Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Καταψηφίζουν τις διατάξεις για την ΕΥΔΑΠ οι Οικολόγοι της κυβέρνησης -Ανησυχία στο Μαξίμου.Καταψηφίζουν τις διατάξεις για την ΕΥΔΑΠ οι Οικολόγοι της κυβέρνησης -Ανησυχία στο Μαξίμου.
Εμένα μου λές ?
Θα τις ψηφίσουν και θα λένε ότι το έκαναν… «με πόνο ψυχής».
Παλία δουλειά !
    Η απόφαση των κυβερνητικών βουλευτών-μελών των Οικολόγων Πράσινων να καταψηφίσουν το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
    Γι' αυτό δόθηκε εντολή στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να κάνει πολιτικό «μασάζ» στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και στον βουλευτή Γιώργο Δημαρά προκειμένου να μην προχωρήσουν σε αντάρτικο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση των Οικολόγων (Τσιρώνη, Δημαρά και κάποιων άλλων προσώπων από τους Οικολόγους) με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, για να βρεθεί λύση.
    «Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού» λένε από το Μαξίμου.
    Σε άτυπη συζήτηση που έγινε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε και στους Οικολόγους και στους βουλευτές τι ακριβώς γίνεται. «Δεν είναι βούληση δική μας» τους είπε. «Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, πουλήθηκε χωρίς να είναι στο υπερταμείο».
    Μπορεί τα δύο πιθανά «όχι» να μην απειλούν την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο θα προκαλέσουν αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση των Οικολόγων Πράσινων
    Υπενθυμίζεται πώς το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων-Πράσινων, στο οποίο συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, αποφάσισε:
         - Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.
         - Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του  νερού
         - Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)
          - Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση –διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια
         - Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση
         - Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ' όλη την Ευρώπη υπέγραψαν  για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και  σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου