Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 2 ΙΟΥΝΙΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 2 ΙΟΥΝΙΟΥ )
455 – Οι Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και την λεηλατούν για δυο εβδομάδες. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους πολύτιμα αντικείμενα από το Ναό της Ιερουσαλήμ, που είχε φέρει στην πόλη ο αυτοκράτορας Τίτος. Ανάμεσα στη λεία τους θα βρεθούν και η αυτοκράτειρα Ευδοξία και οι κόρες της Ευδοκία και Πλακεντία..
576 – Ο Βενέδικτος Α' γίνεται Πάπας.
828 – Πέθανε ο Νικηφόρος Α', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1697 – Τούρκοι σφάζουν τον νεομάρτυρα Δημήτριο τον από Φιλαδελφείας.
1740 - Γεννήθηκε ο Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά Ντε Σαντ, γνωστότερος ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ, γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας τολμηρών βιβλίων, που χαρακτηρίστηκαν ως πορνογραφικά. Από το όνομά του προήλθε ο όρος «σαδισμός». (Θαν. 2/12/1814)
1743 – Γεννήθηκε ο Αλεσσάντρο Καλιόστρο, Σικελός αποκρυφιστής
1800 – Πραγματοποιείται ο πρώτος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς στη Νότια Αμερική.
1805 - Πέθανε η Μαρία Τερέζα, κόμισσα της Σαβοΐας
1820 – Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στη Κωνσταντινούπολη τον Αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον από Λέσβου.
1823 – Ελληνική Επανάσταση του 1821Κρήτες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους στο στενό Κανδάνου Χανίων.
1823—Το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων. Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης κατηγόρησε τους δύο διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα δύο δάνεια. Μάλιστα, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων. 
1825 – Ελληνική Επανάσταση του 1821Ναυμαχία της Σούδας. Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη κατατροπώνει τον τουρκικό στο λιμάνι της Σούδας.
1829 – Ελληνική Επανάσταση του 1821Μάχη του Ανηφορίτη – Οι Έλληνες οπλαρχηγοί Κριεζώτης, Δυοβουνιώτης, Λάζος και Ράγκος με τους άνδρες τους νικούν 2.500 Τουρκαλβανούς στη θέση Ανηφορίτη Θηβών.
1865 – Οι δυνάμεις του στρατηγού Έντμουντ Κίρμπυ Σμιθ παραδίδονται στο Γκάλβεστον του Τέξας και έτσι σημαίνει η λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου.
1882 – Πέθανε ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, ιταλός επαναστάτης. Τα κατορθώματά του βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς. (Γεν. 4/7/1807)
1891 - Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα Γουίλιαμ ΜακΚραμ.
1896 - Ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.
1897 - ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουέιν αντιδρώντας σε φήμες, που τον ήθελαν νεκρό, απαντά μέσα από τη Νιου Γιορκ Τζέρναλ: "Οι φήμες για το θάνατό μου ήταν μια υπερβολή".
1904 – Γεννήθηκε ο  Αμερικανός κολυμβητής, Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Αργότερα έγινε κινηματογραφικός αστέρας ενσαρκώνοντας τον "Ταρζάν".
1905 – Mετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.
1911 – Η Εθνική Αντιπροσωπεία της Γουατεμάλας χορηγεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας σε βορειοαμερικανικές εταιρίες.
1912 – Ο Καρλ Λομλ ιδρύει τα κινηματογραφικά Γιουνιβέρσαλ Στούντιος.
1917.— Αφού ισχυροποιήθησαν και κατέλαβαν την εξουσία οι δυνάμεις του πραξικοπήματος Θεσσαλονίκης, οι «Σύμμαχοι» ανακοινώνουν την άρση του αποκλεισμού που επέβαλαν στην Πατρίδα μας.. Λίγα χρόνια αργότερα θά ατένιζαν αδιάφορα τά πτώματα παιδιών καί γυναικών στόν κόλπο της Σμύρνης. Ο ύπατος αρμοστής των Συμμάχων Ζοννάρ (Jonnart) διένειμε όλα  τά αποθέματα σταριού ενώ εγγυήθηκε γιά τήν ασφάλεια όλων των πολιτών, ανεξαιρέτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Κατ’ εξαίρεση, προσωπικότητες της εποχής πού χαρακτηρίζονταν ως γερμανόφιλοι εξορίστηκαν στό Αιάκειο της Κορσικής, όπου δύο αιώνες πρίν είχαν καταφύγει σάν πρόσφυγες χιλιάδες οικόγενειες Μανιατών, γιά νά γλυτώσουν από τήν οθωμανική λαίλαπα. Ανάμεσα στούς εξόριστους αντιβενιζελικούς ήταν ο Ίων Δραγούμης, Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Βίκτωρ Δούσμανης.
1920 - Δολοφονείται στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Εσάντ πασάς, από νεαρό αλβανό καθηγητή, επειδή «πούλησε την πατρίδα στους Ιταλούς».
1924 – Η αμερικανική Κυβέρνηση αποφασίζει να παράσχει την υπηκοότητα σε όλους τους ιθαγενείς εντός των εδαφικών της ορίων.
1932 – Στο ΜπαχρέινΝεοζηλανδός μηχανικός βρίσκει για πρώτη φορά πετρέλαιο.
1933 - Η ελληνική αποστολή αναχωρεί για το Λονδίνο, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.
1935 - Γεννήθηκε ο Δημήτρης Κιτσίκης, έλληνας καθηγητής της πολιτικής επιστήμης, με σημαντικό έργο στην Τουρκολογία.
1937 – Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Πειραιά – Κηφισιάς.
1940 – Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Β΄, βασιλιάς της Ελλάδας
1941.—Σφαγές από τους Γερμανούς στο Κοντομαρί της Κρήτης. H πρώτη µαζική εκτέλεση αµάχων στην κατεχόµενη Ευρώπη. 
1941 - γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και αφηγητής του Discovery Channel, Στέισι Κιτς.
1943 – Β' Π.Π. Το ελληνικό αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό "Τζέρβις" καταναυμαχούν και βυθίζουν ιταλική νηοπομπή παρά τις ακτές της Καλαβρίας.
1944 – Β' Π.Π. Σφαγή του Δοξάτου, Οι γερμανοί καίνε το Δοξάτο Δράμας και φονεύουν233 Έλληνες, μαζί και τον ιερέα Σωτ. Ζήση και 12 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στην οικία του. Το  μαρτυρικό Δοξάτο Δράμας, είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα, που γνώρισε τέσσερεις φορές το  ολοκαύτωμα μέσα σε τριάντα χρόνια, από τους βουλγάρους (3) και γερμανούς. Η πρώτη το 1913,  τέσσερα χρόνια μετά, το 1917, η δεύτερη, το 1941 η τρίτη και η τέταρτη το 1944.
1946 – Οι Ιταλοί επιλέγουν με δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος από μοναρχία σε δημοκρατία και ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β' εξορίζεται.
1949 – Η Υπεριορδανία μετονομάζεται σε Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.
1952 – Ξεκινά η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στο Κεμπέκ του Καναδά η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.
1953 – Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
1955 – Οι ηγέτες της Γιουγκοσλαβίας και της ΕΣΣΔΓιόσιπ Μπροζ Τίτο και Νικίτα Χρουστσόφ, συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις διμερείς σχέσεις τους.
1964 – Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).
1965 – Το πρώτο τμήμα των αυστραλιανών στρατιωτικών δυνάμεων φτάνει στο Νότιο Βιετνάμ.
1967 – Σειρά διαδηλώσεων πραγματοποιούνται στο δυτικό Βερολίνο ενόψει της επίσκεψης του Σάχη του Ιράν. Κατά τις διαμαρτυρίες ένας αστυνομικός σκοτώνει ένα διαδηλωτή τον Μπένο Όνεζοργκ. Η δολοφονία του θα γίνει η αιτία σύστασης της τρομοκρατικής οργάνωσης 2ας Ιουνίου.
1969 – Στη θάλασσα της Νότιας Κορέας, αυστραλιανό αεροπλανοφόρο κόβει στα δύο το αμερικανικό αντιτορπιλλικό «Φρανκ Έβανς», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 73 άτομα.
1969 - πεθαίνει ο Ραντιβόι Κόρατς, Γιουγκοσλάβος μπασκετμπολίστας. [γεν. 5/11/1938]
1970 - Πέθανε ο Μπρους ΜακΛάρεν, νεοζηλανδός σχεδιαστής αυτοκινήτων, οδηγός αγώνων και μηχανικός, ιδρυτής της McLaren που διαπρέπει στους αγώνες της Φόρμουλα 1.(Γεν. 30/8/1937)
1971 - Ελληνική ομάδα συμμετέχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Γουέμπλεϊ τον Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ηττάται με 2-0 στον 16ο τελικό της διοργάνωσης.
1972 – Στη Δυτική Γερμανία συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ.
1978 - Πέθανε ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ισπανός ποδοσφαιριστής, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας της Μαδρίτης φέρει το όνομά του. (Γεν. 8/6/1895)
1979 – Στις ΗΠΑ, το τελικό πόρισμα σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι αναφέρει ότι επρόκειτο για συνωμοσία.
1979 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται τη γενέτειρά του την Πολωνία και γίνεται ο πρώτος Ποντίφικας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε κομμουνιστικό κράτος.
1983 – Ο ηγέτης της Σενεγάλης Λεοπόλντ Σενγκόρ γίνεται ο πρώτος μαύρος, που εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
1985 – Μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η UEFA αποκλείει επ' αόριστον όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
1990 – Πέθανε ο Ρεξ Χάρισον, Βρετανός ηθοποιός
1992 – Στη Ρωσία, βρίσκονται τα λείψανα του τσάρου Νικολάου και της συζύγου του Αλεξάνδρας.
1992 – Σε δημοψήφισμα στη Δανία οι ψηφοφόροι απορρίπτουν τη Συμφωνία του Μάαστριχτ.
1993 – Στη Γερμανία τρεις τόνοι νιτροβενζολίου χύνονται στον ποταμό Ρήνο, μετά από τεχνικό πρόβλημα στο εργοστάσιο του χημικού συγκροτήματος BASF.
1995 – Οι ΗΠΑ ανανεώνουν τη ρήτρα του πλέον ευνοουμένου κράτους στην Κίνα, τονίζοντας πως αυτό θα προωθήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.
1997 – Ο Τίμοθι Μακ Βέι καταδικάζεται με τις κατηγορίες της δολοφονίας 15 ατόμων, της συνωμοσίας και της συμμετοχής στην τρομοκρατική επίθεση σε ομοσπονδιακό κτήριο στην Οκλαχόμα το 1995.
2005 – Αθήνα, έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Πειραιώς. Την ευθύνη ανέλαβε ο Επαναστατικός Αγώνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου