Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Εξαπατούσαν ηλικιωμένους και τους έπαιρναν «παράβολα» για δήθεν επιστροφές από την Εφορία


Εξαπατούσαν ηλικιωμένους και τους έπαιρναν «παράβολα» για δήθεν επιστροφές από την Εφορία
    Σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος δύο 2 Ελλήνων υπηκόων, ενός 45χρονου άνδρα και μιας 24χρονης γυναίκας, για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και της απάτης κατ' εξακολούθηση.
    Οι δράστες εμφανίζονταν σε ηλικιωμένους ως λογιστές ή διεκπεραιωτές, οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων  και τους αποσπούσαν χρήματα για την πληρωμή «
παράβολου» προκειμένου να τύχουν «επιστροφής»  χρημάτων  από την Εφορία
    Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί είκοσι τέσσερις 24 περιπτώσεις.
    Ως προς τον τρόπο δράσης τους (
modus operandi), τα μέλη της σπείρας ενεργούσαν βάσει σχεδίου, επιλέγοντας ως θύματά τους αποκλειστικά υπερήλικες, κυρίως γυναίκες, τους οποίους προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο. Προηγουμένως είχαν φροντίσει να συλλέξουν πληροφορίες για αυτούς ή για συγγενικά τους πρόσωπα.
    Προσποιούμενοι τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τους ηλικιωμένους ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών, από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό, για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων, για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή.
    Στη συνέχεια, επιβίβαζαν τα θύματά τους σε αυτοκίνητο και τα οδηγούσαν είτε σε Τράπεζα, προκειμένου να γίνει ανάληψη των χρημάτων, είτε στις οικίες τους, για να τους παραδώσουν απευθείας τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα.
    Προκειμένου μάλιστα να γίνουν πιο  πειστικοί, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με συνεργό τους, τον οποίο παρουσίαζαν ως συγγενικό, των θυμάτων τους, πρόσωπο και σε πολλές περιπτώσεις τους επέτρεπαν μια σύντομη συνομιλία.
    Μέχρι στιγμής διακριβώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, με τον ίδιο τρόπο δράσης, ενέχονται σε είκοσι τέσσερις 24 περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων στην Αττική, που διαπράχθηκαν από τον
Οκτώβριο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2019.
    Η σχηματισθείσα δικογραφία, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 45χρονου, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης και της 24χρονης, για την οποία εκδόθηκε Ένταλμα Σύλληψης, δυνάμει του οποίου αναζητείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου