Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης



Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης
newpost.gr
    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 92 ετών ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ένας φωτογράφος που έγραψε ιστορία στο χώρο, καθιερώνοντας το δικό του μοναδικό στυλ. 
    Ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα, ζωντανός θρύλος της Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Κυριακίδης γεννήθηκε το 1924 και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.
    Στη μακρά του καριέρα φωτογράφισε, μεταξύ των άλλων, πολλούς ξένους ηγέτες, όπως τον Αϊζενχάουερ, τον Ντε Γκολ, τον Γκορμπατσόφ, τον Γιέλτσιν, τον Πούτιν, τον Τίτο, τον Ζίφκοφ, τον Μπερίσα, τον Ντεμιρέλ, τον Μακάριο, τον Γκλιγκόροφ, τον Κληρίδη και σχεδόν όλους τους Ελληνες πολιτικούς μετά το 1950. Από τον Παπάγο, τον Κανελλόπουλο, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον Χρήστο Σαρτζετάκη, τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και σχεδόν όλους τους σύγχρονους Ελληνες πολιτικούς.
    Με τη μηχανή του γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο για να αποτυπώσει στιγμές της πολιτικής και της αθλητικής επικαιρότητας. Με τον αείμνηστο Δημήτρη Γουσίδη ταξίδεψε μέχρι το Ισραήλ για να καλύψει τον πόλεμο Ισραήλ - Αιγύπτου, αλλά και για να παρουσιάσει τη ζωή των πολιτικών προσφύγων που ζούσαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
    Κάλυψε τους Ολυμπιακούς της Σεούλ, της Ατλάντας, της Βαρκελόνης και της Αθήνας, ενώ ατελείωτη είναι η λίστα με τις φωτογραφίες των διαφόρων καλλιτεχνών που έχει τραβήξει. 
    Μάλιστα, είχε τιμηθεί πολλές φορές για αυτές τις φωτογραφίες από διάφορες Ενώσεις και φωτογραφικά σωματεία. 
ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ
     Τον Γιάννη Κυριακίδη, τον θυμάμαι από παιδί, ήταν ο φωτογράφος – σύμβολο της Θεσσαλονίκης.
     Πάντα με την περίφημη σκάλα του ‘’υπο μάλης’’ιδιαίτερα στις παρελάσεις, που τότε γινόταν στην οδό Εγνατία. Όταν δεν την είχε μαζί του, ανέβαινε στα δένδρα.
    Είχα την χαρά να συνεργαστώ μαζί του την πενταετία 1990 – 1995. Αξεπέραστες εμπειρίες !
    Όταν ήθελε να τραβήξει φωτογραφίες, ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ! Και όταν λέω ΤΙΠΟΤΑ, το εννοώ.
    Το 1992, τα εγκαίνια της ΔΕΘ έγιναν στο Παλαί ντε Σπόρ, μέσα σε αφόρητη ζέστη.
    Στην μία πλευρά του γηπέδου, είχε ‘’στηθεί’’ το πάλκο με το αναλόγιο κτλ, από όπου θα γινόταν οι ομιλίες.
    Στις τέσσερεις άκρες του πάλκου, υψωνόταν μικρές μεταλλικές σκαλωσιές, που επάνω στήριζαν τα φωτιστικά και τους προβολείς.
   Ήμουν στην 4η σειρά των επισήμων, λόγω θέσης, και τα είδα όλα από ‘’πρώτο χέρι’’.
   Όταν τα τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέβηκε στο πάλκο και πήγε στο αναλόγιο, όλοι οι ( πολλοί ) φωτογράφοι, έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες όσο καλύτερες μπορούσαν. Μεταξύ αυτών, φυσικά, και ο Γιάννης Κυριακίδης.
    Επειδή δεν τον βόλευαν οι θέσεις για φωτογραφίες, αρχίζει και σκαρφαλώνει σε έναν πυλώνα, για να βγάλει καλύτερες. Οι συνάδελφοί του, δεν τον άφηναν, και τον τραβούσαν από το παντελόνι.
    Και ο μεν Κυριακίδης ανέβηκε στον πυλώνα, περίπου 4 - 5 μέτρα, το παντελόνι του όμως έμεινε στα χέρια των συναδέλφων του.
    Απτόητος, έβγαλε τις φωτογραφίες που ήθελε, όπως τις ήθελε !
    Αυτός ήταν ο Γιάννης Κυριακίδης ! Δεν τον σταματούσε τίποτα και κανένας !
    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου