Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

Φορολογική "παγίδα" για χιλιάδες φοιτητές


Φορολογική "παγίδα" για χιλιάδες φοιτητές
https://thessbomb.blogspot.com
    Απόφαση της ΑΑΔΕ, φαίνεται να εγκλωβίζει χιλιάδες φοιτητές που διαμένουν μακριά από τα σπίτια των οικογενειών τους. Πολλοί από τους φοιτητές αυτούς θα βρεθούν απρόσμενα να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για ανύπαρκτα ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων.
    Επιπλέον, από την εξέλιξη αυτή θα ζημιωθούν και οι οικογένειες τους καθώς θα χάσουν το δικαίωμα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ ή αυτά τα επιδόματα θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε περίπτωση που έχουν και άλλα τέκνα.
    Σύμφωνα με την οδηγία της ΑΑΔΕ,
σε περίπτωση που το ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο μισθώνει κατοικία ή κατάλυμα εκτός της κύριας κατοικίας της οικογένειας και έχει δική του υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, τότε η κατοικία αυτή θα πρέπει να δηλώνεται ως δευτερεύουσα για τον γονέα, ώστε να βαρύνεται εκείνος με το τεκμήριο διαβίωσης για το συγκεκριμένο ακίνητο.
    Όλα αυτά εάν ο φοιτητής δεν έχει κανένα εισόδημα.
    Η οδηγία αυτή αποκλείει από την ευνοϊκή μεταχείριση, όσους φοιτητές έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομα τους και κατά τη διάρκεια του
2018 πιστώθηκαν τόκοι, έστω και λίγων λεπτών του ευρώ.
    Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν λάβει έστω και πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακές εργασίες.
    Το τεκμήριο της ενοικιαζόμενης κατοικίας βαρύνει τον γονέα μόνον όταν ο φοιτητής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δικής του φορολογικής δήλωσης εισοδήματος, δηλαδή όταν το εισόδημα του είναι το απόλυτο μηδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου