Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΟΙ



ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ  ΝΕΚΡΟΙ  ΚΑΙ  ΕΠΕΤΕΙΟΙ
{Πεσόντες στις Επιχειρήσεις Μουργκάνας}
Νικόλαος   Ζαρκάδας  Υποστράτηγος   ε.α.
     Σεπτέμβριος 2016. Συμπληρώθηκαν εξήντα οκτώ χρόνια από τον αιματοβαμμένο εκείνο Σεπτέμβριο του έτους 1948, κατά τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι φονικότατες μάχες των επιχειρήσεων του Στρατού μας για την κατάληψη και εκκαθάριση του ορεινού όγκου της Μουργκάνας της περιοχής Ηπείρου από τις ξενοκίνητες ανταρτικές ομάδες.
    Οι αναρχοκομμουνιστικές δυνάμεις με την έναρξη του συμμοριτοπόλεμου κατέλαβαν, οχύρωσαν και οργάνωσαν αμυντικά τον ορεινό και δυσπρόσιτο όγκο της Μουργκάνας. Επέλεξαν την περιοχή κυρίως λόγω της γειτνίασης της με την Αλβανία, στην οποία καταδιωκόμενοι κατέφευγαν και από την οποία υποστηρίζονταν από πλευράς διοικητικής μέριμνας και αναπλήρωσης των απωλειών τους. Πλέον αυτών χρησιμοποίησαν την τοποθεσία της Μουργκάνας ως προκάλυψη και ενίσχυση του κύριου όγκου των δυνάμεών τους, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί αμυντικά στο ορεινό συγκρότημα του Γράμμου.
    Χρειάστηκαν τρεις οργανωμένες επιθετικές ενέργειες του ελληνικού στρατού ανά μία τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο. Η μεγαλύτερη διάρκεια από 11 έως 22 Σεπτεμβρίου 1948 ολοκληρώθηκε με την συντριβή των αμυνομένων στην περιοχή Μουργάνας συμμοριτών και την κατάληψη και εκκαθάριση της τοποθεσίας, με άμεση συνέπεια να στερηθούν οι αμυνόμενοι μιας σπουδαίας βάσης ανεφοδιασμού από την Αλβανία. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν ήταν αναίμακτες, αλλά στοίχισαν στον στρατό μας σημαντικές απώλειες πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων. Μόνον κατά την τελευταία επιχείρηση οι απώλειες υπερέβησαν τα τετρακόσια άτομα.
    Αυτών των νεκρών και αγνοουμένων, καθώς και όλων των προηγούμενων επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας τιμά την μνήμη, παρίσταται στην απλή, σεμνή και ιεροπρεπή επιμνημόσυνη δέηση και καταθέτει σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης δάφνινο στεφάνι στο μνημείο, που ανεγέρθηκε προς τιμή τους, στο χωριό Τσαμαντάς της περιοχής.
    Με την συμμετοχή μας δεν επιδιώκουμε και δεν επιζητούμε την διατήρηση μιας “εορτής μίσους” αλλά αντίθετα να αποκαταστήσουμε την ιστορική μνήμη και την αλήθεια για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1946 – 1949.
    Η αναφορά στα γεγονότα της περιόδου του αδελφοκτόνου συμμοριτοπολέμου γίνεται για να τονισθεί η τραγική διάσταση μιας μεγάλης ανθρώπινης, οικονομικής και εθνικής καταστροφής. Γίνεται να μη ξεχνάμε την τραγωδία που έχει στιγματίσει τη πορεία του έθνους, της κοινωνίας, του κράτους. Γίνεται για να μας υπενθυμίζει την ευθύνη, το καθήκον και την υποχρέωση να προστατεύουμε την μνήμη των πεσόντων συναδέλφων μας με αξιοπρέπεια, σεβασμό, ειλικρίνεια και άφοβα με γενναιότητα, που εμπνέει η αλήθεια της αυτοθυσίας τους.
    Επιθυμούμε την εθνική συμφιλίωση και δεν επιδιώκουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν, να ανασύρουμε θλιβερές μνήμες, να αναμοχλεύσουμε πάθη και μίση ή να στοχοποιήσουμε ανθρώπους. Την μνήμη των θυσιασθέντων συναδέλφων θέλουμε να τιμούμε και μάλιστα με την παρουσία της επίσημης Πολιτείας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου