Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

2.Ποιον Δήμαρχο θέλω για τη Θεσσαλονίκη

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2.Ποιον Δήμαρχο θέλω για τη Θεσσαλονίκη
Γράφει ο Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
    Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι από τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ένα νέο πρόσωπο πρέπει να επιλεγεί για να οδηγήσει την πόλη μας προς τα εμπρός μετά τις τελευταίες δημοτικές περιόδους, που άφησαν ένα δυσθεώρητο έλλειμμα οικονομικό και κοινωνικό με διαδικασίες απογοητευτικές για τους πολίτες. Η επιλογή του σωστού προσώπου για την δημοτική διοίκηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον της πόλης, καθώς βρισκόμαστε στην κόψη για τη λήψη σαφών λύσεων για να απογειωθούμε σε νέα ύψη ή να βρεθούμε, παραμένοντας απαθείς,  σε μια μόνιμη κατάσταση ερείπωσης και δυσλειτουργίας κολλημένοι στη λάσπη της μηδαμινότητας.
    Τώρα πλέον γνωρίζουμε τα λαμπερά ονόματα των υποψηφίων, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι πολίτες ξέρουν ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά κάνουν ένα δήμαρχο ικανό. Οι απόψεις ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο καθένας μας και τη δική του θεώρηση της μελλοντικής πορείας των πραγμάτων, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ένας υποψήφιος που κατέχει τα σωστά προσόντα, και μπορεί να σπάσει πολλά από τα “κακώς κείμενα” και να αρχίσει να ενώνει τους πολίτες κάτω από έναν κοινό στόχο. Μπορείτε να με κατηγορήσετε ως ονειροπόλο, αλλά τώρα είναι η ώρα για αισιοδοξία.
    Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι οι παρακάτω ιδιότητες του δημάρχου δεν περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να βγάλει φτερά και να πετάξει, να προβλέπει το μέλλον, ή να γνωρίζει πώς να φυτέψει δέντρα που καρποφορούν λεφτά. Μπορεί να είμαι ονειροπόλος, αλλά είμαι επίσης ρεαλιστής. Τα πράγματα που θέλουμε δεν είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Εμείς απλά πρέπει να δώσουμε προσοχή και να μελετήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψήφιου εκ του σύνεγγυς και αντικειμενικά. Εδώ είναι μερικές από τις ιδιότητες που ελπίζω να δούμε στο πρόσωπο το οποίο θέλουμε να ψηφίσουμε:
    Μια προσωπικότητα που να εκπροσωπεί επάξια την πόλη. Δεν θέλω αυτό να αποτελέσει κριτική για το σημερινό δήμαρχο, αλλά πόσες φορές έχει πει ή έχει κάνει κάτι που έγινε πανεθνική είδηση και απλά οι πολίτες θέλαμε να σκύψουμε το κεφάλι μας από ντροπή; Η Θεσσαλονίκη έχει πρόβλημα εικόνας, και ένας ευπροσήγορος ηγέτης με κάποια παρουσία και χάρισμα λόγου δεν θα έβλαπτε καθόλου. Θα επιθυμούσαμε πολύ να έχουμε ένα Δήμαρχο που θα μπορούσε να παρουσιάσει την κατάσταση της πόλης μας στην κοινή γνώμη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και κανείς να μην ανησυχεί για το ότι μπορεί να φέρει τους πολίτες σε δύσκολη θέση. Ο αρχηγός της Δημοτικής παράταξης θα πρέπει να εμφανίζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που να είναι το σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες που εκπροσωπεί. Δεν πρέπει συνεχώς να αναζητούμε δικαιολογίες για να αντιμετωπιστεί η  εικόνα της ηγεσίας μας.
    Δεν θα διοικεί απόμακρα αλλά δεν να χώνει και τη μύτη του παντού. Αν και κατέχει τη σημαντικότερη θέση στην πόλη, ο δήμαρχος δεν είναι άμεσα υπεύθυνος  για πολλά από τα προβλήματα που μας επηρεάζουν. Παραδείγματος χάρη το σχολικό σύστημα. Πόσο καλά θα αισθανόμασταν σχετικά με την κατεύθυνση του δήμου αν ο δήμαρχος εμφανιζόταν στις Σχολικές συνεδριάσεις και απαιτούσε λίγα λεπτά για να μιλήσει; Τι θα συνέβαινε αν καλούσε σε μηνιαία βάση μια συνεδρίαση με όλους τους προέδρους γονέων και κηδεμόνων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, μόνο για να πάρει μια ιδέα για το τι συμβαίνει στα σχολεία; Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά θα ήταν εξαίσιο να ξέρουμε ότι αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο και επιλαμβάνεται για τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας των δημοτικών παιδικών σταθμών καθώς και ότι η κοινωνική πολιτική, τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι θα βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Κανείς δεν είναι αφελείς να σκέπτεται ότι ένα άτομο μπορεί να αλλάξει τα προβλήματα που έχουν διογκωθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση της επίλυσης εάν αισθανόμασταν ότι ο δήμαρχος διοικεί δια του παραδείγματος και έχει χάσει τον ύπνο του και ανησυχεί για αυτά τα προβλήματα με τον ίδιο τρόπο που ανησυχούμε και οι πολίτες.
    Να έχει ένα σαφές σχέδιο για αλλαγή. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι υποψήφιοι πρόκειται να εξαγγείλουν ότι θα αλλάξουν τον παλιό τρόπο της διοικητικής δραστηριότητας. Αυτό όμως που κινεί το ενδιαφέρον είναι ένα πρόσωπο με συγκεκριμένες ιδέες και λεπτομερές σχέδιο, ένα άτομο που να εξηγεί πώς με τους διατιθέμενους πόρους θα επιτύχει τους τιθέμενους σκοπούς. Ο τέλειος δήμαρχος δεν θα εξαρτάται μόνο από συνθήματα και μεγαλόπνοα σχέδια που δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν. Θέλουμε λεπτομέρειες και τεκμηριωμένα στοιχεία. Θέλουμε να μάθουμε ποιες δραστηριότητες της διοίκησης της πόλης θα μπορούσαν να περιοριστούν, και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε άλλους τομείς που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, κοινωνική ευαισθησία και γενικά βρίσκονται υψηλότερα στην κλίμακα των προτεραιοτήτων. Αν υπάρχει ένα σχέδιο για νέα έσοδα, θέλουμε να ξέρουμε πόσα μπορούμε να εξοικονομήσουμε  και πού πηγαίνουν τα χρήματα μας. Δεν πρέπει να προβούμε σε εικασίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί. Δεν θέλουμε ο δήμαρχος να απολογείται όταν κατηγορείται από τους πολίτες ότι δεν κάνει τίποτα.
    Να μην φοβάται να πει την αλήθεια, όταν είναι απαραίτητο. Αν ο επόμενος δήμαρχος θα έχει τη δυνατότητα να ενώσει όλη την πόλη μαζί, να είναι πρόθυμος να προσκαλεί κάθε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, όταν χρειάζεται, ανεξάρτητα από φυλή, τάξη ή επαγγελματική δραστηριότητα. Ο δήμαρχος να είναι δήμαρχος όλων των πολιτών. Από την πρώτη μέρα στη διοίκηση, ο νέος δήμαρχος μας, πρέπει να μας εκπροσωπεί όλους. Εάν ένα άτομο ή μια ομάδα προτείνει κάτι προς την κατεύθυνση της προόδου, θα ήθελα ο δήμαρχος να σηκωθεί να παραδεχθεί και να πει, "Μπράβο σας, τα πράγματα κινούνται προς τα εμπρός πολύ πιο γρήγορα εάν εσείς κάνετε το σωστό πράγμα." Θα πρέπει να ισχύει αυτός ο κανόνας για όλους από τους άστεγους του δρόμου έως τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου.
    Να αναγνωρίζει τα λάθη και να κάνει προσαρμογές, όταν είναι απαραίτητο. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ζούμε σε μια πόλη στη μέση μιας ανάκαμψης. Μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να φαίνονται εφικτά τη μια στιγμή και στη συνέχεια να μετατραπούν σε μια κακή ιδέα. Ελπίζω ότι ο επόμενος δήμαρχος θα έχει τη σύνεση ώστε να ζητά συγνώμη από τους πολίτες, όταν κάτι δεν προχωράει σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο και να είναι πρόθυμος να το αλλάξει ή να το εγκαταλείψει. Ένα από τα χειρότερα συναισθήματα είναι να βλέπεις έργα  στην πόλη που έχουν υψηλό κόστος για μια ιδέα που δεν λειτουργεί και στη συνέχεια να ρίχνουν επιπλέον χρήματα σε αυτό, σε μια προσπάθεια να σώσουν την κατάσταση. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, αν μια καλή ιδέα μετατρέπεται σε μια αποτυχία, και το ηθικό τους χάνεται σε σημείο απογοήτευσης όταν πετιέται χρήμα μόνο και μόνο για να αποφύγει η διοίκηση τη μομφή.

    Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία είναι ένα σχεδιάγραμμα του τι να ψάξει ο πολίτης όταν γίνονται ομιλίες και προεκλογικές συζητήσεις. Θυμηθείτε, ακόμη ότι αν ο επόμενος δήμαρχος παίρνει την πόλη από τη θύελλα, αυτός δεν θα είναι σε θέση να κάνει τίποτα μόνος του. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει την αξιολόγηση, του τι είναι ο κάθε υποψήφιος και τι μπορεί να κάνει. Αν δεν έρθει το κατάλληλο πρόσωπο, δεν θα σημειώσουμε καμία πρόοδο και δεν είναι καιρός για πειραματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου