Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 30 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 30 ΙΟΥΝΙΟΥ )
454 π.Χ.—Τελειώνει ο εξαετής πόλεμος Αθηναίων και Περσών στην Αίγυπτο. Σκοτώθηκαν 20.000 Αθηναίοι και περιήλθε στους Πέρσες η Αίγυπτος και η Κύπρος. Οι Αθηναίοι έλαβαν μέρος σε αυτό τον πόλεμο, τασσόμενοι με το μέρος τού Ινάρως υιού Ψαμμητίχου, βασιλέως των Λιβύων, ο οποίος ορμώμενος από την Μάρειαν, πόλιν κειμένην προς νότον της νήσου Φάρου, παρέσυρε το μεγαλύτερο μέρος της Αιγύπτου σε επανάσταση εναντίον τού βασιλέως Αρταξέρξου, και αφού ανέλαβεν ο ίδιος την αρχή, προσκάλεσε τους Αθηναίους σε βοήθειαν. [Θουκυδίδης- Ἱστορίαι-τόμος Α’-104].
274 π.Χ.—Ήττα τού Βασιλέως Πύρρου τής Ηπείρου από τους Ρωμαίους στο Βενεβέντο της Ιταλίας. Ο πόλεμος του Πύρρου στην Ιταλία υπήρξε στην ουσία η πρώτη και τελευταία προσπάθεια της Ελλάδος να αναχαιτήση τους Ρωμαίους και να προστατεύσει την ελευθερία των Ελλήνων. Εκστράτευσε εναντίον των Ρωμαίων κατόπιν της βοήθειας που του ζήτησε ο Τάρας της Νοτίου Ιταλίας, μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές πόλεις της Μεγάλης Ελλάδος. Από το 280 π.Χ.οι μάχες ήταν νικηφόρες, αλλά με αρκετές απώλειες για τον στρατό του. Από την Σικελία εκδίωξε τους Καρχηδόνιους και έμεινε εκεί επί τρία χρόνια. Όταν επέστρεψε στην Ιταλία, ηττήθηκε στο Βενεβέντο.
350 - Ο Ρωμαίος σφετεριστής Νεποτιανός, της Κωνσταντίνειας Δυναστείας, ηττάται και σκοτώνεται στη Ρώμη από το στρατό του σφετεριστή Μαγνέντιου.
763 - Ο στρατός του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε' νικά τους Βούλγαρους στη μάχη της Αγχιάλου.
1422 - Ο στρατός του δούκα του Μιλάνου νικά τις δυνάμεις των Ελβετών στη μάχη του Αρμπέντο.
1470 - Γεννιέται ο Κάρολος Η΄, βασιλιάς της Γαλλίας          
1520 - Οι Αζτέκοι νικούν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις του Ισπανού κατακτητή Ερνάν Κορτές. Εντούτοις, ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν και αργότερα να ανασυνταχθούν.
1520 - οι Ισπανοί κονκισταδόρες υπό τον Κορτές σκοτώνουν τον τελευταίο βασιλιά των Αζτέκων, Μοντεζούμα Β', και γίνονται κύριοι των μεγάλων αποθεμάτων χρυσού, που κατείχε.
1559 - Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίζεται θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι.
1607 - Πεθαίνει ο Καίσαρ Μπαρόνιους, Ιταλός καρδινάλιος και ιστορικός
1651: Τελειώνει η, πιθανότατα, μεγαλύτερη μάχη του ΙΕ’ αιώνα, η μάχη του Μπερεστέτσκο της Ουκρανίας. Στη μάχη αυτή συγκρούστηκαν οι πολωνικές με τις ουκρανικές δυνάμεις, με την τελική επικράτηση των πρώτων.
1685 - Γεννιέται ο Τζον Γκέι, Άγγλος συγγραφέας
1789 - Γεννιέται ο Οράς Βερνέ, Γάλλος καλλιτέχνης
1801 - Γεννιέται ο Φρεντερίκ Μπαστιά, Γάλλος οικονομολόγος
1817 - Γεννιέται ο Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ, Άγγλος βοτανολόγος
1859: Ο ριψοκίνδυνος Γάλλος, Ζαν Φρανσουά Γκραβελέ, γνωστός και ως Σαρλ Μπλοντέν, είναι ο πρώτος, που διασχίζει τους καταρράκτες του Νιαγάρα σχοινοβατώντας.
1864: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, παρέχει την κοιλάδα Γιοσμάιτ στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, ως μέρος για “δημόσιο καταφύγιο και μέρος για αναψυχή”.
1884 - Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.
1886Ο 19χρονος αναπληρωτής, τότε, μαέστρος, Αρτούρο Τοσκανίνι, κάνει το πολύ επιτυχημένο ντεμπούτο του στη Βραζιλία, με την “Αΐντα”.
1891: Γεννιέται ο Άγγλος ζωγράφος Στάνλεϊ Σπένσερ.
1892 - Γεννιέται ο Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.(Θαν. 19/7/1969)
1893 - Πεθαίνει ο Ζαν Ντανιέλ Κολαντόν, ελβετός φυσικός και μηχανικός, ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του ήχου στο νερό. (Γεν. 15/12/1802)
1893 - Γεννιέται ο Βάλτερ Ούλμπριχτ, Γερμανός πολιτικός
1903: Εγκαινιάζεται στο Παρίσι το Μουσείο Βίκτωρα Ουγκό.
1905 - Αγγλία και Γαλλία τάσσονται υπέρ της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
1905 - Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει το άρθρο του «Περί της Ηλεκτροδυναμικής των Κινουμένων Σωμάτων», με το οποίο εισάγει τη θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας.
1907 - Ο Λοχαγός Νικόλαος Δουμπιώτης (καπετάν Αμύντας) εξοντώνει τη βουλγαρο-ρουμανική συμμορία του διαβόητου κομιτατζή Χαψάσκι, ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Μακεδονομάχο Τέλλο Άγρα και τον είχε υποβάλλει σε μαρτυρικό θάνατο.
1908 -  Μία περίεργη έκρηξη λαμβάνει χώρα κοντά στον ποταμό Τανγκούσκα στη Σιβηρία, η οποία αργότερα θα υπολογιστεί στους 10 με 15 μεγατόνους. Καταστρέφονται 60.000.000 δέντρα σε έκταση 2.150 χιλιομέτρων. Τα αίτια της έκρηξης είναι ακόμη άγνωστα. Άλλοι λένε, ότι πρόκειται για μετεωρίτη, άλλοι για πυρηνικό πείραμα, άλλοι για επίθεση εξωγήινων.
1912: Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος με το υδροπλάνο «Δαίδαλος» πετά με μέση ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα, επιτυγχάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.
1913 - Στην κωμόπολη του Δοξάτου, στα νοτιοανατολικά της Δράμας, οι βούλγαροι κατά την υποχώρησή τους, διέπραξαν μεγάλης εκτάσεως βανδαλισμούς, την πυρπόλησαν και έσφαξαν περισσότερους από 3.000 κατοίκους της, μεταξύ των οποίων πολλούς ιερείς, γυναίκες και παιδιά. Το μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τέσσερεις φορές το ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τον ίδιο εισβολέα, [τους βουλγάρους (3) και τους γερμανούς]. Η πρώτη το1913, τέσσερα χρόνια μετά, [το 1917] η δεύτερη, το 1941 η τρίτη και η τέταρτη το 1944.
1913 -   Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις Σέρρες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Βουλγάρων.
1914: Ο Μαχάντμα Γκάντι συλλαμβάνεται για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική, επειδή ζήτησε δικαιώματα για την ινδική μειονότητα της χώρας.
1916 -  Στο Τατόϊ ξέσπασε πυρκαγιά η οποία κατέκαψε 33.000 στρέμματα δάσους κι από τα κτήρια, το ανάκτορο του Κωνσταντίνου, τον Προφήτη Ηλία, τους ανακτορικούς σταύλους, τον πύργο στο Ρολόι, καθώς και το σχολείο των βασιλοπαίδων, όπως πιθανότατα και άλλα κτίσματα ευρισκόμενα έξω από τον πυρήνα του κτήματος. Η φωτιά εγκλώβισε τον βασιλιά Κωνσταντίνο με την συνοδεία του σε φάλαγγα τεσσάρων αυτοκινήτων, που κάηκαν, ενώ κάηκε επίσης και το ιστορικό και θρυλικό βασιλικό αυτοκίνητο των πολέμων του 1912-13 . Ο βασιλιάς λίγο έλειψε να καεί, σώθηκε όμως την τελευταία στιγμή από έναν εύζωνο και έναν δεκανέα που τον κουβάλησαν τραυματισμένο έξω από την φωτιά. Όμως ο οδηγός του βασιλέα, και ο οδηγός της Βασίλισσας μαζί με τρείς ευζώνους του 1ου Συντάγματος, κάηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν τον βασιλιά τους. Τον θάνατο βρήκαν και τρείς ανώτατοι αξιωματικοί της συνοδείας του βασιλιά. Συνολικά από τους στρατιωτικούς χάθηκαν 11, και πιθανόν θύματα υπήρξαν και μεταξύ των εργατών του κτήματος. Ο Κωνσταντίνος σε λιγότερο από ένα χρόνο θα εξοριζόταν.
1917: Γεννιέται η Αμερικανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Σούζαν Χέιγουωρθ.
1919 - Γεννιέται ο Εντ Γιοστ, Αμερικανός εφευρέτης
1919 - Πεθαίνει ο Τζον Ουίλιαμ Στρατ, Άγγλος φυσικός
1921 Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός (VI Μεραρχία) απελευθερώνει το Ακροϊνόν (Αφιόν Καραχισάρ) μετά από την ομώνυμη σκληρή μάχη.
1922: Ιρλανδός, μέλος του IRA, δολοφονεί στο Λονδίνο τον πρώην αρχηγό του Βρετανικού Επιτελείου και μέλος του Κοινοβουλίου, Σερ Χένρι Ουίλσον. Η δολοφονία του σηματοδότησε την αρχή της επέκτασης στη Βρετανία της διαμάχης για την Ιρλανδία.
1930: Ιδρύεται η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
1931 - Γεννιέται ο Άντριου Χιλ, Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης
1931.—Ο διορισμένος από την Κοινωνία Των Εθνών Άγγλος σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Η.C.Finlayson, έγραψε στο Βενιζέλο προειδοποιώντας τον: «…εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα σοβαρή έλλειψις οικονομικής ισσοροπίας και αν δε ληφθούν διορθωτικά μέτρα, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια σοβαρή κατάστασις.»
1934 - Αναταραχή στο ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας, με την αμφισβήτηση του Αδόλφου Χίτλερ. Τελικά, ο Φύρερ επιβάλλεται, σκοτώνοντας 77 στελέχη του κόμματος ή κατ' άλλους 400. Το επεισόδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία ως Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών.
1934 - Πεθαίνει ο Γκρέγκορ Στράσερ, Γερμανός πολιτικός
1934 - Πεθαίνει ο Κουρτ φον Σλάιχερ, Γερμανός στρατηγός και πολιτικός
1936: Εκδίδεται το ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το οποίο τρία χρόνια αργότερα θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
1936: Μάταια κάνει έκκληση στην Κοινωνία των Εθνών, ο Αιθίοπας αυτοκράτορας, Χαιλέ Σελασιέ Α’, προκειμένου να τερματίσουν την ιταλική εισβολή στη χώρα του.
1938 - Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν.
1939 - Γεννιέται ο Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. (Θαν. 25/4/1994)
1942 - Γεννιέται ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, Αμερικανός ωκεανογράφος
1943 - γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Φλόρενς Μπάλαρντ, η πρώτη τραγουδίστρια των Supremes πριν αναλάβει τα ηνία του συγκροτήματος η Νταϊάνα Ρος. Η Μπαλαρντ πέθανε από θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία στη ηλικία των 32 ετών.
1948: Το τρανζίστορ θα αντικαταστήσει τη λυχνία του ραδιοφώνου, ανακοινώνουν τα εργαστήρια “Bell”.
1949: Στην Κίνα, ο Μάο δηλώνει ότι, δεν περιμένει να πάρει βοήθεια από τη Δύση, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι, θεωρεί ως μοναδικό σύμμαχο της χώρας του την ΕΣΣΔ.
1950 - η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ χάνει την ευκαιρία να παίξει πρωτοσέλιδο στους Νιου Γιορκ Ταιμς για τον μεγαλύτερο θρίαμβο της μέχρι τότε ιστορίας της. Την προηγούμενη μέρα έχει κερδίσει την Αγγλία με 1-0 στο Μπέλο Οριζόντε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Το τηλεγράφημα φτάνει στα γραφεία της εφημερίδας αλλά δεν δημοσιεύεται επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι αληθινό.
1951 - η Αγγλία πετυχαίνει τη μεγαλύτερη διεθνή νίκη της, σε φιλικό αγώνα, νικώντας την Αυστραλία στο Σίδνεϊ με 17-0.
1953: Πεθαίνει ο Τσαρλς Γουίλιαμ Μίλερ που θεωρείται ο πατέρας του ποδοσφαίρου στην Βραζιλία.
1954 - Γεννιέται ο Σερζ Σαρκισιάν, Αρμένιος πολιτικός
1956: Συγκρούονται πάνω από το Γκράντ Κάνιον της Αριζόνας δύο αεροσκάφη, ένα της TWA και ένα των Αμερικανικών Αερογραμμών, παρασέρνοντας στο θάνατο 128 ανθρώπους.
1957 - Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας (Δημόκριτος).
1957 - Γεννιέται η Λίνα Νικολακοπούλου, Ελληνίδα στιχουργός
1960 - Το Κονγκό ανεξαρτητοποιείται από το Βέλγιο.
1961: Πεθαίνει ο Αμερικανός εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ. Ανάμεσα στις 300 εφευρέσεις τους είναι και το “όντιον”, ένας κενός σωλήνας, που λαμβάνει ασθενή ηλεκτρικά μηνύματα και τα ενισχύει. Η εφεύρεσή του αυτή βοήθησε στην ώθηση της ηλεκτρονικής.
1963 - Γεννιέται ο Yngwie Malmsteen, Σουηδός μουσικός
1966: Γεννιέται ο Αμερικανός πρωτοπυγμάχος Μάικ Τάισον, παγκόσμιος πρωταθλητής 1986 – 1990. Έχει καταδικαστεί για το βιασμό της Βανέσα Ουίλιαμς.
1971: Τραγικό θάνατο βρίσκουν τα τρία μέλη του Soyuz 11 όταν χάνουν όλο το οξυγόνο τους μετά από πρόβλημα σε βαλβίδα.
1973: Κομμουνιστές αντάρτες αρχίζουν ευρείας κλίμακας επιθέσεις στην Καμπότζη και απειλούν να φτάσουν μέχρι και την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.
1975 - Γεννιέται ο Ραλφ Σουμάχερ, Γερμανός οδηγός αγώνων
1980: Στην Κύπρο, υπογράφεται νόμος για τη λειτουργία ιδιωτικής ραδιοφωνίας.
1984 - Πεθαίνει ο Ανρί Φαμπρ, γάλλος αεροπόρος, εφευρέτης του υδροπλάνου. (Γεν. 29/11/1882)
1984: Πεθαίνει η Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας Λίλιαν Χέλμαν
1985 - Πεθαίνει ο Χαρούο Ρεμελίκ, πρόεδρος του Παλάου
1989: Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κοινοβούλιο της Αυστρίας αποφασίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.
1992: Στις Φιλιππίνες, νέος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο Φιντέλ Ράμος, ο οποίος διαδέχεται την Κορασόν Ακίνο.
1993: Ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης ενός νέου κόμματος, της «Πολιτικής Άνοιξης».
1994 - Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας δίνει τον τρίτο και τελευταίο της αγώνα της στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στις Η.Π.Α. και ηττάται από την Εθνική ομάδα της Νιγηρίας με 2-0
1995: Στη Βοσνία, η Κυβέρνηση διακόπτει τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Γιασούσι Ακάσι.
1996 - Πεθαίνει ο Λάκης Πετρόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1996.—Ο Κώστας Σημίτης στο 4ο Συνέδριο του Πα.Σο.Κ, εκλέγεται νέος πρόεδρος του κόμματος, αφού επικράτησε του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στον λόγο που εξεφώνησε μετά την εκλογή του είπε χαρακτηριστικά «Το συνέδριο έδειξε ότι το πασοκ από την διαδικασία αυτή αναδεικνύεται δυνατό με μέλλον. Ίσως κάποιοι σκεφθούν και πουν ότι βιάζομαι να θριαμβολογήσω. Θα τους απαντήσω απλά· η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται.[!] Και η αρχή ήταν πολύ καλή. Το πασοκ είναι εδώ ενωμένο δυνατό· καθορίζει και θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.»
1997: Το Χονγκ Κονγκ παύει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της Μ. Βρετανίας και ενώνεται με την Κίνα.
2002 - Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στον τελικό στη Γιοκοχάμα την Γερμανία με 2-0.
2012 - Πεθαίνει ο Θύμιος Καρακατσάνης, έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, που διακρίθηκε κυρίως σε αριστοφανικούς ρόλους. (Γεν. 8/12/1940)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου