Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 23 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 23 ΙΟΥΝΙΟΥ )
ΕΛΛΑΔΑ
.1645 - Αποβίβαση τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή Μονής Γωνιάς στην ενετοκρατούμενη Κρήτη.
.1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες αγωνιστές αποκρούουν αρχική επίθεση Τούρκων στο Κομπότι, αυτής θα ακολουθήσει γενική σφαγή και πυρπόληση της κωμόπολης.
.1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές Χριστιανών αμάχων στο Ηράκλειο Κρήτης.
.1874 - Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες. Οι εκλογές θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουνίου και θα επικρατήσει ο Δημήτριος Βούλγαρης.
.1901 - Πεθαίνει στο Αργοστόλι ο ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος. Ο Κεφαλονίτης λογοτέχνης, προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε με ιδιωτικούς δασκάλους, ένας από αυτούς ήταν ιεροδιάκονος, οι οποίοι φρόντισαν από πολύ νωρίς για την μόρφωσή του. Σπούδασε νομικά στην Ιόνιο Ακαδημία, στο Παρίσι και στην Πίζα. Επιστρέφοντας στον τόπο του, αφοσιώθηκε στην λογοτεχνία. Το λογοτεχνικό του ύφος ήταν πολύ επικριτικό, καυστικό και ελευθερόστομο. Γι’αυτό διώχθηκε, αφορίσθηκε, φυλακίσθηκε και συκοφαντήθηκε. Στο έργο του, τα “Μυστήρια της Κεφαλονιάς”, :«Οι χριστιανοί σήμερα έχουν στην πουσνάρα τους, τριώ λογιώνε θρησκείες: Μία που τήνε λένε και δεν τήνε κάνουνε. Μία που τήνε κάνουνε και δεν τήνε λένε. Και μία που, και τήνε λένε, και τήνε κάνουνε. Η πρώτη είναι η θρησκεία του Χριστού, η δεύτερη του Διαόλου, η τρίτη τση Κοιλιάς», θέλησε να καυτηριάσει την εκμετάλλευση της αμάθειας του λαού από τους εκπροσώπους του κλήρου και της πολιτικής. Με αφορμή αυτό, ο μητροπολίτης Κεφαλλονιάς, στο αγγλοκρατούμενο τότε νησί, αφόρισε τον ίδιο και το βιβλίο. Ο Λασκαράτος, κατέφυγε κυνηγημένος στη Ζάκυνθο, αλλά αφορίσθηκε και εκεί, από τον μητροπολίτη της. Αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο, και όταν επέστρεψε, αρνούμενος να συμβιβασθεί, συνέχισε να δέχεται τις αναμενόμενες αντιδράσεις.[Ως ημερ.θανάτου του αναφέρεται και η 24/7/1901]
.1907.—Κοντά στην μονή Παραλόβου, στο Μορίχοβο, πεθαίνει ηρωικά ο μακεδονομάχος Παναγιώτης Φιωτάκης, με όλη την ομάδα του, κυκλωμένος από τον οθωμανικό στρατό. Η καταγωγή του μακεδονομάχου ήταν από τον Γαλατά Κυδωνίας Χανίων. [Ο αδελφός του Στεφανής, επίσης Μακεδονομάχος, είχε σκοτωθεί τον Μάρτιο του 1906]. Έδρασε ως οπλαρχηγός στην περιοχή του Μοριχόβου από το1905 ως το Μάρτιο 1907 με το σώμα του Βασίλειου Παπά (Βρόντα). Για να μη συλληφθεί αιχμάλωτος από τους τούρκους, προτίμησε να αυτοκτονήσει με το περίστροφο του. [Στο διαδίκτυο είναι διεδεδομένη ως ημερομηνία θανάτου του η 12/4/1907].
.1908 - Γεννήθηκε ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. (Γιούγκερμαν, Συνταγματάρχης Λιάπκιν)(Θαν. 14/9/1960)
.1913 - Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τηΔοϊράνη και την Καβάλα, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου.
.1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Δοϊράνη.
.1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Ελβανλάρ στη Μικρά Ασία.
.1920.—Το ολοκαύτωμα του Φούλατζίκ. Εξακόσιοι άτακτοι οπλοφόροι (τσέτες) του Κεμάλ, αλλά και τακτικός στρατός με διοικητή τον οπλαρχηγό Χατζή Μεχμέτ, διοικητή χωροφυλακής του Καραμουσάλ, ακολουθούμενοι από πλήθος τούρκων χωρικών, μπήκαν στην ελληνική κωμόπολη Φούλατζικ (Φωλίτσα) του Νομού Νικομήδειας (Iznik) το «Κιουτσούκ Γιουνανιστάν» (Μικρή Ελλάδα) όπως το αποκαλούσαν, και με απίστευτη σκληρότητα και κτηνωδία το ισοπέδωσαν και το καταλήστεψαν, αφού προηγουμένως βασάνισαν και έσφαξαν άγρια τον εβδομηντάχρονο ιεροεθνομάρτυρα παπά Φίλιππο, έκαψαν ζωντανούς 300 άνδρες από 14 ετών και άνω, εξευτέλησαν και βίασαν πολλές κοπέλες, και ανάγκασαν είκοσι μικρομάνες, να πέσουν μαζί με τα παιδιά τους στον γκρεμό για να γλιτώσουν από την ατίμωση. Από την περιοχή της Νικομήδειας, μια περιοχή με σαρανταπέντε σχεδόν ελληνικές πολιτείες και χωριά, δεν έχει μείνει σήμερα άλλο τίποτα από στάχτη και ερείπια· εκατό και πλέον χιλιάδες σφαγιάστηκαν κατά τον αγριότερο τρόπο πού έχει να μας δείξει η ιστορία ανθρώπων, και οι ατέλειωτοι σωροί των ανθρωπίνων οστών είναι σκορπισμένα στα βουνά, στους κάμπους, στα δάση και στις χαράδρες της. Ο ελληνικός στρατός έφτασε στην περιοχή ένα χρόνο μετά τις σφαγές, στις 7-11 Ιουνίου του 1921, μετά από αίτημα των συμμαχικών αρχών που αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν τις κεμαλικές επιθέσεις στη ζώνη ευθύνη τους.
.1936 - Γεννήθηκε ο Κώστας Σημίτης, Έλληνας πολιτικός
.1941 - Β' Π.Π., έναρξη ανασυγκρότησης ελληνικού στρατού που κατέφυγε στην Αίγυπτο.
.1944 - Β' Π.Π., Γερμανοί προβαίνουν σε εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών στη Σπάρτη και στον Πάρνωνα.
.1947.— Σκοτώθηκαν σε πολεμική αποστολή στην περιοχή Καϊμάκτσαλάν, ο χειριστής Υποσμηναγός Ταγκαλάκης Γεώργιος και ο παρατηρητής Υποσμηναγός Νεοχωρίτης Χαράλαμπος, όταν το αεροσκάφος τους, χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά, προσέκρουσε στο έδαφος και συνετρίβη. Αμφότερη πήραν μέρος στις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
.1964 - Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό
.1986.—Η ΑΕΚ και ο Ηρακλής παίζουν για την τρίτη θέση στην βαθμολογία και τη συμμετοχή στο UEFA. Οι φιλοξενούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την μη τιμωρία της ΑΕΚ στις Σέρρες σε υπόθεση δωροδοκίας, διακωμωδούν τον αγώνα. Προφασιζόμενοι τραυματισμούς αποχωρούν ένας-ένας και ο αγώνας διακόπτεται στο 54ο λεπτό υπέρ της ΑΕΚ.
.1996 - Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (Γεν. 5/2/1919)
ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
47 πχ- Γεννήθηκε ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο.(Θαν. 30/8/30 π.Χ.)
79 -  Πέθανε ο (Τίτος Φλάβιος) Βεσπασιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας (69-79), ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας και εισηγητής της φορολόγησης των δημόσιων ουρητηρίων, που από τότε ονομάστηκαν Βεσπασιανές. (Γεν. 17/11/9)
1433 - Γεννήθηκε ο Φραγκίσκος Β΄, δούκας της Βρετάνης
1456 - Γεννήθηκε η Μαργαρίτα της Δανίας, βασίλισσα της Σκωτίας
1532 - Ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας και ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας υπογράφουν μυστική συνθήκη κατά του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας,Κάρολου Ε΄.
1534 - Γεννήθηκε ο Όντα Νομπουνάγκα, Ιάπωνας πολέμαρχος
1611 - Κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει και βάζει τον ίδιο, τον γιο του και άλλα 7 μέλη του πληρώματος σε μία μικρή βάρκα στον κόλπο που σήμερα είναι γνωστός ως Κόλπος Χάντσον (Hudson Bay). Από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς.
1703 - Γεννήθηκε η Μαρία Λετσίνσκα, βασίλισσα της Γαλλίας
1775 - Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.
1821 - Πέθανε η Λουίζα Μαρία Αδελαΐδα των Βουρβόνων, δούκισσα της Ορλεάνης
1868 - Ο αμερικανός τυπογράφος και εκδότης Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του, λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.
1889 - Γεννήθηκε η Άννα Αχμάτοβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1891 - Πέθανε ο Βίλχελμ Βέμπερ, Γερμανός φυσικός
1894 - Γεννήθηκε ο Εδουάρδος 8ος, δούκας του Ουίντσορ και βασιλιάς της Αγγλίας, ο οποίος το 1936 παραιτήθηκε από το θρόνο του εν μέσω συνταγματικής κρίσης, για χάρη της αγαπημένης του Γουόλις Σίμσον, που ήταν κοινή θνητή.(Θαν. 28/5/1972)
1894 - Έπειτα από πρωτοβουλία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
1894 - Γεννήθηκε ο Άλφρεντ Κίνσεϊ, Αμερικανός εντομολόγος και σεξολόγος
1894 - Γεννήθηκε ο Εδουάρδος Η΄, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
1902 - Το όνομα Mercedes υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισέλθει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
1910 - Γεννήθηκε ο Ζαν Ανούιγ, Γάλλος δραματουργός
1912 - Γεννήθηκε ο Άλαν Τούρινγκ, Άγγλος μαθηματικός
1937 - Γεννήθηκε ο Μάρτι Αχτισάαρι, Φινλανδός πολιτικός
1956 - Ο πραξικοπηματίας Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εκλέγεται πρόεδρος της Αιγύπτου.
1959 - Πέθανε ο Μπορίς Βιάν, Γάλλος συγγραφέας και μουσικός
1970 - Γεννήθηκε ο Γιαν Τιρσέν, Γάλλος μουσικός και συνθέτης
1972 - Γεννήθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1990 - H Μολδαβία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1995 - Πέθανε ο Τζόνας Σολκ, Αμερικανός βιολόγος και ιατρός
2005 - Πέθανε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής
2008 - Πέθανε ο Άρθουρ Τσουνγκ, πρόεδρος της Γουιάνας
2013 - Πέθανε ο Μπόμπι Μπλου Μπλαντ, Αμερικανός τραγουδιστής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου