Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1142

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1142
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΩΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.Ο μαρμαρωμένος τελευταίος Αυτοκράτορας
2.Απάντηση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Β’ λίγο πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας:
3.ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;
4.Vodafone: Το απαύγασμα της παραβατικότητας!
5.ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ‘’ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ’’ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
6.ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΓΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡ
7.ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
8.Κώστας Βάρναλης «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη»
9.Μερικά καλά!!!
10.ΠOIHMATA
11. Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ
12.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.Ο μαρμαρωμένος τελευταίος Αυτοκράτορας
Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας
    Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς που η παράδοση τον θέλει να περιμένει κάπου υπομονετικά τη στιγμή που θα ξανακαθίσει στο θρόνο της Βασιλεύουσας Πόλης, γεννήθηκε πριν από 609 χρόνια στις 9 Φεβρουαρίου 1404.
    Γιός του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄του Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση φόρεσε το στέμα του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου στις 6 Ιανουαρίου 1449. Ήταν 45 ετών. Η στέψη του πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά, στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου σήμερα ένας μαρμάρινος δικέφαλος αετός μαρτυρά την ιστορία της στέψης του τελευταίου Αυτοκράτορα.
    Ήδη οι Οθωμανοί είχαν αρχίσει να απειλούν την Βασιλεύουσα την οποία προσπάθησε να οχυρώσει όσο το δυνατόν καλύτερα ενισχύοντας τα οχυρωματικά έργα.
    Την παραμονή της «μαύρης» 29ης Μαΐου 1453, ο Κωνσταντίνος γνωρίζοντας πως η τελική μάχη πλησίαζε λειτουργήθηκε στην Αγία Σοφία, κοινώνησε και προσπάθησε να ενθαρρύνει τους λιγοστούς, σε σχέση με τη «θάλασσα» των εχθρών, υπερασπιστές της Βασιλεύουσας.
    Οι ιστορικοί γράφουν πως μετά τον τραυματισμό του Γενουάτη Ιωάννη Ιουστινιάνη, στον οποίο είχε στηρίξει τις ελπίδες του για την σωτηρία της Πόλης, ο Κωνσταντίνος είχε καταλάβει πως πλέον η μάχη είχε χαθεί.
    Τον συμβούλεψαν να φύγει, να τρέξει μακρυά για να μην πέσει στα χέρια των εχθρών. Εκείνος αρνήθηκε. Παρέμεινε μέχρι τέλους. Πολέμησε δίπλα δίπλα με τους απλούς στρατιώτες χωρίς να υπολογίζει τη ζωή του.
    Το πρωί της 29ης Μαΐου 1453, η Πόλη έπεσε. Ο στρατός του Μωάμεθ Β΄ ξεχύθηκε μέσα στην Βασιλεύουσα, καταστρέφοντας, λεηλατώντας, δολοφονώντας.
    Ακόμη και εκείνη τη στιγμή, ο Κωνσταντίνος δεν υποχώρησε.
    Έπεσε στη μάχη μαζί με τους στρατιώτες του. Ο Μωάμεθ έδωσε εντολή να βρουν το σώμα του Αυτοκράτορα. Τον αναζήτησαν ανάμεσα στις σορούς των τελευταίων υπερασπιστών της Βασιλεύουσας προσπαθώντας να τον αναγνωρίσουν από τα διάσημα του.
    Τελικά όταν τον αναγνώρισαν από τους αετούς που ήταν χαραγμένοι στις βασιλικές περικνημίδες, ο Μωάμεθ, τιμώντας τον άξιο αντίπαλο του, έδωσε εντολή να του γίνει βασιλική κηδεία. Απαγόρευσε όμως να ανακοινωθεί ο τόπος της ταφής του.
Ο ΘΡΥΛΟΣ
    Μέσα στους καπνούς της καταστροφής και τις λίμνες του αίματος που πότισαν τη γη της Πόλεως των πόλεων, ο χαμός του τελευταίου Αυτοκράτορα στάθηκε αφορμή για να γεννηθεί ένας θρύλος.
    Σύμφωνα με αυτόν, τη στιγμή που οι εχθροί είχαν κυκλώσει τον Αυτοκράτορα και ήταν έτοιμοι να τον σκοτώσουν, ένας Άγγελος σταλμένος από τον ουρανό, τον μαρμάρωσε και τον πήρε μαζί του.
    Τον έκρυψε λένε σε μια σπηλιά μέχρι να έρθει «το πλήρωμα του χρόνου». Τότε ο Άγγελος θα τον ξυπνήσει, και θα του δώσει το σπαθί του, για να απελευθερώσει την Πόλη.
    Για την θυσία του τελευταίου Αυτοκράτορα και το θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά έγραψαν ποιήματα πολλοί. Ένα από αυτά είναι του Κωνσταντίνου Καρυωτάκη που ακολουθεί.
Μαρμαρωμένε Βασιλιά
Και ρίχτηκε με τ' άτι του μες στων εχθρών τα πλήθια,
το πύρινο το βλέμμα του σκορπούσε την τρομάρα,
και το σπαθί του τη θανή. Στα χάλκινά του στήθια,
εξέσπασε η όργητα σε βροντερή κατάρα.
Εθόλωσαν τα μάτια του. Τ' αγνό το μέτωπό του,
θαρρείς ο φωτοστέφανος της Δόξας τ' αγκαλιάζει.
Κι έπεσε χάμου ο Τρανός! Θρηνήστε το χαμό του.
Μα, μη! Σε τέτοιο θάνατο ο θρήνος δεν ταιριάζει.

Κι έπεσε χάμου ο Τρανός! Κυλίστηκε στο χώμα,
ένας Τιτάν π' ακόμα χτες εστόλιζ' ένα θρόνο,
κι εσφάλισε - οϊμένανε! - για πάντ' αυτό το στόμα,
που κάθε πίκρα ρούφαγε κι έχυν' ελπίδες μόνο,

Μαρμαρωμένε Βασιλιά, πολύ δε θα προσμένεις.
Ένα πρωί απ' τα νερά του Βόσπορου κει πέρα
θε να προβάλει λαμπερός, μιας Λευτεριάς χαμένης,
ο ασημένιος ήλιος. Ω, δοξασμένη μέρα!

2.Απάντηση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ Β’ λίγο πριν από την πτώση της Βασιλεύουσας:
Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι…
Πρωτότυπο κείμενο (ακολουθεί η απόδοση στη Ν. Ελληνική):
Ἀπαρτίσας οὖν τὰ πάντα, ὡς αὐτῷ ἐδόκει καλῶς, ἔπεμψεν ἔνδον λέγων τῷ βασιλεῖ «Γίνωσκε τὰ τοῦ πολέμου ἤδη ἀπήρτησθαι καὶ καιρός ἐστιν ἀπό τοῦ νῦν πρᾶξαι τὸ ἐνθυμηθὲν πρὸ πολλοῦ παρ’ ἡμῖν νῦν τὴν δὲ ἔκβασιν τοῦ σκοποῦ τῷ Θεῷ ἐφίεμεν. Τί λέγεις; Βούλει καταλιπεῖν τὴν πόλιν καὶ ἀπελθεῖν, ἔνθα καὶ βούλει, μετὰ τῶν σῶν ἀρχόντων καὶ τῶν ὑπαρχόντων αὐτοῖς, καταλιπὼν τὸν δῆμον ἀζήμιον εἶναι καὶ παρ’ ἡμῶν καὶ παρά σοῦ; ἤ ἀντιστῆναι καὶ σὺν τῇ ζωῇ καὶ τὰ ὑπάρχοντα ἀπολέσεις σύ τε καὶ οἱ μετὰ σέ, ὁ δὲ δῆμος αἰχμαλωτιστθεὶς παρὰ τῶν Τούρκων διασπαρῶσιν ἐν πάσῃ τῇ γῇ;»
Ὁ βασιλεὺς δ’ ἀπεκρίνατο σὺν τῇ συγκλήτῳ
 «Εἰ μἐν βούλει, καθὼς καὶ οἱ πατέρες σου ἔζησαν, εἰρηνικῶς σὺν ἡμῖν συζῆσαι καὶ σύ, τῷ Θεῷ χάρις. Ἐκεῖνοι γὰρ τοὺς ἐμοὺς γονεῖς ὡς πατέρας ἐλόγιζον καὶ οὕτως ἐτίμων, τὴν δὲ πόλιν ταύτην ὡς πατρίδα καὶ γὰρ ἐν καιρῷ περιστάσεως ἅπαντες ἐντὸς ταύτης εἰσιόντες ἐσώθησαν καὶ οὐδεὶς ὁ ἀντισταίνων ἐμακροβίω. Ἔχε δὲ καὶ τὰ παρ’ ἡμῖν ἁρπαχθέντα ἀδίκως κάστρα καὶ γῆν ὡς δίκαια καὶ ἀπόκοψον καὶ τοὺς φόρους τόσους, ὅσους κατὰ τὴν ἡμετέραν δύναμιν, κατ’ ἔτος τοῦ δοῦναι σοι καὶ ἄπελθε ἐν εἰρήνῃ. Τί γὰρ οἶδας, εἰ θαῤῥῶν κερδᾶναι εὐρεθῇς κερδανθείς; Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν».
Απόδοση:
(Ο Μεχεμέτ), αφού ετοίμασε τα πάντα όπως καλύτερα νόμιζε, έστειλε μήνυμα λέγοντας στο βασιλιά:
«Μάθε ότι έχουν τελειώσει οι πολεμικές προετοιμασίες. Ήρθε πια η ώρα να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε εδώ και πολύ καιρό. Την έκβασή του την αφήνουμε στο Θεό. Τι λες; Θέλεις να εγκαταλείψεις την Πόλη και να φύγεις, όπου θέλεις, μαζί με τους άρχοντές σου και τα υπάρχοντά τους, αφήνοντας αζήμιο το λαό και από μένα και από σένα; Ή θέλεις να αντισταθείς και να χάσεις τη ζωή σου και τα υπάρχοντά σου και συ και οι μετά σου, κι ο λαός αφού αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους, να διασκορπιστεί σ’ όλη τη γη;»
Κι ο βασιλιάς με τη σύγκλητο αποκρίθηκε:
«Αν θέλεις να ζήσεις μαζί μας ειρηνικά, όπως και οι πρόγονοί σου, ας έχεις την ευλογία του Θεού. Γιατί εκείνοι θεωρούσαν τους γονείς μου ως πατέρες τους και τους τιμούσαν ανάλογα, κι αυτή την πόλη τη θεωρούσαν ως πατρίδα τους. Σε καιρό ανάγκης όλοι τους έτρεχαν μέσα να σωθούν και κανένας αντίπαλός της δεν έζησε πολλά χρόνια. Κράτα τα κάστρα και τη γη που μας άρπαξες άδικα, όρισε και ετήσιους φόρους ανάλογα με τη δύναμή μας κα φύγε ειρηνικά. Σκέφτηκες ότι ενώ νομίζεις πως θα κερδίσεις μπορεί να βρεθείς χαμένος; Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της• γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας».
olympia

3.ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;
Επιστολή του Πομάκου Ιμάμ Μεχμέτ,
http://zagalisa.gr/
    Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι (..) Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι έζησαν και ακόμα συνεχίζουν να ζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ως απλούς συνανθρώπους σ’ αυτή την κοινωνία τους αποκαλούμε μειονότητα. Παρόλο που προέρχομαι από τους «Άλλους», είμαι αλλεργικός στη λέξη «μειονότητα». Η λέξη μειονότητα, από μόνη της σημαίνει διάκριση για εμένα και είναι μία πινακίδα υποταγής, σε μία ελεύθερη κοινωνία.
    Όποιος αισθάνεται Έλληνας και ο ίδιος στο μυαλό του σκέφτεται και αισθάνεται σαν Έλληνας και χωρίς καμία αμφιβολία, δηλώνει ότι «είμαι Έλληνας», για εμένα είναι Έλληνας. Είμαι ένας από αυτούς. Γεννήθηκα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και το γένος μου προέρχεται από τους Πομάκους.   Τα γονίδια μου είναι Πομακικά (..) Είμαι Πομάκος, είμαι Θρακιώτης, είμαι Ροδοπαίος και πάνω απ’ όλα είμαι Έλληνας και Ευρωπαίος. Μπορεί να μην είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά είμαι Έλληνας και πιστεύω στο Ισλάμ.
    Σε ένα από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, λόγω της εργασίας μου, μου έτυχε ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Η ταυτότητά μου ήταν φθαρμένη από την πολυκαιρία και την πολυχρησία. Μου υπέδειξαν να περιμένω στην άκρη μέχρι να εξακριβωθούν τα στοιχεία μου. Αφού περίμενα αρκετή ώρα, τα έβαλα με τους υπάλληλους του αεροδρομίου, έως ότου ήρθε ο προϊστάμενος. Όμως, μ’ αυτή την ταυτότητα είχα γυρίσει όλη την Ευρώπη και πουθενά δεν υπήρχε πρόβλημα. Γιατί στην Αγγλία προέκυψε αυτό; Διότι με πέρασαν για λαθρομετανάστη και θεώρησαν την ταυτότητα πλαστή.    Τελικά, εκεί που περίμενα ήρθε μια κυρία καλοντυμένη και άρχισε να μου μιλάει στα Τουρκικά. Αφού την άκουσα και κατάλαβα ότι οι Άγγλοι με είχαν περάσει για Τούρκο μετανάστη, την ευχαρίστησα για το ενδιαφέρον της, αλλά την εξαπέστειλα κιμπάρικα. Η Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία καλά έκανε την δουλειά της, αλλά η δική μας δεν κουνήθηκε.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Τετάρτη 29 Μαϊου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ.
στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων»
Πασαλίδη 29, Κ. Τούμπα, περιοχή αγ. Φανουρίου,
ο π. Κωνσταντίνος Χαλβατζάκης, θα μιλήσει με θέμα
«Το Σλαβικό Χρονικό: Τα μάρμαρα της αγια Σοφιάς άνοιξαν στο Άγιο Βήμα,
που λειτουργούσανε για στερνή φορά»

Μην ξεχνάτε και την «εκδρομή πατριδογνωσίας» στο Μέτσοβο,
την Κυριακή 19 Μαΐου, με επίσκεψη στην πινακοθήκη και τον βοτανικό κήπο της πόλεως,
το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα ΜουσείοΥδροκίνησης και στην τεχνητή λίμνη του Αώου.
Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 6983781942, 6947872002, 6977462806.
Κόστος συμμετοχής κατ᾽ άτομο € 15

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Vodafone: Το απαύγασμα της παραβατικότητας!
http://greeknation.blogspot.gr/
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/05/vodafone.html
    Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει ο κοινός νους την μονομερή αλλαγή συμβολαίου από την εταιρεία προς τον πελάτη, με νέο συμβόλαιο το οποίο είναι υπερδιπλάσιας πάγιας χρέωσης από το προηγούμενο;
    Είναι, άραγε, δυνατόν μία εταιρεία να αλλάζει μονομερώς συμβόλαιο με τον έτερο συμβαλλόμενο, εις βάρος του δευτέρου;
    Επειδή ζούμε στην χώρα που έγινε χώρος, επειδή ζούμε σε ένα κράτος που δεν έχει την αυτοκυριαρχία του, αλλά μία κυβέρνηση που εκτελεί εντολές ξένων, επειδή βιώνουμε την απόλυτη και χωρίς κανέναν έλεγχο απελευθέρωση της “επιχειρηματικότητας”, δυστυχώς όλα είναι δυνατά.
    Έτσι, διαπιστώσαμε πως η Vodafone έχει υιοθετήσει μία πολιτική – τακτική προς τους ήδη πελάτες της, μέσω της οποίας επιχειρεί να αυξήσει τα έσοδα – κέρδη της αφού προβαίνει σε μονομερή αλλαγή συμβολαίων των πελατών της όταν αυτά λήγουν, υπερδιπλασιάζοντας το “συμφωνηθέν” πάγιο ποσό!!!
    Η συγκεκριμένη τακτική, φυσικά, είναι παράνομη σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα λόγω μηδενικού κρατικού ενδιαφέροντος, η συγκεκριμένη εταιρεία ενεργεί παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία περί σύμβασης συμβολαίων.
    Σε περίπτωση που κάποιος πελάτης διαπιστώσει τι συμβαίνει, τότε μπορεί να ζητήσει διόρθωση από την Vodafone (δεν θα του ικανοποιηθεί το αίτημα) ή να προσφύγει σε άλλη εταιρεία κάνοντας αίτηση φορητότητας του αριθμού του. Μόλις η Vodafone ενημερωθεί για την αίτηση, επικοινωνεί με τον πελάτη για να ικανοποιήσει το αίτημά του…!
    Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος εισαγγελέας, γιατί πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση, ευχαρίστως να του δώσω τα απαραίτητα στοιχεία.
    Εκτός και εάν στην Ελλάδα δεν ισχύει κανένας νόμος πέρα από αυτά που επιθυμούν και επιβάλλουν οι μεγάλες εταιρείες.
    Εκτός και εάν οι θεσμικά αρμόδιοι φορείς ομολογούν δια της σιωπής τους πως δεν υπάρχει πλέον κράτος, αλλά μία μπανανία στην οποία οι ισχυροί συμπεριφέρονται κατά το δοκούν απέναντι στους γηγενείς πολίτες…

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Αντισυνταγματικό το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο
Απόφαση-σταθμός της ΚΕΝΕ

defencenet.gr
    Aντισυνταγματικό κρίθηκε από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης το δήθεν "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και πλέον μπαίνει οριστικά στο ράφι.
    Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΝΕ, Αρεοπαγίτης Φώτης Καϋμενάκης, το νομοσχέδιο είναι και αντισυνταγματικό και "περιττό" αφού το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει όλες τις διατάξεις που ζητούσε να ψηφιστούν από την Βουλή.
    Η ΚΕΝΕ σε μια μακρά συνεδρίαση παρόντων και εκπροσώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης κατ'αρχην ζήτησε διευκρινίσεις ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του.
    Οι διευκρινήσεις δόθηκαν και από την εξέτασή τους προέκυψε ότι ... "ουδέν νεότερο" πλην διατάξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κοινωνικό και πολιτικό χάος και αντίκειντο στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, εξ ου και το αντισυνταγματικό του χαρακτήρος τους...
    Τελικά, υπάρχουν κάποιοι θύλακες λογικής και εθνοκεντρικής αντίληψης στην κυβέρνηση που αντιστέκονται ακόμα.
    "Έχουν γνώση οι φύλακες" σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενος στην απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου...

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ Μ.ΡΕΠΟΥΣΗ
"Η άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων ήταν ... ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιστορικών"!
Αυτά γινονται, όταν
‘’γινονται τα αγκια θυμιατα και τα σκατα λιβανι’’.
Απορώ πως την ανέχονται….
defencenet.gr
    Τώρα σφυρίζει αδιάφορα η ΔΗΜΑΡ μετά την επιστολή της βουλευτού του κόμματος Μαρίας Ρεπούση ότι "Δεν υπήρξαν ποτέ γενοκτονίες Ελλήνων" και έχουν το θράσος οι συνεργάτες του Φ.Κουβέλη να υποστηρίζουν ότι «η άρνηση των γενοκτονίας των Ποντίων ήταν στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ιστορικών»!
    Και προφανώς "ο συνωστισμός στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922" που είχε γράψει στο βιβλίο της Ιστορίας η ίδια, γράφτηκε στο πλαίσιο επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται στους μεγάλους λιμένες παγκοσμίως!
    «Είναι προσωπικές απόψεις. Ήταν στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ιστορικών» λένε συνεργάτες του κ. Κουβέλη». Αυτή την απάντηση δίνουν οι συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη κληθέντες να σχολιάσουν την απίστευτη επιστολή της βουλευτού για να μην συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων Μικρασιατών!
    Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καλεί την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινήσει «συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους» να μην «περάσει» η -όπως τη χαρακτηρίζει- «προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου»!
    Η ύπαρξη της επιστολής αναγνωρίστηκε από την κυρία Ρεπούση σε επικοινωνία που είχαν μαζί της συνεργάτες του κ. Κουβέλη μετά τη δημοσιοποίησή της.
    Λίγο πριν, η επίμαχη επιστολή εφέρετο να έχει σταλεί στον τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ όπου ζητούσε στήριξη, ώστε να μην περάσουν στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη διατάξεις που θα αφορούν γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή και το διεθνές δίκαιο.
    Στη συγκεκριμένη επιστολή γίνεται έκκληση από πλευράς της Μ.Ρεπούση να μην περάσει η «προβληματική διάταξη, που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου», όπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.
    Κάτι πρέπει να έχει εναντίον των Ποντίων και γενικότερα των Ελλήνων το συγκεκριμένο άτομο.  Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο φορές, πέρσι και εφέτος, που τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Γενοκτονία, η Ρεπούση έφυγε από την αίθουσα!

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
    Το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ( έτσι το ξέρω εγώ ) τέλειωσε, και ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον από το αντίστοιχο της Α΄, γιατί δεν ξέραμε ούτε ποιος θα βγεί πρώτος, ούτε ποιοι θα ανέβουν στην Α΄ΕΘΝΙΚΗ, ούτε και ποιοι θα υποβιβαστούν, εν αντιθέσει με την Α΄ΕΘΝΙΚΗ, όπου οι απορίες από την αρχή ήταν μόνο για το ποιοι θα υποβιβαστούν .
    Ανέβηκαν λοιπόν στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ οι ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Αθηνών, αν θυμάστε ) και ΚΑΛΛΟΝΗ Μυτιλήνης.
    Θεωρώ ότι ανέβηκαν με την αξία τους, γιατί δεν έχω στοιχεία για το αντίθετο.
    Εκκρεμούν οι αγώνες κατατάξεως, μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΗΡΑΚΛΗ και ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ, για την 4η θέση στην Α΄ΕΘΝΙΚΗ.
    Όσο για αυτές τις ομάδες που υποβιβάστηκαν, έ, μια ανεβαίνουν, μια κατεβαίνουν, δεν έχει σημασία…
    Το θέμα για μένα, είναι η προσπάθεια ανόδου του ΗΡΑΚΛΗ, της ομάδας που ήμουν ΟΠΑΔΟΣ από παιδί, και παραμένω ΦΙΛΑΘΛΟΣ της μέχρι τώρα και για πάντα.
    Από την αρχή, όλα ξεκίνησαν στραβά. Σε ποια κατηγορία θα παίξει, με τι προοπτικές, με ποιους παίκτες κτλ κτλ. Οι οπαδοί, και καλά κάνουν, ήθελαν τον ΗΡΑΚΛΗ στους τρείς πρώτους, για να επανέλθει στην ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ, στην Α΄ΕΘΝΙΚΗ, από όπου τον έριξαν εξωαγωνιστικά ο Πιλάβιος , οι εντολοδόχοι , οι εντολείς του και τα ‘’τσανάκια’’ τους. Ξέρετε πολύ καλά για ποιους μιλάω, για κάποιους που μπαινοβγαίνουν στη φυλακή, σαν να πηγαίνουν σε μπάρ.
    Αλήθεια όμως, αγωνιστικά, έπρεπε να ανέβει ο ΗΡΑΚΛΗΣ ? Οι οπαδοί λένε ΝΑΙ, φυσικό είναι, όμως, αν κάνουμε ένα απολογισμό και μία αξιολόγηση της ομάδος, θα δούμε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν άξιζε να ανέβει. Και στην θέση που τερμάτισε, κυρίως ΤΟ ΟΝΟΜΑ του τον έφερε. Γιατί, είναι πολύ βαρειά η φανέλα του, το ξέρουν όλοι.
    Πόσες ήττες είχε στο Καυταντζόγλειο ? Πόσες ισοπαλίες ? Με τέτοια αποτυχημένα αποτελέσματα, δεν δικαιούσαι να διεκδικείς άνοδο. Αποτυχίες ακόμα και με τα ‘’λιμά’’ του πρωταθλήματος…
    Και έρχονται οι τελευταίοι αγώνες, με τις ΄΄σερί’’ νίκες. Δίκαιες ? Ναι, αλλά επί ποίων αντιπάλων ? Των ‘’λιμών’’ και πάλι. Τις κρίσιμε στιγμές, στο Βόλο και στο Καυταντζόγλειο, φάνηκε ότι το αγωνιστικό ‘’τήμ’’ του δεν είναι άξιο του ονόματός του. Και δεν θα σταθώ στους ισχυρισμούς ότι ‘’έφταιγε η διαιτησία’’, που μπορεί και να έφταιγε. Θα σταθώ στο ότι σαν ομάδα, ήταν κατώτερη.
    Δεν είναι αδικαιολόγητα όλα αυτά. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ετοιμαζόταν για την Γ΄ΕΘΝΙΚΗ και ξαφνικά αλλά δίκαια, σαν ‘’αποκατάσταση αδικίας’’, βρέθηκε στην Β΄. Το ρόστερ του όμως, ήταν για την Γ΄.  Έγιναν κάποιες βεβιασμένες κινήσεις μεταγραφών, αφού δεν υπήρχαν χρονικά και οικονομικά περιθώρια για κάτι καλύτερο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ‘’με πορδές αυγά δεν βάφονται’’. Από την στιγμή που καί οι καλοί παίκτες έφυγαν, αλλά καί οι ομάδες νέων, βασική πηγή ενισχύσεως εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διαλύθηκαν, οι προοπτικές ήταν μηδαμινές. Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά.
    Μα, έχουμε τους αγώνες κατατάξεως για μια ακόμα θέση, θα μου πείτε. Έ, και ??? Μήπως είμαστε καλύτεροι από τους άλλους ? Οι δύο από τους τρείς τους, είναι καλύτεροι από εμάς, το απέδειξαν στο γήπεδο, χώρια από τις φημολογούμενες ‘’διασυνδέσεις’’ τους. Ό τι δεν έκανε η ομάδα σε όλο το πρωτάθλημα, θα το κάνει τώρα με δυνατούς αντιπάλους ? Οι παίκτες από τη μια στιγμή στην άλλη θα ‘’γιγαντωθούν’’ και θα κάνουν τα πάντα ? Εάν μπορούσαν, θα τα είχαν κάνει. Δεν στέκομαι σε λάθος επιλογές του προπονητή, σε αποβολές κτλ. Αυτά είναι ‘’μέσα στο παιχνίδι’’ και σύμφωνα με την αξία του καθενός.
    Οι φανατικοί, σίγουρα δεν συμφωνούν μαζί μου. Δικαίωμά τους. Τους χρειαζόμαστε όμως, όλους αυτούς, από ‘’θύρες’’, ‘’συνδέσμους’’ κτλ, για να γεμίζουν τις κερκίδες και να δίνουν αγωνιστικό παλμό. ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ, ΟΜΩΣ ! Ας δούνε την κατάντια άλλων ομάδων, που εμπιστεύτηκαν την διοίκηση κτλ στο λεγόμενο ΟΠΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. Υπάρχει απόδειξη σε αυτό. Πέστε μου, μια ομάδα που μπήκε ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ή ΟΠΑΔΟΙ στην διοίκησή της και πρόκοψε. ΚΑΜΜΙΑ !
    Ξαναγυρνάω στους αγώνες κατατάξεως. Άντε και ‘’έσπασε ο διάολος το ποδάρι του’’ και βγήκαμε πρώτοι, και ανεβήκαμε. Τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Για να ΄΄σταθούμε’’, θέλουμε 15 περίπου παίκτες Α΄ διαλογής, ΑΜΕΣΑ !
    Το πιο φυσιολογικό είναι, να αρχίσουμε από ΤΩΡΑ να ετοιμαζόμαστε ΣΩΣΤΑ για την επόμενη χρονιά στην Β΄ΕΘΝΙΚΗ, με καλύτερους παίκτες, καλύτερο προπονητή, καλύτερες συνθήκες, για να γίνει σιγά – σιγά ο ΗΡΑΚΛΗΣ αυτό που ήταν πάντα. ΤΟ ΦΟΒΗΤΟ ΟΛΩΝ!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Κώστας Βάρναλης «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη»
     "… Μια φορά κι έναν καιρό οι κλέφτες της πρώτης πολιτείας του κόσμου, αφού πλουτήνανε αρκετά, αποφασίσανε να τακτοποιήσουνε τη ζωή τους. Μπλοκάρανε λοιπόν τους φτωχούς της πολιτείας κι αφού τους μαζώξανε στην πλατεία τους είπανε:
   “Ψηλά τα χέρια! Θέλουμε το καλό σας…. Είσαστε λεύτεροι! …. Ο κυρίαρχος λαός θα ‘σαστε εσείς!.. Εμείς μονάχα θα σας κουμαντάρουμε...
    Θα φροντίζουμε για την ασφάλεια της ζωής, της τιμής και της περιουσίας σας – μ’ ένα λόγο για τη λευτεριά σας.
    Σεις θα δουλεύετε…
    Εμείς θα σας δίνουμε δουλειά, φτάνει να βρίσκεται, και σεις θα μας δίνετε τα κόπια σας
    Κ’ εσείς κ’ εμεις θα ‘χουμε πάνω από τα κεφάλια μας τους ίδιους Θεούς, που θα προστάζουν εσάς να δουλεύετε και να μην τρώτε κ’ εμας να καθόμαστε και να τρώμε.
    Κ’ εμείς κ’ εσείς θα ‘χουμε πάνω απ’ τα κεφάλια μας τους ίδιους νόμους, που εμείς θα σας τους δίνουμε κ’ εσείς θα τους ψηφίζετε σα βουλευτάδες και θα τους εφαρμόζετε σα δικαστάδες ενάντια στον εαυτό σας..
    Κι επειδή μοναχοί σας δε θα μπορούσατε να σκεφτείτε το συμφέρον σας και να φυλάξετε τον εαυτό σας, θα σας αναγκάζουμε με το ζόρι (ψηλά τα χέρια!).Ένα πράγμα μοναχά σας απαγορεύουμε: να κλέβει ο ένας τον άλλονε. Γιατί μπορεί να κλέψετε κ’ εμάς”.
    Έτσι λοιπόν ο λαός δούλευε λεύτερα και λεύτερα σκεφτότανε...
    Και τραγουδούσε χαρούμενα στις ταβέρνες σαν τον κότσυφα στο κλαρί (στο κλουβί!).
    Κ’ οι σωτήρες του ξαπλωνόντανε τ’ ανάσκελα σε ζεστά παλάτια το χειμώνα και κάτω απ’ ανθισμένα δέντρα το καλοκαίρι…
    Κ’ η ευτυχία τους αυτή ήτανε δύναμη της πατρίδας κ’ η ξετσιπωσιά τους καθαρμός.
    Κι αν κάπου βαριεστίζοντας ο λαός τους έδιωχνε, ζητούσε αμέσως άλλους να τόνε κλέβουνε: δε μπορούσε πια μήτε να σκεφτεί χωρίς “σωτήρες”……
    Γελάτε και με το δίκιο σας, ω άντρες Αθηναίοι…
    Παραμύθι, βλέπετε. Τώρα θα μου ζητάτε κ’ επιμύθιο!
    Πού να το βρω!…
    Μοναχά σας λέω:
    “Αλίμονο στον αυτόδουλο πολίτη, που φτασμένος στα έσχατα της απελπισιάς παραδίνεται, για να σωθεί, .. στο έλεος του Θεού και στους νόμους των Κλεφτών”»…..

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
9.Μερικά καλά!!!

Από Διονυση Βυθουλκα
- Βάλε μου μισό κιλό φέτα.
- Είναι 650 να τ' αφήσω ?
- Ναι ... Αστο , και βάλε μου μισό κιλό φέτα ...
Aν όλοι στο Αιγάλεω κρεμάσουν cd στα μπαλκόνια τους, μπορεί να διώξουν το Περιστέρι
Αυτό με τις γκόμενες που βγάζουν φωτογραφίες ξαπλωμένες στην παραλία με την άμμο να κολλάει πάνω τους ειναι σέξυ. Γιατί όταν το κάνω εγώ μου φαίνομαι σα σνίτσελ;
Με πήραν απ'την Hellas Online....Τους είπα "Ευχαριστώ, κλέβω Conn-X απ' τον γείτονα, δεν αλλάζω εταιρεία".
-Bond. James Bond.
-Χάρηκα. Συγγελάκης.Ανδρεάδης Συγγελάκης.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης.Θεόδωρος
Ανδρεάδης Συγγελάκης από τη Ρώμη.
Για όσες γυναίκες ψάχνουν ψηλό, μελαχρινό, αξύριστο, με μόνιμη δουλειά, μένει εδώ απέναντι ένας..Πάτερ Λάμπρο τον λένε..
-Μωρό μου θα με πας στο τσίρκο;
-Oχι,όποιος θέλει να έρθει εδώ να σε δει.
Όλα τελικά είναι στο μυαλό, εκτός από την κυτταρίτιδα που είναι στον κώλο..
- Είχα κάποτε ένα φίλο που έπαιζε μπάλα στην εθνική.
- Έλα ρε... Και τι έγινε;
- Τον πάτησε νταλίκα.
- Μάνα; Θα φτιάξεις καφέ ;
- Χέρια δεν έχεις;Ποια θα σε πάρει που τα θες όλα έτοιμα;;Ποια θα σε ανεχτεί; ΠΟΙΑ? ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩ ΕΓΓΟΝΙ!! Τι καφέ θες;
Τα καλώδια πίσω από το pc εχουν γινει εκατομμυρια...τραβηξα ενα και ακουστηκε το καζανακι!
Πάνε να στρώσουν το νυφικό κρεβάτι οι ανύπαντρες....
Πετάγεται η γιαγιά .
"Οι παρθένες, οι παρθένες να το στρώσουν" !
...Τελικά έμεινε άστρωτο!
Ευτυχώς που άλλαξε η ώρα. Έξι μήνες ήθελα να τη φτιάξω στο αυτοκίνητο αλλα βαριόμουν!
Κάθε φορά που η μάνα μου θέλει να της κατεβάσω το μίξερ απ το ράφι, μεταμορφώνομαι από "2 μέτρα γάιδαρος" σε "2 μέτρα παλικάρι".
Η αμήχανη στιγμή που κάποια Θεσσαλονικιά φωνάζει στο λεωφορείο ''Ανοίχτε με λίγο από πίσω''.
Εσύ που ανέβηκες πάνω στη διαφημιστική πινακίδα να γράψεις "Ρένα σ'αγαπάω", στην Αθηνών-Κορίνθου, αν δεν σ'αγαπάει η Ρένα, σ'αγαπάω εγώ ρε φίλε!!!
Μια φίλη μου μπέρδεψε τα αντισυλλυπτικά χάπια με τα ηρεμιστικά...
Τώρα εχει 8 παιδια αλλα στα αρχίδια της...
Θα εξαφανιζόμουν αλλά τρέμω τα ξεφτιλίκια της μάνας μου στο "Φως στο τούνελ" κ στο "Πάμε πακέτο"...
Η άλλη λέει "εγώ δεν ψάχνω για γκόμενο, για έναν σύντροφο ψάχνω"...
άμα ψάχνεις για σύντροφο να πας να γραφτείς στην ΚΝΕ.
Ευτυχώς σήμερα τρώμε ψάρι. Όλο άλογο, άλογο, άλογο, βαρέθηκα.
-Γιατρέ με πονάει το γόνατό μου.
- Να το κατουρήσεις και να του βάλεις σκόρδο στουμπισμένο.
-Γιαγιά, βγες από τη γραμμή..
15E το πλοκάμι λέει χταποδιού!
Ρε φίλε, δεν το θέλουμε για μεταμόσχευση...
- Ρε συ πάλι μέσα θα μείνεις σήμερα;
- Ρε μαλάκα πόσες φορές να στο πω; ΕΙΜΑΙ ΦΥΛΑΚΗ!
- Ρε συ Γιώργο, έστειλα το παιδί πριν 3 ώρες να πάρει μακαρόνια και δεν έχει γυρίσει ακόμα. Τι να κάνω ?
- Ξέρω 'γω ... Kάνε φασολάκια ....
Όταν βαριέμαι πλησιάζω γιαγιούλες στο δρόμο και τους λέω
" Της κυράς Στέλλας ο εγγονός είμαι, τι κάνετε;" Και κάνουν πως με ξέρουν.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
10.ΠOIHMATA
ΤΟ ΔΑΚΡΥ
Κλάψε, το δάκρυ να δω στη ματιά σου
ν’ αργοκυλάει στα μάγουλά σου,
κλάψε, να γίνει ποτάμι μεγάλο
μέσ’ την καρδιά μου για να σε βάλω.

Από αγάπη και έρωτα κλάψε
και τους καημούς όλους μου κάψε,
δροσοσταλιά γίνε κι ελπίδα
έρωτα νάβρω στην καταιγίδα.

Πηγές ν’ αναβρύζουν τα δυό σου τα μάτια
και η καρδιά μου να γίνει κομμάτια,
το δάκρυ πληγώνει μα δεν πονάει
άστο να πέσει κι άκου που πάει.
Κωνσταντίνος Παπακώστας
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ ΑΥΤΟ
Η αγάπη μου για σένα
Η αλήθεια της καρδιάς
Με τα χέρια ενωμένα
Στον παράδεισο με πας

Η αγάπη μου τραγούδι
Ταξιδεύει νοερά
Μυστικά μονάχα κρύβει
Που κοστίζουν ακριβά

Η αγάπη μου μεγάλη
Παραμύθι μου γλυκό
Τι αληθινό θα βγάλει
Το ταξίδι μου αυτό.
ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ Η ΖΩΗ
Ένα ταξίδι η ζωή, ατέλειωτοι αγώνες
Απόψε βρέθηκα αλλού, και πίνω με τις ώρες.

Με το καράβι της ζωής, σε θάλασσες θα πλεύσω
Σε ακρογιάλια και γιαλούς, αλήθειες θα γυρέψω.

Πέρα στο βάθος μακριά, η ζωή χαρές σκορπίζει
και αν ήμουν χθες κάπου αλλού, μια ψυχή πάντα ελπίζει.

Πως ν΄ αλλάξω την πορεία, του δείκτη της πυξίδας
Υπάρχει άστρο της αυγής, δείγμα αισιοδοξίας.
Λαζ.- Κίμ. Μπερβερίδης

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
11. Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΕΜΟ
http://www.pentapostagma.gr/
    Το pentapostagma.gr σας παρουσιάζει μία εκπληκτική ανάλυση της Pravda για την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση των Η.Π.Α, για τις πραγματικές αιτίες των διεθνών εγκληματικών πολέμων που πραγματοποιεί, και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ανθρωπότητα.
    Οι Η.Π.Α έχουν χρεοκοπήσει. Παρά ταύτα η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο παγκόσμιο προσκήνιο, έχοντας την δυνατότητα να τυπώνει ολοένα και περισσότερο χρήμα δοθέντος του γεγονότος ότι το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αν το δεδομένο αυτό αντιστραφεί, οι Η.Π.Α δεν θα μπορεί να κρατά τα ηνία της παγκόσμιας υπερδύναμης ούτε θα μπορεί να χρηματοδοτεί πολέμους, βασιζόμενη σε ένα «άχρηστο συνάλλαγμα». Στις ημέρες μας, περισσότερο από το 60% όλων των διεθνών νομισματικών αποθετικών στον κόσμο είναι σε δολάρια Αμερικής, και οι Η.Π.Α θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν με κάθε δυνατό μέσο όσες χώρες εκφράσουν πρόθεση να απομακρυνθούν από το δολάριο.
    Όταν οι Η.Π.Α απομακρύνθηκαν από τον κανόνα χρυσού στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το δολάριο μετατράπηκε σε ένα de-facto «πετρελαϊκό νόμισμα». Ως ανταπόδοση για την προστασία και την αγορά αμερικανικών ομολόγων, οι πετρελαιοπαραγωγικές Αραβικές χώρες συμφώνησαν να διεξάγουν τις πετρελαϊκές συνδιαλλαγές τους σε αμερικανικά δολάρια. Το δολάριο μπορεί να απομακρύνθηκε από τον κανόνα χρυσού, αλλά η αξία του διασφαλίστηκε από την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας καθώς και από το γεγονός ότι συνδέθηκε στενά με ένα ακόμη πολύτιμο αγαθό, το πετρέλαιο.
    Από εκείνο το διάστημα, η οικονομική συμπεριφορά των Η.Π.Α με προσανατολισμό στην απομάκρυνση των επιχειρήσεων από την χώρα (outsourcing) και τις off-shore εταιρίες (σ.σ. pentapostagma.gr αναφορικά τόσο με την κατασκευαστική βιομηχανία όσο και με τις εφαρμοζόμενες οικονομικές πολιτικές) οδήγησαν στην εκτόξευση του χρέους της χώρας – που φτάνει πλέον στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο Paul Graig Roberts, πρώην υφυπουργός του υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το πιο παραγωγικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας έχει μετακινηθεί εκτός της χώρας (offshore) ώστε να αυξηθεί το επιχειρηματικό κέρδος. Σύμφωνα με τον Roberts, οι Η.Π.Α θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την οικονομία τους μέσω της επιστροφής των επιχειρήσεων στη χώρα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
    Η αδύναμη Αμερικανική οικονομία εμπνέει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στο δολάριο, και οι εμπορικές συναλλαγές εν γένει καθώς και οι πετρελαϊκές συναλλαγές αρχίζουν να απομακρύνονται από το συνάλλαγμα. Με το δεδομένο ότι οι ελπίδες αναζωογόνησης της εγχώριας οικονομίας σβήνουν, οι Η.Π.Α «απαντούν» μέσω της επέκτασης τους στις διεθνείς αγορές και στην κήρυξη πολέμων για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου και της εν γένει Αμερικανικής ηγεμονίας.
    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι Η.Π.Α έχουν επεκτείνει την επιρροή τους σε ολόκληρη την επικράτεια της Ανατολικής Ευρώπης, σε αρκετά πρώην Σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, το Ιράκ, την Υεμένη, το Αφγανιστάν τη Συρία και το Πακιστάν. Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να ειδωθεί από αυτή τη σκοπιά: οι απειλές της Βόρειας Κορέας έχουν επιτρέψει στις Η.Π.Α να εντείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιφέρεια της Ασίας-Ειρηνικού. Όπως έκαναν προηγουμένως και με τη Ρωσία, οι Η.Π.Α πλέον έχουν καταφέρει με επιτυχία να κυκλώσουν τη Κίνα. Παρόλα αυτά, η Κίνα και η Ρωσία κρατούν γερά τη Συρία από την τελική αποσταθεροποίηση. Η Συρία «φιλοξενεί» τη μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας εκτός της περιοχής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και η Ρωσία και η Κίνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν οι Η.Π.Α και οι σύμμαχοι της καταφέρουν να ανατρέψουν τη κυβέρνηση Assad, η Τεχεράνη θα αποτελέσει έναν πολύ ευκολότερο στόχο. Η Αμερική θα ήθελε διακαώς να τοποθετήσει καθεστώτα αχυρανθρώπων τόσο στη Μόσχα όσο και στο Πεκίνο και η εκμετάλλευση των πολιτικών και εθνικών διαχωρισμών στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας και της Κίνας θα είναι ευκολότερη εάν το Ιράν πέσει, και τελέσει υπό αμερικανικών συμφερόντων.
    Μία παγκόσμια Αμερικανική στρατηγική βρίσκεται ήδη σε ισχύ ώστε να υποβαθμίσει την ανάπτυξη και την επιρροή της Κίνας, που αποτέλεσε και έναν από τους λόγους για την έναρξη της επιχείρησης AFRICOM. Όμως, η Κίνα αντιστέκεται με την απόπειρα της να απαγκιστρωθεί από το δολάριο Αμερικής, γεγονός που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τα αμερικανικά συμφέροντα.
    Η Κίνα έχει εφαρμόσει διμερείς εμπορικές συμφωνίες με αρκετές χώρες, όπου οι συναλλαγές δεν πραγματοποιούνται σε δολάρια αλλά σε εθνικά νομίσματα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Κίνα καθώς και έτερες αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει συμφωνίες ώστε να απομακρυνθούν από το Αμερικανικό δολάριο στο διεθνές τους εμπόριο. Ο Άξονας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές των χωρών που τον απαρτίζουν. Η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα κατά τη διάρκεια των εμπορικών τους συναλλαγών για περισσότερο από έναν χρόνο.
    Υπό την εξουσία του Saddam, το Iraq δεν χρησιμοποιούσε το δολάρια ως νομισματική βάση για τις πετρελαϊκές του συναλλαγές, όπως το ίδιο πράττει σήμερα το Ιράν. Ο Muammar Gadhaffi σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ως νόμισμα το δινάριο με βάση τον κανόνα του χρυσού ως αποθεματικό νόμισμα για περιοχές της Αφρικής. Γνωρίζουμε, καλά τι συνέβη στη Λιβύη και το Ιράκ. Το 2000, το Ιράκ μετέτρεψε όλες τις πετρελαϊκές του συναλλαγές σε ευρώ. Όταν οι Η.Π.Α εισέβαλλαν στο Ιράκ το 2003, μετέτρεψαν πάλι τις συναλλαγές πετρελαίου από ευρώ σε δολάριο. Δεν θα πρέπει να απορούμε για ποιο λόγο το Ιράν είναι ο νέος αμερικανικός στόχος..
    Παράλληλα, το Ιράν κατευθύνεται προς τη Κίνα, το Πακιστάν και τη Κεντρική Ασία με στόχο να αντικρούσει τις επιδράσεις των Αμερικανικών κυρώσεων και να αναπτύξει την οικονομία της μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου. Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος είναι μία πραγματικότητα: Η.Π.Α και οι σύμμαχοί της και Ρωσία, Κίνα και Ιράν.
    Η Αμερικανική οικονομία πνέει τα λοίσθια. Ο μόνος τρόπος να αναζωογονηθεί είναι μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών, την παγκόσμια κατάληψη των πηγών τροφίμων μέσω μονοπολίων στις πατέντες των σπόρων και τον έλεγχο των ΓΤ καλλιεργειών μέσω της επιβολής τους στις χώρες, και μέσω μεγάλων πολέμων ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι και να διασφαλιστεί ότι το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
    Πλέον, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του κόσμου με τεράστιο πυρηνικό εξοπλισμό έχει παρακμάσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμπλακεί σε νέο κύκλο ανεξέλεγκτων πολέμων.

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
12.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το έστειλε ο Κώστας Παπακώστας
1453 Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής (1432-1481), καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη και καταλύεται η Βυζαντινή αυτοκρατορία χιλίων εκατό και πλέον χρόνων, με τον τελευταίο Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ι Α΄ Παλαιολόγο να πέφτει ηρωικώς, γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1403.
1500 Πνίγεται σε ναυάγιο ανοιχτά του ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βαρθολομαίος Ντιάζ, το 1487 ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πέρασε το νοτιότερο άκρο της αφρικανικής ηπείρου, γεννήθηκε το 1450.
1508 Καταστρεπτικός σεισμός πλήττει την Κρήτη.
1716 Γεννιέται ο Γάλλος ζωολόγος Λουί Ντομπαντόν, Louis-Jean-Marie Daubenton, πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου 1799.
1807 Σημειώνεται επανάσταση των γενιτσάρων και εκθρόνιση του σουλτάνου Σελίμ Γ΄ του επονομαζόμενου Μεταρρυθμιστού.
1814 Πεθαίνει η Μαρία Ζοζεφίνα Ροζ Τασέ ντε λα Παγκερί, είχε παντρευτεί τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στις 9 Μαρτίου 1796 με πολιτικό γάμο και με θρησκευτικό την 1η Δεκεμβρίου 1804, γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1763 στη Μαρτινίκα ένα από τα νησιά των Μικρών Αντιλλών.
1822 Καταγράφεται σπουδαία νίκη των Σουλιωτών κατά των Τουρκαλβανών στο χωριό Ναβαρίκο.
1824 Ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον ναύαρχο Ισμαήλ, καταλαμβάνει και λεηλατεί τη νήσο Κάσο.
1828 Κρήτες επαναστάτες νικούν το Μουσταφά πασά στο χωριό Καστερέ Χανίων Κρήτης.
1829 Πεθαίνει στη Γενεύη ο Βρετανός χημικός Χάμφρι σερ Ντέϊβι, γεννήθηκε στην Πενζάνς στις 17 Δεκεμβρίου 1778.
1848 Το Γουισκόνιν γίνεται η 30η πολιτεία των Η Π Α, με πρωτεύουσα το Μάντισον.
1849 Ο Γάλλος χημικός Λουί Ζαν Παστέρ παντρεύεται την κόρη του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου Μαρία Λοράν με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά από τα οποία μόνο δύο επέζησαν μέχρι την ενηλικίωσή τους.
1860 Γεννιέται ο Ισπανός μουσουργός Ισαάκ Αλμπένιθ, έγραψε έργα για πιάνο που βασίζονται στην ισπανική λαϊκή παράδοση, πέθανε στις 18 Μαΐου 1909.
1874 Γεννιέται στο Λονδίνο ο Βρετανός συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός Γκίλμπερτ Κίθ Τσέστερτον, Gilbert Keith Chesterton, πέθανε στο Μπίκονσφιλντ στις 14 Ιουνίου 1936.
1874 Η Ελβετία ψηφίζει το Σύνταγμά της το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα και ιδρύεται το πρώτο ομόσπονδο κράτος στην Ευρώπη.
1880 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Όσβαλντ Σπένγκλερ, γνωστός από το πολυδιαβασμένο σύγγραμμά του «Η παρακμή της Δύσης», όπου προτείνει την κυκλική θεωρία για την άνοδο και την πτώση των πολιτισμών, πέθανε στις 8 Μαΐου 1936.
1886 Ο χημικός Τζόν Πέμπερτον διαφημίζει το μαύρο και εύγευστο υγρό την «Coca-Cola».
1902 Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον (1847-1931), ανακαλύπτει την αλκαλική μπαταρία.
1905 Διεξάγεται σφοδρή μάχη, μεταξύ των ανταρτικών σωμάτων και τούρκικων δυνάμεων στο Λέχοβο και τα Ασπρόγεια, της Δυτικής Μακεδονίας, όπου σκοτώνεται ο καπετάν Γύπαρης.
1912 Υπογράφεται στη Σόφια συνθήκη αμυντικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας.
1914 Το Καναδικό υπερωκεάνειο «Αυτοκράτειρα της Ιρλανδίας» συγκρούεται στον κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου στον Καναδά, με το Νορβηγικό παγοθραυστικό πλοίο «Στόρστατ» και βυθίζεται, με 1.024 νεκρούς από τους 1477 επιβάτες.
1917 Συμμαχικά αγήματα, αποβιβάζονται στην Κόρινθο και αναγκάζουν το βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄ σε παραίτηση, υπέρ του δευτερότοκου υιού του, Αλέξανδρου.
1917 Γεννιέται στη Μασαχουσέτη ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόν Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963.
1921 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από την κυβέρνηση φτάνει στη Σμύρνη και αναλαμβάνει την ηγεσία του στρατεύματος.
1921 Πεθαίνει από κακουχίες και βασανιστήρια ο επίσκοπος Σήλων και εθνομάρτυρας Αγριτέλης Ευθύμιος, γεννήθηκε στα Παράκοιλα Λέσβου το 1876.
1922 Γεννιέται στη Βράϊλα της Ρουμανίας, ο Ελληνογάλλος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάνης Ξενάκης, πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 2001.
1924 Πραγματοποιείται ανήμερα της ιστορικής επετείου η ιδρυτική συνέλευση της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως [ Α Ε Κ], όπου καθορίζονται το έμβλημα και τα χρώματα της ομάδας, με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Σπανούδη.
1926 Γεννιέται στο Νέο Φάληρο ο διακεκριμένος κωμικός ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, πέθανε στις 3 Μαΐου 2011.
1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο της Κρήτης.
1945 Ο κομμουνιστής ηγέτης Νίκος Ζαχαριάδης, μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, αναλαμβάνει την ηγεσία του ΚΚΕ.
1947 Συντρίβεται στη Λα Γκουάρντια επιβατικό αεροσκάφος, με 43 νεκρούς.
1951 Έκρηξη σημειώνεται σε ανθρακωρυχείο στο Ίζιγκτον της Αγγλίας, με 81 νεκρούς.
1953 Ο Νεοζηλανδός ορειβάτης σερ Έντμουντ Χίλαρι (1919-2008) και ο Νεπαλέζος οδηγός του Τενζίνγκ Τζάμλινγκ Νοργκάϊ (1914-), πατούν την κορυφή του Έβερεστ την ονομαζόμενη «Στέγη του Κόσμου», σε ύψος 8.882 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
1954 Πραγματοποιείται στο απόμερο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» στο Άνεμ της Ολλανδίας η πρώτη συνάντηση της ομώνυμης λέσχης, στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε το 1993 και το 2009.
1959 Σημειώνεται πτώση αμαξοστοιχίας σε φαράγγι στην Ιάβα της Ινδονησίας, με 92 νεκρούς.
1961 Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδοποιός, Μελίσα Έθεριτζ.
1963 Πραγματοποιούνται στην Αθήνα παρουσία 20.000 Αθηναίων τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.
1964 Το τραγούδι των Μπίτλς «Love me do» φτάνει στο νούμερο ένα.
1967 Γεννιέται ο Άγγλος τραγουδιστής και συνθέτης των «Oasis», Νόελ Γκάλαχερ.
1968 Η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ νικά τη Μπενφίκα με 4-1 στο Γουέμπλεϊ και κατακτά το 13ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.
1974 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει το διαστημόπλοιο «Λούνα-22», το οποίο πραγματοποιεί 2.842 περιφορές γύρω από τη Σελήνη.
1974 Έκρηξη βόμβας σημειώνεται από τρομοκρατική ενέργεια, στη Μπρέσια της Ιταλίας με 9 νεκρούς και 50 τραυματίες.
1979 Στο Σόλσμπερι της Ζιμπάμπουε [πρώην Ροδεσία] ορκίζεται πρώτος μαύρος πρωθυπουργός της χώρας ο επίσκοπος Άβελ Μουζορέβα (1925-2010).
1979 Γίνεται δεκτή η από τις 15 Ιουνίου 1975 αίτηση ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ.
1979 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Μαίρη Πίκφορντ, γεννήθηκε στον Καναδά στις 8 Απριλίου 1893.
1982 Πεθαίνει η Αυστριακή ηθοποιός Ρόμι Σνάϊντερ καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ρόζμαρι Μαγκνταλένα Όλμπαχ Ρέτι, γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1938. «Σημασία έχει ν’ αγαπάς».
1985 Τραγωδία σημειώνεται στο στάδιο Χέϊζελ των Βρυξελλών κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα «Γιουβέντους-Λίβερπουλ 1-0», για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, από συγκρούσεις οπαδών, με 39 νεκρούς.
1988 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, συναντάται στη Μόσχα, με τον ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1990 Εκλέγεται στον τρίτο γύρο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Μπορίς Γιέλτσιν.
1991 Ο Ερυθρός Αστέρας, κατακτά το «Κύπελο Πρωταθλητριών», νικώντας στο Μπάρι στα πέναλτι, τη Μαρσέϊγ, με 5-3.
1994 Πεθαίνει εξόριστος στη Χιλή ο ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ, ο οποίος επέβλεψε για την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1912.
1994 Το Ουγγρικό σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές.
1996 Εκλέγεται πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Βενιαμίν Νετανιάχου.
1997 Αναλαμβάνει την προεδρία της Δημοκρατίας του Κονγκό, πρώην Ζαϊρ ο Λόρεν Καμπίλα υποσχόμενος ότι θα κηρύξει εκλογές τον Απρίλιο του 1999.
1998 Η Γαλλική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.
1999 Φθάνει για πρώτη φορά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το διαστημόπλοιο «Ντισκάβερι».
1999 Τροχαίο δυστύχημα σημειώνεται στη σήραγγα Τάουερν της Αυστρίας, με 12 νεκρούς και 47 τραυματίες.
2003 Απονέμεται το «Διεθνές βραβείο Καρλομάγνου», στον πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.
2004 Πεθαίνει ένας από τους διαπρεπέστερους δικηγόρους και εισαγγελέας του σκανδάλου «Γουτεργκέϊτ», ο Κόξ Άρτσιμπαλντ, γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1912.
2004 Ένοπλοι επιτίθενται σε γραφεία στην πόλη Κομπάρ της Σαουδικής Αραβίας, με 22 νεκρούς και 25 τραυματίες.
2004 Εκρήγνυται βόμβα μεγάλης ισχύος στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, με υλικές ζημιές.
2005 Αρχίζει στη Βηρυτό του Λιβάνου η 1η από τις 5 φάσεις των βουλευτικών εκλογών, που θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου.
2005 Διεξάγεται δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωσύνταγμα, με 54,95% «ΟΧΙ».
2007 Πραγματοποιείται στην πόλη του Μεξικού ο διαγωνισμός για την ανάδειξη της «Μις Κόσμος», τον οποίο κερδίζει η Γιαπωνέζα Ρίγιο Μόρι.
2007 Πεθαίνει ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος Δαμιανός Ζαρείφης, γεννήθηκε στην Καβάλα το 1946.
2007 Σειρά βομβιστικών επιθέσεων σημειώνεται στη Βαγδάτη του Ιράκ με 38 νεκρούς και 93 τραυματίες.
2008 Ανοίγει η αυλαία με την τελετή έναρξης στον ιερό βράχο της Ακρόπολης του 55ου Ράλι Ακρόπολης.
2008 Αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία.
2009 Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στη σιιτική πόλη Ζαχεντάν του νοτιοανατολικού Ιράν με 19 νεκρούς και 80 τραυματίες.
2009 Πεθαίνει στα 56του ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Νίκος Παναγιωτίδης.
2010 Πεθαίνει στην Καλιφόρνια ο Αμερικανός ηθοποιός Ντένις Χόπερ, το «κακό παιδί» του Χόλυγουντ, γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1936.
2010 Πραγματοποιείται στο «Terra Vibe Park» στη Μαλακάσα συναυλία με το Μπομπ Ντίλαν.
2011 Διεξάγεται στην πίστα του Μόντε Κάρλο του Μονακό το γκραν πρι της φόρμουλα-1.
2012 Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 ρίχτερ μετά τα 5,9 ρίχτερ της 20ης Μαΐου σημειώνεται στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας με 17 νεκρούς και τις υλικές ζημιές να ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου