕΓΕ ΑΠΟ ΒΗΜΑΤΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.   ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ‘’ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΙ’’, ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ‘’ΟΤΑΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΕΘΕΡΑ ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ Η ΝΥΦΗ’’.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ.

defencenet.gr 
    Στην κυβέρνηση είναι πλέον σαφές ότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα σε ότι αφορά την πολιτική ασφάλειας ή πιστεύουν ότι η λέξη "ασφάλεια" δεν έχει σχέση με το προσωπικό. 
    Πέντε ημέρες μετά το δημοσίευμα που αναφερόταν στην συνομιλία που φερόταν να είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο στο περιθώριο του τελευταίου ΚΥΣΕΑ η συνομιλία αυτή δεν έχει διαψευστεί
    Άρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς όντως είπε τα απίστευτα: Ότι έγιναν τόσο συντριπτικές μειώσεις στις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών (αλλά και των αποστράτων) για να μην υπάρχουν απολύσεις "όπως έγινε σε άλλες χώρες". 
    Κατ'αρχήν σε καμία άλλη χώρα ΜΟΝΙΜΑ στελέχη δεν απολύθηκαν. Αν εννοούν τους ΕΠΟΠ στην Γαλλία, αυτοί δεν απολύθηκαν, απλά δεν αναθεώθηκαν τα συμβόλαιά τους που έληξαν. 
    Αλλά είναι ντροπή και όνειδος να τίθεται με εντολή ξένων (τρόικα...) θέμα απόλυσης Ελλήνων στελεχών των ΕΔ
Αλλά αυτά αφορούν αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θα περιμέναμε, τουλάχιστον η κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να κλείσει τις πληγές που άνοιξε στην εθνική άμυνα. 
    Δεν μλάμε για τις διαθεσιμότητες των μέσων (50% στα αεροσκάφη, 67% στα πολεμικά πλοία, όπως καταδείχθηκαν στις ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ και ΚΑΤΑΙΓΙΣ 13). 
    Μιλάμε για τα στελέχη, αυτούς που κρατάνε τα όπλα
    Κατ'αρχήν ερημώνουν από αξιωματικούς της ΕΔ. Η  μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές έφτασε έως και το 55% μέσα σε τρία χρόνια. 
    Από εκεί και πέρα εγκύκλιος που εστάλη στα υπουργεία από τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταικούρα προβλέπει μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 272,5 εκατομμύρια ευρώ το 2014 σε σχέση με το τρέχον έτος (και επιπλέον μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 167 εκατ. ευρώ).  
    Από πού θα προκύψουν αυτές οι περικοπές; Αν επιχειρηθεί μείωση του μισθολογικού κόστους τότε μιλάμε για περικοπές της τάξεως του 20% για τα εν ενεργεία στελέχη από τις αρχές του νέου έτους.  
    Το defencenet.gr είχε αποκαλύψει πώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πετσόκοψε τους μισθούς των στρατιωτικών προκαταβολικά και αντί να τους μειώσει κατά 78 εκατ. ευρώ τους μείωσε κατά 138 εκατ. ευρώ το 2013 Το ίδιο συνέβη και με τις συντάξεις. Αντί περικοπών 88 εκατ. ευρώ έγιναν 200 εκατ. ευρώ
ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ , ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ?? ΠΑΠΑΛΑ  ΚΑΙ  ΑΠ’ ΤΑ ΠΑΠΑΛΑ ΠΙΟ ΠΑΠΑΛΑ !!!
    Για το 2014 είχαν προβλεφθεί μειώσεις μισθολογικού κόστους της τάξεως των 82 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστεί όμως πώς τα 50 εκατ. ευρώ κόπηκαν από το 2013, τότε απομένουν περίπου 22 εκατ. ευρώ. Για τις συντάξεις θα πρέπει να περικοπούν 52 από 162 εκατ. ευρώ. 
    Τα στελέχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική τότε σύντομα θα μιλάμε για πλήρη διάλυση του Στρατεύματος.  
    Ας το αντιληφθούν στην κυβέρνηση και ας πουν επιτέλους ένα «ΟΧΙ» στην τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση "θα θερίσουν θύελλες". 
    Η ενδοτικότητα έχει και τα όρια της. Γιατί χώρα κυρίαρχη δεν μπορεί να λέγεται (το είναι, μάλλον δεν υφίσταται) χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.   
    Εύκολο είναι να μιλάς για "υψηλό ηθικό" όταν το βράδυ πας στο σπίτι σου στην Κηφισιά και δεν έχεις πρόβλημα επιβίωσης.  
    Όταν σου έχουν κόψει το 60% του μισθού σου και έρχεται μείωση επιπλέον 20%, τότε οι πληγέντες γίνονται ικανοί για όλα. Ειδικά αν κρατάνε όπλα...

9.ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ;
    Ένα παλληκάρι 20 χρονών, έχασε τη ζωή του από την ανατροπή του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (εν συντομία ΤΟΜΠ) που οδηγούσε στα πλαίσια άσκησης του 575 Τάγματος Πεζοναυτών.
    Ποιός φταίει γι’ αυτό; Το πόρισμα της προανάκρισης λένε ότι θα έχει βγει εντός 48 ωρών από το ατύχημα και με αυτό θα καταλογισθούν οι ευθύνες στους υπευθύνους. Και βέβαια όπως στις πλείστες των περιπτώσεων
οι υπεύθυνοι θα είναι οι ίδιοι:              - Πρώτος και καλύτερος ο άτυχος στρατιώτης, γιατί προέβη σε άστοχο χειρισμό του ΤΟΜΠ
              - Δεύτερος ο
Αρχηγός Πληρώματος
, γιατί ως επικεφαλής του ΤΟΜΠ δεν μερίμνησε για την ακινητοποίησή του όταν αντιλήφθηκε το πρόβλημα ή γιατί δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα το πρόβλημα.
              - Μετά ο
Διοικητής του Λόχου
, γιατί δεν μερίμνησε για την αποκατάσταση του προβλήματος ή γιατί δεν έκανε τον προβλεπόμενο έλεγχο ή γιατί δεν ανέφερε έγκαιρα το πρόβλημα.
              - Ακολούθως ο
Διοικητής του Τάγματος
, γιατί ως υπεύθυνος Διοικητής δεν έλαβε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κλπ. Και γιατί γενικώς ο Διοικητής είναι υπεύθυνος «δια παν ότι πράττει ή παραλέιπει να πράξει η Μονάς του».
              - Στη συνέχεια πιθανόν να καταλογισθούν ευθύνες και στον
Διοικητή της Ταξιαρχίας
, διότι δεν έδωσε σαφείς οδηγίες ασφαλείας και κατευθύνσεις προς τους υφισταμένους του Διοικητές, με αποτέλεσμα σε Μονάδα του να συμβεί θανατηφόρο ατύχημα.
              - Ενδεχομένως να καταλογισθούν και ευθύνες σε άλλο χαμηλόβαθμο ή μέσων βαθμών προσωπικό, όπως ο
Διοικητής της Διμοιρίας Συντηρήσεως, ο Διοικητής της Μονάδας Τεχνικού
, διάφοροι τεχνίτες κλπ., ανάλογα με το αν υπήρξε βλάβη και τι μορφής.
    Μέχρις εκεί όμως. Οι ηθικοί αυτουργοί, ή μάλλον οι πραγματικοί ένοχοι θα μείνουν για μια ακόμη φορά ατιμώρητοι, όπως κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο θλιβερό συμβάν. Και αυτοί είναι που απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των «υπευθύνων». Ποιοί είναι αυτοί; Η εκάστοτε κυβέρνηση και τα όργανά της (συνεπικουρούμενη βέβαια και από το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό) με τις συνεχείς και άστοχες παρεμβάσεις στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.    Ποιός σας έδωσε κύριοι Πρωθυπουργέ, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές και λοιποί πολιτικοί προϊστάμενοι το δικαίωμα να παρεμβαίνετε ασύστολα για ψηφοθηρικούς λόγους στο έργο των ΕΔ; Εύκολα θα απαντήσετε «ο λαός με την ψήφο του». Εν ονόματι λοιπόν αυτής της λαϊκής εντολής, αγνοείτε επί χρόνια ολόκληρα τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων ή τις κατευθύνετε προς αυτό που θέλετε, είτε αυτό αφορά προμήθεια οπλικών συστημάτων, είτε αυτό αφορά άνοιγμα και κλείσιμο Στρατοπέδων, είτε αυτό αφορά συνθήκες διαβίωσης προσωπικού, είτε αυτό αφορά αύξηση και μείωση της θητείας.
    Και έρχομαι στο τελευταίο.
Όταν αρχίσατε να μειώνετε το χρόνο της θητείας σκεφθήκατε ποτέ ότι αυτό, εκτός από τις αυτονόητες επιχειρησιακές επιπτώσεις λόγω μειώσεως του ποσοστού επάνδρωσης των μονάδων και της επιπλέον εξάρτησης της μαχητικής ισχύος από την εφεδρεία, θα έχει επιπτώσεις και στο βαθμό εκπαιδεύσεως του προσωπικού;    Κάποτε, ως Διοικητής Λόχου και Τάγματος, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 αντίστοιχα, είχα και εγώ παρόμοια καθήκοντα με ΤΟΜΠ πολυπλοκώτερα των Μ113. Πολλές φορές στο βωμό του υπερβάλλοντος ζήλου και της επιτυχίας της άσκησης ή της επιχειρησιακής αναγκαιότητας, βάζαμε την ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα. Υπήρχε όμως μία ειδοποιός διαφορά: Οι οδηγοί στους οποίους εμπιστευόμασταν τα ΤΟΜΠ, ήταν ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ. Είτε ήταν επαγγελματίες, είτε κληρωτοί οπλίτες.
    Ο στρατιώτης οδηγός ερπυστριοφόρου τότε, έμενε 8 εβδομάδες στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων και 8 εβδομάδες στο Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως για να μάθει την ειδικότητά του και όταν ερχόταν στη Μονάδα ακολουθούσαν άλλες 2-4 εβδομάδες εκπαίδευση που ολοκληρωνόταν με πορεία σε φάλαγγα 50 χιλιομέτρων για πλήρη εξοικείωση, πριν του δοθεί το δελτίο καταλληλότητας για να οδηγήσει το ΤΟΜΠ σε εκπαίδευση ή άσκηση. Είχε τουλάχιστον 100 ώρες οδήγησης ως εμπειρία και επιπλέον είχε πλήρη γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του οχήματος, έτσι ώστε να μπορεί να προλαμβάνει και συνήθεις βλάβες. Τότε όμως η θητεία ήταν 22 και 18 μήνες αντίστοιχα.
    Σήμερα στους 9 μήνες θητείας που όλες οι δραστηριότητες έχουν συμπτυχθεί στους μισούς ή και λιγότερους χρόνους τι γίνεται; Οι απαιτήσεις όμως από τους Διοικητές και τις Μονάδες είναι ίδιες αν όχι περισσότερες. Έτσι φθάνουν με λιγότερες από 20 ώρες εμπειρίας να αναθέσουν σε στρατιώτες αυτά τα καθήκοντα. Και χάρη στην αέναο προσπάθεια και το φιλότιμο τα καταφέρνουν αξιέπαινα. Προσεύχονται όμως συνέχεια να μην τύχει το κακό, το απροσδόκητο. Όταν διετάχθη η τελευταία μείωση θητείας το 2009, ήμουν Διευθυντής Εκπαιδεύσεως του ΓΕΣ και μέσω της εισηγήσεως για την τροποποίηση της εκπαιδεύσεως αναφέραμε τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η τελευταία μείωση, αλλά δυστυχώς η πολιτική ηγεσία δεν θέλησε να τις ακούσει, μεταφέροντας βεβαίως όπως πάντα την ευθύνη στη στρατιωτική ηγεσία.
    Αν τώρα σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τη δραματική μείωση των πιστώσεων, ειδικά την τελευταία τριετία με αποτέλεσμα την ελλειπή συντήρηση και τη μη έγκαιρη χορήγηση ανταλλακτικών και τη γήρανση των μέσων, τότε το μίγμα γίνεται επικίνδυνα εκρηκτικό.
    Τίποτε βέβαια δεν μπορεί να αμβλύνει τον καημό της μάνας και του πατέρα αυτού του αδικοχαμένου παλληκαριού, ούτε μπορεί να το φέρει πίσω, άσχετα αν νοιώσουν δικαιωμένοι διαβάζοντας την επιστολή μου. Θα ήθελα όμως να πάψουν όλοι να πυροβολούν όλοι τους Διοικητές και τα μικρά στελέχη για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες και να τους δίνουν ως βορά για τροφή του αδηφάγου λαού. Κάνουν ότι μπορούν δίνοντας όλο τους το είναι (πλην εξαιρέσεων) με τα μέσα που έχουν. Και οι πραγματικοί υπεύθυνοι ας αναλάβουν πλέον τις ευθύνες που τους ανήκουν και να διορθώσουν το συντομώτερο ότι μπορούν. Και μπορούν πολλά αρκεί να έχουν τη θέληση, τη βούληση και να μη σκέφτονται το θώκο τους και το πολιτικό κόστος.
Δημήτριος Καραμπέρης
Υποστράτηγος ε.α

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
    Κατακρίθηκαν, απαξιώθηκαν, χλευάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν με φαιδρότητα – μέχρι που απαξιώθηκαν εντελώς σε πανελλαδικό επίπεδο. Σήμερα, τα φύλλα της ελιάς ξαναγεννιούνται από τις “στάχτες” τους και επιστρέφουν δυναμικά στην επικαιρότητα με τη “βούλα” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, καθώς διαθέτουν πια επίσημη έγκριση για συγκεκριμένες ενδείξεις.
    Κι ενώ η “ρετσινιά” της φραπελιάς στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, την ίδια ώρα, γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, έσπευδαν να φυτέψουν ελαιόδεντρα και επενδύουν πλέον στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και κυκλοφορίας στην αγορά τσαγιού από φύλλα ελιάς σε χάρτινα σακουλάκια
    Ήπιο διουρητικό για χρήσεις σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών και προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, με σκοπό τη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, είναι η ένδειξη που κατάφεραν να κατοχυρώσουν Έλληνες επιστήμονες στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στις 22 Νοεμβρίου 2011. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν συγγράμματα Γάλλων, μελών εξερευνητικών ομάδων, που χαρακτηρίζουν τα φύλλα της ελιάς ως σπουδαίο αντιπυρετικό και αντιβιοτικό.
    Επιπλέον, τα τελευταία 40 χρόνια φαρμακευτικά σκευάσματα με βάση τα φύλλα της ελιάς κυκλοφορούν ευρύτατα στη Γερμανία με ενδείξεις για την υποστήριξη της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, τη ρύθμιση της χοληστερίνης και την προστασία των αγγείων από τις αθηρωματικές πλάκες, τη σταθεροποίηση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα και την αντιδιαβητική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αρνητική δημοσιότητα από τη “φραπελιά”
    Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν έγιναν γνωστά στην ελληνική κοινή γνώμη και λίγοι σήμερα είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις καθώς εκείνο που υπερίσχυσε ήταν η αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα της φραπελιάς και της φημολογούμενης δράσης της κατά του καρκίνου.
    “Το θέμα αντιμετωπίστηκε με μεγάλη φαιδρότητα στην Ελλάδα πριν από χρόνια. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύει φύλλα ελιάς από δέντρα που βρίσκονται μέσα στις πόλεις και παρασκεύαζε ροφήματα αναμένοντας θεραπεία από τον καρκίνο. Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ιαπωνία, τα φύλλα της ελιάς είχαν από χρόνια ενταχθεί στον Οργανισμό Φαρμάκων. Έτσι, την ώρα που ο θόρυβος για τη ‘φραπελιά’ και η κακή της δημοσιότητα βρίσκονταν στο ανώτατο σημείο τους, επιχειρηματίες από τη γειτονική Τουρκία αντιλήφθηκαν την σημασία του θέματος, φύτεψαν ελληνικές ποικιλίες ελιάς και μπήκαν δυναμικά στην βιομηχανική παραγωγή τσαγιού από φύλλα ελιάς” σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Δενδροκομίας Αθανάσιος Ρούμπος.
    Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά” τονίζει, από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Ιωάννα Χήνου. Η ίδια χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη σύνδεση των φύλλων της ελιάς με τη χρήση κατά του καρκίνου και σχολιάζει ότι “η μόδα που επικράτησε την εποχή αυτή κατέστρεψε οποιαδήποτε πληροφορία και χρήσιμη ένδειξη υπήρξε για το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν”.
    Ήμουν κατά της αβάσιμης υποβάθμισης του εθνικού μας φυτού, για το οποίο από τότε γνωρίζαμε ότι η φαρμακευτική του χρήση επιβεβαιωνόταν από την ευρωπαϊκή φαρμακοποιΐα” αναφέρει και τάσσεται κατά της κακής χρήσης των φύλλων της ελιάς που ξεκίνησε τότε. “Τα φυτικά προϊόντα δεν χρησιμοποιούνται για βαριές νόσους. Τα φάρμακα για τον καρκίνο αποτελούν ειδική κατηγορία και σε σοβαρές ασθένειες αυτού του είδους δεν συζητούμε για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα” διευκρινίζει.
Νέες δράσεις των φύλλων της ελιάς αναζητούν οι επιστήμονες
    Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική έρευνα για την αναζήτηση αντιοξειδωτικής δράσης στα φύλλα της ελιάς. “Ήδη, υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ελευρωπαΐνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και τον καρπό του ελαιοδέντρου. Σε αυτήν την ουσία οφείλεται η πικρή γεύση τους” σχολιάζει ο κ. Ρούμπος και τονίζει ότι σήμερα πραγματοποιούνται έρευνες για την περιεκτικότητα δέκα διαφορετικών ποικιλιών ελιάς σε ελευρωπαΐνη.
    Ο εντοπισμός και η ποσοτικοποίηση των αντιοξειδωτικών ουσιών της ελιάς ανά ποικιλία εκτιμάται ότι μπορεί να καθοδηγήσει τις μελλοντικές καλλιέργειες και τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στη διατροφή και τη φαρμακευτική.
Η εγκεκριμένη “συνταγή” για τσάι από τα φύλλα της ελιάς
    Μέχρι τότε, η συνταγή που αναγράφεται στη μονογραφία για τα φύλλα της ελιάς, η οποία εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, κατόπιν σχετικού αιτήματος της κ. Χήνου, το Νοέμβριο του 2009, προβλέπει τα εξής:
    Δέκα γραμμάρια χλωρά φύλλα ή πέντε γραμμάρια ξερά τοποθετούνται σε 150 ml βραστό νερό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι δύο φορές την ημέρα. Εναλλακτικά, 7 με 8 γραμμάρια ψιλοκομμένα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν για 30 λεπτά σε νερό που έχει βράσει ή 5 γραμμάρια να βράσουν μαζί με το νερό. Το ρόφημα μπορεί να καταναλώνεται τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα. Διαφορετικές οδηγίες χρήσης έχουν εκδοθεί για σκευάσματα σε σκόνη που τοποθετούνται σε κάψουλες. 
     Οδηγίες, όμως, από τους επιστήμονες δεν δίνονται μόνο για την παρασκευή του ροφήματος αλλά και για τον τρόπο συλλογής των φύλλων της ελιάς. Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπο, αυτά θα πρέπει να συλλέγονται από ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχή με ελάχιστη ή καθόλου μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα δέντρα δεν θα πρέπει να ψεκάζονται με χημικά σκευάσματα, ούτε να προέρχονται από καλλιέργειες με χρήση λιπασμάτων.
    Ο κατάλληλος χρόνος για τη συγκομιδή είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος, κατά τους οποίους τα φύλλα έχουν ολοκληρώσει τον ετήσιο κύκλο τους. Τα δε φύλλα θα πρέπει να ξεπλυθούν ελαφρώς, να στεγνώσουν σε σκοτεινό δωμάτιο και ξηρό περιβάλλον και να αποθηκευτούν σε χάρτινη σακούλα.
Προσοχή στις ενδείξεις
    Σε κάθε περίπτωση, η κ. Χήνου συνιστά στον καθένα να διαβάσει στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τους τρόπους χρήσης των σκευασμάτων που προτείνονται και να λαμβάνονται πάντα υπόψιν όσα αναφέρονται για τυχόν αντενδείξεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνεννόηση των καταναλωτών με το γιατρό τους καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται με συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης.
Μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες
    Την ώρα που ξεκινούν όλα τα παραπάνω να γίνονται γνωστά, σήμερα δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα κανένα σχετικό φαρμακευτικό σκεύασμα. “Παρόλο που υπάρχουν μεγάλες επιχειρηματικές δυνατότητες, στην Ελλάδα, από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει τίποτα από φύλλα ελιάς στα φαρμακεία, ούτε στη μορφή του τσαγιού ούτε στη μορφή της κάψουλας. Αμφιβάλλω, μάλιστα, αν γνωρίζει και κανείς το θέμα” τονίζει η κ. Χήνου και επισημαίνει ότι στην Ισπανία δραστηριοποιείται εταιρεία που παράγει σκόνη από τα φύλλα της ελιάς.
    Σήμερα, με βάση όσα αναφέρονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μπορεί οποιοσδήποτε να παρασκευάσει το τσάι ή την κάψουλα, να ζητήσει και να λάβει την έγκριση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πουλήσει αυτό το προϊόν στο κοινό με την συγκεκριμένη ένδειξη” σχολιάζει.
Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Ρούμπος επισημαίνει ότι η πρώτη ύλη, δηλαδή τα φύλλα της ελιάς, είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες δεδομένου ότι τα ελαιόδεντρα αποτελούν το 75% της δενδροκομίας στην Ελλάδα! “Την ώρα που παράγονται τεράστιες ποσότητες φύλλων, είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολύ καλύτερα από λίπασμα ή καύσιμο, όπως γίνεται τώρα” προσθέτει.
    Παράλληλα, προωθούνται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αιτήματα για την έγκριση φυτικών σκευασμάτων ως παραδοσιακών φαρμάκων, δηλαδή ως προϊόντων που μπορούν να έχουν ήπιες ευεργετικές ιδιότητες, εφόσον αποκλειστούν από τους γιατρούς επικίνδυνες καταστάσεις και νόσοι. “Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο δίκταμος, που βρίσκεται σε φάση προδημοσίευσης για δράσεις που αφορούν το κρυολόγημα, τις ήπιες στομαχικές διαταραχές και δερματικά προβλήματα από μελανιές και φλεγμονές. Επίσης, τα κοκκινισμένα φύλλα αμπελιού, μετά τη συγκομιδή του σταφυλιού, έχουν λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδων, και της φλεβικής ανεπάρκειας. Προωθούνται, άλλωστε, το τίλιο για ενδείξεις κατά του κρυολογήματος και ως ήπιο ηρεμιστικό και αιτήματα για τη μαστίχα και τα πέταλα του τριαντάφυλλου” αναφέρει η κ. Χήνου.

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
68 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας.
373 - Πεθανε Εφραίμ, Σύρος υμνογράφος και θεολόγος
1661 – Γεννήθηκε Φιοντόρ Γ', τσάρος της Ρωσίας
1672 – Γεννήθηκε Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας
1812 - Γεννήθηκε Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε, Γερμανός αστρονόμος
1815 - Τέλος εργασιών του Συνεδρίου της Βιέννης όπου και υπογράφεται η Τελική Πράξη του Συνεδρίου.
1821 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Καταστροφή της Λιβαδειάς (1821) Τούρκοι υπό τον Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ πυρπολούν την Λιβαδειά.
1822 - Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών.
1824 - Μάχη του Ξοδάκτυλου, Τουρκική δύναμη 2900 ανδρών επιτίθεται κατά 700 Ελλήνων στη θέση Ξοδάκτυλο Άρτας.
1825 - Μοίρα αγγλικού στόλου, υπό τον ναύαρχο Χάμιλτον, καταπλέει στο Ναύπλιο.
1843 – Γεννήθηκε Μπέρτα φον Ζούτνερ, Αυστριακή συγγραφέας
1870 – Πεθανε Κάρολος Ντίκενς, Άγγλος συγγραφέας
1874 - Γεννήθηκε Λάντσεστον Έλιοτ, Βρετανός αρσιβαρίστας
1892 - Πεθανε Γιοσιτόσι, Ιάπωνας καλλιτέχνης
1901 - Πεθανε Άντολφ Μπέττιχερ, Γερμανός ιστορικός τέχνης
1902 - Γεννήθηκε Σκιπ Τζέιμς, Αμερικανός τραγουδοποιός
1917 - Γεννήθηκε Έρικ Χομπσμπάουμ, Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας
1923 - Ο βουλγαρικός στρατός παίρνει την εξουσία στη χώρα με πραξικόπημα.
1924 - Γεννήθηκε Εντ Φαρχάτ, Αμερικανός παλαιστής
1927 – Πεθανε Βικτόρια Γούντχαλ, Αμερικανίδα φεμινίστρια
1941 Γεννήθηκε Τζον Λορντ, Άγγλος μουσικός (Deep Purple, Paice, Ashton & Lord, The Flower Pot Men, The Artwoods)
1946 - Ο Μπουμιμπόλ στέφεται βασιλιάς της Ταϊλάνδης. Σήμερα (2012) είναι ο μακροβιότερος (σε ημέρες παραμονής στο αξίωμα) Αρχηγός Κράτους στον κόσμο.
1950 - Γεννήθηκε Γιώργος Καστρινάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1958 - Γεννήθηκε Ντέιβιντ Ίνγκραμ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1958 - Πεθανε Ρόμπερτ Ντόνατ, Άγγλος ηθοποιός
1961 – Γεννήθηκε Μάικλ Τζέι Φοξ, Καναδός ηθοποιός
1963 – Γεννήθηκε Τζόνι Ντεπ, Αμερικανός ηθοποιός
1974 - Πεθανε Μιγκέλ Άνχελ Αστούριας, Γουατεμαλανός συγγραφέας
1977 - Γεννήθηκε Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής
1978 - Γεννήθηκε Μάθιου Μπέλαμι, Άγγλος μουσικός και παραγωγός (Muse)
1978 – Γεννήθηκε Μίροσλαβ Κλόζε, Γερμανός ποδοσφαιριστής
1981 - Γεννήθηκε Νάταλι Πόρτμαν, Ισραηλινή ηθοποιός
1983 - Γεννήθηκε Αλέκτρα Μπλου, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός
1984 - Γεννήθηκε Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής
1985 - Γεννήθηκε Άνθιμος Ανανιάδης, Έλληνας ηθοποιός
1988 - Γεννήθηκε Μάε Ουίτμαν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1988 - Γεννήθηκε Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1996 - Ο Λίνους Τόρβαλντς δημοσιεύει τον Πυρήνα 2.0 του Linux. Από αυτή την έκδοση το Linux τρέχει σε μη-Intel αρχιτεκτονικές. Επίσης, την ίδια μέρα ο πιγκουίνος Tux έγινε η επίσημη μασκότ του Linux.
2011 - Πεθανε Ανθή Ζαχαράτου, Ελληνίδα υψίφωνος
2012 - Πεθανε Ζωρζ Σαρή, Ελληνίδα συγγραφέας και ηθοποιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου