Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΣΙΝΕ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ» (1976)


ΣΙΝΕ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ
ΣΙΝΕ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ  «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ» (1976)
  Τα πρώτα χρόνια της νιότης μας, ο κινηματογράφος ήταν μια βασική διασκέδαση, ατομική,  με την παρέα, αλλά και οικογενειακή. Ξέραμε το είδος των ταινιών που παίζει κάθε κινηματογράφος, και διαλέγαμε ανάλογα. Τότε, οι κινηματογράφοι Β΄Προβολής έβαζαν δύο έργα, και ανάλογα με τον κινηματογράφο ήταν αξιόλογα..
    Το «ΣΙΝΕ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ» θα προβάλει δύο παλιές ταινίες την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, αριστουργήματα της παγκοσμίου παραγωγής.
   Θα είναι ταινίες δράσεως ( περιπέτειες, ιστορικές, γουέστερν, αστυνομικές) κυρίως από 1940 μέχρι 1970. Αξίζει να τις δούμε!
  Για σήμερα, έχουμε την ταινία του 1976 «Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ» (The Last Tycoon)   
    Ο Elia Kazan μεταφέρει με άριστο τρόπο στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο βιβλίο του F. Scott Fitzgerald σε σενάριο του Harold Pinter και τον Robert De Niro σε μεγάλη φόρμα (έχοντας πρωταγωνιστήσει την ίδια χρονιά και στον Ταξιτζή).
    Στο Χόλιγουντ ο Φιτζέραλντ κάτω από το βάρος των οικονομικών αναγκών (ανάμεσά τους τα έξοδα θεραπείας της Ζέλντα και οι σπουδές της κόρης τους Σκότι) μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στα σενάρια και το μυθιστόρημά του «Ο τελευταίος μεγιστάνας».
    Το βιβλίο αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένας μείζων συγγραφέας προσεγγίζει τον κόσμο του Χόλιγουντ. Εξαιτίας του πρόωρου θανάτου του Φιτζέραλντ έμεινε ημιτελές ,Ω εν τούτοις, η κρατούσα κριτική άποψη είναι ότι αν ο συγγραφέας το είχε ολοκληρώσει θα ήταν το αριστούργημά του.
    Ο «Τελευταίος μεγιστάνας» γυρίστηκε ταινία από τον Ελία Καζάν στη δεκαετία του ’70 ­ όπως και ο «Μεγάλος Γκάτσμπι». Τα χρόνια εκείνα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταληφθεί από νοσταλγία για τον Φιτζέραλντ και την εποχή του. Θεωρείται ότι ο συγγραφέας στο έργο του συνέλαβε, περισσότερο ίσως από όλους τους συγχρόνους του, το αμερικανικό όνειρο, στις αστραφτερές όσο και τις σκοτεινότερες πτυχές του. Από εκεί και πέρα, οι διακυμάνσεις της ζωής του Φιτζέραλντ εμφανίζουν ένα είδος παραλληλίας με την εξέλιξη του έργου του.
    Οι αναλυτές επισημαίνουν συχνά ότι, ενώ ο Χέμινγκγουεϊ, άπαξ και επέτυχε να διαμορφώσει ένα προσωπικό ύφος, δεν απομακρύνθηκε από αυτό, η τέχνη του Φιτζέραλντ γνωρίζει μια διαρκή πρόοδο.
    Συμπτωματικά, η ίδια η ιστορία ήταν το τελευταίο, ημιτελές μυθιστόρημα του Fitzgerald, καθώς και η τελευταία ταινία του Καζάν που σκηνοθέτησε, παρόλο που έζησε μέχρι το 2003.
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τόνι Κέρτις, Ρόμπερτ Μίτσαμ ,Τζακ Νίκολσον, Ζαν Μορό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου