Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

1.Κλειστές επ’ αόριστον οι λαϊκές αγορές

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.Κλειστές επ’ αόριστον οι λαϊκές αγορές
http://www.makthes.gr/
Του Φώτη Κουτσαμπάρη fkoutsamparis@makthes.gr
    Ούτε ένας πάγκος δεν στήθηκε χθες στους χώρους των λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη, λόγω της καθολικής συμμετοχής των παραγωγών στην απεργία διαρκείας που ξεκίνησε ως αντίδραση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.
    Οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Καμάρα και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι εκδηλώσεις αντίθεσης θα συνεχιστούν σήμερα με συγκέντρωση έξω από το κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αύριο θα γίνει και δωρεάν διανομή προϊόντων λαϊκών αγορών στους πολίτες. Στόχος των παραγωγών είναι να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, με τις οποίες δεν συμφωνούν, πριν την κατάθεσή του στην ολομέλεια της Βουλής, πιθανόν αύριο.
    «Η συμμετοχή ήταν καθολική, 100%, δεν άνοιξε καμία λαϊκή, όπως διαπιστώσαμε με τις ομάδες περιφρούρησης, και δεν θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Περί τους 3.000 πωλητές, μόνο από τη Θεσσαλονίκη, ήταν στον δρόμο, συν αυτούς που ήρθαν από τις γύρω περιοχές», περιγράφει στη «Μ» ο Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.
    Οι παραγωγοί διαδήλωσαν έξω από το ΥΜΑΘ ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στον υπουργό, Θεόδωρο Καράογλου. «Ο υπουργός θεωρεί ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να ξαναέρθει σε δημόσια διαβούλευση. Δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει και με το γραφείο του πρωθυπουργού για να μεταφέρει τις θέσεις μας», σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
    Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση παραγωγών έξω από τη Βουλή με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας «μας πήρανε τα σώβρακα» πετούσαν εσώρουχα ή έκαναν αλυσίδα με αυτά, δένοντας το ένα με το άλλο. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παρέδωσε ψήφισμα στον Γιώργο Βλάχο, πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο.   Αύριο προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη λαχαναγορά του Ρέντη.
    Οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, με τις οποίες διαφωνούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, και τα αντίστοιχα αιτήματά τους, όπως τα περιγράφουν, είναι:
         1) Οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές κάθε χρόνο θα δίνονται όλες με κλήρωση. Οι παραγωγοί ζητούν η απόδοση των θέσεων να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα προεδρικά διατάγματα 51/2006 και 116/2008.
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης ότι
         2) Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές. Οι παραγωγοί ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια
        3) Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές, ενώ οι παραγωγοί λένε όχι στον διαχωρισμό
        4) Προβλέπονται υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ, και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο. Οι παραγωγοί ζητούν απόσυρση των άρθρων για αυτές τις προβλέψεις
        5) Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι επιτροπές πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο.
    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς σε δηλώσεις του υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων, λέγοντας ότι δεν χάνονται θέσεις αλλά δίνεται προτεραιότητα στους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες και ότι θα γίνεται κλήρωση για να αλλάζουν «πόστα». «Αντιδρούν αυτοί που έχουν βολευτεί στην κατανομή των θέσεων στις λαϊκές και αυτοί υποκινούν την απεργία» υποστήριξε, ενώ για τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο ο υφυπουργός διερωτήθηκε: «Δηλαδή να μην τιμωρούνται όσοι παρανομούν;».
    Επιπλέον, ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι η αλλαγή που θα δει ο καταναλωτής με στόχο το όφελός του είναι ο διαχωρισμός των παραγωγών από τους εμπόρους και τα βιομηχανικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές, ενώ θα υπάρχει και ένα ακόμη κομμάτι με πάγκους που θα αφορά στα βιολογικά προϊόντα.
    Τα σωματεία παραγωγών και εμπόρων πάντως τονίζουν ότι «απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες, εξυπηρετώντας στο έπακρο τα μεγάλα συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου