Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο λύκος ήρθε...



Ο λύκος ήρθε...
    Οι συνδικαλιστές αγρότες και οι σκέτοι αγρότες έπαιξαν πολλές φορές αυτές τις τρεις τελευταίες δεκαετίες το παιχνίδι του βοσκόπουλου που φώναζε “λύκος, λύκος” κι έτρεχαν οι συχωριανοί να βοηθήσουν. Το έπαιζαν όμως με τόση πειστικότητα και με τόση ένταση, ώστε κατέληξα στο συμπέρασμα πως στις περισσότερες των περιπτώσεων το πίστευαν ειλικρινά. Οι ξεσηκωμοί τους, τα μπλόκα, τα μερόνυχτα στις εθνικές δεν μπορεί να ήταν προϊόν απλού σχεδιασμού πίεσης για να πάρουν περισσότερα. Τα περισσότερα ήταν γνήσια έκφραση μιας ειλικρινούς πεποίθησης για αγώνα επιβίωσης των ίδιων και του κλάδου.
    Τι δεν είδαν σωστά τότε; Τα πάντα, όπως αποδείχθηκε, αλλά δεν είναι μόνο δική τους ευθύνη.
    Δεν είδαν πέρα από τη μύτη των επιδοτήσεων και των κονδυλίων που έτρεχαν για αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής.
    Δεν είδαν πέρα από τα δικά τους λίγα στρέμματα πώς εξελισσόταν η διεθνής αγροτική οικονομία και αγορά.
    Δεν είδαν πέρα από τον -συνήθως άσχετο πολιτικάντη- αρμόδιο υπουργό τη μεγάλη εικόνα των πολιτικών που χάραζαν την επόμενη φάση στην αγροτική οικονομία εντός ΕΕ. Αλλά δεν είναι δική τους ευθύνη μόνο, είναι πρωτίστως πολιτική η ευθύνη.
    Τρεις τομείς σ’ αυτό το ρημαδοκράτος έπρεπε να είναι τομείς εθνικής συνεννόησης επί ποινή πολιτικού θανάτου για όποιον θα έσπαζε το ενιαίο μέτωπο: Εθνικά θέματα, Παιδεία, Αγροτική Οικονομία. Μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει την πολυτέλεια της “ό,τι να ’ναι” αγροτικής πολιτικής, για πολλούς περισσότερους λόγους απ’ ό,τι μια χώρα σαν την Ολλανδία ή τη Γαλλία. Μια χώρα σαν την Ελλάδα, που μετεμφυλιακά υπέστη το σοκ της αστυφιλίας και της ερήμωσης της υπαίθρου, με μικρούς ελάχιστους κλήρους σε σχέση με άλλες χώρες, με προϊόντα ατού αλλά και προϊόντα φθίνοντα, πορεύτηκε στρατηγικά επί χρόνια με γνώμονα τα ψηφαλάκια των αγροτών και αντάλλαγμα “πάρτε τόσα αυτή τη χρονιά”. Τώρα ο λύκος είναι εδώ και τρώει και βοσκούς και κοπάδια. Είναι πραγματικός, και αν δεν βρεθεί μια ευφυής λύση, θα ρημάξει τα πάντα. Αλλά οι μεν αγρότες κάνουν αυτό που έκαναν όταν νόμιζαν ότι υπήρχε λύκος, οι δε πολιτικοί παραμένουν πολιτικάντηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου