Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Αποστολάκης και Ακάρ συμφώνησαν ότι διαφωνούν: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση


Αποστολάκης και Ακάρ συμφώνησαν ότι διαφωνούν: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα με τις διαφωνίες να παραμένουν στο ακέραιο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ. Πάντως από την ελληνική πλευρά έγινε προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι αλλά τονίστηκε και η αποφασίστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
 Από τον κ. Αποστολάκη επισημάνθηκε προς τον ομόλογό του ότι η συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ είναι θέμα της επόμενης κυβέρνησης που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου. Αναλυτικά, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ:
 «Ήδη συνάντησα τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Hulusi Akar. Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας. Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους.
    Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
    Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
     Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ.  Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.
    Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ. Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Akar έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας.
    Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις. Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου