Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

3.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ευρωβουλευτή

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
3.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ευρωβουλευτή
Θα χάσει η Πόλη γάιδαρο και η Βενετιά βελόνι…
Του Νίκου Ηλιάδη
    Είναι η πρώτη φορά σε ευρωεκλογές που η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει τόσο πολυπληθή εκπροσώπηση στα ευρωψηφοδέλτια. Ωστόσο θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η δεύτερη σε πληθυσμό γεωγραφική περιφέρεια της χώρας κινδυνεύει να μείνει πιθανότατα χωρίς εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο.
    Οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, οι οποίες αποφασίστηκαν αιφνιδιαστικά από τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης στην αφετηρία ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου, αλλάζουν σημαντικά τα έως τώρα δεδομένα και τους κανόνες του παιχνιδιού με τους οποίους διεξήχθησαν οι προηγούμενες επτά εκλογικές αναμετρήσεις για το ευρωκοινοβούλιο.
    Η σπουδαιότερη αλλαγή είναι βεβαίως η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης. Πλέον οι ευρωβουλευτές δεν θα αναδεικνύονται βάσει της σειράς τοποθέτησής τους στο ευρωψηφοδέλτιο όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά με βάση τον αριθμό των σταυρών που θα συγκεντρώσουν. Όμως η αλλαγή αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλη η επικράτεια παρέμεινε ως ενιαία εκλογική περιφέρεια, αποδυναμώνει σημαντικά, αν δεν ακυρώνει πλήρως, τη δυνατότητα εκλογής ευρωβουλευτή από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια πλην της Αττικής, στην οποία ψηφίζει σχεδόν το 1/3 του εκλογικού σώματος.
    Συνεπώς οι προερχόμενοι από το Λεκανοπέδιο υποψήφιοι διαθέτουν σημαντικό και ενδεχομένως ανυπέρβλητο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων συνυποψηφίων τους, καθώς η εκλογική δεξαμενή από την οποία αντλούν ψήφους είναι πολλαπλάσια αυτής των υποψηφίων της περιφέρειας.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιφέρεια Αττικής ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται σε περίπου 2,8 εκατ., δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι απ’ ό,τι οι εγγεγραμμένοι σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης (780.000).
    Επί πλέον, οι υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου απευθύνονται και σε άλλους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους από τις όμορες περιφέρειες πολύ πλησίον της Αττικής, όπως της Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Θήβα), της Πελοποννήσου (Κόρινθος) κ.ά.
    Την ίδια ώρα η δεξαμενή των ψηφοφόρων ενός υποψηφίου των Ιονίων Νήσων αριθμεί περί τους 240.000, του Βορείου Αιγαίου 250.000, του Νοτίου Αιγαίου 300.000, της Δυτικής Μακεδονίας 350.000 κ.ο.κ.
    Στην Κεντρική Μακεδονία ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι περίπου 1,6 εκατ., υπολείπεται δηλαδή κατά περίπου 50% των ψηφοφόρων του Λεκανοπεδίου (Αττικής και κοντινών περιοχών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου).
ΑΝΙΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
    “Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να εκλεγεί ευρωβουλευτής εκτός Λεκανοπεδίου”, επισημαίνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Κώστας Χρυσόγονος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει πως η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης θα έπρεπε να συνοδευτεί και από τον ορισμό συγκεκριμένων περιφερειών, ώστε να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλης της επικράτειας στη νέα ευρωβουλή.
    Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή του ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. “Ο αγώνας μεταξύ των υποψηφίων είναι προφανέστατα άνισος. Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης θα έπρεπε να συνοδευτεί και από την κατάτμηση της επικράτειας σε επί μέρους έξι, επτά, περιφέρειες, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση όλης της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο”, επισημαίνει.  Προσθέτει επίσης ότι “προκειμένου να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη προβολή των υποψηφίων από τα μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουν τα ίδια τα κόμματα, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να γίνουν σχετικές συστάσεις και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης”.
    Σύμφωνα με τον κ. Καρακωστάνογλου, η εμπειρία αυτής της αναμέτρησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να θεσπιστεί ένα βέλτιστο εκλογικό σύστημα για τις επόμενες εκλογές, με τον ίδιο να προτείνει να εξεταστεί και το “μικτό” σύστημα, δηλαδή ένας αριθμός ευρωβουλευτών να εκλέγεται μέσω λίστας και οι υπόλοιποι με σταυρό.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Οι 14 θεσσαλονικείς ευρωβουλευτές
    Από το 1981, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο, οι θεσσαλονικείς ευρωβουλευτές ανέρχονται συνολικά σε δεκατέσσερις. Μακροβιότερος υπήρξε ο καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης, ο οποίος συμπλήρωσε 15ετία στο Στρασβούργο.
    Οι πρώτοι ευρωβουλευτές είχαν διοριστεί την Πρωτοχρονιά του 1981, καθώς λίγους μήνες πριν η χώρα μας είχε γίνει το 10ο μέλος της ΕΟΚ και δεν είχαν προλάβει ακόμη να γίνουν ευρωεκλογές. Από τους 24 διορισμένους ευρωβουλευτές, Θεσσαλονικείς ήταν δύο, οι Μιχαήλ Βαρδάκας και Νικόλαος Ζαρντινίδης της ΝΔ.
    Οι πρώτοι ευρωβουλευτές εξελέγησαν τον Οκτώβριο του 1981. Μεταξύ αυτών ο μοναδικός από τη Θεσσαλονίκη ήταν ο βιομήχανος Φιλώτας Καζάζης της ΝΔ.
    Το 1984 εξελέγη ο καθηγητής Δημήτριος Ευρυγένης με τη ΝΔ, ο οποίος όμως δύο χρόνια μετά απεβίωσε και αντικαταστάθηκε από τον Κρητικό Γιώργο Σαρειδάκι. Τον Ιανουάριο του 1986 έγινε ευρωβουλευτής και ο γιατρός Νίκος Παπακυριαζής, ο οποίος αντικατέστησε τον Νίκο Βγενόπουλο.
    Στις ευρωεκλογές του 1989 η Θεσσαλονίκη δεν ανέδειξε κανέναν ευρωβουλευτή. Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 1990 είχε εκπροσώπηση στο Στρασβούργο, καθώς ο Μενέλαος Χατζηγεωργίου αντικατέστησε τη Μαριέττα Γιαννάκου.
    Το 1994 οι ευρωβουλευτές αυξήθηκαν σε 25. Μεταξύ αυτών δύο Θεσσαλονικείς, ο Νίκος Παπακυριαζής από το ΠΑΣΟΚ και ο Αντώνης Τρακατέλλης από τη ΝΔ. Ο κ. Τρακατέλλης παρέμεινε στην ευρωβουλή και στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο μετά τις ευρωεκλογές του 1999, ενώ από το ΠΑΣΟΚ εξελέγη ο καθηγητής Γιάννης Κουκιάδης.
    Το 2004 είχαν εκλεγεί και πάλι 25 ευρωβουλευτές (11 ΝΔ, 8 ΠΑΣΟΚ, 3 ΚΚΕ, 1 ΣΥΝ, 1 ΛΑΟΣ). Εξ αυτών Θεσσαλονικείς ήταν τρεις, οι Αντώνης Τρακατέλλης, Νικόλαος Βακάλης (ΝΔ) και Ευαγγελία Τσαμπάζη (ΠΑΣΟΚ).
    Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 η Ελλάδα εξέλεξε 22 ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν κατανεμηθεί στα κόμματα ως εξής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από 8, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ από 2 και ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι από έναν.   Από τους 22 οι Θεσσαλονικείς ήταν τέσσερις. Πρόκειται για τους: Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, Κρίτωνα Αρσένη (ΠΑΣΟΚ), Γιάννη Τσουκαλά (ΝΔ) και Μιχάλη Τρεμόπουλο (Οικολόγοι Πράσινοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου