Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο.



Στο ΝΑΤΟ το Μαυροβούνιο.
    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου αναμένεται να υπογράψει σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες την προσχώρηση της χώρας του στο ΝΑΤΟ, όμως αυτή η μικρή χώρα των Βαλκανίων δεν θα γίνει μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας προτού περάσουν 18 μήνες.
    «Θα υποδεχθούμε τον πρωθυπουργό (Μίλο) Τζουκάνοβιτς ο οποίος θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης. Έπειτα από αυτή την τελετή το Μαυροβούνιο θα μπορεί, από αύριο να συμμετέχει σε όλες τις συνόδους του ΝΑΤΟ ως παρατηρητής ή προσκεκλημένος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου.
    Ο Στόλτενμπεργκ μιλούσε από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, που φιλοξενούν την Πέμπτη και την Παρασκευή τους 28 υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής στη Βαρσοβία όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ αναμένεται να εξετάσουν τις απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν η ανατολική και η νότια πτέρυγά του και να αποφασίσουν για την αντίδραση σε αυτές.
    Η προσχώρηση του Μαυροβουνίου θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας, μια διαδικασία που αναμένεται διαρκέσει από έναν χρόνο έως 18 μήνες, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες.
    Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχαν απευθύνει επίσημη πρόσκληση στο Μαυροβούνιο, μια μικρή χώρα 630.000 κατοίκων, να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον Δεκέμβριο, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Μόσχας η οποία βλέπει σε αυτήν μια καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της στα Βαλκάνια.
    «Είναι μια βασική αρχή ότι κάθε ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος μπορεί να αποφασίσει τον δρόμο που θέλει ν' ακολουθήσει, μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες ασφαλείας στην οποίες επιθυμεί να είναι μέλος», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ προλαβαίνοντας τις επικρίσεις της Ρωσίας, με την οποία οι σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
    «Οποιεσδήποτε κυρώσεις ή αντιδράσεις της Ρωσίας θα ήταν εντελώς αδικαιολόγητες», είπε.
    Η τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ έγινε το 2009, όταν η Κροατία και η Αλβανία, δύο βαλκανικές χώρες που βρέχονται όπως και το Μαυροβούνιο από την Αδριατική θάλασσα, έγιναν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
    Το Μαυροβούνιο είναι πολύ διχασμένο με την προοπτική της ένταξής του στο ΝΑΤΟ, καθώς η ανάμνηση των βομβαρδισμών της Συμμαχίας στη Σερβία το 1999 παραμένει οδυνηρή. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές βίαιες διαδηλώσεις κατά της προσχώρησης στην ευρω-ατλαντική ένωση. Οι αρχές της Ποντγκόριτσα βλέπουν πίσω από τις διαδηλώσεις «δάκτυλο» της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου