Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

AΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ


AΓΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.  Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ
Γιώργος Φωτόπουλος
    Οι Άγιες Εικόνες τόσο ως τοιχογραφίες, όσο και ως φορητές, αποτελούν ένα μεγάλο μυστικό και πνευματικό θησαυρό της Εκκλησίας μας.
    Οι τοιχογραφίες με την αντοχή τους στις χιλιετηρίδες είναι ένα αληθινό ζωγραφισμένο Ευαγγέλιο.
    Οι φορητές εικόνες με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος μεταδίδουν την πνευματική αγάπη και αποτελούν μια αιώνια μεσιτεία των Αγίων και της Παναγίας στον ουρανό για τη σωτηρία των ψυχών μας. Για τις Άγιες   Εικόνες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά από μεγάλους Θεολόγους. Προπάντων οι Άγιοι Πατέρες δίδαξαν να τις τιμούμε και να τις προσκυνούμε, σεβόμενοι τα πρόσωπα που εικονίζονται σε αυτές.
    Θαυμάζουν την αρχαιότητά τους, τα χρώματα και την τέχνη των, αλλά δεν συλλαμβάνουν και δεν συναισθάνονται όλοι το πνεύμα των Αγίων Εικόνων.
    Υπάρχουν όμως οι πιστοί που αγαπούν την Εκκλησία, το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους και αισθάνονται τη διηνεκή παρουσία τους μέσω των Ιερών Εικόνων.
    Οι Εικόνες διευκολύνουν την κοινωνία με τον Κύριο, την Παναγία και τους Αγίους μέσω της προσευχής και μας βοηθούν να διατηρούμε συνεχή διάλογο με το Θείο. 
    Είναι πολύ σπουδαίο να γονατίζει κανείς μπροστά σε μια Εικόνα και αμέσως ο νους του να πηγαίνει στο Χριστό μας.
    Βέβαια μπορούμε να προσευχηθούμε και χωρίς να έχουμε μπροστά μας Εικόνες, αλλά ο απλός χριστιανός αυτοσυγκεντρώνεται και μπαίνει στην ατμόσφαιρα της προσευχής πολύ ποιο εύκολα σε μια Εικόνα.         
    Αισθάνεται αμέσως τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά του και αναδύεται σχέση εμπιστοσύνης με τον εικονιζόμενο Άγιο.
    Επομένως οι Εικόνες είναι καταφύγιο της ζωντανής προσευχής μας. 
    Γιαυτό τις ασπαζόμαστε, τις φοράμε, τις μεταφέρουμε μαζί μας στα ταξίδια, γεμίζουμε τα σπίτια μας, κλαίμε σε καιρούς δοκιμασίας ή ψάλλουμε ύμνους σε στιγμές χαράς, με την πίστη ότι όλα αυτά υψώνονται αμέσως στο Θεό, την Παναγία και τους Αγίους.
    Οι Άγιες Εικόνες συντομεύουν το δρόμο μεταξύ Θεού και χριστιανών, διατηρούν πάντοτε την επικοινωνία με το Θείο, υψώνουν το χριστιανό στον Ουρανό και κατεβάζουν το Θεό στη Γη.
   Ετσι μόνο εξηγείται γιατί εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε τόσο δεμένοι με τις Άγιες Εικόνες.
    Τα νεοβάπτιστα βρέφη εκκλησιάζονται μετά από 40 ημέρες. 
    Οι νιόπαντροι εκλέγουν την εικόνα του Προστάτη Αγίου τους.
    Παλαιότερα όταν η νύφη βάδιζε προς την Εκκλησία προηγείτο μια Εικόνα, συνήθως της Παναγίας σαν διαπίστωση ότι ο Χριστός και η Θεομήτωρ θα είναι παρόντες, όπως στο γάμο της Κανά.
    Ακόμη σε όλες τις τελετές, εγκαίνια, αγιασμούς, ευχέλαια που γίνονται με την ευλογία της Εκκλησίας μας οι ιερείς έχουν μαζί τους μια εικόνα που δηλώνει την παρουσία του Θεού.
    Από όλα αυτά που αναφέραμε βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δια μέσου των εικόνων συναντιόμαστε με τους Αγίους, τους λέμε τα προβλήματά μας και ζητάμε τη βοήθειά τους.
    Ορθοδοξία λοιπόν χωρίς εικόνες είναι ελλειπής λατρεία, στερούμενη πνευματικής ανάτασης.
    Το σπίτι κάθε χριστιανού χωρίς εικόνες φαίνεται έρημο και απροστάτευτο.
    Κόσμημα της Ορθοδοξίας οι Άγιες Εικόνες διατηρούν την παράδοση των Πατέρων και των προγόνων μας και την ενότητα της θρησκείας και του Έθνους.
    Η εικονογραφία άρχισε από τα χρόνια του  Κυρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
    Πρώτοι εικονογράφοι ήταν οι Ευαγγελιστές.
    Σήμερα σε Όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, τις Εκκλησίες τα μοναστήρια αλλά και σε εκθέσεις και στα σπίτια υπάρχουν εκατομμύρια εικόνες.
    Ειδικότερα σε αρκετές Μονές φυλάσσονται σπάνιες και θαυματουργές εικόνες που χρονολογούνται πριν και 2000 χρόνια.
    Για τα θαύματα των Ιερών Εικόνων έχουν γραφτεί εκατομμύρια τόμοι βιβλίων.
   
Οι περισσότερες θαυματουργές εικόνες είναι της Παναγίας και πρέπει να δικαιολογήσουμε τη μεγάλη τιμή και ευλάβεια που επιδεικνύει ο λαός μας στη Θεομήτορα.
    Φυσικά εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας εμείς οι χριστιανοί είναι ότι η επιθυμία του Θεού είναι να μη γίνει η πίστη θέαμα και το θαύμα πηγή εκμετάλλευσης.   
ΜΕΛΕΤΗ – ΕΡΕΥΝΑ- ΣΧΟΛΙΑ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου