Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί οι αγρότες είναι έξαλλοι



Γιατί οι αγρότες είναι έξαλλοι
Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη
    Έντονη ήταν η φημολογία καθ’ όλη τη διάρκεια της  μέρας πως   η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπου θα υπάρξει η πρώτη μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους αγρότες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
    Η αφορμή για την “αναμέτρηση” δεν είναι άλλη από τα προγραμματισμένα   εγκαίνια της Agrotika από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
    Μέρες τώρα οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους που έχουν στηθεί σε πάμπολλα σημεία-κλειδιά του οδικού δικτύου της χώρας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με τα οποία καλούνται και αυτοί να πληρώσουν βαρύ το τίμημα της περιοριστικής-διορθωτικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα την τελευταία πενταετία, όπως αυτή περιγράφεται στα περίφημα μνημόνια.
    Μέχρι τώρα οι αγρότες έχουν καταφέρει να αποφύγουν να μπουν στο στόχαστρο των μνημονιακών ρυθμίσεων, αφήνοντας τις άλλες κοινωνικές ομάδες να σηκώσουν το κύριο βάρος των μειώσεων στο εισόδημά τους και αύξησης της φορολογίας τους.
    Για να ακριβολογούμε, υπέστησαν τα γενικά πλήγματα που δέχτηκαν όλοι οι Έλληνες (αύξηση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μείωση κρατικών δαπανών), αλλά ούτε υπερφορολογήθηκαν ούτε οι τράπεζες τους κυνήγησαν για δάνειά τους που κοκκίνισαν, ούτε κλήθηκαν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ούτε αντιμετωπίστηκαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
    Τώρα, ήρθε η δική τους σειρά.
    Τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση είναι πράγματι δυσβάσταχτα γι’ αυτούς που ήδη πλήγησαν σε κάποιο βαθμό από τη γενικότερη φτωχοποίηση των Ελλήνων και πλέον νιώθουν να τους αποτελειώνουν.
    Πρώτον, επειδή ήταν πράγματι “κακομαθημένοι” ως κοινωνική ομάδα καθώς τις τελευταίες δεκαετίες απόλαυσαν πολλά και άκοπα, αφήνοντας την αγορά να κατακλυστεί από εισαγόμενα προϊόντα, καθώς αυτοί ζούσαν από “ειδικές καλλιέργειες” και επιδοτήσεις. Το ότι δεν είχαν καν την υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όπως και το γεγονός πως είχαν εξασφαλισμένη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ δίχως να πληρώσουν ένα ευρώ ασφάλιστρα, διαμόρφωσε τα δικά τους δεδομένα, που δεν είναι εύκολο να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη.
    Δεύτερον, επειδή ο Τσίπρας τους είχε τάξει πως θα τους αφήσει στο απυρόβλητο.
    Τρίτον, επειδή ταυτόχρονα δέχονται περισσότερα από ένα χτυπήματα. Φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, μείωση παροχών (πετρέλαιο, επιδοτήσεις), πίεση από τις τράπεζες.
    Τέταρτον, επειδή τα μέτρα είναι μόνο εισπρακτικά και δεν συνοδεύονται από ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγροτική οικονομία και να μεγαλώσουν την πίτα, από την οποία να χρειάζεται να αφαιρεθεί το κομμάτι για τα δημόσια ταμεία.
    Ως συνήθως δηλαδή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου