Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ )
1201 – Ιδρύεται η πόλη Ρίγα στη Λεττονία.
1203.—Ο τυφλός Ισαάκιος Β΄ Άγγελος, (με τη βοήθεια τών Δυτικών, και κυρίως τών Βενετών πού είχε ζητήσει ο υιός του Αλέξιος Δ’), ανακηρύσσεται για δεύτερη φορά αυτοκράτορας τού Βυζαντίου, έχοντας ως συναυτοκράτορα τον υιό του, Αλέξιο Δ’. Θα παραμείνη στο θρόνο μέχρι τις 28 Ιανουαρίου του 1204, λίγο πρίν την πτώση της Βασιλευούσης στα χέρια τών Δυτικών σταυροφόρων και την παράδοσή της σε μία τρομερή λεηλασία. Ο Ισαάκιος Β’, δεν είχε καμμία απολύτως διοικητική ικανότητα. Η μεγάλη πολυτέλεια και οι ανοησίες της αυλής, οι αυθαιρεσίες, οι ανυπόφορες βίαιες πράξεις και η έλλειψις ισχυρής θελήσεως και συγκεκριμένου προγράμματος διοικήσεως τού κράτους και αντιμετωπίσεως τών εξωτερικών του υποθέσεων, και κυρίως τού κινδύνου που δημιουργούσε στη Βαλκανική χερσόνησο η εμφάνισις τού δευτέρου βασιλείου της βουλγαρίας και στη Μικρά Ασία η επιτυχής προώθησις των τούρκων – όλα αυτά, δημιούργησαν στη χώρα ατμόσφαιρα δυσχέρειας και ταραχής. Κατά καιρούς ξεσπούσαν επαναστάσεις προς χάρη του ενός ή του άλλου διεκδικητού του θρόνου. Είναι όμως πιθανόν, η κύρια αιτία της γενικής δυσαρέσκειας να ήταν «η κόπωσις που αισθανόταν ο πληθυσμός, καθώς ανεχόταν τα δύο κακά που τόσο καλά αντιλήφθηκε ο Ανδρόνικος: Το ακόρεστο τού δημόσιου ταμείου και η αλαζονεία τών πλούσιων».
1227 -  Πέθανε ο Τζένγκις Χαν, μογγόλος στρατηλάτης, που άφησε στους επιγόνους του ένα κράτος μεγαλύτερο από την Ευρώπη. (Γεν. 1162)
1258 – Πέθανε ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης, αυτοκράτορας της Νίκαιας
1276 – Πέθανε ο Πάπας Αδριανός Ε΄
1452 – Ο Μωάμεθ Β΄ επιχειρεί ανεπιτυχώς επίθεση κατά της Κωνσταντινούπολης
1503 – Πέθανε ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ΄
1532.—Ο Γερμανός αυτοκράτορας Κάρολος Ε’ αποστέλλει ισχυρή ναυτική δύναμη από την Ιταλία προς την Ελλάδα, με αρχηγό τον ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.
1572 – Ο Ουγενότος βασιλιάς Ερρίκος Δ΄ της Γαλλίας παντρεύεται στο Παρίσι την Μαργαρίτα των Βαλουά, σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια συμφιλίωσης των Προτεσταντών και των Καθολικών.
1578 - η Βιρτζίνια Ντέρ είναι το πρώτο παιδί Βρετανών, που γεννιέται στην Αμερική.
1692 – Γεννήθηκε ο Λουδοβίκος Ερρίκος Α΄ του Κοντέ, δούκας των Βουρβόνων
1717.—Αυστριακά στρατεύματα κατανικούν τους τούρκους έξω από το Βελιγράδι. Οι απώλειες από την πλευρά των δευτέρων είναι σοβαρότατες. Ως αποτέλεσμα, στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της αψβουργικής μοναρχίας και της επιδίωξής της να διεισδύσει στις αγορές της Ανατολής και με την υπογραφή των διάφορων αυστροτουρκικών συνθηκών των αρχών του 18ου αιώνα δημιουργήθηκαν ευνοϊκότατες προϋποθέσεις για την εμπορική δραστηριοποίηση των ορθόδοξων βαλκάνιων εμπόρων στην ίδια την πρωτεύουσα του αυστριακού κράτους. Ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ’ εξέδωσε πατέντα, δηλαδή “διάταξιν περί του καμπίου εις όφελος των πραγματευομένων”, η οποία απευθυνόταν στους ορθόδοξους οθωμανούς υπηκόους που εμπορεύονταν στη Βιέννη και κατοχύρωνε νομοθετικά την ανάπτυξη του εμπορίου καθορίζοντας τους όρους διεξαγωγής του. Τα αυτοκρατορικά προνόμια έδιναν στους έλληνες εμπόρους τη δυνατότητα να συσσωματωθούν οικονομικά σχηματίζοντας εμπορικές ενώσεις, τις λεγόμενες Κομπανίες, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση της μεταγενέστερης πολιτικής τους συσσωμάτωσης εξελισσόμενες σε Κοινότητες. Γρήγορα οι Έλληνες κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν στην τοπική κοινωνία και, προσφέροντας σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό έργο, να προβληθούν και πολλοί από αυτούς να τιμηθούν με τίτλους ευγενείας και σημαντικά αξιώματα. Αποφασιστική υπήρξε η συμβολή των Ελλήνων της Βιέννης στην Ελληνική Επανάσταση και ιδιαίτερα στο στάδιο της ιδεολογικής και πρακτικής προετοιμασίας της.
1750 – Γεννήθηκε ο Αντόνιο Σαλιέρι, Ιταλός συνθέτης
1765 – Πέθανε ο Φραγκίσκος Α', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
1783 - ένας τεράστιος φλεγόμενος μετεωρίτης περνά πάνω από την Βρετανία και χιλιάδες τον παρακολουθούν με δέος.
1808.— Ημέρα μνήμης του νεομάρτυρος Δημητρίου από την Σαμαρίνα. Μετά από ανείπωτα βασανιστήρια που διέταξε ο ίδιος ο Αλή πασάς, παρέδωσε το πνεύμα του κτισμένος (εντοιχισμένος) σε έναν τοίχο που έφτιαξαν γι’ αυτόν οι δήμιοί του.
1822Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η Πελοποννησιακή Γερουσία ανακηρύσσει Αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
1830 - γεννιέται ο Φραγκίσκος Ιωσήφ, αυτοκράτορας της Αυστρίας από το 1848 μέχρι το 1916, σύζυγος της αυτοκράτειρας Σίσι.
1841 - Πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ταχύπτερος Φήμη»: «Την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί είς Ναύπλιον η κωμωδία του Καραγκιόζη, έχουσα αντικείμενον τον Χατζ-Αββάτην και Κουσζούκ- Μεϊμέτην».
1850 - πεθαίνει ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Ονορέ ντε Μπαλζάκ.
1853.—Καταστρεπτικοί σεισμοί εις την περιφέρειαν Θηβών.
1877 – Ο Έιζαφ Χωλ ανακαλύπτει τον Φόβο, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Άρη.
1886 - τα αδέρφια Carr Baker Neel και Samuel Neel κατακτούν τον τίτλο στο ανοιχτό διπλό τελικό του αμερικάνικου πρωταθλήματος όταν νικούν τους Robert Wrenn και M.G. Chace σε 5 σετ και γίνονται η πρώτη ομάδα που αποτελείται από αδέρφια που καταφέρνει μια τέτοια διάκριση.
1890.—Διαλύεται η Βουλή των Ελλήνων και προκηρύσσονται νέες εκλογές στην χώρα.
1903.—Σε μάχες μεταξύ τούρκων και βουργάρικων συμμοριών, οι πρώτοι απωλείουν 210 συμμορίτες.
1904 —Ανταρτικό σώμα 14 ανδρών υπό τον Ευθύμιο Καούδη, εισέρχεται από την ελεύθερη Ελλάδα στη Δυτ. Μακεδονία, με προορισμό δράσεως την περιοχή Κορεστίων (περιοχή όρους Βίτσι).
1904.—Το συσταθέν εν Αθήναις, υπό την προεδρείαν τού δευθυντού τής εφημερίδος «Εμπρός» Δημ. Καλαποθάκη «Μακεδονικόν Κομιτάτον», διορίζει αρχηγόν τών περιφερειών Μοναστηρίου καί Καστοριάς τον ανθυπολοχαγόν τού πυροβολικού Παύλον Μελάν, όστις εισέρχεται εις Μακεδονίαν υπό το όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επί κεφαλής σώματος εκ 35 ανδρών, Μανιατών καί Κρητών, εις ούς προσετέθησαν καί υπόδουλοι Μακεδόνες καί αρχίζει αμέσως την δράσιν του. Κατόπιν ενεργειών τού Κομιτάτου καί άλλοι οπλαρχηγοί εισέρχονται ταυτοχρόνως εις την Μακεδονίαν.
1907.—Ανακοινώνονται οι αρραβώνες του πρίγκηπος Γεωργίου μετά τής πριγκιπίσσης Βοναπάρτη.
1910 – Ο Αμερικανός Τζον Μοϊσάν περνά τα Στενά της Μάγχης με αεροπλάνο.
1913 - Ο ελληνικός στρατός εκκενώνει τη δυτική Θράκη, σε εφαρμογή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.
1913 —Το Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών ανακοινώνει δύο κρούσματα πανώλης και χολέρας.
1914 - ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπογράφει τη Διακήρυξη της Ουδετερότητας, με την οποία σκόπευε να κρατήσει τις ΗΠΑ εκτός του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1916Α' Π.Π.: Γερμανο-Βούλγαρικές δυνάμες κυριεύουν την Ηράκλεια.
1917.—(ν. ημερολόγιο) Μεγάλη πυρκαϊά η οποία προκλήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα απετέφρωσε σημαντικόν τμήμα τής Θεσσαλονίκης. Εθρηνήθησαν πολλά ανθρώπινα θύματα και δημιουργήθησαν 74.000 άστεγοι.
1918.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Αθανάσιος Μορφόπουλος σε αεροπορικό ατύχημα κατά την διάρκεια της εκπαιδεύσεώς του στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου με αεροσκάφος. [Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων]
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται μάχες περιπόλων.
1920Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τον Συνάο (Σιμάβ), νότια της Προύσας.
1920 – Ψηφίζεται η 19η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που αναγνωρίζει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1920.—Οι τούρκοι προβαίνουν εις επίθεσιν σε ολόκληρο το μέτωπον.
1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες εναντίον των τούρκων στον τομέα Σαγγαρίου και ιδίως επί των υψωμάτων Σαρί-Χαλίλ, Καρ-Κουγιούν. Παρά την σφοδράν αντίστασίν των, οι τούρκοι υποχωρούν συνεχώς. Οι Έλληνες περνούν τον Σαγγάριον. Απώλειες Ελλήνων μετά το πέρασμα Σαγγαρίου 17 νεκροί αξιωματικοί και 65 τραυματίες και 260 οπλίτες νεκροί και 1680 τραυματίες.
1922 - γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός, Σέλεϊ Γουίντερς
1922.—Στο μέτωπον Μ. Ασίας οι Ελληνικές δυνάμεις πιεζόμενες από τους τούρκους υποχωρούν και συνάπτουν μάχην στο Τζεντίς. Η διαγωγή των Ελλήνων οπλιτών ήταν αξιοθρήνητος καθότι πλείστα όσα πυρομαχικά και είδη στρατού περιήρχοντο στα χέρια του εχθρού λόγω αμελείας των Ελλήνων.
1923.—Στην Ρόδο διορίζεται ο γερουσιαστής Μario Lago με απόλυτες νομοθετικές και διοικητικές εξουσίες  στα Δωδεκάνησα.
1925 - γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Μπράϊαν Αλντλίς
1928.—Μεγάλη επιδημία δάγκειου πυρετού μαστίζει την Ελλάδα. Καταμετρήθηκαν 16 θάνατοι ανά 24ωρο.
1929.—Μετά την ακύρωση τών δημοτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη, προσπάθεια καταβάλλεται για να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές φιλελεύθερος υποψήφιος. O Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ο υποκινητής και θα τα καταφέρει.
1932 - Γεννήθηκε ο Λικ Μοντανιέ, γάλλος βιολόγος, από τους πρωτοπόρους στην καταπολέμηση του AIDS.
1932 – Ο Σκοτσέζος αεροπόρος Τζιμ Μόλισον κάνει την πρώτη υπερατλαντική πτήση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, ξεκινώντας από το Πορτμάρνοκ της Ιρλανδίας και καταλήγοντας στο Νιου Μπρούνσγουικ του Καναδά.
1933 -  Γεννήθηκε ο Ρομάν Πολάνσκι, πολωνικής καταγωγής γάλλος σκηνοθέτης.
1933 – 600 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία σε παραμεθόριες περιοχές.
1935 - γεννιέται ο Αμερικανός δεκαθλητής Ράφερ Τζόνσον
1936 – Πέθανε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός συγγραφέας
1937 -  Γεννήθηκε ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, αμερικανός ηθοποιός.
1937 -  Ιδρύεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA.
1937 - δίνεται η πρώτη άδεια εκπομπής στα FM, σε ραδιοφωνικό σταθμός της Βοστόνης.
1940 - πεθαίνει ο πρωτοπόρος Γουόλτερ Κράισλερ, κατασκευαστής αυτοκινήτων, και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας, Chrysler Corporation
1940.—Οι Ιταλοί διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Άγγλων ότι ιταλικό υποβρύχιο τορπίλισε την «Έλλη».
1941 – Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακαλεί την ευθανασία όσων πάσχουν από πνευματικά νοσήματα και αναπηρίες.
1948.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Βασ. Διδασκάλου εκτελώντας πολεμική αποστολή με αεροπλάνο Spitfire της Αεροπορικής Βάσεως Σέδες στην περιοχή Σκίρτσι, όταν το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και έπεσε φλεγόμενο στο έδαφος.
1949 – Οι αρχές της Φινλανδίας κινητοποιούν στρατιωτικά τμήματα για να αντιμετωπίσουν τις απεργίες, όπου πρωτοστατούν κομμουνιστές, ενάντια στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας
1950.—Νέος Δήμαρχος Αθηνών ο Αντώνιος Ραγκούσης. Η θητεία του νέου Δημάρχου θα είναι σύντομη και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάϊο του 1951, όπου θα παραδόσει στον Κωνσταντίνο Κοτζιά. Να σημειωθεί πως ο Κοτζιάς έμεινε στην έδρα της Δημαρχείας για ελάχιστες μόνον ημέρες και συνέχισε μετά ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (για έναν μήνα περίπου όπου ανέλαβε πάλι ο Κοτζιάς για μόλις πέντε μήνες!).
1952 – Γεννήθηκε ο Λόουελ Λιούις, πολιτικός από το Μοντσερράτ
1952 - γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Πάτρικ Σουέιζι, που έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες "Dirty Dancing" και "Αόρατος Εραστής".
1957 - γεννιέται ο Ιρλανδός κωμικός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Ντένις Λίρι
1957.—Ο ηρωομάρτυρας της  ΕΟΚΑ, Στυλιανίδης Σταύρος, σκοτώθηκε στο χωριό Επισκοπειό, της επαρχίας Λευκωσίας, από έκρηξη βόμβας.
1958 – Εκδίδεται στις ΗΠΑ η αμφιλεγόμενη νουβέλα Λολίτα, του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.
1959.—Χάνει την ζωή του ο πιλότος μας Ευστάθιος Παπαγεωργίου κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, όταν το ελικόπτερο H-19D στο οποίο επέβαινε βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή Μήλου Κυκλάδων, ύστερα από αναγκαστική προσθαλάσσωση.
1960 – Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.
1961 - Ο  καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεί Ανδρέας Παπανδρέου καλείται από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διορίζεται πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής στο νεοσύστατο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, μετέπειτα Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)..
1961 - ολοκληρώνεται η κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου.
1962 – Γεννήθηκε ο Φελίπε Καλδερόν, Μεξικάνος πολιτικός
1963 – Ο Τζέιμς Μέρεντιθ, που αργότερα θα πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για τα δικαιώματα των αφροαμερικανών, γίνεται ο πρώτος αφροαμερικανός, που αποφοιτά από το πανεπιστήμιο του Μισισιπή
1969 – Γεννήθηκε ο Έντουαρντ Νόρτον, Αμερικανός ηθοποιός
1971 – Στο πλαίσιο του πολέμου του Βιετνάμ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.
1974.—Στα πλαίσια του Αττίλα II, συνεχίζεται η προώθηση τουρκικών στρατευμάτων στην Β. Κύπρο.
1976 - Εβδομάδα πέντε ημερών καθιερώνεται στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα
1977 -  Πέθανε ο Γιώργος Γουναρό (Γουναρόπουλος), ζωγράφος. (Γεν. 1890)
1977 – Το συγκρότημα των "Police", με επικεφαλής τον Στινγκ, δίνει την πρώτη του συναυλία στο Μπέρμιγχαμ.
1978 - ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στο Δυτικό Βερολίνο. Επανεμφανίζεται η Ελλάδα στο πόλο μετά από απουσία 5 χρόνων (δεν έλαβε μέρος το 1975 για οικονομικούς λόγους), και κατατάσσεται δωδέκατη. Βασικά στελέχη της Εθνικής, που την εποχή αυτή έχει πολύ καλή ομάδα: ο Σπύρος Καπράλος, ο Αντώνης Αρώνης, ο Μάρκελλος Σιταρένιος και ο Γιάννης Γιαννουρής.
1979 – Η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή στο ανατολικό Καζακστάν.
1982.—Υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης εξαφανίζεται με 700 εκατομμύρια δραχμές.
1983 – Ο τυφώνας Αλίσια «χτυπά» το Τέξας, προκαλώντας το θάνατο 22 ανθρώπων και υλικές ζημιές ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
1989 - στην Κολομβία δολοφονείται από τα καρτέλ ναρκωτικών ο υποψήφιος και απόλυτο φαβορί για την προεδρία της χώρας Λουίς Κάρλος Γκαλάν.
1989 – Τεράστια πυρκαγιά στη Θάσο καταστρέφει 70.000 στρέμματα, ενώ οι φλόγες φτάνουν μέχρι και το λιμάνι.
1990 – Η Κίνα πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή ισχύος 40-150 κιλοτόνων.
1991 – Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τίθεται σε "κατ΄ οίκον περιορισμό" από πραξικοπηματίες.
1991 – Στη νότια Ινδία, 12 άνδρες του κινήματος Ταμίλ της Σρι Λάνκα προτιμούν να αυτοκτονήσουν με κυάνιο, παρά να συλληφθούν από την αστυνομία, στο πλαίσιο επιχείρησης για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ρατζίβ Γκάντι.
1992 – Η εταιρία πληροφορικής Wang κλείνει λόγω χρεοκοπίας.
1992 - ο Larry Bird, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση λόγω προβλημάτων με τη μέση του μετά από 13 χρόνια στους Boston Celtics. Στην καριέρα του έχει ανακηρυχθεί 3 φορές MVP και έχει οδηγήσει τη Βοστόνη σε 3 πρωταθλήματα ενώ έχει πάρει μέρος σε 12 All Star Games. Υπήρξε μέλος της Dream Team του 1992 που πήρε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βαρκελώνη.
1992 – Ρώσος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από 2.000 ξένοι φυλακίζονταν σε γκουλάγκ της Σιβηρίας, στη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΕΣΣΔ από τον Στάλιν.
1993 – Στην Αίγυπτο, εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη με στόχο τον υπουργό Εσωτερικών, έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα.
1993 – Φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι 1.013 Ελληνοπόντιοι από το Σουχούμι της Αμπχαζίας, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην περιοχή.
1993.—Η ΕΟΚ αποφασίζει τη χορήγηση επείγουσας οικονομικής βοήθειας προς τα θύματα του μεγάλου σεισμού της Πάτρας και των πυρκαγιών στα δάση της Ελλάδας.
1994.—Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο νομός Χανίων και εφαρμόζεται το σχέδιο “Ξενοκράτης”, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς, που προκαλεί βιβλικές καταστροφές στην περιοχή.
1995 – Στην Ισπανία, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει την εξέταση του φακέλου της υπόθεσης GAL, που αφορά επιθέσεις εναντίον των βάσκων αυτονομιστών και στην οποία φέρεται αναμεμιγμένος ο πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ.
1995 – Στο Μαρόκο, από τις πλημμύρες στο Μαρακές, χάνουν τη ζωή τους 73 άτομα.
1996 – Στις ΗΠΑ, ο δισεκατομμυριούχος Ρος Περό εκλέγεται υποψήφιος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.
1997.—Αποζημίωση 30 εκατομμυρίων δρχ. για συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας που εκδίδει, υποχρεώνεται να καταβάλει ο Μάκης Ψωμιάδης στον ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.
1999 - η Marlene Ottey βρίσκεται ντοπαρισμένη, καθώς στο δείγμα της 5/7/99 από τους αγώνες της Λουκέρνης ανιχνεύεται ναδρολόνη, ένα σκληρό αναβολικό. Η 39χρονη Τζαμαϊκανή δηλώνει αθώα αλλά επιτόπου αποσύρει τη συμμετοχή της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης, που θα αρχίσει σε δυο ημέρες.
2004 - Ιστορική μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από 1611 χρόνια. Νικητές αναδεικνύονται ο ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.
2005 - ένα μαζικό μπλακ-άουτ στην Ινδονησία αφήνει στο σκοτάδι περίπου 100εκατ. άτομα.
2008 - παραιτείται από την προεδρία του Πακιστάν ο Περβέζ Μουσάραφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου