Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1141

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1141
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΕΝΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΕΥΤΥΧΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
2.ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ
3. Φιλανθρωπικός Αγώνας ποδοσφαίρου για παιδί στρατιωτικού που πάσχει από Λευχαιμία
4.«Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ»
5.Τραπεζικά δάνεια για εξόφληση χρεών στα Ταμεία
6.Αλλοδαπός τραυμάτισε σοβαρά φοιτήτρια προσπαθώντας να την ληστέψει
7.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΕ
8.ΒΟΛΗ ΜΕ Α/Α S-300
9.Ο Ελληνας που έφυγε από το Δήμο Αθηναίων, πήγε στην Τσέλσι και της αποφέρει έσοδα 50 εκατ. ευρώ!
10.Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΗ ΠΟΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Η ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ: ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ!
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

1.ΕΥΤΥΧΩΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    Αυτή τη περίοδο που βιώνουμε, έχουμε κατακλυσθεί από ΑΡΠΑΧΤΙΚΑ πάσης φύσεως, που μοναδικός τους σκοπός είναι να πάρουν όσα πιο πολλά μπορούν, από όποιον μπορούν. Διάχυτη η εντύπωση, ότι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ έχει υποστεί καθίζηση άνευ προηγουμένου.
    Ένα μήνυμα όμως, μου δίνει ελπίδα ότι η ΑΝΘΡΩΠΙΑ υπάρχει ακόμα. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, που τιμούν τον ΟΡΚΟ τους και το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ τους. Ένας από αυτούς, και ελπίζω και άλλοι αρκετοί, είναι και ο ιατρός ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ, ο οποίος θεωρεί το επάγγελμά του ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ, όπως και είναι.
    Προσθέτοντας και τα δικά μου συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς τον ΑΝΘΡΩΠΟ, σας παραθέτω παρακάτω το μήνυμα που πήρα.
Ανδρέας
    ‘’Θα ήθελα να εκφράσω από βάθους καρδιάς τις ευχαριστίες μου στον άριστο επιστήμονα, μα πάνω από όλα στον ΑΝΘΡΩΠΟ , ιατρό χειρούργο-γυναικολόγο Πιστοφίδη Γεώργιο,ο οποίος πραγματικά γλίτωσε τη σύζυγό μου από τα χειρότερα, κάνοντάς την μία πολύ δύσκολη και λεπτή γυναικολογική επέμβαση και το κυριότερο τελείως αφιλοκερδώς, λέγοντας μου με απλά λόγια και πάντα με χαμόγελο,ότι πάνω απ’όλα τον ενδιαφέρει η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής.
    Τέτοιοι άνθρωποι που βάζουν το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ πάνω από το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ νομίζω ότι το λιγότερο αξίζουν τις ευχαριστίες όλης της κοινωνίας μας, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που ζούμε.’’
Γιάννης Μαγιάκος, Τάξη 1974 ΣΣΕ, Ναύπλιο.

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2.ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αρθρο του Νικολαου Μερτζου
Εφ. Αγγελιοφορος 26/5/13
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
3.ΕΠΕΙΓΟΝ - Φιλανθρωπικός Αγώνας ποδοσφαίρου για παιδί στρατιωτικού που πάσχει από Λευχαιμία
http://eaaslarisas.blogspot.gr/
    Στη Ρόδο στις 31-5-2013 στο γήπεδο της Κρεμαστής θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου για τον μικρό Βασίλη.
    Ο Βασίλης είναι 15 χρονών και πάσχει από λευχαιμία... Ο αγώνας γίνεται μεταξύ των ομάδων Αιμοδότες Ρόδου vs Φύλακες του Ουρανού....
    Οι Φύλακες του Ουρανού είναι μια ομάδα που αποτελείται από στρατιωτικούς, αυτή η ομάδα φτιάχτηκε όταν και πιο παλιά ένας συνάδελφος είχε πρόβλημα υγείας και φτιάχτηκε η ομάδα αυτή με αγάπη και έκανε εκείνη την περίοδο έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να συγκεντρωθούν χρήματα και να βοηθήσουν....
    Έδωσαν μια υπόσχεση μακάρι να μην χρειαστεί η ομάδα αυτή ξανά αλλά θα είναι στο πλευρό σε όποιον την έχει ανάγκη......
    Ο μπαμπάς του μικρού Βασίλη είναι στρατιωτικός και μόλις μάθαμε αμέσως θέλαμε να βοηθήσουμε, έτσι πάλι με έναν αγώνα ποδοσφαίρου...
    Ο κόσμος ήδη έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας θέλουμε όλον τον κόσμο να έρθει εκείνη την ημέρα στο γήπεδο να μας στηρίξει και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να στηρίξουμε τον μικρό Βασίλη......
    Να ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον μικρό Βασίλη και στην οικογένεια του κουράγιο και υπομονή
Τηλέφωνα επικοινωνίας για τη δική σας ενίσχυση:
Χριστόφορος: 6970883638
Γιάννης: 6985940573

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.«Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ»

Το έστειλε ο Κώστας Λιναρδάτος
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΜ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 1ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
«Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ»
Αθήνα, 23/05/2013
    Με την παρούσα ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) επιθυμεί να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, σχετικά με την έναρξη ισχύος της διάταξης του νόμου, που προβλέπεται από την παρ. 2 του αρ.9 του ν.3984/2011 «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων» και αφορά την αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες.
    Σύμφωνα με το νόμο αυτό «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του» (ν.3984/11 ως τροποποιήθηκε, με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012). Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011.
    Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση, που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι:
• στη περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, ΔΕΝ θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
• η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στη περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
• σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων ΔΕΝ θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι .
    Άρα μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί.
    Υπογραμμίζεται, ότι ουδέποτε στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση.
    Ο ΕΟΜ, καταλήγοντας, εκφράζει τη λύπη του, καθώς στο γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση.
    Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων. Τελικοί αποδέκτες της ζημίας αυτής δεν είναι άλλοι από τους πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για τη σωτηρία της ζωής τους, στην ανεύρεση ενός μοσχεύματος.
    Ο ΕΟΜ απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των ασθενών στη λυτρωτική γι’ αυτούς μεταμόσχευση, δηλώνει ότι η Δωρεά Οργάνων, μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί σύμβολο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ προσφοράς, η οποία πραγματοποιείται και θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται συναινετικά και με σεβασμό στην επιθυμία του ατόμου και της οικογένειάς του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Τραπεζικά δάνεια για εξόφληση χρεών στα Ταμεία
Μονο λιγο καιρο ξαποσταινουν
Και ξανα προς τη δόξα τραβουν, τραβουν, τραβουν
Και ξανα προς τη δοξα τραβουν….
Οι επίσημοι τοκογλύφοι μας, ντε… Οι τραπεζες!
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
http://www.imerisia.gr/
    Σχέδιο επιμήκυνσης -μέσω... τραπεζικών δανείων- του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε περισσότερες από τις 48 δόσεις που προβλέπει ο νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων (και οι οποίες θεωρούνται... λίγες, ιδιαίτερα για όσους χρωστούν μεγάλα ποσά) συζητούν οι τράπεζες και η διοίκηση του ΙΚΑ.
    Τη δημιουργία ειδικών τραπεζικών προϊόντων - δανείων που θα δίνουν στις επιχειρήσεις και σε μεμονωμένους εργοδότες τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση και να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις -έως και σε 72 και έναντι χαμηλότερου επιτοκίου από το 8,5% που ισχύει για τα ληξιπρόθεσμα- πρότεινε με επιστολή του ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος στις διοικήσεις της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    Στην επιστολή -την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ»- ο διοικητής του ΙΚΑ προβλέπει ότι «στην παρούσα δυσχερή οικονομική περίοδο, οι επιχειρήσεις -ακόμα και οι βιώσιμες- δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο στενό πλαίσιο των 48 δόσεων που νομοθετήθηκε παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης, των διοικήσεων των Ταμείων και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για τις 72». «Η θέση αυτή προσέκρουσε στην αδιάλλακτη θέση των εκπροσώπων της τρόικας που μας οδήγησε στη νομοθέτηση των 48 δόσεων», υπογραμμίζει ο διοικητής του ΙΚΑ και τους προτείνει να μελετήσουν ένα τραπεζικό προϊόν «μετατροπής των 48 δόσεων σε 72».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    Για παράδειγμα, αν μία επιχείρηση οφείλει 480.000 ευρώ, με βάση τη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώνει στο ΙΚΑ 10.000 ευρώ τον μήνα. Αν όμως οι δόσεις γίνονταν για την επιχείρηση 72 θα μπορούσε:
    Για 48 μήνες να δίνονται μηνιαίες δόσεις στο ΙΚΑ ύψους 10.000 ευρώ, με την επιχείρηση να καταβάλει 480.000 ευρώ/72 : 6.666 ευρώ και η τράπεζα να καταβάλει 10.000 ευρώ ? 6.666 ευρώ = 3.334 ευρώ.
    Στις 48 δόσεις, η επιχείρηση καταβάλλει 319.968 ευρώ και η τράπεζα 160.032 ευρώ (σύνολο 480.000 ευρώ) και μετά το πέρας των 48 δόσεων η επιχείρηση συνεχίζει να καταβάλει για άλλους 24 μήνες 6.666 ευρώ (δηλαδή 6.666 - 24 μήνες = 159.984 ευρώ) αποπληρώνοντας την οφειλή της προς την τράπεζα.
    Στα εναλλακτικά σενάρια εξόφλησης των οφειλών, σε συνδυασμό με τη λήψη τραπεζικού δανείου, θα μπορούσαν να «μπουν», μειώνοντας το κόστος του δανεισμού, και οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες κυμαίνονται από 25% έως 50% ως εξής:
• Για εφάπαξ εξόφληση μείωση προσαυξήσεων 50%.
• Για ρύθμιση σε 12 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 40%.
• Για ρύθμιση σε 24 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 35%.
• Για ρύθμιση σε 36 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 30%.
• Για ρύθμιση σε 48 δόσεις, μείωση προσαυξήσεων 25%.
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ
    «Πράσινο φως» για την εφαρμογή του σχεδίου δανειοδότησης των οφειλετών φέρεται να έχει δώσει και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρώντας ότι «αν δεν υπάρξουν διευκολύνσεις και περισσότερες δόσεις, η ρύθμιση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα». Οι οφειλές στα Ταμεία «αγγίζουν» τα 15 δισ. ευρώ (από 7 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) και η ηγεσία του υπουργείου προσδοκά να ενισχύσει τα μειωμένα, εξαιτίας της ύφεσης, έσοδα των Ταμείων μέσα από την είσπραξη «όσο το δυνατόν περισσότερων» από τη ρύθμιση όσων ληξιπρόθεσμων μπορούν να εισπραχθούν (σχετικό «ξεκαθάρισμα» άρχισε να κάνει ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει ο Γιάννης Βρούτσης ενόψει της ανάληψης από το ΙΚΑ της είσπραξης των οφειλών των μεγάλων Ταμείων).
Επιχειρήσεις
Με πιστοποιητικό ενημερότητας από το ΙΚΑ
    Η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση «θα γίνεται με μηνιαίες δόσεις και μόνο αν η επιχείρηση έχει καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό πρώτα τη δική της μηνιαία δόση και λάβει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα χορηγεί το ΙΚΑ ενδεχομένως και για το τελευταίο 24μηνο», όταν δηλαδή η επιχείρηση καταβάλλει δόσεις μόνο προς την τράπεζα προκειμένου να εξοφλήσει τη δανειακή της ενίσχυση.
    Πρόσθετη «εγγύηση» για τα δάνεια θα μπορεί να δίδεται και από το ΕΤΕΑΝ με βάση τις συζητήσεις που ήδη κάνουν τόσο ο Ρ. Σπυρόπουλος όσο και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου σε υψηλό επίπεδο, με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων, επιμελητηρίων αλλά και με στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος όπου κοινοποιήθηκε η σχετική πρόταση - επιστολή. Αυτό που απομένει είναι να καθοριστούν τα τραπεζικά κριτήρια (τόκοι, διαδικασίες κ.ά.) με βάση τα οποία θα χορηγούνται τα δάνεια.
Η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία
    Περιοριστικοί και αυστηροί, κατ' αντιστοιχία των ρυθμίσεων των χρεών σε εφορίες και τελωνεία, είναι οι όροι της «διπλής» ρύθμισης των οφειλών που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το σχετικό νόμο και την απόφαση του υπουργείου Εργασίας:
Οι δόσεις
    Εως 12 για την πάγια ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και έως 48 για τις κεφαλαιοποιημένες οφειλές μέχρι 31/12/2012 («νέα αρχή»). Κατ' εξαίρεση θα μπορεί να φτάνουν τις 100 για φυσικά πρόσωπα που χρωστούν έως 5.000 ευρώ.
Απ' ευθείας από τον τραπεζικό λογαριασμό
    Οι πληρωμές θα διενεργούνται με αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού που υποχρεωτικά θα «ανοίγει».
Πλήρης «ακτινογραφία» της περιουσιακής κατάστασης
    Πλήρη στοιχεία θα παρέχονται για την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη με χρέος από 5.000 ευρώ και πάνω. Για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ για την πάγια ρύθμιση και 75.000 ευρώ για τη νέα αρχή θα χρειάζεται, επιπλέον, βεβαίωση λογιστή, ορκωτού ή δικηγόρου και για πάνω από 150.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, «εγγυητικές» και «εξασφαλίσεις» με υποθήκες.
Επιτόκιο 8%+
    Αναδρομικά από 1/1/2013 για κάθε εκπρόθεσμη καταβολή εισφοράς (και δόσης) σε όλα τα Ταμεία, πλην του ΝΑΤ, θα επιβάλλεται αντί των γνωστών προσαυξήσεων επιτόκιο 8% + το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Αλλοδαπός τραυμάτισε σοβαρά φοιτήτρια προσπαθώντας να την ληστέψει
Σσσσσσς! Όχι σχόλια….Ο ΝΟΜΟΣ!

http://www.ethnos.gr/
    Ο δράστης μετά την αντίσταση που προέβαλε το θύμα την έσπρωξε σε γκρεμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη.
    Νεαρή φοιτήτρια στην Κέρκυρα τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχτηκε επίθεση, σήμερα το πρωί, από αλλοδαπό, ο οποίος την έσπρωξε σε γκρεμό.
    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αλλοδαπός, αφγανικής υπηκοότητας, επιτέθηκε στην Ελληνίδα φοιτήτρια για να την ληστέψει και στην προσπάθειά του να της αρπάξει την τσάντα, την έσπρωξε σε γκρεμό, περίπου επτά μέτρων, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της κοπέλας, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου νοσηλεύεται.
    Σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
    Το μεσημέρι συνελήφθη από την Αστυνομία ο δράστης της επίθεσης και ανακρίνεται, ενώ αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
    Μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την υπόθεση από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΕΕ
     Την Κυριακή 26 Μαΐου στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το 1ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με σκοπό την εκλογή νέας ηγεσίας.
    Στο συνέδριο συμμετείχαν σύνεδροι από ολόκληρη την Ελλάδα. Απεύθυνε χαιρετισμό ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψας και συμμετείχαν δια της παρουσίας τέως αρχηγοί Ε.Δ. και Σ.Α. καθώς και πρόεδροι Σωματείων και Ενώσεων διαφόρων κλάδων των εργαζομένων και των συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού φορέα.
    Παρέστησαν επίσης (ως άτομα) επικροτώντας την κίνηση, στελέχη των διοικητικών συμβουλίων ενώσεων των Σ.Α., αλλά και σύσσωμη η ηγεσία των τριών ενώσεων αποστράτων (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ), τονίζοντας μεταξύ των άλλων την σημερινή ανάγκη ενωμένης πολιτικής δράσης του κλάδου τους λόγω της συμπεριφοράς της πολιτείας ειδικά έναντι των στρατιωτικών.
    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο ανανεωτικό και ενωτικό πνεύμα ανταποκρίθηκαν και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, κινήματα και κόμματα, απευθύνοντας χαιρετισμούς, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας όλων των εκτός βουλής υγιών πολιτικών δυνάμεων, με αποκορύφωμα την ταυτόχρονη προσχώρηση στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ του «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ» και του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ (Ε.ΛΑ.Σ)», μέλη του οποίου μάλιστα διεκδίκησαν και θέση στο Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.
    Η εκλογή του Γεωργίου Γερούλη ως νέου προέδρου του κόμματος και των ένδεκα υπολοίπων μελών του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου, συνδυαζόμενη με τα ενθαρρυντικά μηνύματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελούν εγγύηση για την περαιτέρω επιτυχία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και την εκπροσώπηση όλων των Ελλήνων στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.
   Το νέο Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, όπως διαμορφώθηκε με την ολοκλήρωση του Α΄Εκτάκτου Συνεδρίου, με αλφαβητική σειρά, έχει όπως παρακάτω:
    Είναι γνωστός ο αριθμός ψήφων του κάθε υποψηφιου, αλλα δεν έχει νόημα να αναφερθεί.
    Επίσημος παρατηρητής, μας ενημερώνει ότι το συνέδριο και οι εκλογές διεξήχθησαν με απόλυτη ηρεμία και με υποδειγματικό τρόπο.
    Ευχόμαστε από καρδίας ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον Πρόεδρο και στα νεοεκλεγέντα μέλη του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΕΕ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.ΒΟΛΗ ΜΕ Α/Α S-300
    Σε συνέχεια του προχτεσινού ( ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1139 ) άρθρου περι βολής των S-300, πήρα σήμερα αρκετές λεπτομέρειες από συνάδελφο που φαίνεται ότι ξέρει περισσότερα.
Τις κοινοποιώ για την καλύτερη ενημέρωση όλων.
    Με αφορμή την αναδημοσίευση άρθρου σχετικού με την επιχειρησιακή αξιοποίηση του Α/Α συστήματος S-300 όπου αφήνονται υπαινιγμοί για ενέργειες φορέων ,εταιρειών και προσώπων για διαρκή αναβολή εκτέλεσης βολής στο ΠΒΚ, επειδή μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου το ανάλωσα στην Αεράμυνα και τελευταία λόγω θέσεως ενεπλάκην στο εν λόγω θέμα, παρακαλώ για την ενημέρωση των συναδελφων μας στα παρακάτω:
    Σε οτι αφορά εμπλοκή ξένων κρατών, εταιρειών, πολιτικών κλπ για την απαξίωση του συστήματος S-300 δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αλλά και ούτε να εκφέρω γνώμη διότι ουδέποτε υπέπεσε στην αντίληψη μου οτιδήποτε...
    Παραθέτω όμως τη στρατιωτική πλευρά του θέματος που αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος, σε συνδιασμό με τις απαιτήσεις ασφαλείας του ΠΒΚ που έχουν οδηγήσει στην επι 10ετία αναβολή της υπόψη βολής.
    Ειδικότερα το ΠΒΚ είναι ελεγχόμενη περιοχή χωρίς απαγόρευση στις πτήσεις Α/Φ και δέσμευση στην απρόσκοπτη διέλευση πλοίων μέσω του range. Βολές εκτελούνται μόνον όταν διασφαλίζονται πλήρως οι απαιτήσεις ασφαλείας και οι επικίνδυνες περιοχές είναι 100% καθαρές απο πλοία και Α/Φ 
    Ολα τα οπλικά συστήματα που εκτελούν βολές στο ΠΒΚ ,καθώς και το ίδιο το ΠΒΚ , διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας για άμεση καταστροφή βλημάτων που αμέσως μετά την εκτόξευση τους παρουσιάσουν αντικανονική τροχιά είτε γιατί έσπασε ένα πτερύγιο, είτε γιατί το βλήμα δεν εισήλθε στη ζώνη του ραντάρ καθοδήγησης ,είτε....Το S-300 αποδεδειγμένα είναι Α/Α σύστημα υψηλών προδιαγραφών και δυνατοτήτων, πλην όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη δικλείδα ασφαλείας για βολή στο ΠΒΚ.    
     Συγκεκριμένα η εκτόξευση του είναι κατακόρυφη και σε περίπτωση αντικανονικής τροχιάς ο πύραυλος ίπταται ανεξέλεγκτα για 11.5 sec διανύοντας απόσταση περιπου 12Κm χωρις ούτε το ίδιο το σύστημα, αλλα ούτε και το ΠΒΚ να μπορούν να το καταστρέψουν. Το ΠΒΚ έχει καταγράψει στο παρελθόν αντικανονική τροχιά βλήματος μικρού βεληνεκούς, TOR-M1 χωρίς ωστόσο παρενέργειες και χωρις κανείς μέχρι τώρα (εταιρεία, μονάδα κλπ) να εξηγήσουν τι συνέβη.
    Το ΠΒΚ ευρίσκεται εγγύς μιας ευρύτερης πολυπληθυσμιακής περιοχής με έντονη τουριστική δραστηριότητα. Φανταστείτε το πλήγμα εαν συμβεί ένα περιστατικό τετοιου είδους.
    Στον κ. Α/ΓΕΕΘΑ που εχει εντρυφήσει σε βάθος την Αεράμυνα ας τεθούν υπόψη τα παραπάνω.
    Οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας οτι το συστημα δεν αστοχεί, οτι οι βολές τους γίνονται σε αγονες στέπες και όχι στο ΠΒΚ που καθημερινά το διασχίζουν εκατοντάδες Α/Φ και πλοία και αφου δουν κάποιοι σχετικό video που κυκλοφορεί στο διαδικτιο με κινέζικο S-300 που μετά απο 24sec( και όχι 12sec) αντικανονικής τροχιάς, αυτοκαταστρέφεται τότε μάλλον θα δικαιολογήσουν όλους εμάς που είχαμε επιφυλάξεις για βολή S-300 στο ΠΒΚ.
Σωμαράς Γεώργιος Υπτγος ε.α.

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
9.Ο Ελληνας που έφυγε από το Δήμο Αθηναίων, πήγε στην Τσέλσι και της αποφέρει έσοδα 50 εκατ. ευρώ!
Yahoo! Ειδήσεις
    Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης εργαζόταν στο γραφείο συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων αλλά αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Λονδίνο. Εκεί λοιπόν «ντύθηκε» με τα χρώματα της Τσέλσι, ανέλαβε το τμήμα παροχής υπηρεσιών εστίασης στην ομάδα και της αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ!
    Ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή. To τμήμα εστίασης αποφέρει στη δημοφιλή ποδοσφαιρική ομάδα του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, τροπαιούχο, πρόσφατα, του Εuropa League -η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο είχε κατακτήσει και το Champions League- πολλαπλάσια ετήσια έσοδα από τον συνολικό προϋπολογισμό των μεγαλύτερων ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.
    Ο κ. Φραγκιαδάκης μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» επισημαίνει την οικονομική σημασία που έχει για μία ομάδα, αλλά και για την πόλη που τη φιλοξενεί, η ανάπτυξη χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και προσέλκυσης επισκεπτών. Το εν λόγω τμήμα της Τσέλσι:
    Παρέχει υπηρεσίες εστίασης στα 18 εστιατόρια που έχει η ομάδα στο γήπεδο και στις 60 σουίτες. Συνολικά κατά τη διάρκεια του κάθε αγώνα μπορούν να εξυπηρετηθούν έως και 4.500 υψηλοί καλεσμένοι και 38.000 θεατές.
    Σημαντικά είναι τα έσοδα για την ομάδα και από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους συνεδριακούς χώρους που διαθέτει, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 4.500 ατόμων. Για παράδειγμα, ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρει το συνέδριο Leaders Sports Summit, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 10 Οκτωβρίου στο γήπεδο Στάμφορντ Μπριτζ της Τσέλσι και αναμένεται να φιλοξενήσει περί τους 1.800 συνέδρους από περισσότερες από 45 χώρες, οι οποίοι θα εκπροσωπούν 40 αθλήματα.
    Μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει το τμήμα αφορά στην εστίαση του προπονητικού κέντρου της πρώτης ομάδας και των ακαδημιών της το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χλμ. από το Στάμφορντ Μπριτζ. Παράλληλα, παρέχει υπηρεσίες στο κλαμπ που λειτουργεί με μέλη δίπλα, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, γυμναστήριο, spa κ.ά.
    Ο ίδιος σημειώνει ότι αν και μία ελληνική ομάδα αντιμετωπίσει μέσα από ψυχαγωγική ματιά τη λειτουργία της, μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Πάνω σε αυτό τονίζει ότι το τμήμα εστίασης της Tσέλσι διαθέτει 60 μόνιμους υπαλλήλους, απασχολεί έως 1.000 υπαλλήλους σε κάθε αγώνα ή εκδήλωση και έχει εγγεγραμμένο διαθέσιμο προσωπικό στα βιβλία του 2.000 ατόμων.
    Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δημιουργεί τεράστιο τζίρο για την περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κάθε ομάδας. Γι’ αυτό οι τοπικές αρχές έχουν μεγάλο συμφέρον να κρατήσουν την έδρα μιας ομάδας στην περιοχή τους, αφού αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες που προσφέρουν έσοδα στις επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, μπαρ κ.ά.

10.Η ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΗ ΠΟΜΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Η ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ: ΡΙΤΑ ΓΟΥΙΛΣΟΝ!
Μια ακόμη επιβεβαίωση για τη Ζαγάλισα!
    Πρώτη η Ζαγάλισα είχε γράψει το Μάρτιο του 2011 (τ. 51), ότι η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Γουίλσον, σύζυγος του διάσημου Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς, είναι Πομάκα από την πλευρά του πατέρα της. Ο πατέρας της Ιμπραήμ είχε μεταναστεύσει κάποια στιγμή από την Ελλάδα στην Αμερική. Το άρθρο μας έδωσε αφορμή για αναφορές στην πομακική καταγωγή της Γουίλσον σε διάφορα μπλογκ και ιστοσελίδες ανά την Ελλάδα, μερικά από τα οποία δεν μπήκαν στον κόπο να αναφέρουν την πηγή τους, κατά πάγια ελληνική συνήθεια. Τα τοπικά ΜΜΕ πάλι, δεν έδωσαν καμία σημασία.
    Έτσι, όταν η Ρίτα Γουίλσον εμφανίστηκε στην Ξάνθη, στις 3 Δεκεμβρίου 2011, κάποιοι δήλωσαν έκπληκτοι και έπεσαν από τα σύννεφα! Η Γουίλσον κατέφθασε με αμερικανικό τηλεοπτικό συνεργείο -ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη ζωή της- και διέμεινε στο Καζίνο Ξάνθης. Στόχος της να συναντήσει τους συγγενείς του πατέρα της. Το καινούριο στοιχείο που μάθαμε όλοι μας, είναι ότι οι Πομάκοι πρόγονοί της, από την πλευρά του πατέρα της, είναι από το Πομακοχώρι της Ξάνθης, Ωραίον. Έτσι, η Ρίτα Γουίλσον ανέβηκε στα Πομακοχώρια και επισκέφτηκε τα χωριά Ρεύμα και Ωραίον όπου βρήκε το σπίτι των προγόνων της, ενώ συνομίλησε με τους συγγενείς της. Περιμένουμε με ανυπομονησία να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ όταν θα ολοκληρωθεί.
    Ο σύζυγος της, Τομ Χανκς, είχε μιλήσει πομακικά στην αμερικανική ταινία «The Terminal» (2004) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, όπου υποδυόταν το ρόλο ενός μετανάστη από μια φανταστική χώρα των Βαλκανίων. Τη χρήση των πομακικών την αποκάλυψε σε αμερικανικό τηλεοπτικό σόου: Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή ποια είναι η γλώσσα που μιλάει στην ταινία, ο Χανκς αναφέρθηκε στον πεθερό του, που μιλάει ελληνικά και πομακικά και είπε ότι ήθελε με κάποιο τρόπο να τον τιμήσει. Έτσι, αποφάσισε να μιλήσει τη γλώσσα αυτή στην ταινία! Δήλωσε, επίσης, ότι η γυναίκα του ήταν εκείνη που τον βοήθησε να εξασκηθεί στη γλώσσα (http://www.youtube.com/watch?v=lpT7cEuVGX0).
    Χρειάζεται εδώ να επισημάνουμε ότι τα πομακικά που μιλιούνται στα χωριά του Ωραίου μοιάζουν πολύ με τα βουλγαρικά, για αυτό είναι και λογικό να υπάρχει ταύτιση στο λόγο του Αμερικανού ηθοποιού μεταξύ των βουλγαρικών και των πομακικών! Και είναι, επίσης, γνωστό ότι πολλοί Πομάκοι από το Ωραίον έχουν συγγενείς Πομάκους που ζουν στη βουλγαρική πλευρά της Ροδόπης.
    Αναφορές για την πομακική καταγωγή της Ρίτα Γουίλσον μπορεί να βρει κάποιος στην αμερικανική γλώσσα, στη δημοφιλή αμερικανική ιστοσελίδα IMDB (http://www.imdb.com/name/nm0001854/bio) καθώς και στο Celebrity Ethnicity (http://ethnicelebs.com/rita-wilson).
    Εάν ο δήμος Μύκης δεν είχε γενιτσαροποιηθεί, θα έπρεπε να βρει τρόπο να τιμήσει τη μεγάλη αυτή Ελληνοπομάκα, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει παγκοσμίως και στην τουριστική προβολή της περιοχής.
    Βέβαια, εάν αντί της Ρίτας Γουίλσον, είχαμε κάποια εκτουρκισμένη Πομάκα, υπο-ηθοποιό 3ης κατηγορίας, η οποία θα είχε εμφανισθεί έστω για 1 λεπτό, ακόμα και σε ρόλο καμαριέρας, σε κάποιο από τα τουρκοσήριαλ της κακιάς ώρας, τότε η φωτογραφία της θα ήταν αναρτημένη παντού και θα της είχαν στήσει άγαλμα…Ομιλίες από δημάρχους (όχι μόνο μουσουλμάνους, αλλά και από από τους προοδευτικά αυξανόμενους γενιτσαροποιημένους χριστιανούς), αφιερώματα σε μειονοτικές εφημερίδες, προσκλήσεις σε χοροεσπερίδες, φωτογραφίες με τον πρόξενο της Μητέρας Πατρίδας, τιμητικές πλακέτες και άλλα καραγκιοζλίκια.
    Εμείς, ως Ζαγάλισα, είμαστε οι μόνοι που τιμούμε την μεγάλη Ελληνοπομάκα Ρίτα Γουίλσον! Μπράβο Ρίτα, είμαστε περήφανοι για εσένα!

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ
585 π Χ Πραγματοποιείται έκλειψη ηλίου την οποία ο Θαλής ο Μιλήσιος, προβλέπει για πρώτη φορά στον κόσμο (624-546), και η οποία αναφέρεται στην Ιστορία του Ηροδότου (485-420) και στο έργο του Πλίνιου «Naturalis Historia ». «Η σύγκρουση Λυδών και Μήδων στις όχθες του ποταμού Άλυ σημερινό Κιζιλίρμακ στην Τουρκία αναστέλεται με τους βασιλείς Αλυάττη των Λυδών πατέρα του Κροίσου (617-560) και Κυαξάρη των Μήδων (633-584) να συνάπτουν ανακωχή θορυβημένοι από την ηλιακή έκλειψη».
1453 Πραγματοποιείται μεγάλη θεία λειτουργία η τελευταία στο ναό της «Αγίας του Θεού Σοφίας» στην Κωνσταντινούπολη, με τους υπερασπιστές αποφασισμένους μέχρις εσχάτων.
1533 Ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλίας, επικυρώνει το δεύτερο γάμο του βασιλιά Ερρίκου Η΄, με την Άννα Μπολέϊν, βαθαίνοντας το ρήγμα στην Αγγλικανική εκκλησία και τον Πάπα.
1588 Ο Ισπανικός στόλος, η ανίκητη Αρμάδα του Φιλίππου Β΄ ανοίγει πανιά από τη Λισαβόνα για να επιχειρήσει απόβαση στη Βρετανία, αλλά ο στόλος διασκορπίζεται από τις καταιγίδες και την ατολμία των ναυάρχων.
1731 Κατάσχονται όλα τα εβραϊκά βιβλία στο κρατίδιο του Βατικανού.
1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, που εφηύρε τη γκιλοτίνα και εισηγήθηκε τη χρήση της στις 21 Ιανουαρίου 1790, με πρώτο θύμα το ληστή Ζάκ Πελετιέ στις 25 Απριλίου 1792, πέθανε στις 26 Μαρτίου 1814.
1759 Γεννιέται ο πρωθυπουργός της Αγγλίας από το 1784 μέχρι το 1801 Ουίλιαμ Πίτ ο νεότερος, πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1806.
1774 Στη διάρκεια του πολέμου της Αμερικανικής ανεξαρτησίας συγκαλείται το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, το πρώτο νομοθετικό όργανο των 13 Πολιτειών, που αργότερα θα συστήσουν τις ΗΠΑ.
1779 Γεννιέται ο Ιρλανδός ποιητής Τόμας Μουρ, έγινε γνωστός με το αφηγηματικό ποίημα «Λάλα Ρουκ», πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 1852.
1787 Πεθαίνει ο συνθέτης Λέοπολντ Μότσαρτ πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους, γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1719.
1807 Γεννιέται στο Μοτιέ ο Ελβετός ζωολόγος, γεωλόγος, παλαιοντολόγος και ιχθυολόγος Λουί Αγκασί, πέθανε στο Κέμπριτζ στις 14 Δεκεμβρίου 1873.
1812 Υπογράφεται η «συνθήκη του Βουκουρεστίου» μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με τη Ρωσία να αποκτά τη Βεσαραβία και να αποσύρεται από τη Μολδαβία και τη Βλαχία.
1821 Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Τσόγκας κυριεύει τη Βόνιτσα.
1825 Σημειώνεται νίκη της φρουράς του Μεσολογγίου κατά των Τούρκων.
1830 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Άντριου Τζάκσον υπογράφει το διάταγμα για την απώθηση των Ινδιάνων δυτικά του Μισισιπή.
1843 Πεθαίνει ο Άγγλος πολιτικός, συγγραφέας και λεξικογράφος δημιουργός του ομώνυμου λεξικού της αγγλικής γλώσσας Νόα Γουέμπστερ, γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1758.
1855 Με συνοδική εγκύκλιο επιδιώκεται η ομοιόμορφη αμφίεση των κληρικών της Ελλαδικής εκκλησίας, η οποία θα επικρατήσει περί τα τέλη του 19ου αιώνα και θα κατοχυρωθεί νομοθετικά με διάταγμα το 1931.
1864 Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Ερρίκος Στόρις παραδίδει σε επίσημη τελετή στο Θρασύβουλο Ζαΐμη τις Ιόνιες νήσους.
1871 Συντρίβεται από τα κυβερνητικά στρατεύματα του Αδόλφου Θιέρσου με αιματηρό τρόπο η «Κομμούνα του Παρισιού», στο νεκροταφείο Περ Λασέζ εκτελούνται 147 κομμουνάροι ενώ κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών επιθέσεων σκοτώθηκαν 17.000 Παριζιάνοι.
1884 Γεννιέται ο ηγέτης της Τσεχοσλοβακίας Έντβαρντ Μπένες, πέθανε το 1948.
1908 Γεννιέται ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ίαν Φλέμιγκ, γνωστός από τα αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον «Τζέϊμς Μπόντ», πέθανε στις 12 Αυγούστου 1964.
1918 Το Αζερμπαϊτζάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
1919 Η Αρμενία κηρύσσει την ανεξαρτησία της.
1925 Γεννιέται ο Τούρκος πολιτικός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος ως πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου 1974 διέταξε την εισβολή στην Κύπρο, πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 2006.
1926 Η Α΄ Πορτογαλική Δημοκρατία καταλύεται με το πραξικόπημα του Αντόνιο ντε Ολιβέϊρα Σαλαζάρ, το καθεστώς επιβιώνει μέχρι το 1974 οπότε ανατρέπεται από την επανάσταση των Γαρυφάλων.
1927 Ο Αμερικανός πιλότος Τσάρλς Λίντμπεργκ διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό από το Ρόντ Άϊλαντ της Νέας Υόρκης μέχρι το Παρίσι χωρίς σταθμό.
1934 Γεννιούνται στο Κάλεντερ του Οχάϊο τα πεντάδυμα του ζεύγους Ολίβια και Ελζίρ Ντιόν, είναι τα πρώτα που καταφέρνουν να επιβιώσουν και κατά την παιδική ηλικία.
1937 Αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 10 Μαΐου 1940, ημέρα που οι ναζί εισβάλλουν στη Δύση, υπέρ του Ουίνστον Τσόρτσιλ (1869-1940).
1940 Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Γ΄, υπογράφει την παράδοση του Βελγίου στους Γερμανούς, ενώ από τη Δουνκέρκη αρχίζει η επιχείρηση διαφυγής 340.000 Βρετανών, Γάλλων και Βέλγων στρατιωτών, στο πλαίσιο του Β΄ Π Π.
1941 Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Σούδας Κρήτης και οι τελευταίου Άγγλοι εγκαταλείπουν το νησί.
1942 Δολοφονούνται από τους ναζί, 1.800 Τσεχοσλοβάκοι, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στελέχους των S S Ράϊνχαρντ Χάϊντριχ.
1942 Στη Σπερχειάδα Φθιώτιδος ο γεωπόνος Θανάσης Κλάρας γνωστός ως Άρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους 15 μαχητές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. [ΕΛΑΣ]
1943 Γεννιέται η διακεκριμένη Ελληνίδα σοπράνο Έλενα Σουλιώτη, πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου 2004.
1945 Αυτοκτονεί μέσα στο κελί της φυλακής ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο Χάϊνριχ Χίμλερ, για να αποφύγει να δικασθεί ως εγκληματίας πολέμου.
1952 Ψηφίζεται από τη Βουλή νόμος, για παροχή πλήρων πολιτικών δικαιωμάτων στις Ελληνίδες.
1958 Διαδήλωση σημειώνεται από 200.000 Γάλλους κατά του στρατηγού Σάρλ Ντε Γκόλ, στο Παρίσι.
1960 Θύελλα σαρώνει τη Λουζόν των Φιλιππίνων, με 166 νεκρούς.
1961 Ιδρύεται στο Λονδίνο από τον Βρετανό νομομαθή Πίτερ Μπένενσον η Διεθνής Αμνηστία του ΟΗΕ, η οποία για τη δράση της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από 16 χρόνια τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
1961 Το «Όριαν Εξπρές», πραγματοποιεί μετά από 78 χρόνια, το τελευταίο του δρομολόγιο [ Παρίσι-Βουκουρέστι].
1963 Θύελλες σαρώνουν το ανατολικό Πακιστάν, με 10.000 νεκρούς.
1963 Γίνεται πρωθυπουργός της Κένυας, ο ηγέτης του κενυάτικου αγώνα, Γιόμο Κενιάτα.
1964 Το Παλαιστινιακό Εθνικό Κογκρέσο σχηματίζει στην Ιερουσαλήμ, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης «P L O».
1968 Γεννιέται η Αυστραλιανή τραγουδίστρια, Κάϊλι Μίνογκ.
1969 Με απόφαση της Δ Ι Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος η νήσος Τήνος ανακηρύσσεται «ιερό νησί».
1969 Διεξάγεται στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης , «Μίλαν-Άγιαξ 4-1»τον αγώνα μεταδίδει απευθείας για πρώτη φορά η ΕΡΤ με την παρθενική εμφάνιση του Γιάννη Διακογιάννη.
1972 Πεθαίνει στα 77του, ο Δούκας του Ουίνδσορ, άλλοτε βασιλιάς Εδουάρδος Η΄ της Βρετανίας, γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1894.
1973 Πραγματοποιούνται στο Φρούριο Φιρκά Χανίων τα εγκαίνια του Μουσείου Κρήτης.
1974 Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στη Μπρέσια της Ιταλίας από ακροδεξιούς με έξι νεκρούς και 94 τραυματίες.
1979 Υπογράφεται στο περιστύλιο του Ζαππείου, η συμφωνία ένταξης της Ελλάδος στην «Ε Ο Κ Ευρωπαίκή Οικονομική Κοινότητα» από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και παράλληλα τίθεται σε κυκλοφορία σειρά γραμματοσήμων με θέμα την «Είσοδο της Ελλάδος στην ΕΟΚ».
1982 Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β΄ (1920-2005), επισκέπτεται την Αγγλία, για πρώτη φορά μετά το σχίσμα του 1533, που οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής εκκλησίας.
1987 Ο 19χρονος Γερμανός πιλότος Ματίας Ρούστ, προσγειώνει ένα μικρό αεροσκάφος τύπου «Τσέσνα», στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας.
1991 Έκρηξη σημειώνεται στο δεξαμενόπλοιο «ABT SUMMER» ανοιχτά της Ανγκόλας με 260.000 τόνους αργού πετρελαίου να μολύνουν τη θαλάσσια περιοχή.
1997 Δολοφονείται στον Πειραιά, από τη «17-Ν», ο επιχειρηματίας, Κώστας Περρατικός.
1997 Η Ρωσία και η Ουκρανία, υπογράφουν στρατιωτική συνθήκη συνεργασίας, για 20 χρόνια.
1998 Το Πακιστάν πραγματοποιεί την πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή.
1999 Ύστερα από 22 χρόνια εργασιών αποκατάστασης, εκτίθεται ξανά στο Μιλάνο το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος».
1999 Καταλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη λεωφορείο των ΚΤΕΛ από Αλβανό ο οποίος το οδηγεί στο Ελμπασάν όπου κατά την επιχείρηση από την τοπική αστυνομία σκοτώνεται ο ίδιος και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης.
2000 Ολοκληρώνεται το 21ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή.
2002 Υπογράφεται στη βάση Πράτικα ντι Μάρε στη Ρώμη, η συμφωνία για τη σύσταση του Συμβουλίου [ΝΑΤΟ-Ρωσίας].
2002 Κυρούται κατά πλειοψηφία, από την Κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων, το «Πρωτόκολλο του Κιότο», για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων ρύπων.
2002 Ψηφίζεται στη Βουλή, το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει το θέμα του «βασικού μετόχου» [ασυμβίβαστο του «βασικού μετόχου» Μ Μ Ε και προμηθευτή του Δημοσίου].
2003 Συντρίβεται στο Έβερεστ ελικόπτερο, με 3 νεκρούς και 6 τραυματίες.
2003 Καύσωνας πλήττει επί 10ήμερο την Ινδία, με το θερμόμετρο να αγγ ίζει τους 52ο C και 1.065 θύματα.
2003 Διεξάγεται στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, ο τελικός Κυπέλλου του «Champions League», μεταξύ Γιουβέντους-Μίλαν 0-0 και 2-3 στα πέναλτυ.
2003 Πεθαίνει ο Ρώσος χημικός και νομπελίστας το 1977 Ίλια Πρίγκοζιν, με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1917.
2004 Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 ρίχτερ, πλήττει το βόρειο Ιράν, με 35 νεκρούς και 250 τραυματίες.
2004 Πεθαίνει στα 69του, από την επάρατο νόσο, ο Ιταλός πρόεδρος της [F I A T], Ουμπέρτο Ανιέλι.
2007 Αυτοκτονεί στα 62του ο Ιάπωνας πολιτικός και Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας Τοσικάτσου Ματσουόκα, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο.
2007 Η Ρωσία εκτοξεύει βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο για τον οποίο ισχυρίζεται ότι δεν εντοπίζεται από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
2008 Πεθαίνει στα 72του ο διανοούμενος και ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Ο πολίτης», Άγγελος Ελεφάντης.
2008 Πεθαίνει στα 81της η ζωγράφος των θαμώνων των λονδρέζικων πάμπ, Μπέριλ Κούκ.
2009 Πραγματοποιείται λόγω των Ευροεκλογών στις 7 Ιουνίου το ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αλέκας Παπαρήγα, Αλέκου Αλαβάνου και Γιώργου Καρατζαφέρη.
2009 Πεθαίνει ο ελληνοαμερικανός δημοσιογράφος γνωστός ως «Mr Lambros» Λάμπρος Παπαντωνίου, γεννήθηκε στη Μάντρα της Ξάνθης το 1945.
2009 Πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια της «6ης Διεθνούς έκθεσης Βιβλίου» με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.
2009 Σεισμός μεγέθους 7,3 ρίχτερ σημειώνεται στην Ονδούρα.
2010 Ένοπλες επιθέσεις σημειώνονται σε δύο τεμένη στη Λαχόρη του Πακιστάν με 70 νεκρούς.
2011 Διεξάγεται στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου ο τελικός ποδοσφαιρικός αγώνας του «Champions Leaque» μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και της Μπαρτσελόνα με νικήτρια τη Μπαρτσελόνα με σκορ 3-1.
2012 Πυρκαϊά σημειώνεται στο εμπορικό κέντρο «Villagio Mall» του Κατάρ με 19 νεκρούς εκ των οποίων 13 μαθητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου