Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Κακός χαμός με την ταινία «Τζόκερ»: Ουσία μηδέν, διαφήμιση τζάμπα!


Κακός χαμός με την ταινία «Τζόκερ»: Ουσία μηδέν, διαφήμιση τζάμπα!
Ερωτήματα και πραγματικά γεγονότα για την εμπλοκή με την ταινία Joker
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Πίσω από τον θόρυβο που προκάλεσε η υπόθεση της παρέμβασης αστυνομικών σε προβολές της ταινίας Joker και της ευκαιρίας που προσφέρει για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αξίζει να σταθεί κανείς ψύχραιμα σε μια σειρά γεγονότων και ερωτημάτων που φαίνεται ότι λησμονά ο Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ουδείς θα αναζητούσε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της επέμβασης αστυνομικών στις αίθουσες προβολής της ταινίας Joker αν δεν ήταν πρώτα τα στελέχη του, και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός αυτοί που σήκωσαν ψηλά το θέμα αφήνοντας υπονοούμενα περί σκοταδισμού. Μια εξέταση των γεγονότων και των .... υπογραφών δείχνει πως έχουν τα πράγματα και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα αν και μπορούσε για την επίμαχη διάταξη:
    1. Η πολυσυζητημένη διάταξη (άρθρο 37 παράγραφος 3) του νόμου 3905/2010 αναφέρει : «Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία. Οποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ». Διάταξη που βρίσκεται σε ισχύ από το 2010 και που επί 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε η πρόβλεψη να αλλάξει. Είναι η διάταξη που έδωσε το δικαίωμα στις δυο υπηρεσιακούς υπαλλήλους της αρμόδιας πρωτοβάθμιας επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού να ζητήσουν την παρέμβαση της αστυνομίας. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την κατάργησε ή τροποποίησε ή έστω δεν παρενέβη ώστε να υπάρξει μια διόρθωση που θα απέτρεπε αυτό που συνέβη το Σαββατοκύριακο;
    2. Οι υπάλληλοι της αρμόδιας επιτροπής που προχώρησαν στον έλεγχο και την ανάμειξη της αστυνομίας, διαθέτουν τα ειδικά δελτία ελευθέρας εισόδου που προβλέπονται στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Τα δελτία αυτά έχει υπογράψει η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Βλαζάκη, της γ.γ. στο υπουργείο επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπεγράφησαν το 2016 όπως γνωστοποίησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Μενδώνη. Αρα φέρουν υπογραφή στελέχους διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
    3. Οι δυο υπάλληλοι ισχυρίζονται στις καταθέσεις τους -και δήλωσαν και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ- ότι πριν καλέσουν την αστυνομία ενημέρωσαν την αρμόδια τμηματάρχη και τη διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. H κυρία Αλεξομανωλάκη είναι συγγενής εξ αγχιστείας (νύφη) του υφυπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίου Στρατή. Η ίδια φέρεται να ερωτήθη και να έδωσε την έγκρισή της για τον χειρισμό της υπόθεσης, σύμφωνα με τις καταθέσεις των δυο υπαλλήλων που διαρρέουν και όσα είπαν οι ίδιες στην πολιτική ηγεσία το πρωί της Δευτέρας. Ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης την κάλεσε στο γραφείο του και την ρώτησε. Η ίδια η κυρία Αλεξομανωλακη δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερη, όπως διευκρίνισε ο κύριος Γιατρομανωλάκης με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των καταθέσεων. Φως αναμένεται να ρίξει η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έχει διατάξει η Λίνα Μενδώνη που δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την πρωτοβουλία των υπηρεσιών υπαλλήλων και κυρίως για την ιδέα ότι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε ανήλικους μέσα σε αίθουσα προβολής.
    4. Τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης είχαν δηλώσει εξαρχής ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο για τον κινηματογράφο του 2010 εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα στον χώρο, κυρίως όσον αφορά την τεχνολογία και τη διάδοση των ταινιών μέσω διαφορετικών μέσων. Μάλιστα έχουν ενημερώσει σχετικά ανθρώπους και θεσμικούς του χώρου του κινηματογράφου σε διάφορες συναντήσεις. Μια από τις διατάξεις που επρόκειτο να εξεταστεί και κυρίως να αποσαφηνιστεί προς αποφυγή παρερμηνειών ήταν η επίμαχη του άρθρου 20 όπως είναι γνωστό. Αυτό που δεν έγινε δηλαδή επί 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
    5. Ως είθισται, ο νόμος για τον κινηματογράφο, γνωστός και ως νόμος Γερουλάνου, φέρει την υπογραφή όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Εσωτερικών κύριος Ραγκούσης. Μια προσεκτική μελέτη του νόμου και της συγκεκριμένης διάταξης θα έριχνε φως στους κινδύνους που οφείλει να προβλέπει ο νομοθέτης και ο πολιτικός. Κάτι που δεν έγινε. Ετσι σήμερα, 15 χρόνια μετά την τελευταία παρέμβαση αστυνομίας σε αστυνομική αίθουσα (στην προβολή του MATRIX) δυο υπάλληλοι, υπό νεφελώδεις συνθήκες και με ένα μπαλάκι ευθυνών να πετάγεται εσωτερικά στην αρμόδια διεύθυνση έκαναν το κρίσιμο τηλεφώνημα.
    6. Δυο υπάλληλοι λοιπόν αυτενέργησαν. Και ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει να πάρει θέση. Χωρίς να έχει «φροντίσει» να αντιμετωπισθεί η προβληματική διάταξη. Απλώς, δεν του έκατσε η στραβή στην βάρδιά του...
Η αφόρητα καυστική ανάρτηση του Νίκου Μαστοράκη για τον Joker -«Εγιναν όλοι ρεζίλι»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Σχόλιο για την θόρυβο που προκλήθηκε με την αστυνομική παρέμβαση σε προβολές της ταινίας Joker κάνει ο Νίκος Μαστοράκης.
    Ο Νίκος Μαστοράκης, με αφορμή την προσαγωγή των ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία Joker, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για ρεζιλίκι ενός «παλαιολιθικού» συστήματος, υπογραμμίζοντας πως ανήλικοι έρχονται σε επαφή καθημερινά με ακατάλληλο περιεχόμενο, την ώρα που τους απαγορεύεται η είσοδος στο σινεμά και σε ταινίες σαν τον Joker.
Η ανάρτηση του Νίκου Μαστοράκη
 «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
    Το παλαιολιθικό και ρεαλιστικά ξεπερασμένο σύστημα έγινε ρεζίλι. Στην εποχή που τα δεκάχρονα βρίσκουν ανεξέλεγκτα στο Ιντερνετ όλα τα "απαγορευμένα," έχουμε ακόμη τη φοβέρα του "ακατάλληλου" στις κινηματογραφικές αίθουσες.
    Νήπια βλέπουν τα πτώματα στις ειδήσεις αλλά δεν πρέπει να δουν το Joker. Aκούνε ωραίες συζητήσεις από την κ. Ζήνα, την κ. Στεφανίδου και άλλες κυρίες, άλλα θα περιμένουν πολλά χρόνια για να μπουν στη σκοτεινή αίθουσα με φωτεινά δείγματα "ακατάλληλου," ώστε με ιδιαίτερη ηδονή να απολαύσουν τον απαγορευμένο καρπό.
    Ρεζίλι έγινε η πολιτεία, με τις δυο κυριούλες του Υπ.Πολ. να στέλνουν αστυφύλακες για να βγάλουν από το σινεμά δεκαπεντάχρονους… εγκληματίες που τόλμησαν, τα θρασύτατα υποκείμενα, να καταλληλέψουν το ακατάλληλο, χωμένοι βαθειά στον κάθισμά τους, όσο παιζόταν ο ακατάλληλος Joker.
    Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι 19 νεαροί παραβάτες του παλαιολιθικού νόμου (του 1937) θα γύρισαν σπίτι σαν βρεγμένες γάτες, θα άνοιξαν το λαπτόπ και θα κατέβασαν από το πλησιέστερο πειρατικό site την ταινία.    Νόμοι σαν κι αυτούς που συζητάμε, έγιναν τότε που μόνο στο σινεμά μπορούσε κάποιος να δει ένα φιλμ. Η τηλεόραση έχει καταλύσει/καταργήσει κάθε πρακτική και ηθική εφαρμογή του, ακόμη περισσότερο μάλιστα που σήμερα ένας 15χρονος ξέρει και κάνει περισσότερα από έναν εικοσάχρονο των 70s.
    Ο tempora, o mores.
    Κατάλληλη εποχή για να μάθουν οι νομοθέτες πώς γίνεται η τρύπα στο νερό».
Joker: Ο νόμος του 2010 για τους ανήλικους στις ταινίες έχει και την υπογραφή Ραγκούση!
Ο Γιάννης Ραγκούσης είχε υπογράψει το νόμο για τους ανήλικους στις ταινίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
     «Πήγε για μαλλί» και βγήκε εκτεθειμένος ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που από τους πρώτους έσπευσαν να στηλιτεύσουν την δήθεν κυβερνητική απόφαση να στείλει αστυνομικούς να συλλάβουν ανηλίκους, επειδή παρακολουθούσαν την ταινία Joker.
    Και αυτό όχι μόνο γιατί απεκαλύφθη ότι οι αστυνομικοί έφθασαν στις αίθουσες μετά από καταγγελία που έκαναν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού χωρίς να ενημερώσουν την πολιτική ηγεσία, όχι μόνο γιατί φαίνεται πως η καταγγελία έγινε από ανταγωνίστρια εταιρεία, αλλά και επειδή ο νόμος για τις ποινές όσον αφορά τους ανήλικες στις ταινίες για ενήλικες...φέρνει και την υπογραφή και του κ. Ραγκούση.
Το σχετικό άρθρο του νόμου που υπέγραψε ο Γιάννης Ραγκούσης, ως υπουργός Εσωτερικών:
Η ανάρτηση Αντύπα Καρύπογλου
    Το θέμα αποκάλυψε ο Αντώνης Καρύπογλου, δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Δράσης, ο οποίος ανήρτησε στον λογαριασμό του στο facebook ότι ο νόμος 3905/2010, στην άρθρο 37, παράγραφος 3, αναφέρει:
3. Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία. Οποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500 έως 5.000 ευρώ.
    Μεταξύ άλλων που υπογράφουν το νόμο ήταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και τα άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου.
    Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Ραγκούσης ήταν από τους πρώτους ήδη από χθές που αντέδρασαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στην επέμβαση της αστυνομίας στους κινηματογράφους που έπαιζαν το Joker, ανακαλύπτοντας κυβερνητικό δάκτυλο... Ακολούθησαν και άλλες ανακοινώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα κατά του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Είχε γράψει ο Γιάννης Ραγκούσης στο facebook:
    Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικοινώνησα πριν από λίγο επίσημα με την Ελληνική Αστυνομία για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών.
    Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας.  Αντίδραση η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου.
    Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοίδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές τους.
Γιάννης Ραγκούσης: Ο νόμος ήταν του υπουργείου Πολιτισμού
    Ο Γιάννης Ραγκούσης, πάντως, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήταν του υπουργείου Πολιτισμού και όχι του Εσωτερικών του οποίου ήταν επικεφαλής: «Όταν ο ξεπεσμός και η αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεπερνάει κάθε όριο, τότε αναλαμβάνουν δράση τα εκτελεστικά όργανα της γκαιμπελικής προπαγάνδας. Ο νόμος του 2010 στον οποίο αναφέρονται τα ψευδή δημοσιεύματα, ήταν του υπουργείου Πολιτισμού και όχι του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου και είχα την πολιτική ευθύνη. Επιπροσθέτως, πουθενά ο συγκεκριμένος νόμος δεν αναφέρει τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει στους κινηματογράφους για να ελέγχει την ηλικία των νέων θεατών», αναφέρει.
Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης στην ανακοίνωσή του, «ξεχνά» να αναφέρει ποια δημόσια υπηρεσία, πλην της ΕΛ.ΑΣ., θα μπορούσε να προχωρήσει - κατόπιν καταγγελίας - σε ενέργειες για την τήρηση του νόμου, δηλαδή, εξακρίβωση ταυτότητας και ηλικίας για να διαπιστωθεί το βάσιμο της όποιας καταγγελίας και άρα η μη τήρηση του νόμου τον οποίο συνυπέγραψε ο Γ. Ραγκούσης μαζί με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Τα επίμαχα άρθρα του νόμου

Ο υπεύθυνος του ΑΕΛΛΩ μιλά στο iefimerida.gr για το Joker-«Τριάντα αστυνομικοί διέκοψαν την ταινία»
Νίκος Μαρουλίδης
    Τη βάση για να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η είδηση των αστυνομικών ελέγχων σε κινηματογράφους των Αθηνών, μετά από πληροφορίες ότι ανήλικοι παρακολουθούσαν την πολυσυζητημένη ταινία «Joker» με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ.
    Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι Αρχές πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο κινηματογράφους. Στα Village Cinemas στο Μαρούσι, εντός του εμπορικού κέντρο «The Mall Athens» και εν συνεχεία στον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ Cinemax» στην περιοχή της Κυψέλης. Την ίδια ώρα ωστόσο, μεγάλη σύγχυση προκλήθηκε αναφορικά και με την καταλληλότητα του Joker. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι κινηματογράφοι παρουσιάζουν την ταινία ως κατάλληλη για ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ άλλοι την προβάλλουν ως κατάλληλη για ηλικίες άνω των 15 ετών.
Ετσι έγιναν οι έλεγχοι της αστυνομίας για τον Joker
    Ενας από τους κινηματογράφους που πραγματοποίησαν έλεγχο οι Αρχές, όπως προαναφέρθηκε ήταν και ο ιστορικός κινηματογράφος «ΑΕΛΛΩ Cinemax» στην Κυψέλη, ο οποίος ανακαινίστηκε το 2001. Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, κ. Τσακαλάκη ο οποίος περιέγραψε τη στιγμή που οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στην αίθουσα όπου παιζόταν η ταινία. «Ηρθαν 30 αστυνομικοί, δεν περίμεναν ούτε το διάλειμμα, ούτε το τέλος της ταινίας και την διέκοψαν για να κάνουν έλεγχο. Ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε έντονα, πολλοί ζήτησαν τα εισιτήρια τους πίσω, αλλά η ταινία μετά τον έλεγχο συνεχίστηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.
    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλάκης αναφέρθηκε και στον έλεγχο που έγινε στα Village Cinemas. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε οι έλεγχοι έγιναν μετά από γραπτή καταγγελία από άλλη εταιρεία διανομής. «Εχω διευκρινίσει στην αρμόδια υπουργό, κ. Μενδώνη να μας πει απλά το όνομα του διανομέα προκειμένου να δούμε τελικά τι ισχύει, εάν όντως υπάρχει αυτή η καταγγελία», τόνισε. Μετέπειτα, σε ερώτηση που του έγινε εάν όντως βρίσκονταν ανήλικοι μέσα στην αίθουσα είπε: «Υπήρχαν δύο γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους. Στο εξωτερικό το έργο είναι κατάλληλο από 12 ετών».
     «Ο κινηματογράφος είναι η φθηνότερη και η καλύτερη διασκέδαση και η πολιτεία οφείλει να τον προστατέψει και όχι να μπαίνει η αστυνομία στις αίθουσες που είναι γεμάτες κόσμο. Το ΦΠΑ από 6% έχει πάει στο 24%, πως να επιβιώσει έτσι ο κινηματογράφος. Το Joker έχει κάνει 800.000 εισιτήρια, θα κάνει άλλα τόσα. Και στο κάτω κάτω οι κινηματογράφοι δεν θέλουν προστασία από κανέναν. Οι κινηματογραφιστές ξέρουμε να προστατευόμαστε και μόνοι μας», κατέληξε ο κ. Τσακαλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου