Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 4 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 4 ΙΟΥΝΙΟΥ )
470 π.Χ.—Την 6ην τού μηνός Θαργηλιώνος γεννιέται ο μεγάλος Σωκράτης, φιλόσοφος που σημάδεψε όλην την ανθρωπότητα.
362 π.Χ - Ο Επαμεινώνδας νικά στη Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας τον σχηματισμό της λοξής φάλαγγας.
1187 - Οι στρατιές του Σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας και ιδρυτή της δυναστείας των Αγιουβιδών, του Σαλαντίν Α νικούν τους Σταυροφόρους σε μάχη κατά παράταξη στη Γαλιλαία, στη θέση που ήταν γνωστή με το όνομα "Κέρατα του Χατί". O Σαλαντίν συνεχίζει την προέλαση του, για να ανακτήσει την Ιερουσαλήμ και τα περισσότερα από τα εδάφη, που κατείχαν οι Χριστιανοί.
1411 - Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.
1456 - Οι Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.
1776 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία μόλις έχει λάβει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
1783 - Τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ κάνουν την πρώτη δημόσια επίδειξη (μη επανδρωμένου) αερόστατου, που φτάνει σε ύψος τα 500 μέτρα.
1798 - Πέθανε ο Τζιάκομο Καζανόβα, Ιταλός συγγραφέας.Ο Τζάκομο Καζανόβα (Giacomo Girolamo Casanova, 2 Απριλίου 1725 - 4 Ιουνίου1798) ήταν Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας, τα απομνημονεύματα του οποίου περιέχουν μεταξύ άλλων μια μακριά σειρά αποπλανήσεων που έκανε το όνομά του συνώνυμο του ακαταπόνητου στην αναζήτηση και -κυρίως- του ευτυχούς εραστή. «Η ζωή, είτε ευτυχισμένη, είτε δυστυχισμένη, τυχερή ή άτυχη, είναι το μόνο αγαθό που έχει ο άνθρωπος κι αυτός που δεν αγαπάει τη ζωή είναι ανάξιος να ζει.»
1804 - Γεννιέται ο Ναθάναελ Χόθορν, αμερικανός συγγραφέας. («Άλικο Γράμμα», «Το σπίτι με τα επτά αετώματα») [θαν. 19/5/1864]
1807 - Γεννιέται ο Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός στρατιωτικός, που αγωνίστηκε για την ενοποίηση και την ανεξαρτησία της Ιταλίας. Η γεμάτη περιπέτειες και μάχες ζωή του τον έκανε πρόσωπο θρυλικό. Το 1860 ο Γκαριμπάλντι θα αναλάβει την "πορεία των χιλίων" ενάντια στη Σικελία, θα καταλάβει τη νήσο και στη συνέχεια θα περάσει στην ιταλική χερσόνησο, όπου μαζί με το στρατό των Πιεμοντέζων θα αντιμετωπίσει τους Βουρβώνους και θα εισέλθει στη Νάπολη, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου ιταλικού κράτους.
1823.—Οι Έλληνες τής επαρχίας Σελίνου Κρήτης επιτίθενται σφοδρά εναντίον τών Τούρκων και νικούν αυτούς. Σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Γ.Ζερβουδάκης από τα Σφακιά.
1827 - Αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία του Κόχραν στην Αίγυπτο. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καίει μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.
1876 - Ένα τρένο-εξπρές, το Transcontinental Express, φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.
1878 – Υπογράφεται η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης με την οποία παραχωρείται η Κύπρος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
1879 - Οι Βρετανοί καταστρέφουν ολοκληρωτικά την πρωτεύουσα της χώρας των Ζουλού, Ουλούντι και ουσιαστικά κερδίζουν τον πόλεμο με το αφρικανικό έθνος.
1896 - Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.
1897.—Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και τουρκίας οριστική ανακωχή, η οποία σήμανε την λήξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου.Ο Σουλτάνος Abdul Hamit II, προβλέποντας την ανακωχή, είχε δώσει εντολή στο αρχιστράτηγο Ετέμ Πασά να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη νότια των παλαιών συνόρων του 1831, τα οποία βρισκόταν επί της Όθρυος. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και η παραμεθόρια πόλη της Λαμίας, όπου πριν το 1881 λειτουργούσε Προξενείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1900 - Γεννιέται στις ΗΠΑ ο πιο διάσημος μουσικός της τζαζ, ο Λούις Άρμστρονγκ.
1903 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στέλνοντας το πρώτο επίσημο μήνυμα με το νέο καλώδιο μέσω του Ειρηνικού. Το μήνυμα κάνει το γύρο του κόσμου σε 9,5 λεπτά, κάτι για το οποίο παλαιότερα θα χρειάζονταν πολλές ώρες.
1911 - Ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.
1912 - Μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.
1913 - Η Αγγλίδα σουφραζέτα Εμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε' στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.
1916.—Εξ αιτίας του αποκλεισμού από τους Συμμάχους κατακτητές, έλλειψη ψωμιού και άλλων τροφών ενσκήπτει σε Αθήνα και Πειραιά. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις επαρχίες. Αντίστοιχα στην Μακεδονία οι Έλληνες της Δράμας και της Καβάλας στενάζουν υπό τον βουργαρικό ζυγό. Η πείνα ήταν γενική, η χώρα δεχόταν ελάχιστα τρόφιμα και χιλιάδες άτομα πέθαναν από την πείνα. 1.800 άτομα, μέσα σε διάστημα 40 ημερών, πέθαναν στην Καβάλα από την πείνα. Στη Δράμα, για τον ίδιο λόγο, ημερησίως πεθαίνουν περίπου τριάντα άτομα και το ίδιο συμβαίνει σ’ όλα τα κατεχόμενα κέντρα.  ΟΙ…ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ !
1917 - Απονέμονται το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια για πρώτη χρονιά από τα βραβεία Πούλιτζερ.
1918 - Σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο ο Τσάρος Νικόλαος Β και τα μέλη της οικογένειας του δολοφονούνται από τους Μπολσεβίκους.
1919 - Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την προσθήκη του άρθρου 19 στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.
1920 - Η Ουγγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Τριανόν, σύμφωνα με την οποία, η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε οκτώ εκατομμύρια κατοίκους (από 22 εκατομμύρια). Η Συνθήκη του Τριανόν είναι η συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε στις 4 Ιουνίου του 1920 στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ των συμμάχων Χωρών της Αντάντ καθώς και των ΗΠΑ (23 συνολικά Χωρών) αφενός, και της Ουγγαρίας, αφετέρου, μιας εκ των διαδόχων της Αυστροουγγαρίας.
Η Συνθήκη αυτή που επικυρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου του 1920 περιελάμβανε 364 άρθρα και περιείχε ως εισαγωγή (προοίμιο) το Σύμφωνο της Κοινωνίας των Εθνών, και διατάξεις των συνθηκών των Βερσαλλιών (28 Ιουνίου 1919) και Αγίου Γερμανού (10 Σεπτεμβρίου 1919). Με αυτή τη συνθήκη επαναπροσδιορίστηκαν τα σύνορά της Ουγγαρίας με της Αυστρίας, της Τσεχοσλοβακίας, της τότε Νοτιοσλαβίας και Ρουμανίας, καθώς και οι ρυθμίσεις για την διεθνή θέση της, (υποχρεώσεις του νέου κράτους, δικαιώματα μειονοτήτων κ.λπ.).
Η Ουγγαρία έχασε τα 3/4 του εδάφους της και το 65% του πληθυσμού της.
Συγκεκριμένα η Ουγγαρία έχασε τα ακόλουθα εδάφη:
την Κροατία και τη Σλοβενία που προσαρτήθηκαν στο νέο Βασίλειο των Σέρβων Κροατών και Σλοβένων.
τη Σλοβακία και τη Ρουθηνία που παραχωρήθηκαν στη Τσεχοσλοβακία
την Τρανσυλβανία και το Βανάτο του Τέμεσβαρ που παραχωρήθηκαν στη Ρουμανία, αν και το Βανάτο το διεκδικούσε η Σερβία.
1920 - Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νιλ κερδίζει Βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του «Πέρα από τον Ορίζοντα».
1922 - Στην Ουγγαρία, οι σοσιαλιστές κερδίζουν έδρες στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.
1926 - Γεννιέται ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου από την Αργεντινή.
1927 - Γεννιέται στο Σουμπιάκο, μια περιοχή κοντά στη Ρώμη η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπριτζίτα.
1928 - Πράκτορες από την Ιαπωνία δολοφονούν τον πρόεδρο της Κίνας Ζαν Ζουολίν.
1929 - Γεννήθηκε ο Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Παλαίμαχος αθλητής του άλματος επί κοντώ και του βόλεϊ.
1932 - Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.
1934 - Πεθαίνει από λευχαιμία σε ηλικία 66 ετών η χημικός Μαρία Κιουρί, η οποία είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1903 και το 1911 για τις εργασίες της σχετικά με τη ραδιενέργεια.
1936 - Ο Γάλλος πολιτικός Λεόν Μπλούμ δημιουργεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκό Μέτωπο με την υποστήριξη αριστερών και κεντρώων κόμματων και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εισάγει επαναστατικά μέτρα όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.
1936 – Γεννήθηκε ο Μπρους Ντερν, Αμερικανός ηθοποιός
1940 - Οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Την ίδια ώρα, όμως, ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.
1941.—Αρχίζει νέος γύρος εκτελέσεων εθνικοφρόνων από συμμορίτας αντάρτες στην ευρύτερη περιοχή του Φενεού. Μεταξύ των θυμάτων και ο τραυματίας ήρως του Μικρασιατικού Αγώνα, Συν/ρχης Σπ. Τριάμπελας.
1941 - Πέθανε ο Γουλιέλμος Β΄ αυτοκράτορας της Γερμανίας
1942 - Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.
1942 - Πέθανε ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, Γερμανός αξιωματικός των SS
1943 - Ο Βλαντισλάβ Σικόρσκι, πρωθυπουργός της εξόριστης στο Λονδίνο πολωνικής Κυβέρνησης, σκοτώνεται κατά την πτώση του αεροπλάνου του κοντά στο Γιβραλτάρ.
1943 - Στην Αργεντινή, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ράμος Καστίγιο.
1943 - Ξεκινά η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με άρματα μάχης. Στην αρματομαχία ενεπλάκησαν 6.200 γερμανικά και σοβιετικά τανκς.
1944 - Τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη από τις δυνάμεις του Άξονα.
1948 - Ιδρύεται το αθλητικό σωματείο Ομόνοια Λευκωσίας.
1951 - Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.
1952 – Πέθανε η Εύα Πάλμερ Σικελιανού, σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. (Γεν. 1874)
1954 - Η Μέριλιν Σέπαρντ βρίσκεται στο σπίτι της στο Οχάιο των ΗΠΑ ξυλοκοπημένη μέχρι θανάτου. Ο άνδρας της δρ. Σαμ Σέπαρντ υποστηρίζει ότι ο δολοφόνος είναι ένας άνδρας με κατσαρά μαλλιά, τον οποίο είδε επιστρέφοντας στο σπίτι. Οι αρχές, τον συλλαμβάνουν, περνά από δίκη όπου αποκαλύπτεται ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, κηρύσσεται ένοχος για το φόνο της γυναίκας του και φυλακίζεται. Το 1966 ασκεί έφεση και οι αρχικές κατηγορίες καταρρέουν. Στην υπόθεση αυτή, που συγκλόνισε την αμερικανική κοινή γνώμη της εποχής, βασίστηκε το σενάριο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς και κινηματογραφικής ταινίας "Ο Φυγάς".
1959 - Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.
1960 - Στην Ταϊβάν, το Πεκίνο βομβαρδίζει τα νησιά Κουεμόι.
1963 - Γεννήθηκε ο Ξάβιερ Μακντάνιελ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής Ο Ξάβιερ Μακντάνιελ (Xavier Maurice McDaniel) είναι πρώην καλαθοσφαιριστής γεννημένος στις 4 Ιουνίου του 1963, στην Κολούμπια της Νορθ Καρολάινα των ΗΠΑ. Αγωνιζόταν στις θέσεις του σμολ φόργουορντ και του πάουερ φόργουορντ με ύψος 2,01 μέτρα.
Αγωνίστηκε με την ομάδα του Πανεπιστημίου Wichita State από το 1981 έως το 1985. Κατέκτησε 2 φορές το βραβείο Missouri Valley Conference Player of the Year το 1984 και 1985, ενώ το 1985 αναδείχτηκε μέλος της NCAA All-American First Team.
Το 1985 επιλέχθηκε στην 4η θέση του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Σηάτλ Σουπερσόνικς όπου είχε σημαντική παρουσία καθώς την πρώτη χρονιά του αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης ομάδας νεοεμφανιζόμενων και είχε μέσο όρων πόντων 17,1. Ακολούθησαν 5 σεζόν κατά τις οποίες σημείωνε πάνω από 20 πόντους μέσο όρο με καλύτερη την περίοδο 1986-87 με 23 πόντους μ.ο.. Το1988 συμμετείχε στο Ολ Σταρ Γκέημ και 1989 αγωνίστηκε στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας του ΝΒΑ.
Στη συνέχεια μεταγράφηκε στους Φοίνιξ Σανς και κατόπιν στους Νιού Γιορκ Νικς. Ακολούθησαν 3 σεζόν κατά τις οποίες υπήρξε αθλητής των Μπόστον Σέλτικς. Την περίοδο 1995-96 αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τον Ηρακλή και συμμετείχε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στο ΝΒΑ για να αγωνιστεί για 2 σεζόν με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς.
1969 - Κυκλοφορεί το τραγούδι Give peace a chance, ερμηνευμένο από την Plastic Ono Band, με μέλη τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.
1969 - Στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.
1970 - Τα νησιά Τόνγκα, στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1972 - Η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής.
1975 - Γεννήθηκε η Αντζελίνα Τζολί, Αμερικανίδα ηθοποιός
1976 - Με μια νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση στο αεροδρόμιο Εντέμπε της Ουγκάντα, σχεδιασμένη από τον στρατιωτικό και κατοπινό Πρόεδρο του Ισραήλ Εχουντ Μπαράκ, Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν περισσότερους από 100 ομήρους, που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Παλαιστίνιους αεροπειρατές. Τρεις όμηροι, όλοι οι αεροπειρατές, ο Ισραηλινός επικεφαλής της αποστολής και 40 στρατιώτες της Ουγκάντα είναι ο τραγικός απολογισμός της επιχείρησης απελευθέρωσης.
1979 - Στη Νότια Αφρική, την παραίτησή του υποβάλει ο Πρόεδρος Βόρστερ.
1989 - Τερματίζονται οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, στο Πεκίνο, μετά από τη βίαιη επέμβαση του στρατού.
1989 - Απίστευτη έκρηξη φυσικού αερίου στη Ρωσία που πυροδοτήθηκε από διερχόμενο τρένο. Σκοτώνονται 575 άτομα.
1991 - Μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Φάτος Νάνο.
1991 - Στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άνζεν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.
1992 - Στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.
1993 - Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».
1993 - Ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί ηδιαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας με την επονομασία της Δημοκρατίας Σλαβομακεδονία.
1994 - Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.
1994 - Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.
1995 - Στην Ονδούρα, 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 22 τραυματίζονται από κεραυνό την ώρα, που παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα.
1997 - Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.
2001 - Πέθανε σε ηλικία 86 ετών,  ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 12/6/1913)
2001 - Ο βασιλιάς Ντιπέντρα του Νεπάλ πεθαίνει, τρεις ημέρες αφού δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του.
2003 - Πεθαίνει ο τραγουδιστής της σόουλ με τη βελούδινη φωνή Μπάρι Γουάιτ.
2004 - στον έβδομο ουρανό στέλνει όλους τους Έλληνες η ποδοσφαιρική επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας στον τελικό του Euro 2004. Οι Έλληνες διεθνείς ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία τους στη διοργάνωση και φεύγουν νικητές με 1-0 μέσα από το κατάμεστο Ντα Λούζ, πραγματοποιώντας έναν πραγματικό άθλο. Το "χρυσό" γκολ για την Ελλάδα σημειώνει ο Αγγελος Χαριστέας κλέβοντας τον πολυπόθητο τίτλο μέσα από τα χέρια των Πορτογάλων, που βρίσκονται ηττημένοι στην έδρα τους. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχουν Έλληνες στήνεται ένα τρελό πανηγύρι. Η πολυπόθητη νίκη, που έκανε το ανείπωτο όνειρο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου πραγματικότητα γίνεται πρώτη είδηση και σε όλα το διεθνή ΜΜΕ, που παραληρούν από επαίνους για την Εθνική μας.
2006 - Σημειώνεται η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.
2007 - Πεθαίνει ο δημοφιλής ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας. Γεννήθηκε στις 12-6-1940, υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ετάφη με την Ελληνική Σημαία κατόπιν δικής του επιθυμίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου