Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 26 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 26 ΙΟΥΝΙΟΥ )
221 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος ορίζει κληρονόμο τον ξάδελφό του, Αλέξανδρο Σεβήρο, και του δίνει τον τίτλο του Καίσαρα.
363 - Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία σκοτώνεται κατά την υποχώρησή του από την αυτοκρατορία των Σασσανιδών.
1409 - Ο Πέτρος Φιλάργης εκ Κρήτης, ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε’, κατά τη διάρκεια τού Μεγάλου Σχίσματος τής Καθολικής Εκκλησίας. Σήμερα θεωρείται Αντιπάπας. Στην υπό Ενετικής κατοχής Κρήτη, στάλθηκε ( ως Φραγκισκανός μοναχός)  από το ισχυρό τάγμα του Αγίου Φραγκίσκου στην Πάδοβα, όπου φοίτησε στο εκεί πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του στη Θεολογία στα περίφημα πανεπιστήμια τής Οξφόρδης και τών Παρισίων, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ, διδάσκοντας μάλιστα επί ένα διάστημα, μέχρις ότου ανακυρήχθηκε Πάπας.
1483 - Ο Ριχάρδος Γ΄ ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αγγλίας.
1498 - Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.
1543 - δολοφονείται ο κατακτητής του Περού, Φρανσίσκο Πίσαρο
1810 - Πέθανε ο Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, γάλλος εφευρέτης του αερόστατου, μαζί με τον αδελφό του Ζακ. (Γεν. 26/8/1740)
1821.—Οι δύο χιλιάδες Λειβαδίται, οίτινες είχον κλεισθή εις το φρούριον τής Λειβαδιάς, εξέρχονται ομού με τα γυναικόπαιδα και κατορθώνουν να διέλθουν διά μέσου τών τουρκικών γραμμών και να σωθούν. Εκ τών εξελθόντων εφονεύθησαν μόνον εξήκοντα. Περιγράφει  ο Ιωάννης Φιλήμων:Μετά παρέλευσιν δε τριών ημερών απεφάσισαν, συμφωνήσαντες προς αλλήλους οι Λεβαδειείς, όπως οι μεν παντη αδύνατοι, ανίκανοι και άοπλοι μείνωσιν εν τω φρουρίω, οι δε λοιποί εξέλθωσιν διά πολέμου. Ητο ήδη 17η ημέρα της πολιορκίας . Ούτω δε εξελθόντες εκ της μικράς προς το Τροφώνειον πύλης οι ένοπλοι, επέπεσον αίφνης κατά τών εκεί εχθρών, κατεδιώχθησαν ωσεί μίαν ώραν, και διεσώθησαν απωλεσθέντες περίπου εξήκοντα. Ηκολούθησαν αυτούς και ικανά γυναικόπαιδα εκ των μάλλον ευρώστων και ωκυπόδων».
1836 - Πέθανε ο Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ, Γάλλος συνθέτης
1867 - πεθαίνει ο Όθων, ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων.
1870 - Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μόναχο η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ Βαλκυρία (γερμ. Die Walküre).
1892 – Γεννήθηκε Η Περλ Μπακ, Αμερικανίδα συγγραφέας
1896 - ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.
1898 - γεννιέται ο σχεδιαστής αεροσκαφών, Βίλι Μέσερσμιτ.
1902 - γεννιέται ο Γουίλιαμ Λίαρ, σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας «Λίαρ Τζετ». [θαν. 14/5/1978]
1904 - Ξεκινά η πολιορκία του Πορτ Άρθουρ από τους Iάπωνες. Oι Pώσοι άντεξαν μέχρι τις 2 Iανουαρίου 1905.
1908 - Γεννήθηκε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ. (Θαν. 11/9/1973)
1913 - Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Βουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) .
1921 - η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
1922 - πεθαίνει ο Αλβέρτος Α του Μονακό
1924 - Γεννήθηκε ο Κώστας Αξελός, φιλόσοφος και στοχαστής. (Θαν. 4/2/2010)
1925 - Πέθανε ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1928.—Το ιστορικότατο εκπαιδευτικό Ιστιοφόρο  Άρης IV, εκτελεί τον πρώτο εκπαιδευτικό πλού.  Χρησιμοποιήθηκε εντατικά για τον σκοπό που είχε αγοραστεί και περήφανα περιέφερε την Ελληνική Σημαία στη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Χρησιμοποιήθηκε σαν πλωτό Νοσοκομείο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιχμαλωτίσθηκε από τη Γερμανία και μετονομάσθηκε σε ‘ΓΚΡΑΤΣ’. Στις 5 Δεκεμβρίου 1942 βυθίστηκε με το όνομα ΓΚΡΑΤΣ και υπό Γερμανική σημαία στο λιμάνι Μπιζέρτας από Υ/Β Βρετανικό.
1932 - έντονη είναι η διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας Πάουερ για την ανατίμηση του ρεύματος.
1943 - γεννιέται ο ηγέτης των Rolling Stones, Μικ Τζάγκερ.
1944 - ο πρώτος γερμανικός πύραυλος V-2 χτυπά την Βρετανία.
1945 - γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν.
1945 - Στο Σαν Φρανσίσκο υπογράφεται ο Xάρτης των Hνωμένων Eθνών, που αντικατέστησαν την Kοινωνία των Eθνών, από εκπροσώπους 50 κρατών, .
1950 - γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι.
1951 - πάνω από 75.000 θεατές γεμίζουν το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για να παρακολουθήσουν τους Harlem Globetrotters σε αγώνα επίδειξης σε μια από τις μεγαλύτερες προσέλευσης θεατών σε αγώνα μπάσκετ.
1953 - πεθαίνει ο Νικόλαος Πλαστήρας στρατηγός και πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1964 - γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ.
1964 - βγαίνει στην κυκλοφορία το άλμπουμ των Beatles, "Is a hard Days night".
1968 - Γεννήθηκε ο Πάολο Μαλντίνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1971 - Γεννήθηκε ο Μαξ Μπιάτζι, Ιταλός μοτοσικλετιστής
1972 - Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύσσει αντάρτικο στη Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
1975 - Η Ίντιρα Γκάντι, εγκαθιδρύει απολυταρχικό καθεστώς στην Ινδία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Αλλαχαμπάντ καταδικάζει το κόμμα της κυβέρνησης για εκλογική απάτη, καθαιρώντας τη Γκάντι από τη βουλευτική της έδρα, και επομένως την πρωθυπουργία, και απαγορεύοντάς της να κατέβει σε εκλογές για τα επόμενα 6 χρόνια. Η Ίντιρα Γκάντι κηρύσσει την Ινδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που της παρέχει το σύνταγμα, και αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά τη δημοκρατία και τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες.
1992 - Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.
1993 - Φτάνουν στην Αθήνα τα γιγάντια εξαρτήματα του μετροπόντικα «Ιάσονα» για τη διάνοιξη του μετρό.
1994 - ο Γιασέρ Αραφάτ επιστρέφει στη Γάζα, έπειτα από 27 χρόνια εξορίας.
1994 - Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον δεύτερο αγώνα της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στις Η.Π.Α.με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας και ηττάται με 4-0.
1999 - πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Φαίδων Γκυζίκης στρατιωτικός που διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας κατά την περίοδο της Χούντας.
2004 - η Εθνική Ελλάδας πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση κόντρα στους μέχρι τότε Πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους, πετυχαίνει την ιστορική νίκη με 1-0 με τον Άγγελο Χαριστέα. Τα πανηγύρια δεν έχουν τελειωμό σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι στους "4" της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου