Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )
Προσθήκη λεζάντας
14 -  Πέθανε ο Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας. Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» και εξασφάλισε την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. (Γεν. 23/9/63 π.Χ.)
1071.—Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Δ’ Διογένης, γνωρίζει καταστροφική ήττα στο Ματζικέρτ τής Αρμενίας από τους Σελτζούκους τούρκους τού Σουλτάνου Αλπ Αρσλάν (1063-1072). Λίγες μέρες αργότερα ο αυτοκράτορας απελευθερώνεται από τους Σελτζούκους, αφού πρώτα συμφωνεί να διατηρηθεί το εδαφικό καθεστώς που υπήρχε πριν από τη μάχη (status quo ante).
1493 - Πέθανε ο Φρειδερίκος Γ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1504 – Στην Ιρλανδία, οι Φιτζέραλντ με επικεφαλής τον 8ο κόμη του Κίλντεαρ νικούν τους ντε Μπεργκ στη μάχη του Νόκτου.
1533.—Ακριβώς ένα χρόνο αφού ο Γερμανός αυτοκράτορας Κάρολος Ε’ είχε αποστείλει ισχυρή ναυτική δύναμη από την Ιταλία προς την Ελλάδα, με αρχηγό τον ναύαρχο Αντρέα Ντόρια, ο στόλος αυτός εγκαταλείπει την Ελλάδα και επιστρέφει στην βάση απ’ όπου ξεκίνησε.
1561 – Η 18χρονη βασίλισσα Μαίρη Στιούαρτ επιστρέφει στη Σκωτία μετά από 13 χρόνια παραμονής στη Γαλλία.
1612 - ξεκινά η δίκη των μαγισών του Σάμλσμπιουρι μια από τις διασημότερες τους είδους.
1662 – Πέθανε ο Μπλεζ Πασκάλ, Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος
1692 – Στο Σάλεμ, πέντε γυναίκες και ένας ιερέας εκτελούνται με την κατηγορία της εξάσκησης μαγείας.
1716.—Τρείς χιλιάδες γενίτσαροι  επιτίθενται και καταλαμβάνουν τον προμαχώνα του Αγ.Αθανασίου στην πολιορκούμενη Κέρκυρα , αιφνιδιάζοντας τους 400 γερμανούς που υπερασπίζοντο το σημείο και αναγκάζοντάς τους σε υποχώρηση.
1743 – Γεννήθηκε η Μαντάμ Ντυμπαρύ, Γαλλίδα ευγενής
1812Μάχη του Σμόλενσκ. (Ρωσική εκστρατεία Μεγ. Ναπολέοντος).
1819 - πεθαίνει ο μηχανικός Τζέιμς Βατ, που έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη μονάδα μέτρησης.
1821.—Στή θέση Αλιάκες Θερίσου, οι Σφακιανοί οπλαρχηγοί Δασκαλάκης, Παναγιώτου με τους αδελφούς Χάληδες, προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τον οθωμανικό στρατό που είχε εισβάλλει στο Θέρισο. Οι οπλαρχηγοί προσέβαλαν τον εχθρό, ταυτοχρόνως από τα δεξιά καί από τα αριστερά, αιφνιδιάζοντάς τον. Μετά από λίγο η υποχώρησις μετεβλήθη εις άτακτον φυγήν καί καταδίωξιν τών Ηρακλειωτών τούρκων. Διακόσιοι τούρκοι σκοτώθηκαν, μεταξύ τών οποίων ήταν καί ο αρχηγός τους Καούνης. Πλήθος από πολεμοφόδια, ζώα καί τρείς τουρκικές σημαίες έπεσαν στα χέρια τών νικητών. Στίς Αλιάκες έπεσε ο ηρωϊκός Στέφανος Χάλης πού ήταν ο νεώτερος από τούς αδελφούς Χάληδες καί ο πλέον μορφωμένος.
1825.—Οι Έλληνες δι’ υπονόμου καταστρέφουν τα χαρακώματα των τούρκων πολιορκητών του Μεσολογγίου.
1826Ελληνική Επανάσταση του 1821: Έλληνες αγωνιστές υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο Κολοκοτρώνη νικούν τον Ιμπραήμ στο Βασαρά Λακωνίας. Η πολιορκία είχε ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου.
1826.—Αναφορά του Γ. Καραϊσκάκη προς τη Διοίκηση, όταν πληροφορήθηκε το θάνατο της γυναίκας του. «προτιμώ και αυτής της οικίας μου την παντελή καταστροφήν, δια να μην παραιτήσω εις αυτάς τας κρίσιμους περιστάσεις την υπηρεσίαν του τόπου μου, υπέρ του οποίου θέλω θυσιάσει το ολίγον αίμα μου» Η γυναίκα του Γκόλφω ήταν κόρη του Αλεξανδρογιαννάκη, της αρματολικής οικογένειας του Βάλτου. Διέμενε στα Γιάννενα και ζούσε στην αυλή του Αλή ως ψυχοκόρη του. Εκεί τη γνώρισε ο Καραϊσκάκης και την έκλεψε, φεύγοντας οριστικά από την υπηρεσία του Αλή. Η Γκόλφω του χάρισε τρία παιδιά, τον Σπύρο και δύο θυγατέρες.. Για ασφάλεια, μετέφερε την οικογένειά του στο νησάκι Κάλαμος, κοντά στο Αιτωλικό. Η γυναίκα του πέθανε το 1826. Οι υποχρεώσεις προς την πατρίδα και τον επαναστατικό αγώνα δεν επέτρεψαν στον Καραϊσκάκη να μεταβεί στον Κάλαμο για να παρευρεθεί στην κηδεία της.
1828.—Έγιναν σφαγές των χριστιανών στα χωρία Ρεθύμνου Κρήτης’ σφαγή των Αρχοντικιανών. Με αιφνιδιαστική κίνηση οι τούρκοι της Ρεθύμνης κύκλωσαν το χωριό Αρκούδαινα, σημερινή Αρχοντική, και εκτέλεσαν 90 άτομα και τον ιερέα την ώρα της θείας λειτουργίας.
1839 – Παρουσιάζεται στη Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών η νέα φωτογραφική μέθοδος του Λουί-Ζακ Νταγκέρ, γνωστή ως δαγκεροτυπία.
1841.—Παρέχεται διά νόμου εις την Εθνικήν Τράπεζαν το αποκλειστικόν δικαίωμα εκδόσεως καί κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων.
1849 - Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.
1858.—Με Bασιλικό Διάταγμα, προγραμματίσθηκε η πρώτη Ζάππεια Ολυμπιάδα να διεξαχθεί στον χώρο του αρχαίου Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου όμως δεν υπήρχε καμία αγωνιστική υποδομή, μια και η τοποθεσία ήταν πρανής και δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αρχαιολογικές ανασκαφές. Επομένως, η ιδέα για χρησιμοποίηση του χώρου του Σταδίου στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Από την Κυριακή 15 μέχρι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου του 1859 έλαβαν χώρα οι πρώτοι Ζάππειοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο χώρος διεξαγωγής τους ήταν η πλατεία Λουδοβίκου (σημερινή πλατεία Κοτζιά ή Δημαρχείου). Παρευρέθησαν οι βασιλείς (ο Όθωνας και η Αμαλία, και ο δούκας του Όλντεμπουργκ, πατέρας της Αμαλίας), οι πολιτικοί, οι στρατιωτικοί και γενικά οι Αρχές και πλήθος κόσμου.
1871 - γεννιέται ο Όρβιλ Ράιτ, ο νεότερος από τους αδερφούς Ράιτ.
1883 - γεννιέται η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, Κοκό Σανέλ.
1888 - τα πρώτα καλλιστεία διεξάγονται στο Σπα του Βελγίου. Νικήτρια αναδεικνύεται μία 18χρονη από τις Δυτικές Ινδίες.
1900 - αιμοβόρες είναι οι τουρκικές διαθέσεις έναντι των Αρμενίων.
1901.—Παραιτείται από την θέση του ο Διευθυντής της Σταφιδικής Τράπεζας Θεοδωρίδης.
1902 - γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής, Όγκντεν Νας.
1902.—Κοντά στο χωριό Τρίγωνο (Όστιμα) γίνεται αποφασιστική μάχη διαρκείας οκτώ ωρών μεταξύ των σωμάτων του καπετάν Κώττα και του Τσακαλάρωφ. Στη μάχη παίρνουν μέρος και οι αδελφοί Τσάμη και άλλοι Πισοδερίτες, και εξαναγκάζεται ο Τσακαλάρωφ να αποσυρθεί από την περιοχή.
1905 – Στη Ρωσία ο Τσάρος Νικόλαος Β' κάνει ένα μικρό βήμα προς τη συνταγματική μοναρχία, καθιερώνοντας αντιπροσωπευτική συνέλευση με το όνομα Δούμα.
1905.—Μετά από συγκρούσεις μηνών στην Μεγαλόνησο, οι Μεγάλες Δυνάμεις μεταβάλλουν το καθεστώς της Κρήτης.
1906 - γεννιέται ο εφευρέτης της τηλεόρασης, Φίλο Φάρνσουορθ.
1906.—Μετά από συμπλοκή με τουρκικό σώμα, τραυματίζεται θανάσιμα ο οπλαρχηγός Αθανάσιος Χατζηπανταζής και καταλήγει από οξεία περιτονίτιδα στις 2/9/1906. «Ο οπλαρχηγός Χατζηπανταζής καταγόταν από τη Σκοτούσα Σερρών.Το Σώμα του έδρασε στην περιοχή Σερρών. Μετά τον θάνατο του Καπετάνιου, την αρχηγία του Σώματος ανέλαβε ο Στ.Βλάχβεης, ενώ η χήρα του Χατζηπανταζή, η καπετάνισσα Σοφία, παρέμεινε στο Σώμα μέχρι το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα
1909 – Η κυβέρνηση αποδέχεται έναν από τους πιο βασικούς όρους των επαναστατών και συμφωνεί στην απομάκρυνση των πριγκίπων από τον ελληνικό στρατό.
1910 – Πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη βεβαιώνουν ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους ετοιμασίες στα ελληνικά σύνορα.
1911 – Στη Μεγάλη Βρετανία, το Συνδικάτο των Σιδηροδρομικών ανακοινώνει ότι λύνει την απεργία επειδή μέρος των αιτημάτων τους ικανοποιήθηκε.
1912.—Επιστράτευση σε Σερβία και Βουλγαρία, αρχίζουν οι Βαλκανικοί πόλεμοι.
1914Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Κατάληψη των Βρυξελλών από το γερμανικό στρατό.
1916Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Βαλκάνια: Οι Γερμανο-Βουλγαρικός στρατός κυριεύει το Σιδηρόκαστρο.
1919 – Το Αφγανιστάν αποκτά ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1920.—Ο τουρκικός στρατός επιτίθεται εναντίον των Ελλήνων των περιοχών Προύσης (84 αξιωματικοί και 1600 οπλίτες απώλειες Ελλήνων).
1921.—Οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μ. Ασίας στον τομέα του Σαγγαρίου συνεχίζουν τις σκληρές μάχες και εκδιώκουν τους σθεναρώς αμυνόμενους τούρκους από τα υψώματα Καλέ Γκρότο-Αρτίζ-Νταγ. Μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Σύνταγμα Πεζικού, οι τούρκοι αναδιπλώνονται με σοβαρές απώλειες και ένα τουρκικό τάγμα συλλαμβάνεται αιχμάλωτο.
1922.—Συνεχίζεται η υποχώρησις των Ελληνικών στρατευμάτων εις Μ.Ασίαν και επέρχεται καταστροφή αιχμαλωτίσθη ολόκληρος φάλαγγα στρατού.
1923.—Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.
1928 – Εκλογές στην Ελλάδα επαναφέρουν στην αρχή τον Ελ. Βενιζέλο.
1930 - γεννιέται ο συγγραφέας Φρανκ ΜακΚορτ, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο "Οι στάχτες της Αντζελα".
1931 – Αποκαθιστάται η οικονομία της Γερμανίας, με την υπογραφή της συμφωνίας περί παγώματος των γερμανικών οφειλών προς τράπεζες του εξωτερικού.
1933 – Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι συναντάται με τον Αυστριακό καγκελάριο Ντόλφους.
1934 – Μετά το θάνατο του προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας στρατάρχου Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ αναλαμβάνει τη γενική εξουσία ονομαζόμενος αρχηγός «Φύρερ» του γερμανικού Ράϊχ.
1934 - ο Αλ Καπόνε μεταφέρεται στις φυλακές του Αλκατράζ
1936 -  Εκτελείται από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο, ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
1939 – Η Ναζιστική Γερμανία στέλνει 14 υποβρύχια στο Βόρειο Ατλαντικό και συγκεντρώνει σλοβακικά στρατεύματα στα πολωνικά σύνορα.
1940.—Αυθόρμητοι λαϊκοί έρανοι για την αναπλήρωση της «Έλλης» ξεκινούν σε όλη τη χώρα.
1940.—Παραχωρήθηκε από το Βρετανικό Ναυτικό στην Αλεξάνδρεια, η Κορβέτα τύπου “Flower” Αποστόλης ΙΙ. Επεστράφη πάλι στους Βρετανούς το 1959.
1942Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πραγματοποιείται η αποτυχημένη επιδρομή της Διέππης στη Γαλλία από Καναδικές δυνάμεις.
1942.—Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.
1943 – Ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ συνομολογούν τη Συμφωνία του Κεμπέκ.
1944 – Πέθανε ο Γκύντερ φον Κλούγκε, Γερμανός στρατάρχης
1945 - γεννιέται ο Ίαν Γκίλαν, η ψυχή των "Deep Purple".
1945 – Στο Βιετνάμ οι Βιέτ Μιν, με την καθοδήγηση του Χο Τσι Μιν, παίρνουν τον έλεγχο του Ανόι.
1946 – Γεννήθηκε ο Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1949.—Εκκαθαρίζεται το όρος Μπέλες από τούς συμμορίτας.
1952 - στα νότια σύνορα της ΕΣΣΔ, τα γερμανικά στρατεύματα πλησιάζουν την κορυφή Ελμπούρζ, ύψους 5.630 μ., για να ανεβάσουν τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.
1953 - γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι.
1953 – Η CIA βοηθά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μοσαντέκ στο Ιράν και την επάνοδο του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί.
1955 – Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, μεγάλες πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Νταϊάν, στοιχίζουν τη ζωή σε 200 άτομα.
1957 - το μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν West Side Story παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ουάσινγκτον.
1958 – Ξεκινά το 6ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Στοκχόλμη. Η Γερμανία εμφανίζεται για πρώτη φορά χωρισμένη. Το καθεστώς αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (9/11/1989).
1960 - η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα τον Σπούτνικ 5 με επιβάτες του δύο σκύλους (Μπέλκα και Στρέλκα), 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. το διαστημόπλοιο επιστρέφει στη γη την επόμενη ημέρα με όλα τα ζώα σώα.
1962 – Ο ΟΗΕ σχεδιάζει την πραγματοποίηση συνέλευσης για τα δικαιώματα των γυναικών.
1963 - γεννιέται ο αμερικάνος ηθοποιός ελληνικής καταγωγής, Τζον Στάμος.
1965 – Στο Ισραήλ, ταραχές και αποδοκιμασίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Ρολφ Πάουλς, του πρώτου Γερμανού πρεσβευτή στη χώρα.
1968 - γεννιέται ο Έλληνας Ολυμπιονίκης του windsurfing Νίκος Κακλαμανάκης.
1969 - γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Μάθιου Πέρι, γνωστός από τη σειρά "Τα φιλαράκια".
1969.—Μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ. ανακαλύπτεται στην Θήρα.
1973 - ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Ελλάδας μετά την κατάργηση της μοναρχίας και αίρει το στρατιωτικό νόμο, που ήταν σε ισχύ από το 1967. Την ίδια ημέρα, ο Παπαδόπουλος, χορηγεί γενική αμνηστία. Ανατρέπεται με πραξικόπημα το Νοέμβριο.
1974.—Ένα μήνα μετά τη τουρκική εισβολή στη Κύπρο, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Κύπρο Ρότζερ Ντέϊβις.Τελευταία ημέρα τουρκικών επιχειρήσεων με κατάληψη του 36% του κυπριακού εδάφους.
1975 -  Πέθανε ο Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη (κατς) από το 1930 έως το 1946. (Γεν. 2/1/1897)
1977 – πεθαίνει ο κωμικός ηθοποιός, Γκρούτσο Μαρξ.
1979 – Η Καμπότζη κατηγορεί τον ηγέτη των Κόκκινων Χμερ, Πολ Ποτ, για γενοκτονία.
1981 – Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ καταρρίπτουν δυο λιβυκά, όταν τα τελευταία ανοίγουν πυρ πάνω από το βόρειο τμήμα του Κόλπου της Σύρτης.
1981 – Ο Αμερικανός Renaldo Nehemiah σπάει στη Ζυρίχη το φράγμα των 13 δευτερολέπτων στα 110μ εμπόδια με 12.93.
1985.—Πεθαίνει  ο Μητροπολίτης Κϊτρους και Κατερίνης αλλά και ακαδημαϊκός, Βαρνάβας  (κατά κόσμον Νικόλαος) Τζωρτζάτος.
1987 - η μέρα της σφαγής του Χάνγκερφορντ. Ο Μάικλ Ράιαν σκοτώνει 16 άτομα και στη συνέχεια αυτοκτονεί.
1988 Ιράν και Ιράκ συνάπτουν κατάπαυση του πυρός, μετά τον οκταετή μεταξύ τους πόλεμο.
1989 – Ο Πολωνός Πρόεδρος Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι προτείνει για πρωθυπουργό της χώρας τον Ταντέους Μαζοβιέσκι, που γίνεται ο πρώτος μη κομμουνιστής πολιτικός μετά από 42 χρόνια.
1991 – Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιούν πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που τελικά κατέρρευσε σε τρεις μέρες.
1992 – Ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι οι πετρελαιοκηλίδες και οι φλεγόμενες επί βδομάδες πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ στη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, προκαλούν μικρότερη οικολογική καταστροφή από την αναμενόμενη.
1992 – Στην Αλβανία αρχίζει η δίκη 18 πρώην ανώτατων κομμουνιστών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και της Νετζμίγε Χότζα, χήρας του Εμβέρ Χότζα.
1993 – Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στην Στουτγκάρδη.
1993Πατέρας στα 78 του γίνεται ο γνωστός ηθοποιός Άντονι Κουίν.
1994 -  Πέθανε ο Λίνους Καρλ Πόλινγκ, αμερικανός χημικός. Τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1954 και Νόμπελ Ειρήνης το 1962. Μαζί με τη Μαρία Κιουρί είναι οι μοναδικοί κάτοχοι δύο βραβείων Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. (Γεν. 28/2/1901)
1994 – Στην Αλγερία, 159 είναι οι νεκροί και 10.000 οι άστεγοι, από το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε την πόλη Μασκάρα.
1994 – Στην Τουρκία, η Ένωση Γιατρών επιβεβαιώνει άνω των 500 κρουσμάτων χολέρας, διαψεύδοντας τις υγειονομικές αρχές που κάνουν λόγο για οξείες εντερικές διαταραχές.
1995 – Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο Σεράγεβο, σκοτώνονται τρεις Αμερικανοί διαπραγματευτές.
1995 – Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Peter McNeilly σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό.
1996 – Στην Τσετσενία, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση ευρείας κλίμακας.
1997 – Η οργάνωση «Επαναστατικοί Πυρήνες» αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή.
1999 - στο Βελιγράδι, δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας της παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
2001 – Η Εθνική Εφήβων στο πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κερδίζοντας 8-7 την Κροατία στον τελικό της διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.
2001 – Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλαίν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.
2002 - ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, που μεταφέρει στρατιώτες δέχεται επίθεση από πύραυλο Τσετσένων έξω από το Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 118 στρατιώτες.
2002 – Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.
2002 – Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400μ (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς.
2004 – Η Αιμιλία Τσουλφά και η Σοφία Μπεκατώρου αναδεικνύονται χρυσές ολυμπιονίκες στα σκάφη τύπου 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
2009 - μια σειρά βομβιστικών ενεργειών στη Βαγδάτη σκοτώνει 101 άτομα και τραυματίζει 565.
2010 - ολοκληρώνεται η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ με τον κωδικό «Iraqi Freedom». Η τελευταία μονάδα περνά τα σύνορα και πηγαίνει στο Κουβέιτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου