Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κάθε μέρα παγωτό


Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κάθε μέρα παγωτό
    Οι περισσότεροι ενδίδουμε εύκολα στο παγωτό -αυτόν τον δροσερό και απολαυστικό πειρασμό- και ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες του καύσωνα. Γνωρίζετε, όμως, ότι η ημερήσια κατανάλωση παγωτού εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία;
    'Αλλος με περισσότερες και άλλος με λιγότερες τύψεις, όλοι μας υποκύπτουμε στον πειρασμό ενός δροσερού απολαυστικού εδέσματος. Ωστόσο το παγωτό, σε καθημερινή ή πολύ συχνή κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και μάλιστα όχι αμελητέους.
Που κρύβεται η απόλαυση στο παγωτό;
    Η απόλαυση στο παγωτό κρύβεται στα συστατικά του. Είναι ακαταμάχητο γιατί παρασκευάζεται με την ανάμειξη και ψύξη ενός μίγματος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες (
φρουκτόζη - γλυκόζη) συνήθως με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν αντίστοιχες γεύσεις. Όλα, όμως, τα παγωτά περιέχουν και πρόσθετα, δηλαδή χρωστικές, αρωματικές ουσίες και σταθεροποιητές.
    Όταν το μίγμα παγώσει, λοιπόν, δημιουργεί αυτήν την γνώριμη πλούσια, κρεμώδη υφή του παγωτού, μία τροφή που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, όχι μόνο με θετικούς αλλά και με αρνητικούς τρόπους.
Υπάρχει θετική επίδραση στην υγεία από το παγωτό;
    Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η κατανάλωση του παγωτού περιλαμβάνει τα εξής πλεονεκτήματα:
    Είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας γιατί περιέχει λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεϊνη
    Είναι σημαντική πηγή βιταμινών (
Α, C, D και Ε και Β-6 και Β-12) και μετάλλων (ασβέστιο και το φώσφορο)
Ουσίες στο παγωτό που μας βλάπτουν
Λίπος και ζάχαρη
Λιπαρές ουσίες: Το παγωτό είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρές ουσίες, διότι περιέχει περισσότερο από 10% λίπος γάλακτος, ενώ κάποια προϊόντα μπορεί να περιέχουν μέχρι και 16% , σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Guelph των ΗΠΑ. Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί αθηρωματική πλάκα, μία απόθεση λίπους στις αρτηρίες σας, που παρεμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ζάχαρη: Άλλο ένα βλαπτικό συστατικό του παγωτού.Η ιστοσελίδα της
Mayo Clinic προειδοποιεί ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
    Για να μειώσετε την πιθανότητα αυτών των προβλημάτων καταναλώνετε παγωτά με μέτρο ή να επιλέξετε παγωτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, και ζάχαρη.
    Το παγωτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα πέψης σε ορισμένους ανθρώπους, διότι έχει ως βάση του τα γαλακτοκομικά παράγωγα και περιέχει λακτόζη, ένα σάκχαρο στο οποίο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία και εμφανίζουν πεπτικές διαταραχές.
Τί συμβουλεύει για την κατανάλωση παγωτού το ελληνικό Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ)
    Το παγωτό είναι επιδόρπιο, όχι γεύμα. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα γεύμα, που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως φρέσκο γάλα, φρούτα ή λαχανικά.
    Προσοχή στις συσκευασίες και στην αλλοίωσή τους
    Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα. Οι καταψύκτες που φυλάσσονται δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε παγωτά, όταν:
    Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα
    Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, ή σχισμένο
Προσοχή!
    Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.
    Πάντα ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης και διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
    Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα. .
    Τα παγωτά "
light", που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν, στον οργανισμό μας, μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη, π.χ. σοκολάτας, οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.
    Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες, που μας δίνει, όταν "καίγονται", στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο από ότι πριν την κατανάλωση του παγωτού.
Υγιεινά υποκατάστατα του παγωτού
    Δοκιμάστε ένα μπολ με παγωμένα φρούτα, π.χ. μια κατεψυγμένη μπανάνα περασμένη σε ξυλάκι, ή ένα παγωτό που γίνεται με ένα διαφορετικό είδος γάλακτος, όπως είναι το γάλα καρύδας.
    Επιθυμείτε έντονα μία γεύση; Δοκιμάστε μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, όπως ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας αντί για ένα μεγάλο μπολ παγωτό - σοκολάτα, ή μερικές φρέσκες παγωμένες φράουλες, αντί για παγωτό φράουλα. Τα παγωμένα
smoothies φρούτων είναι επίσης μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου