Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )
986 - Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον Σαμουήλ νικούν τον Βυζαντινό στρατό στις Πύλες του Τραϊανού. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β' διαφεύγει.
1186 - Ο δούκας Όττοκαρ Δ' της Στυρίας και ο δούκας Λεοπόλδος Ε' της Αυστρίας υπογράφουν συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ο Όττοκαρ δίνει το δουκάτο του στο Λεοπόλδο και στο γιο του, Φρειδερίκο, υπό τον όρο ότι η Αυστρία και η Στυρία θα παραμείνουν αδιαίρετες.
1601 - Γεννήθηκε ο Πιερ Ντε Φερμά, γάλλος μαθηματικός, γνωστός για το θεώρημα που φέρει το όνομά του. (Θαν. 12/1/1665)
1629 - Γεννήθηκε ο Γιαν Σομπιέσκι, βασιλιάς της Πολωνίας
1673 – Πέθανε ο Ρενιέ ντε Γκράαφ, Ολλανδός ιατρός και ανατόμος
1685.—Οι Ενετοί επιτίθενται κατά τών τούρκων στο Ναύπλιο, το οποίο και καταλαμβάνουν.
1786 - Γεννήθηκε ο Ντέιβιντ Κρόκετ, Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός
1786 - Πέθανε ο Φρειδερίκος Β', βασιλιάς της Πρωσίας
1790 - η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρεται από τη Νέα Υόρκη στη Φιλαδέλφεια, όπου θα παραμείνει μέχρι το 1800, που θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον.
1798 - Γεννήθηκε ο Τόμας Χότζκιν, βρετανός ιατρός. Περιέγραψε τη φερώνυμη νόσο,η οποία προκαλεί κυρίως κακοήθη φλεγμονή των λεμφαδένων. Πρωτοπόρος στη χρήση του στηθοσκοπίου στη Μεγάλη Βρετανία και ο πρώτος που τόνισε τη σημασία των νεκροψιών. (Θαν. 5/4/1866)
1807 - tο «Κλέρμον», το πρώτο πλοίο που κινείται με ατμό και κατασκευάστηκε από τον Ρόμπερτ Φούλτον, κάνει το παρθενικό του ταξίδι στον ποταμό Χάτσον.
1827.—Φτάνει από το Ναύπλιο και εγκαθίσταται στην Αίγινα η Ελληνική Κυβέρνησις, με υπόδειξη τών Μαυροκορδάτου και Ζαΐμη, καθώς και τών Ναυάρχων Κόδριγκτον και Δεριγνύ. « Η πόλις του Ναυπλίου, μ’ όλον ότι κατευνάσθησαν  ήδη αι εσχάτως κατά δυστυχίαν προκύψασαι ταραχαί, δεν είναι η καταλληλοτέρα θέσις δια τον μεγάλον αυτόν σκοπόν … δι’ αυτό τούτο κατά συγκατάθεσιν της Βουλής δυνάμει του υπ’ αρ. Α΄ Ψηφίσματος και του υπ’ αρ. 32 Προβουλεύματος απεφασίσθει η μετάβασις αυτής εις Αίγιναν, όπου και εκ των προλαβόντων και εκ των παρόντων, η Κυβέρνησις έχει όλην την βεβαιότητα, ότι θέλει δυνηθεί να φροντίσει ησύχως περί των μεγάλων συμφερόντων του Έθνους, ενώ θέλει ευρεθεί και εις θέσιν αρμοδιωτάτην, δια να εφορά και να συντελεί δραστηρίως εις τας πολεμικάς εργασίας όσον αύται ήθελον διαρκέσει… Εν Ναυπλίω, εκ του Επιθαλασσίου Φρουρίου τη 9 Αυγούστου 1827 »
1828 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει το πρώτο Τάγμα Πυροβολικού, αποτελούμενο από ίδιο επιτελείο με έξι πυροβολαρχίες υπό τη διοίκηση του Σ/ρχη (ΠΒ) Ν. Πιέρρου.
1828.—Κατόπιν τού πρωτοκόλλου τού Λονδίνου (19/7/1828), ο στρατηγός Μαιζόν αποβιβάζεται μετά γαλλικού στρατού εις το Πεταλίδι (Μεσσηνία).
1833.—Με βασιλικό διάταγμα, απαγορεύεται πλέον η κυκλοφορία τουρκικών νομισμάτων. Στις 8 Φεβρουρίου (20 με το ισχύον ημερολόγιο) με διάταγμα της αντιβασιλείας (ανα)γεννιέται η δραχμή. Είχε προηγηθεί ο Φοίνικας του Καποδίστρια. Επισήμως εισάγεται το ισχύον διεθνώς διμεταλλικό νομισματικό σύστημα. Στην πράξη, όμως, λειτουργεί ο μονομεταλλισμός του αργύρου.Οι πρώτες δραχμές (χρυσές, αργυρές και χάλκινες) εκτυπώνονται στο νομισματοκοπείο του (Βαυαρικού) Μονάχου. Με μεταγενέστερο διάταγμα τον Αύγουστο, απαγορεύεται ρητώς η αποδοχή τουρκικών νομισμάτων από τα δημόσια ταμεία, με πρόστιμα για όσους επιχειρήσουν εισαγωγή και ανταλλαγή.
1850 - Πέθανε ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, Αργεντινός στρατηγός
1863 - Στο πλαίσιο του αμερικανικού εμφυλίου, ξεκινά ο πολύμηνος βομβαρδισμός του λιμανιού Fort Sumter, που θα τερματισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
1869 - Στον πρώτο διεθνή κωπηλατικό αγώνα που διεξάγεται στον ποταμό Τάμεση, η Οξφόρδη νικά το Χάρβαρντ.
1875 - πεθαίνει ο Γερμανός γλωσσολόγος, Βίλχελμ Μπλικ, που έγραψε ένα μνημειώδες έργο για τις γλώσσες της Νοτίου Αφρικής.
1877 - Ο Αμερικανός εγκληματίας Billy The Kid «χτυπά» για πρώτη φορά. Πρώτο του θύμα ο χρυσοθήρας της Αριζόνα, F.P. Cahill.
1882 - γεννιέται ο Σάμιουελ Γκόλντγουιν, παραγωγός του Χόλιγουντ.
1887 - γεννιέται ο Μάρκους Γκάρβει, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των Μαύρων στις ΗΠΑ.
1895 - Αρχίζουν οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη και γενικότερα στη Τουρκία.
1896 -  Η αγγλίδα Μπρίτζετ Ντρίσκολ είναι το πρώτο θύμα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χτυπήθηκε στο Κρύσταλ Πάλας του Λονδίνου από αυτοκίνητο που έτρεχε με ταχύτητα 6,4 χιλιομέτρων.
1896 -  Η ανακάλυψη χρυσού στην Αλάσκα προκαλεί κοσμοσυρροή από χρυσοθήρες.
1901 - Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του χωριού Σέσκλο, κοντά στον Βόλο.
1909.— Με την αποχώρησή τους από το νησί, οι προστάτιδες Δυνάμεις τής Κρήτης, ζητούν από την οθωμανική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με αυτές για το Κρητικό Ζήτημα και όχι με την Ελλάδα. Συγχρόνως απαιτούν με τελεσίγραφο, από τους επαναστάτες, να κατεβάσουν από το φρούριο Φιρκά τών Χανίων την Ελληνική σημαία. Μετά την άρνηση τής εκτελεστικής επιτροπής τού νησιού να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, αποβιβάζονται την επομένη ημέρα (19/8) στρατιώτες τών προστάτιδων Δυνάμεων και καταρρίπτουν τον ιστό τής σημαίας. «Οι Κρήτες πατριώτες είχαν βρει την ευκαιρία, μετά την αποχώρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων, να υψώσουν παράνομα, αντί της σημαίας της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, την Ελληνική σημαία στο κάστρο Φιρκά, δηλώνοντας τη θέλησή τους για ένωση. Οι ναύαρχοι των 4 δυνάμεων αντιδρώντας, εξοργισμένοι στέλνουν στις 5 Αυγούστου 1909 (π.ημερ.), από ένα τσεκουροφόρο ναύτη, η καθεμιά στο φρούριο. Οι 4 ναύτες κτυπώντας εναλλάξ, έκοψαν τον ιστό της σημαίας και τον κομμάτιασαν παίρνοντας από ένα κομμάτι ο καθένας. Μ’ αυτή την πράξη έδειξαν ότι συμφώνησαν και οι 4 δυνάμεις, και συναποφάσισαν την υποστολή της Ελληνικής σημαίας μη συμφωνώντας με την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».
1909.—Η χορήγηση αμνηστίας στους επαναστάτες είναι η πρώτη ενέργεια τής νέας κυβέρνησης Μαυρομιχάλη.
1911.—Πυρκαγιά αποτεφρώνει εξ ολοκλήρου το Χημείο τού Πανεπιστημίου, στην οδό Σόλωνος. Πεθαίνουν από ασφυξία τρείς πυροσβέστες, ενώ τραυματίζονται δύο στρατιώτες.
1912.—Επιστράτευση στην Ελλάδα. Ο φόβος των Βαλκανικών πολέμων μας κτυπά την πόρτα.
1913.—Οι ελληνικές αρχές εγκαταστάθηκαν επίσημα στο Καστελλόριζο. Εν αγνοία του Ε.Βενιζέλου, ο Ίων Δραγούμης προπαρασκεύασε μυστικά μια απόβαση στο νησί 30 Κρητικών υπό τον οπλαρχηγό Δασκαλάκη. Η απόβαση έγινε την 1η Μαρτίου 1913 με επιτυχία και η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο διοικητήριο στην θέση της τουρκικής. Η ενέργεια αυτή που είχε την σιωπηρή επιδοκιμασία του υπουργού εξωτερικών Λάμπρου Κορομηλά εξόργισε τον Βενιζέλο ο οποίος απέσυρε αμέσως το σώμα των Κρητών. Ακολούθησαν επιδρομές Τουρκοκρητικών από την απέναντι ακτή, σφαγές και λεηλασίες στο νησί που εξανάγκασαν τον Βενιζέλο να αποστείλει εκ νέου Έλληνα διοικητή (Βασίλης Τζαβέλας) για να επιβληθεί η τάξη, χωρίς όμως να κάνει δεκτό το αίτημα για την τυπική ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
1914 - Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι γερμανικές δυνάμεις νικούν τους Ρώσους στη μάχη του Σταλουπόνεν.
1916.—Οι εν Θεσσαλονίκη αξιωματικοί, σχηματίζουν Κομιτάτον Εθνικής Αμύνης υπό τον συνταγματάρχην Εμμ. Ζυμβρακάκην και αποκηρύσσουν την κυβέρνησιν τών Αθηνών.
1918 - Ιδρύεται η Εταιρεία της Θούλης, αποκρυφιστικό κίνημα για την μελέτη της Γερμανικής Ιστορίας, που θα προετοιμάσει το έδαφος για την άνοδο του Ναζισμού στην εξουσία.
1919 - Ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς ανακηρύσσεται γενικός διοικητής της Ανατολής.
1920.—Ο βασιλεύς τής Ελλάδος Κωνσταντίνος, δηλώνει ότι δεν έχει παραιτηθεί τών δικαιωμάτων του επί του θρόνου και εκφράζει τη λύπη του για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.
1920.—Ο Ελληνικός στρατός συνεχίζει την προσπάθειά του δια κατάληψιν Ουσάκ.
1921.—Αποκαθίσταται νέα γραμμή ανεφοδιασμού τής Στρατιάς Μικράς Ασίας, μέσω τής γέφυρας Καβουντζί. Η τουρκική εφημερίδα Vakit (Χρόνος) γράφει: “Έρχονται από την Γερμανία για την Ανατολή 26 αεροπλάνα”. Οι ηττημένες [Σημ.Φ.Μ.] δυνάμεις τού Α’ Π.Π. συνεχίζουν ακώλυτα την συνεργασία τους, εν γνώσει μάλιστα των υποτιθεμένων “συμμάχων” μας.
1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής στρατιάς Μ. Ασίας μάχονται σκληρά εναντίον τών τούρκων στον τομέα τού Σαγγαρίου και εκδιώκουν αυτούς από τις θέσεις Τιρναξίς. (Μάχη Καλέ Γκροτό).
1922.—Μάχη τού Αλή Βεράν, η τελευταία εκ παρατάξεως τής μικρασιατικής εκστρατείας. Αι υποχωρούσαι πρός την κατεύθυνσιν τού Τουλού-Μπουνάρ 1η, 4η, καί 7η μεραρχίαι, εδέχθησαν την επίθεσιν 8 πλήρως συγκεκροτημένων τουρκικών μεραρχιών μετ’ αφθόνου πυροβολικού. Την μάχην διηύθυνε αυτοπροσώπως ο Κεμάλ. Παρά τας λυσσώδεις επιθέσεις τού εχθρού καί την μεγάλην αριθμητικήν υπεροχήν του, αι ελληνικαί δυνάμεις δεν εκάμφθησαν εις ουδέν σημείον καί ηδυνήθησαν, με την επέλευσιν τού σκότους, να συνεχίσουν την υποχώρησίν των προς το Ουσάκ.
1927.—Ο  Αλέξανδρος Ζαΐμης και πάλι πρωθυπουργός τής χώρας. Κυβέρνησε μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 1928.
1937 - Γεννήθηκε ο Σπύρος Φωκάς, Έλληνας ηθοποιός
1938 - Ο Henry Jackson Armstrong κερδίζει τον Lou Ambers στην κατηγορία των ελαφρών βαρών στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης και γίνεται ο πρώτος πυγμάχος που κατακτά το τίτλο σε τρεις κατηγορίες (feather, welter και light).
1942 - Σε ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ συναντάται με τον Σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν στη διάρκεια τετραήμερων συνομιλιών στη Μόσχα.
1943 - Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αμερικανός ηθοποιός
1943 - κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν άλλο ένα νησί, το Βέλα Παβέλα, στα Νησιά του Σολομώντα, στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό.
1943.—Πεθαίνει ο  π. Φώτιος Γεωργίου στις φυλακές Χατζηκώστα. Από τα βασανιστήρια τών γερμανών κατά την διάρκεια τής ανακρίσεως που τον υπέβαλλαν, ήταν τελείως παραμορφωμένος. Κατά την διάρκεια τής Κατοχή ήταν στην περιοχή του, ο νούς τής Εθνικής Αντιστάσεως.
1944 - Μπλόκο της Κοκκινίας: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς έχει μείνει στην ιστορία ως τραγωδία για την Νίκαια, κατά την οποία διεξήχθησαν ομαδικές εκτελέσεις στην περιοχή από τα κατοχικά στρατεύματα των Γερμανών και Ελλήνων ταγματασφαλιτών.
1944.—Δυνάμεις του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων και του 16ου Συντάγματος Πεζικού τού ΕΔΕΣ, υπό την διοίκηση τού Συνταγματάρχη Βασιλείου Καμάρα, επιτίθενται εναντίον Γερμανών που είχαν οχυρωθεί στο χωριό Μενίνα (254 άντρες), τους οποίους εξουδετέρωσαν μετά από διήμερο αγώνα. Απώλειες Γερμανών 87 νεκροί και 109 αιχμάλωτοι. Απώλειες ανταρτών 25 νεκροί και 40 τραυματίες.
1944.—Ο π. Κωνσταντίνος Ευγενίδης, κατά την Εαμοκρατία, συγκράτησε με τις συμβουλές του τούς ενορίτες του απ’ το να γίνουν όργανα τού κομμουνισμού. Έτσι δημιούργησε θανάσιμους εχθρούς. Μιά ομάδα του ΕΛΑΣ, έπιασαν τον π. Κωνσταντίνο μαζί με άλλους χωρικούς,  και τούς κατεδίκασε σε θάνατο.
1945 - Η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία. Πρώτος Πρόεδρος της χώρας ο Σουκάρνο.
1949.—Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει πλήρως το ορεινό συγκρότημα Βίτσι, απωθώντας τα τελευταία υπολείμματα τών ανταρτών προς την Αλβανία. Τερματίζεται ουσιαστικά ο από τού 1946 συμμοριτοπόλεμος.
1950 - Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, και ενώ ο Νικόλαος Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.
1952 - Γεννήθηκε ο Νέλσον Πικέ, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
1952 - ο Κινέζος πρωθυπουργός Τσου Εν-λάι γίνεται δεκτός στο Κρεμλίνο.
1953 - Γεννήθηκε η Χέρτα Μύλερ, Γερμανίδα συγγραφέας
1957 -  Αρχίζει να λειτουργεί η ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Κηφισιά.
1959 - ένας σεισμός 7.5 ρίχτερ στο Yellowstone της Μοντάνα δημιουργεί τη λίμνη Κουέικ.
1959.—Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για την ίδρυση στην Κύπρο τρομοκρατικής οργάνωσης κατά τής ελληνοκυπριακής ηγεσίας.
1960 - Γεννήθηκε ο Σον Πεν, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1960 - Η Γκαμπόν ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.
1961 - Η Υγειονομική Υπηρεσία των ΗΠΑ επιτρέπει την κυκλοφορία του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.
1962 - ο 18χρονος Πήτερ Φέχτερ σκοτώνεται από ένοπλο φρουρό στο τείχος του Βερολίνου, όταν προσπαθεί να περάσει από το ανατολικό στο δυτικό τμήμα της πόλης.
1966.—Ο Γιώργος Κούδας δίνει τον πρώτο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο φιλικό εναντίον του Αργοναύτη. Η οικογένεια του έχει μετακομίσει εδώ και ένα χρόνο στο Πασαλιμάνι ώστε να καλυφθεί ο όρος των μεταγραφών που θέλει την οικογένεια του παίκτη να έχει σπίτι στην πόλη που θέλει να μεταγραφεί. Ο παίκτης πρέπει να μείνει και ένα χρόνο εκτός πρωταθλήματος αλλά δικαιούται να αγωνίζεται σε φιλικά και διεθνή παιχνίδια. Όμως, ο ΓΓΑ Κ. Ασλανίδης, μέλος του ΔΣ του ΠΑΟΚ, ( Ο ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ. ΗΤΑΝ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ.)  θα απαγορεύσει τις μεταγραφές από Β’ σε Α’ Εθνική αλλά και μεταξύ μεγάλων ομάδων και μεταξύ των 11 γεωγραφικών διαμερισμάτων στα οποία θα χωρίσει τη χώρα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον Κούδα να κατέβει στον Πειραιά. Μετά από μία 3ετή περιπέτεια, θα επιστρέψει το 1969 στον ΠΑΟΚ, αλλά η ρήξη μεταξύ των δύο φίλων σωματείων έχει επέλθει.
1969 - 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.
1969 - Στις ΗΠΑ, 248 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν το ο τυφώνας Camille πλήττει την πολιτεία του Μιζούρι. Οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
1970 - ξεκινά το ταξίδι του για την Αφροδίτη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Venera 7, το πρώτο που θα καταφέρει να μεταβιβάσει στη Γη πληροφορίες από άλλον πλανήτη.
1972 - Η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει τον αποκλεισμό της Ροδεσίας από τους 20ούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, μετά την πίεση των κρατών που απειλούν με μποϊκοτάζ.
1973 - Οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους Angie.
1975 - πεθαίνει από έμφραγμα ο Σοβιετικός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Vladimir Kuts ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης κερδίζοντας τα 5000μ με 13:39.6 και τα 10.000μ με 28:45.6. Η Σοβιετική Ένωση δεν θα αναδείξει τα επόμενα χρόνια άλλον αθλητή αντάξιό του στις μεγάλες αποστάσεις.
1979 - Στην Ουκρανία, δύο σοβιετικά αεροσκάφη συγκρούονται και 156 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1982.—Η κυβέρνησις του Ανδρέα Πανανδρέου, αναγνωρίζει την «ΕΑΜΙΚΗ εθνική αντίσταση».
1987 - πεθαίνει το δεξί χέρι του Χίτλερ, Ρούντολφ Χες. Είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης και παρέμεινε για 46 χρόνια στη φυλακή "Σπαντάου" του Βερολίνου, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.
1988 - ο Αμερικανός Harry B. "Butch" Reynolds σπάει το 20χρονο παγκόσμιο ρεκόρ του Lee Evans στα 400μ με 43.29 στην Ζυρίχη.
1988 - Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία Μοχάμαντ ουλ- Χακ και ο Αμερικανός πρεσβευτής, Άρνολντ Ράφελ, χάνουν τη ζωή τους μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αεροπλάνο που επέβαιναν, αμέσως μετά την απογείωσή του.
1990 - Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καταδικάζοντας τις πολιτικές διώξεις του παρελθόντος, υπογράφει διάταγμα με το οποίο αποδόθηκε και πάλι η σοβιετική ιθαγένεια στον εξόριστο συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν.
1992 - Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει μειωθεί στους 764 από τις 20.000 που είχαν καταγραφεί το 1974.
1993 - στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, οι πλημμύρες που σημειώνονται στον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος αυξάνουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας.
1994.—Με αποκλεισμό τών απεσταλμένων τής ελληνικής υπηρεσίας τού BBC, τής “Ντόϊτσε Βέλε” και τού ΑΠΕ, συνεχίζεται για τρίτη μέρα η δίκη τών στελεχών τής “Ομόνοιας” στην Αλβανία. Τον Απρίλιο του 1985 ο σύντροφος Μανώλης Γλέζος τίμησε με την παρουσία του την κηδεία του διώκτη των Ελλήνων Εμβέρ Χότζα
1995 - Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.
1995 - Στις Βερμούδες παραιτείται η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το 74% τάχθηκε κατά της ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.
1996 - Από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτοξεύεται ο πύραυλος Σογιούζ, με γαλλο-ρωσικό πλήρωμα.
1996 - Η Ρουθ Πέρις εκλέγεται πρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβερίας και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αφρικανικής χώρας.
1997.—Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο φράγμα τού Μόρνου πραγματοποιούν 3.000 κάτοικοι τής Φωκίδος, ζητώντας να διατεθεί στα χωριά τής περιοχής το 6% επί των κερδών τής ΕΥΔΑΠ από τη διάθεση τών νερών τού ποταμού.
1998 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Την ίδια ημέρα παραδέχτηκε ότι «παραπλάνησε» τον λαό για τη σχέση του. ΕΑΝ Η ΛΕΒΙΝΣΚΙ ΗΤΑΝ ΙΤΑΛΙΔΑ, ΘΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ.’’ in ginocchio da te ‘’
1998 - Πέθανε η Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, Ελληνίδα φωτογράφος
1999 - στην Τουρκία, 17.000 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 44.000 τραυματίζονται από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
2001.—Πεθαίνει, σε ηλικία 93 ετών, ο Νίκος Γκούμας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ από το 1956 μέχρι το 1963, περίοδος που συνδέθηκε με την επέκταση τού γηπέδου τής Νέας Φιλαδελφείας που φέρει τ’ όνομά του. Επίσης, το 1963, επί προεδρίας του, η ΑΕΚ κατέκτησε το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα.
2004 - o Ηλίας Ηλιάδης κατακτά χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 81 κιλών του τζούντο, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
2005 - Ξεκίνησε από το Ισραήλ η εκκένωση της λωρίδας της Γάζας από εβραίους εποίκους.
2005 - Τρομοκράτες βάζουν 500 βόμβες σε 63 περιοχές του Μπαγκλαντές.
2008 - ο Μάικλ Φελπς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κερδίζει οκτώ χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες.
2008 - πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος της Ρόμα, Φράνκο Σένσι.
2010 - Πέθανε ο Φραντσέσκο Κοσίγκα, Ιταλός πολιτικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου