Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ στην Σερβία


Ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Πίροτ στην Σερβία
    Η καθιερωμένη ετήσια τελετή μνήμης για τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε στις, 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Σερβία, στην πόλη Πίροτ, από τον Ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Πλοίαρχο Χ. Γαβαλά
    Στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Πίροτ είναι θαμένοι
358 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες της 3ης Μεραρχίας Πατρών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της ΑΝΤΑΝΤ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Η 3η Μεραρχία πεζικού των Πατρών στης
28 Οκτωβρίου 1918 προελαύνει και απελευθερώνει την πόλη Πίροτ από τους Βουλγάρους υπό την διοίκηση του Συνταγματάρχη Νικολάου Τρικούπη.
    Κατά τον ερευνητή δημοσιογράφο Νίκολα Τσίριτς, πολλοί στρατιώτες ήταν βαριά τραυματίες όταν έφτασαν στο Πίροτ, αλλά και πολλοί προσβλήθηκαν κατά την παραμονή τους από την « ισπανική γρίπη» που θέριζε την περιοχή και μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους δεν άντεξαν και πέθαναν στο Πίροτ.
    Όλα τα οστά των Ελλήνων περισυνέλλεξε το 1923 η Κατερίνα Λεβαντή από τα Καλά Νερά του Βόλου, η οποία έφτασε εδώ το 1920, ως νύφη αφού κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε παντρευτεί τον μεγαλέμπορο από το Πίροτ, Πέταρ Στάνκοβιτς στην Ελλάδα.
    Όπως η ίδια αναφέρει το
1973 λίγο πριν πεθάνει, ότι μόλις έμαθε ότι τα παλικάρια από την Ελλάδα ήταν θαμμένα σε διάφορα νεκροταφεία της περιοχής, δεν μπορούσε να ησυχάσει και με την βοήθεια των κατοίκων βρήκαν όλα τα οστά τους, τα μάζεψε και τα έθαψε στο νεκροταφείο, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο του Πίροτ.
    Το Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο λειτούργησε το 1924 και την ίδια χρονιά ο δήμος του Πίροτ, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την απελευθέρωση και την προστασία της πόλης από τους Έλληνες, παραχώρησε το νεκροταφείο στην Ελλάδα, και κήρυξε το χώρο ελληνικό έδαφος.
    Το
1932, ο διάσημος γλύπτης Αντώνιος Σώχος φιλοτέχνησε στο μέσον του νεκροταφείου ένα μνημείο μεγάλων διαστάσεων, από λευκό μάρμαρο.
    Το καθεστώς του Τίτο, το 1945, δεν αναγνώρισε την παραχώρηση στην Ελλάδα. Την συντήρηση όμως του Νεκροταφείου είχε αναλάβει η Αικατερίνη Λεβαντή ή η «κυρά Κατίνα» όπως την αποκαλούσαν στο Πίροτ, μέχρι που πέθανε το 1973. Έκτοτε την συντήρηση ανέλαβε ο Γεώργιος Σουλβαντής έμπορος από την Αθήνα ο οποίος παντρεύτηκε το 1933 στο Πίροτ όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα.
    Το 2004 ο Δήμαρχος Βλάνταν Βάσιτς επικύρωσε την απόφαση του 1924 και έτσι οριστικά το στρατιωτικό νεκροταφείο έγινε ελληνικό έδαφος και την συντήρηση ανέλαβε η Ελληνική Πρεσβεία και το Στρατιωτικό γραφείο στο Βελιγράδι.
    Έτσι και φέτος έγινε η ετήσια επιμνημόσυνη Δέηση
    Τιμές απέδωσε άγημα του Σερβικού Στρατού.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
Βουδαπέστη 2019-09-23
Βασίλειος Σταματόπουλος
πρόεδρος
Ελληνικού - Κυπριακού - Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου