Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

2.Χάσαμε την μπάλα



2.Χάσαμε την μπάλα
Χρήστος Μπολώσης Υποστράτηγος ε.α.
    Σε όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ που λέγεται γήπεδο ποδοσφαίρου, είναι γνωστή η φράση «πούναι η μπάλα, οε ο», η οποία εκφεύγει του έρκους των οδόντων των ευγενών φιλάθλων, συνοδευομένη άμα και υπό του ελληνικοτάτου επιθετικού προσδιορισμού με τα τρία άλφα και τα τρία σύμφωνα, παρατιθέμενα με την αντίθετη σειρά από αυτήν που έχουν στο αλφάβητο.
    Έτσι, ενώ το Σάββατο απολαύσαμε το τρίγωνο του διαβόλου ης Μπαρτσελόνα MSN (Μέσι, Σοέρες, Νεϊμάρ) να μη χάνει με τίποτα τη μπάλα, εμείς εδώ την έχουμε χάσει προ πολλού με το πρώτο χάσιμο να χρονολογείται το 1981, τότε που ο λαός ανέβηκε στην εξουσία και (με την ευκαιρία…) το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
    Διαβάζοντας τον ημερήσιο τύπο, καταλήγεις αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πλην των «επιστημόνων», όπως προσφυώς είχε αποκαλέσει το απανταχού αληταριό των γηπέδων πρόεδρος μεγάλου ελληνικού συλλόγου, το παραπάνω σύνθημα μπορούμε χωρίς κανένα προβληματισμό πλέον να το φωνάζουμε και όλοι εμείς οι μη… επιστήμονες. Και τούτο, διότι πράγματι η «Μπάλα» της καθημερινότητάς μας έχει χαθεί και μάλιστα προ πολλού.
    Ο υπέρμαχος των Gay pride (Gay περηφάνια!) κ. Μπουτάρης απαντάει στην ενοχλημένη από τις περίεργες προτιμήσεις του Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ότι θα έπρεπε αυτή να έχει ενοχληθεί και τότε που ήταν πρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας. Ακαταμάχητο ομολογουμένως επιχείρημα. Δηλαδή, επειδή ο κ. Μπουτάρης πριν από κάμποσα χρόνια, ήταν αυτός που ήταν, αποκλείεται στο μεταξύ να… έχασε τη μπάλα, για να το πούμε όσο πιο κόσμια γίνεται;
    Και με την ευκαιρία παλιότερα «περηφάνια» ήταν κάτι άλλο και όχι η…παραβίαση της φύσεως, για να το πούμε όσο πιό κόσμια γίνεται.
    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαρία Κανελλοπούλου πανηγύριζε διότι δήθεν πακιστανός κέρδισε το τζακ πότ του Τζόκερ (τελικώς απογοητεύτηκε), αναφωνώντας, ή μάλλον αναγράφοντας, σε μέσον κοινωνικής δικτυώσεως, ότι «υπάρχει Θεός τελικά». Ας καταλήξουν οι «πρώτη φορά αριστερά»  (ή, κατ’ άλλους, 5η φορά ΠΑΣΟΚ), αν τελικά υπάρχει Θεός (έστω και Αλλάχ…) ή όχι. Το μια έτσι, μια αλλιώς, δείχνει ότι έχουν χάσει προ πολλού τη μπάλα. Πιθανόν να ισχυρισθεί η κ. Μαρία, ότι αυτοί πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού (δεν ξέρω τι λέει ο κ. Φίλης), αφού θα φτιάξουν το τέμενος στο Βοτανικό. Ε, αυτό να ακούσω και θα φάω τα κόκκαλά μου, όπως έλεγε και η Νόνικα Γαληνέα στην Ρ. Βλαχοπούλου στην ταινία: «Η κόμισα της Κέρκυρας».
    Η πάντοτε εύστοχη στις επισημάνσεις της Ακίς, έγραψε ένα χρονογράφημα στην «δημοκρατία»  για έναν γνωστό τηλεοπτικό ηθοποιό (γιατί δεν λέμε το όνομά του, αφού ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα;), o οποίος ανακοίνωσε γεμάτος περηφάνια, ότι θα παντρευτεί τον κατά 19 χρόνια νεότερό, αγαπημένο του. «Και σένα τι σε νοιάζει», θα σπεύσει να με κατακεραυνώσει ο προοδευτικός «πρώτη φορά αριστερά» (ή, κατ’ άλλους, 5η φορά ΠΑΣΟΚ). Σαφώς και δεν με νοιάζει το πώς διαθέτει ο πάσα ένας το συγκεκριμένο σημείο του σώματός του. Εκείνο που με εξοργίζει, είναι η προκλητικότητα και η αλητεία τους να παρουσιάζουν το κουσούρι τους με τρόπο ξεδιάντροπο, έτσι που να προκαλεί κάθε φυσιολογικό άνθρωπο. Εκεί λοιπόν που «αυτούς» και «αυτές», τους θεωρούσαμε, άντε να μη πω τώρα τι τους θεωρούσαμε, (θυμηθείτε τις ταινίες με τον Παράβα ως Φίφη, ή το τραγουδάκι «Ομόνοια Πλας» με την Ρ. Βλαχοπούλου και τον στίχο: «…και αργά από κάποιο στενό για βολτούλα προβάλει ο Ζανώ…»), τώρα σχεδόν υποχρεούμαστε να τους…χειροκροτούμε. Εδώ δεν χάσαμε απλώς τη μπάλα, αλλά μας την έσκασαν κιόλας, όπως παλιά όταν έπεφτε στον κήπο του γείτονα.
    Η αστυνομία της Ελβετίας, με συνοπτικές διαδικασίες συνέλαβε σχεδόν όλη την FIFA, για μία σειρά σκανδάλων. Εμείς εδώ, ούτε την υπόθεση του Λεβαδειακού δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ή την ενοχή ή όχι του κ. Παπασταύρου, καίτοι η ελληνική δικαιοσύνη, έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να κινηθεί ταχύτατα…
    Ο Σάββας Καλεντερίδης σε ένα σημείωμά του στην «δημοκρατία» καταλήγει ότι: «…τώρα που τελείωσαν τα ψέματα ο Ελληνικός λαός θα αφυπνισθεί και θα κάνει τι επιλογές που αξίζουν στην ένδοξη ιστορία του Ελληνικού Έθνους». Μπορεί και μακάρι να γίνει κι’ έτσι. Όμως η ιστορία διδάσκει, ότι αυτό έγινε μόνον όταν ο Ελληνικός λαός είχε ηγέτες που ενέπνεαν (Μεταξάς, Βασιλεύς Κωνσταντίνος, Ελ. Βενιζέλος κ.λπ.) και όχι αγράβατες φανατίλες με αμπέχονα, σακίδια, και με κραυγές ουάου, διότι αν παίζεις ποδόσφαιρο με σακίδια στην πλάτη τότε την χάνεις σίγουρα τη μπάλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου