Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Διαφωνία δανειστών-κυβέρνησης για τους e-πλειστηριασμούς



Διαφωνία δανειστών-κυβέρνησης για τους e-πλειστηριασμούς
    Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μόνο για τα νέα κόκκινα δάνεια επιδιώκει η κυβέρνηση, διαφωνούν δανειστές αλλά και τράπεζες. Γιατί το μέτρο θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
    Σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου στο καυτό ζήτημα της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η κυβέρνηση επιμένει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να εφαρμοστούν μόνο για τα νέα κόκκινα δάνεια και όχι για τα παλιότερα, με αποτέλεσμα έτσι να ακυρώνεται στην πράξη η στόχευση του μέτρου, που δεν είναι άλλη από τη μείωση των κόκκινων δανείων.
    Πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα των πλειστηριασμών και η ανάγκη της άμεσης νομοθέτησής τους συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση των τραπεζιτών με τους επικεφαλής της τρόικας και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το μέτρο πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή.
    Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν και θέμα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι εν λόγω πλειστηριασμοί. «Η κυβέρνηση μας έχει ενημερώσει ότι η πλατφόρμα θα στηθεί σε συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων με τους συμβολαιογράφους της Αττικής. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έχει προχωρήσει», φέρεται να τόνισαν στους συνομιλητές τους. 
Ζωτικής σημασίας
    Το θέμα της εκκίνησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες καθώς έχουν ήδη χάσει πάνω από 10 μήνες χωρίς να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, εξαιτίας αφενός της απεργίας των συμβολαιογράφων, αφετέρου λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν 10.000 ακίνητα έτοιμα να βγουν στον πλειστηριασμό, τα οποία ανήκουν σε «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, που έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Υπενθυμίζεται ότι οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια 20 δισ. ευρώ.
Μεγάλο «αγκάθι»
    Η δεύτερη μεγάλη διαφωνία μεταξύ του κουαρτέτου και της κυβέρνησης εντοπίζεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό -όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr- και συγκεκριμένα στο ύψος (κατώφλι) των συνολικών οφειλών που πρέπει να έχει μία επιχείρηση για να ενταχθεί στη ρύθμιση.
    Η κυβέρνηση έχει βάλει τον πήχη στις 20.000 ευρώ οφειλές (
σ.σ. προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και άνω, ενώ οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν το κατώφλι να τοποθετηθεί στις 50.000 ευρώ και άνω. Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου