Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Θεσσαλονίκη: Γκρίνια σε Τσίπρα από επιχειρηματίες - Δεν θα πάνε στα Σκόπια


Θεσσαλονίκη: Γκρίνια σε Τσίπρα από επιχειρηματίες - Δεν θα πάνε στα Σκόπια
Newsroom iefimerida.gr
    Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με περίπου 40 από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη.
Η Χατζηγεωργίου «έκοψε» επιχειρηματίες από την συνάντηση
    Ωστόσο, δημιουργήθηκε θέμα γιατί από τους 70 επιχειρηματίες που ζήτησαν να παραβρεθούν επιλέχθηκαν σύμφωνα με την υπουργό Μακεδονίας Θράκης οι 40. Όταν η Ελευθερία Χατζηγεωργίου ρωτήθηκε για την άρνηση προέδρων των επιμελητηρίων να συμμετέχουν στην αποστολή στα Σκόπια, απάντησε ότι δεν κλήθηκαν  φορείς αλλά κλήθηκαν επιχειρηματίες
    Μεταξύ των επιχειρηματιών βρέθηκε και ο οινοποιός Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τις πρακτικές των οινοποιών της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι πωλούν «μακεδονικά κρασιά». Μάλιστα, θα έδειχνε στον πρωθυπουργό φωτογραφίες από την πρόσφατη έκθεση Prowein, όπου προβλήθηκαν τα «Wines of Macedonia», σύμφωνα με τα τοπικά σάιτ.
    Επίσης, ορισμένοι εκ των επιχειρηματιών που βρέθηκαν στη συνάντηση είπαν ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα μεταβούν στα Σκόπια όταν θα γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού, πιθανότατα στις 2 Απριλίου.
 «Πόλεμος» Χατζηγεωργίου-Ζορπίδη
    Ωστόσο η ένταση στη συνεδρίαση δεν ήταν το μόνο επεισόδιο στις σχέσεις κυβέρνησης και επαγγελματικών φορέων για το Σκοπιανό.
    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρός του Μιχάλης Ζορπίδης, απαντώντας «Enterprise Greece», τον φορέα που συντονίζει την αποστολή, ενημέρωσε ότι το Επιμελητήριο
Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να μην συμμετέχει σε καμία δράση που θα σχετίζεται με τη γειτονική χώρα, όσο αυτή χρησιμοποιεί ένα όνομα το οποίο δεν της ανήκει. «Το θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα ότι το ΕΕΘ προχωρά στην κίνηση αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης απέναντι σε μία πολιτική, που δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό.   Καμία από τις δράσεις αυτές δε μας αφορά. Για μας το όνομα της Μακεδονίας, που είναι μόνο ελληνικό, είναι ιερό και θα το υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης.
    Το « γάντι» σήκωσε η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου η οποία μιλώντας στον ρ/σ της ΕΡΤ 102, επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Ζορπίδη. Χαρακτήρισε μάλιστα «υποκριτική» τη στάση του δεδομένου ότι δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα. Μάλιστα όπως «Πρόκειται για πατριδοκαπηλία και όχι πατριωτισμό» είπε η κα Χατζηγεωργίου αποκαλώντας υποτιμητικά τον κ. Ζορπίδη ως «αντιδήμαρχο του Παπαγεωργόπουλου».
    Ανταπαντώντας, ο Μιχάλης Ζορπίδης σήκωσε το γάντι και απάντησε στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου: «Με έκπληξη είδα ότι η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης αναφέρθηκε στο πρόσωπο μου, σε δηλώσεις της. Ειλικρινά απορώ γιατί επέλεξε μία υπουργός, απαντώντας στη θέση ενός συλλογικού οργάνου, με αιρετή διοίκηση να κάνει προσωπικές επιθέσεις και μάλιστα αγενείς. Νομίζω ότι τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να σέβονται τις απόψεις των φορέων της κοινωνίας μας, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί τους».
    Και συνέχισε: «Νομίζω ακόμη ότι είναι καλύτερες οι επί της ουσίας απαντήσεις από τις προσωπικές επιθέσεις. Ανταπαντώ λοιπόν ότι η απόφαση του ΕΕΘ είναι συλλογική και όχι προσωπική μου. Η διοίκηση έκρινε και αποφάσισε. Επ’ αυτού ας σχολιάσει η κυβέρνηση. Κι ας αφήσει τις προσωπικές αιχμές, που είναι και άστοχες. Δεν είναι δουλειά της να επιτίθεται στους αιρετούς. Ως πρόεδρος του μεγαλύτερου εκτός Αθηνών, Επιμελητηρίου της χώρας, ως άνθρωπος που μοχθεί στην αγορά επί 40 χρόνια, ως παλιός αντιδήμαρχος, ως επί δεκαετίες συνδικαλιστής και ως ενεργός πολίτης με αγώνες και προσφορά, πορεία για την οποία είμαι υπερήφανος, θλίβομαι μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές. Που προέρχονται μάλιστα από άτομα που δεν έχουν κάποια δράση να παρουσιάσουν, εκτός από τα κομματικά τους ένσημα».
Εγκώμια στις Πρέσπες από Τσίπρα
    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με υπουργούς και αποστολή επιχειρηματιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.
    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός έπειτα από τριάντα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλες οι πλευρές με βάση το εθνικό συμφέρον.
    Στη συνάντηση συμμετείχαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.
    Μεταξύ των επιχειρηματιών που βρέθηκαν στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas).
    Ο κ. Τσίπρας μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού «Κοιτάμε Μπροστά» του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Γιαννούλη. Η παρουσίαση του συνδυασμού του κ. Γιαννούλη έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου