Σάββατο 19 Απριλίου 2014

2.Ημερίδα στην ΚΑΛΥΜΝΟ: «Ελλάδα, Νοτιοανατολικό Αιγαίο και Θαλάσσια Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Μεθορίου»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΦΙΛΩΝ
Γράφει ο Δρ Ιωάννης Παρίσης, Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης/Διεθνών Σχέσεων
    Είχα πάντοτε την πεποίθηση ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά καλύτερα στις «άκρες» παρά στο «κέντρο».  Οι ακριτικές περιοχές της χώρας, είτε στη Μακεδονία, είτε στη Θράκη είτε στα νησιά, κυρίως του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, προσεγγίζουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα εθνικά θέματα και ζουν εντονότερα τις διάφορες καταστάσεις και τα γεγονότα.
    Η πεποίθηση μου αυτή επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, με την ευκαιρία που είχα να βρεθώ στην ακριτική Κάλυμνο, μαζί με δύο πολύ καλούς συναδέλφους και εξαίρετους επιστήμονες, τους αντιπλοιάρχους Κλεάνθη Κυριακίδη και Δημήτρη Δαλακλή. Βρεθήκαμε εκεί κατά το τριήμερο 11-13 Απριλίου, προσκεκλημένοι του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», ενός χώρου του πνεύματος και του πολιτισμού με ιστορία πλέον του ενός αιώνος, για να συμμετάσχουμε σε μια ημερίδα που οργάνωσε με θέμα: «Ελλάδα, Νοτιοανατολικό Αιγαίο και Θαλάσσια Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Μεθορίου».   
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου βρίσκονταν και όλες οι τοπικές αρχές, αναπτύξαμε τρεις θεματικές που, όπως απεδείχθη, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους παρισταμένους:
 «Ελληνοτουρκικές Διαφορές: Μύθοι και Αλήθειες», από τον Δημήτρη Δαλακλή, Δρα  Γεωπολιτικής και Θαλασσίων Μεταφορών Πανεπ. Αιγαίου,
«Η Παράνομη Μετανάστευση στην Ελλάδα και την ΕΕ: Διαπιστώσεις, Εκτιμήσεις και Αιτιάσεις» από τον Κλεάνθη Κυριακίδη, MA, MS, MPA Harvard Kennedy School, υπ. Δρα Γεωπολιτικής Πανεπ. Αιγαίου, και
«Η Στρατηγική Αξία του Αιγαίου στο Πλαίσιο και των Σύγχρονων Εξελίξεωνστο Ευρύτερο περιβάλλον της Ελλάδος», από τον γράφοντα.
    Την εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ.Παναγιώτης Γιαμαίος, την δε παρουσίαση των ομιλητών και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ένας άλλος εξαίρετος συνάδελφος, ο Πλοίαρχος ε.α. Ιωάννης Ασπροποταμίτης, ο οποίος ζει στην Κάλυμνο και δραστηριοποιείται πολλαπλώς στην τοπική κοινωνία., προσφέροντας με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ικανότητές του. 
    Από την μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, διαπιστώθηκε το υψηλό ενδιαφέρον αλλά και το επίπεδο και οι ανησυχίες του τοπικού πληθυσμού. Ήταν μια πολύ ζωντανή συζήτηση η οποία διεξήχθη μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, με όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτισμού.
    Θα πρέπει να τονιστεί η ευγενική και φιλόξενη παρουσία, και το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Μιχάλη Ψαρομπά, ο οποίος συμπαραστάθηκε στο Αναγνωστήριο ως χορηγός της εκδήλωσης αυτής.
(Το βίντεο της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=FG_VZhYpLCM – οι ομιλίες μετά το 1.30 λεπτό).
Η 79η Επέτειος του Πετροπολέμου
    Την Κυριακή των Βαΐων είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις της Επετείου του Πετροπολέμου, μιας πράξης αντίστασης που έλαβε χώρα το 1935, κατά των Ιταλών κατακτητών, εν πολλοίς άγνωστης στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο. Στον Ιερό Ναό Παναγιάς Χώρας παρακολουθήσαμε την σχετική Ομιλία για την επέτειο του Πετροπολέμου -31 Απρ 2014  από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Κων/νο Μηνέττο. Εκεί ακούσαμε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «πρωτοστάτες και εμψυχωτές εκείνου του αγώνα ήταν όλοι τους μέλη του Αναγνωστηρίου ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» - που μας προσκάλεσε και μας φιλοξένησε - «μονίμως στιγματισμένοι για κάθε εθνική πατριωτική δράση.»
    Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στη σεβάσμια παρουσία του Μητροπολίτη κ. Παϊσίου, με τον οποίο είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε, να ακούσουμε τους  προβληματισμούς και τις ανησυχίες του καθώς και το ενδιαφέρον του να γίνει μια ανάλογη παρουσίαση στη Λέρο. Με χαρά επίσης διαπιστώσαμε την ουσιαστική παρουσία του διοικητή της τοπικής στρατιωτικής μονάδας και της αγάπης και της εμπιστοσύνης με την οποία τον περιβάλλει η τοπική κοινωνία.  
    Είχα ακούσει ότι οι Καλύμνιοι είναι περήφανοι, πατριώτες και φιλόξενοι. Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά τα διαπιστώσαμε το πρώτο κιόλας 24ωρο που βρεθήκαμε στο νησί. Φυσικά μαζί με το υψηλό φρόνημα. Και φρόνημα σημαίνει “θέληση προς αντίσταση”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου