Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

6.Η δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Η δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε
’Ουαί και αλλοίμονο υμίν, υποκριτές, γραμματείς και φαρισαίοι, ότι διυλίζετε τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλο’’
Αναμφισβήτητο γεγονός αποτελεί ότι η επταετία, γενικώτερα, είναι υπεύθυνη για την τραγωδία της Κύπρου το 1974.
Για τα υπόλοιπα όμως ?
Μήπως το μένος εναντίον της, πηγάζει από την αναγκαστική αργία των επαγγελματιών πολιτικών που από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν άνεργοι ? ΆΝΕΡΓΟΙ λέμε, γιατί ΑΕΡΓΟΙ ήταν πάντα.
Μήπως το πρόβλημα ήταν η ‘’κουτάλα’’ που τους πήραν από τα χέρια ?
Μήπως αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκινά από τους ανίκανους πολιτικούς που διαφεντεύουν τον τόπο, από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ?
Μήπως οι ΄΄λαμογιές΄΄ της μεταπολίτευσης μας έφεραν πίσω στη δεκαετία του ’50 ?
Και άπειρα άλλα ‘’μήπως’’, που οι μεγαλύτεροι με μνήμη ανθρώπου και όχι πετεινού, τα θυμούνται καλά.
Μερικοί μαλακοί πίτουρες, θα πούν ‘’και εσύ χουντικός είσαι!’’. Κάνουν λάθος. Δεν είμαι. Αλλά, δεν είμαι και δημοκράτης, με την έννοια και πρακτική που έχουν επιβάλει στον όρο.
Μερικοί, προτιμούν την Γερμανική Κατοχή με ΔΝΤ, ΚΤΕ κτλ. Χαλάλι τους. Γεννημένοι υποζύγια, δεν διανοούνται ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ξαναγίνουν άνθρωποι.
Ά, ξέχασα. Τους ενοχλούν οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, απεργιών, και άλλων παρεμφερών. Για το μεροκάματο, κουβέντα!
Άς χαίρονται λοιπόν τώρα, που μπορούν να απεργούν, να διαδηλώνουν, να συγκεντρώνονται κτλ. Για το μεροκάματο, πάλι κουβέντα, αλλά από την ανάποδη μεριά τώρα.
Αυτά τα ολίγα, για τους αλεκτωρμνήμονες.
    Στην ανάγκη να γνωρίσει η νέα γενιά τι πραγματικά συνέβη στη χώρα μας την 21η Απριλίου του 1967, ώστε να σέβεται και να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού τη δημοκρατία, επικεντρώνουν στα μηνύματά τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αλλά και τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα στις ανακοινώσεις τους με αφορμή τη συμπλήρωση χθες 47 χρόνων από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την κατάλυση της δημοκρατίας.
    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μάλιστα υπενθυμίζει σε όλους πως η δημοκρατία δεν χαρίστηκε στη χώρα μας. Στο μήνυμά του, ο Κάρολος Παπούλιας κάνει λόγο για ένα τραυματικό εθνικό βίωμα.
«Όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο, πηγαίνοντας πίσω αντί για μπροστά» επισημαίνει ο Κ. Παπούλιας.
Και αφού εξαίρει τον αγώνα όσων αντιστάθηκαν στη χούντα καταλήγει:
«Σε μέρες όπως η σημερινή θυμόμαστε ότι η δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή».
«Η μαύρη επέτειος πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία κερδήθηκε με τους αγώνες του ελληνικού λαού το 1974 και θωρακίστηκε με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, όμως ο αγώνας για την προάσπισή της πρέπει να είναι συνεχής», υποστηρίζει στο μήνυμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Μην ξεχνάμε την αξία της δημοκρατίας
«Η τραγική επέτειος της 21ης Απριλίου 1967 μας επιβάλλει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την αξία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Μόνο η ιστορική εμπειρία της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους που τη γέννησε μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε δίκαια την περίοδο της μεταπολίτευσης, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της είναι η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.
Αυτές οι απλές και βασικές αλήθειες πρέπει να λειτουργούν ως θεμέλιο της εθνικής μας ενότητας και προοπτικής, ιδίως τώρα που -παρά τη θλίψη ορισμένων- η πατρίδα μας, χάρη στις θυσίες και τον αγώνα του λαού της, αρχίζει να γυρίζει σελίδα και να βγαίνει από τη κρίση» τονίζει ο κ. Βενιζέλος.
ΣΥΡΙΖΑ Μήνυμα αντίστασης στη μνημονική πολιτική
Στη δική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Είναι, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού.
Σαράντα επτά χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα, αναφέρει η ανακοίνωση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τιμά «τα μέλη και τα στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα».
ΚΚΕ Διδασκόμαστε, θυμόμαστε
«Σαράντα επτά χρόνια μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας διδασκόμαστε, θυμόμαστε, είμαστε περήφανοι για τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους αγωνιστές που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες. Τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της δικτατορίας» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
«Δυναμώνουμε σήμερα τον αγώνα, για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, για τη ζωή που αξίζει στους εργαζόμενους και τη νεολαία, για τον σοσιαλισμό. Για να αποτελέσει παρελθόν το σύστημα που γεννά την καταπίεση, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος.
Το ΚΚΕ επισημαίνει πως η δικτατορία επιβλήθηκε έχοντας τη στήριξη τμημάτων της πλουτοκρατίας, κέντρων της αστικής εξουσίας, των ΗΠΑ και υπογραμμίζει πως η επιλογή της αστικής τάξης να αξιοποιήσει ως διαχειριστή της εξουσίας της τους συνταγματάρχες «αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η δικτατορία του κεφαλαίου μπορεί να παίρνει διάφορες μορφές. Η στρατιωτική δικτατορία αποτελεί ‘λύση’ για την πλουτοκρατία όταν δεν μπορεί με κοινοβουλευτικά μέσα να προωθήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια, όταν έχει δυσκολίες λόγω και εσωτερικών αντιθέσεων.
»Το σύστημα της εκμετάλλευσης για την εξυπηρέτηση των σκοπών του μπορεί να αξιοποιεί και φασιστικές ομάδες, να τους αμολά και να τους μαζεύει καταπώς βολεύει, όπως σήμερα γίνεται με τους νοσταλγούς της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής», προσθέτει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Επίσης, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το πραξικόπημα μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί του τον λαό οργανωμένο και αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, αλλά αντίθετα κυριαρχούσαν «οι αυταπάτες, η αναμονή των εκλογών, ο εγκλωβισμός του αγώνα του λαού στις στοχεύσεις των αστικών κομμάτων».
«Αποδεικνύεται ότι σε κάθε εποχή και ιστορική περίοδο είναι κρίσιμος παράγοντας η ισχυροποίηση και ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος, της πρωτοπορίας του, για να μπορεί ο λαός να καθορίζει τις εξελίξεις προς όφελός του» προσθέτει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ καλεί σε ενδυνάμωση του αγώνα του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματα και την ικανοποίηση των αναγκών του, σε ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας και οργάνωσης παντού, σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, και στις εκλογές, «για να ανοίξουμε το δρόμο στη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, για να μην ανακάμψει το κεφάλαιο πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων του λαού. Για αποδέσμευση από την Ε.Ε., μονομερή διαγραφή του χρέους, με τον λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει».
ΔΗΜΑΡ Να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει
«Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να αποδοθεί στη μεταπολίτευση η σημασία που της αξίζει και να διαφυλαχθεί η δημοκρατική περιουσία του αγώνα υπέρ του κοινοβουλευτισμού. Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός».

1 σχόλιο:

  1. Πέρασαν σαράντα χρόνια κι ακόμα συνεχίζουν κάποιοι να αναμασάνε την τσίχλα ότι για την τραγωδία της Κύπρου φταίει η επταετία. Ακόμα να καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι η τραγωδία ήταν προσχεδιασμένη και όχι βέβαια από την επταετία. Αυτό που πασάρουν οι παπαροπολιτικοί στους ηλίθιους νεοέλληνες δεν είναι δημοκρατία αλλά "democracy". Όσον αφορά την "κακή" επταετία δεν ε΄χετε παρά να αναρωτηθείτε πόσοι αυτοκτόνησαν επειδή τότε δεν είχαμε "democracy". και πόσοι αυτοκτόνησαν μέχρι στιγμής λόγω της πλέριας "democracy" των τοκογλύφων και των εγχώριων υποτακτικών τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή