Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Το φεστιβάλ «Ανοιχτή σκηνή 2016»



Το φεστιβάλ «Ανοιχτή σκηνή 2016»



Της Κυριακής Τσολάκη
    Ένας χώρος δράσης για τους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης που επιμένουν να ζουν και να δημιουργούν στον τόπο τους είναι η «Ανοιχτή σκηνή 2016 - Θεατρικές φωνές της πόλης», που φέτος πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά.
    Παλαιότεροι και νεότεροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δημιουργοί που δεν εγκαταλείπουν τον τόπο διαμονής τους, τη Θεσσαλονίκη, αλλά εξακολουθούν, παρά τα προβλήματα, να εκφράζονται θεατρικά μέσα σε αυτή συναντιούνται στην «Ανοιχτή σκηνή 2016- Θεατρικές φωνές της πόλης», που διοργανώνεται από το δήμο Θεσσαλονίκης. 
    Φέτος στη σκηνή του θεάτρου «Άνετον», που φιλοξενεί τη διοργάνωση, έξι σχήματα της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αναδεικνύοντας την πολυφωνία της θεατρικής εκφοράς της πόλης. Φετινό ζητούμενο ήταν «πώς οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν τη διοργάνωση ως ένα φεστιβάλ χωρίς να τους ενδιαφέρει μόνο η δική τους προβολή. Σκοπός μας ήταν να αποκτήσει όλο αυτό έναν φεστιβαλικό ρυθμό», τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου
    Ως ένα βήμα για τις ομάδες που επιλέγουν να ζήσουν στη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τη διοργάνωση η θεατρολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του δήμου Θεσσαλονίκης Γιάννα Τσόκου. «Σε δύσκολους καιρούς μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε. Η ‘Ανοιχτή σκηνή’ μας δίνει έναν χάρτη για το τι συμβαίνει θεατρικά στη Θεσσαλονίκη και ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν», επισήμανε. 
    Έτσι, δίπλα σε δύο βιρτουόζους ηθοποιούς όπως ο Θωμάς Βελισσάρης και ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, που δοκιμάζονται στη δύσκολη τέχνη του μονολόγου, η «Ανοιχτή σκηνή» φιλοξενεί τα έργα δύο συγγραφέων της νεότερης γενιάς, της Πηνελόπης Χριστοπούλου και της Στέλλας Παπαδημητρίου, τη μεταγραφή για το θέατρο από τις Ματίνα Παγουλάτου και Κλαίρη Χριστοπούλου μιας νουβέλας της Τζένι Έρπεμπεργκ, ενώ παρακολουθεί την αναμέτρηση με τον Σαίξπηρ του θιάσου Push your Art Company, ρίχνοντας παράλληλα μια φρέσκια ματιά στο γνωστό κείμενο του Ιονέσκο «Η φαλακρή τραγουδίστρια». 
Και παράλληλες εκδηλώσεις 
    Για την «πολυφωνία» των παραστάσεων που παρουσιάζουν σύγχρονους αλλά και κλασικούς συγγραφείς, για την ακμή της Θεσσαλονίκης στη θεατρική μουσική. αφού στην πόλη δραστηριοποιούνται πολλοί συνθέτες που γράφουν μουσική για το θέατρο, μίλησε ο θεατρολόγος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, μέλος και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου Νικηφόρος Παπανδρέου. Επίσης χαρακτήρισε σημαντικό το φετινό κομμάτι των παράλληλων εκδηλώσεων της διοργάνωσης που περιλαμβάνει συναυλία των Κανάρη Κεραμάρη, Κωστή Βοζίκη και Μάνου Μυλωνάκη (5 Μαρτίου στις 9 μ.μ. - δημοτικό θέατρο «Άνετον»), εργαστήριο θεατρικής γραφής από τη συγγραφέα Νίνα Ράπη (30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου - Κέντρο μουσικής δήμου Θεσσαλονίκης), θεατρικό αναλόγιο για τη Νίνα Ράπη και ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η δημιουργική γραφή στο θέατρο» με ομιλήτριες τη σκηνοθέτιδα Γλυκερία Καλαϊτζή, τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου και τη Νίνα Ράπη, και συντονίστρια τη Γιάννα Τσόκου (4 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. - δημοτικό θέατρο «Άνετον»).
    Ο θεσμός που διανύει φέτος τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» (ώρα έναρξης παραστάσεων στις 9 μ.μ.) από 5 Μαρτίου έως 24 Απριλίου και η οργάνωση της παραγωγής του υλοποιήθηκε από το Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα
    Αναλυτικά οι ομάδες, οι παραστάσεις και τα έργα που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι: 
11, 12, 13 Μαρτίου/ «Παιχνίδι με τις λέξεις» (Τζένι Έρπενμπεκ)/ Ομάδα Άνθρωπος στη θάλασσα.
18, 19, 20 Μαρτίου/ Μόσχα - Πετουσκί - «Η μεθυσμένη διαδρομή» (Βενεντίκτ Γιεροφέγιεφ)/ Θέατρο Εταιρότητα. 
1, 2, 3 Απριλίου/ «Η τρικυμία» (Σαίξπηρ)/ Push your Art Company. 
8, 9, 10 Απριλίου/ «Η φαλακρή τραγουδίστρια» (Ιονέσκο)/ Θέατρο ΔΕΝ.
15, 16, 17 Απριλίου/ EXIT - «Παρακαλώ, περιμένετε» (Πηνελόπη Χριστοπούλου/ Eclipses Group Theater. 
22, 23, 24 Απριλίου/ «Mall» (Στέλλα Παπαδημητρίου)/ Casuali.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου