Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τι φέρνει μαζί του ο Πούτιν στις 28 Μαίου?




Τι φέρνει μαζί του ο Πούτιν στις 28 Μαίου?
3 δισ. ευρώ για συμμετοχή στις αποκρατικοποιήσεις με αντάλλαγμα τον «South Stream»
Εντάξει, Πρόεδρο Δημοκρατίας θα βρεί.
Πρωθυπουργό θα βρεί ????
http://www.efenpress.gr/
pronews
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
    Τρία δισεκατομμύρια ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με αντάλλαγμα την αναβίωση του South Stream φέρνει στην ατζέντα του ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στην επίσκεψή του που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα στις 28 Μαΐου.
    Οι ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, στον βαθμό, βέβαια, που αυτές θα προχωρήσουν (ή καλύτερα που οι γνωστοί-άγνωστοι παράγοντες το επιτρέψουν ή δεν μπορέσουν να το αποτρέψουν και όποιος έπιασεν έπιασεν), αλλά και θα προχωρήσουν ρωσικές εταιρείες ηλεκτρισμού σε  σύμπραξη με τη ΔΕΗ, και θα επανεκτιμηθεί το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
    Η επίσκεψη του Β.Πούτιν δεν θα είναι καθόλου εθιμοτυπική, ο Ρώσος ηγέτης έρχεται στην Αθήνα με πολύ σοβαρές γεωπολιτικές προτάσεις.
    Η ελληνική κυβέρνηση,δείχνει ότι θα επιχειρήσει εκ νέου να αξιοποιήσει τον ρωσικό παράγοντα ως μοχλό πίεσης στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της αλλά εδώ βρίσκεται και το πρόβλημα:
    Οι Ρώσοι δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα χρησιμεύουν σαν «back up» για τις ελληνικές κυβερνήσεις που τους θυμούνται μόνο όταν χρειάζονται έναν δυνατό φίλο εναντίον των παραλογισμών των Ευρωπαίων αλλά και της Δύσης γενικότερα (μην ξεχνιέται η καθ'ολα ανθελληνική ΝΑΤΟϊκή στάση στο Αιγαίο που σιωπηλά και κυρίως «ακίνητα» επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις καθημερινές τουρκικές εισβολές από αέρος και θαλάσσης).
    Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, η Ρωσία, μετά την ακύρωση του South Stream και την εγκατάλειψη του Τurkish Stream αλλά και της προβληματικής ουκρανικής οδού, αναζητεί εκ νέου δίοδο για την μεταφορά αερίου της Gazprom στη Νότια Ευρώπη.
    Άλλωστε ο αγωγός Tap, με το αζερικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ δεν αρκεί ούτε για... ζήτω για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Νότιας Ευρώπης, οι Αμερικανοί σκόπευαν να τον «γεμίσουν» με καταριανό αέριο αλλά αυτό ξεχνιέται μετά την ρωσική επέμβαση στην Συρία και την μη ανατροπή της κυβέρνησης Μ.Άσαντ.
    Παρά τις αντιδράσεις Βρυξελλών και ΗΠΑ, ήδη έχει συμφωνηθεί η στήριξη Ελλάδας και Ιταλίας για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού IGI κάτι που εκφράστηκε μέσω της υπογραφής μνημονίου μεταξύ ΔΕΠΑ, Εdison και Gazprom για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβίωσης του IGI, προκειμένου να μεταφερθεί ρωσικό αέριο τον Φεβρουάριο στη Ρώμη όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».
    Κατά την επίσκεψή του στις 28 Μαΐου στην Αθήνα, ο πρόεδρος Πούτιν θα επιδιώξει να διασφαλίσει την περαιτέρω στήριξη της ελληνικής πλευράς, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Ρωσίας στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
    Η ελληνική κυβέρνηση-αναφέρει η εφημερίδα-όπως έχει φανεί και από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, προσδοκά στη στήριξη της ρωσικής πλευράς και στην υλοποίηση του σχεδίου συμπράξεων ιδιωτών με τη ΔΕΗ σε υφιστάμενες ή νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσω του οποίου επιχειρεί να αποφύγει το δυσμενές σενάριο πώλησης μονάδων.
    Η ρωσική πλευρά μέχρι σήμερα τουλάχιστον ξεκινούσε αυτήν τη συζήτηση, επαναφέροντας τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι παλαιών αντισταθμιστικών οφειλών που συνδέονται με τις πρώτες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.
    Τώρα η ρωσική πλευρά ζητεί την απευθείας ανάθεση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, ενώ το υπουργείο και η ΔΕΗ επιδιώκουν τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στην κατασκευή της νέας Μονάδας Μελίτη 2, μέσα από ένα κοινοπρακτικό σχήμα με τη ΔΕΗ, στο οποίο θα μπορούσε να μπει και η εν λειτουργία Μονάδα Μελίτη 1, όπως και το εν λειτουργία ορυχείο για την τροφοδοσία της.
    Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να επαναδιατυπώσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ ο διαγωνισμός της οποίας είχε κηρυχθεί άγονος
    Άλλο ένα ζήτημα είναι ότι για να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος South Stream χρειάζεται και η Βουλγαρία.
Φυσικά εταιρείες σαν την Gazprom και την Edison που είναι κολοσσοί δεν θα προχωρούσαν σε τέτοια συμφωνία εάν δεν γνώριζαν ότι κάτι αλλάζει στην βουλγαρική πλευρά.  
    Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας είπε προ δύο μηνών "οι Βούλγαροι εταίροι ενεργά θέτουν το ζήτημα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για τον South Stream τουλάχιστον αυτή η πληροφόρηση έφτασε στο υπουργείο μας".  
    Σημειώνεται ότι τότε ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι "ελπίζω να πραγματοποιηθεί ο South Stream παρά την πρότερη ακύρωσή του".
    Ούτε αυτή η δήλωση ήταν τυχαία, το πολιτικό timing έχει πάντοτε πρώτιστη σημασία και προπαντώς σημειολογία.   Θυμίζουμε ότι η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 λόγω της αρνητικής στάσης της ΕΕ ανακοίνωσε την απόρριψη του "South Stream"   Ο αγωγός θα περνούσε από τις Βουλγαρία, Σερβία και Ουγγαρία τώρα κάτι φάινεται να αλλάζει εκ νέου.
    Το ζήτημα όμως δεν είναι η θέληση της Ρωσίας να προσφέρει επωφελείς συμφωνίες για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι οι παρασκηνιακές και προσκηνιακές αντιδράσεις των υποτιθέμενων «Συμμάχων» (που ποτέ δεν στήριξαν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η υποτέλεια της χώρας).
    Άλλωστε στο περιοδικό PRONEWS που κυκλοφορεί τώρα στα περίπτερα αποκαλύπτεται πώς οι ΗΠΑ διέλυσαν την συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Greek Stream και για τις προκαταβολές που θα βοηθούσαν την Ελλάδα όταν εκβιάζονταν από τους δανειστές κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
    Μια επώνυμη μαρτυρία και μια σειρά τεκμηριωμένων αποκαλύψεων που θα συγκλονίσουν....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου