Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

«Ρώσοι και Κινέζοι έριξαν το F-35 στα νερά του Ειρηνικού» λένε οι Ιάπωνες: «Χάκαραν το σύστημα οξυγόνου»


«Ρώσοι και Κινέζοι έριξαν το F-35 στα νερά του Ειρηνικού» λένε οι Ιάπωνες: «Χάκαραν το σύστημα οξυγόνου»
    Ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα κυρίως συντρίμμια του ιαπωνικού F-35 το οποίο και κατέπεσε πριν μερικές εβδομάδες στα νερά του Ειρηνικού αλλά τα σενάρια για την αιτία της πτώσης του οργιάζουν και ιαπωνικές πηγές αναφέρουν πως το μαχητικό υπέστη «χακάρισμα» των ηλεκτρονικών συστημάτων του και υπονοούν πως για αυτό ευθύνονται είτε οι Ρώσοι είτε οι Κινέζοι που διαθέτουν την τεχνολογία για να το κάνουν και αναζητούν τρόπους για να το αντιμετωπίσουν.
    Η άποψη αυτή στηρίζεται σε ένα ατύχημα του Ιουνίου του 2017 όταν το αντιτορπιλικό USS Fitzgerald, εφοδιασμένο με το σύστημα Aegis συγκρούστηκε με ένα φιλιππινέζικο πλοίο μεταφοράς φορτίων έξω από την ιαπωνική ακτή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι στο κατάστρωμα.
    Ο καπετάνιος και άλλος ένας αξιωματικός δικάστηκαν για εγκληματική αμέλεια αλλά το αμερικανικό Ναυτικό για κάποιο ασυνήθιστο λόγο αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες
    Όπως τα σύγχρονα μαχητικά, τα πολεμικά πλοία που διαθέτουν το Aegis είναι εξοπλισμένα στο έπακρο με ηλεκτρονικά συστήματα. Το ατύχημα ξεκίνησε μια συζήτηση ότι το Fitzgerald μπορεί να είχε χακαριστεί ή να είχε κτυπηθεί με ηλεκτρομαγνητικό παλμό που προκάλεσε μεγάλες δυσλειτουργίες στα ηλεκτρονικά συστήματά του.
    Η παράξενη απόφαση απόσυρσης των κατηγοριών από το ατύχημα που προκάλεσε πολλαπλούς θανάτους αυξάνει την πιθανότητα ότι ανακαλύφθηκε επιτυχημένη επιχείρηση χακαρίσματος που οδήγησε τις αμερικανικές ΕΔ στην απόφαση ότι οι αξιωματικοί κατηγορήθηκαν αδίκως.
    Αμερικανοί και Ιάπωνες ανησυχούν πως τα F-35A και τα F-22 μπορούν να χακαριστούν ειδικά όταν γίνονται αναβαθμίσεις συστημάτων και να φυτευτούν «ιοι» που να προκαλούν μελλοντικά προβλήματα στο λογισμικό. 
    Το αμερικανικό ΥΠΑΜ αναζητάει τις όποιες «τρύπες» στα συστήματα. Μια αμερικανική πηγή είπε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρύψουν τα μυστικά του F-35 ασφαλή από Ρωσία και Κίνα: 
    "Συμφωνώ με αυτό αλλά η κατάσταση είναι ποιο σοβαρή από αυτό» είπε η πηγή. Τι εννοούσε με αυτό; Στην Ουάσινγκτον νιώθουν πως ήδη οι Ρώσοι ξέρουν τα πάντα και αν οι Ρώσοι ξέρουν, τότε ξέρουν και οι Κινέζοι στα πλαίσια της στρατηγικής τους συνεργασίας για να μπορούν να ελέγχουν μαζί τις ΗΠΑ να μην «απλώνονται» περισσότερο απ'όσο θα έπρεπε.
    Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η αναφορά στο Fitzgerald καθώς έπλεε ανάμεσα στην κινεζική και την ιαπωνική Θάλασσα, πολύ κοντά δηλαδή στην Κίνα...
    Σε ότι αφορά την κρίσιμη λειτουργία που είτε χακαρίστηκε είτε παρουσίασε βλάβη και οδήγησε στην πτώση του μαχητικού όπως γράφει η ιαπωνική εφημερίδα «Νικκέι», «Στις 10 Απριλίου ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35A εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ και παρά τις προσπάθειες δύο εβδομάδων, οι ομάδες έρευνας έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής μόνο λίγα θραύσματα του αεροσκάφους στον Ειρηνικό ενώ αγνοείται και ο πιλότος. Το αεροσκάφος βρισκόταν σε αποστολή νυχτερινής άσκησης, όταν χάθηκε η επαφή»
    Η ιαπωνική εφημερίδα «Nικκέι» γράφει ότι μια πιθανή θεωρία για τη συντριβή του F-35A είναι ότι ο πιλότος αντιμετώπισε έλλειψη οξυγόνου επειδή υπήρχαν προβλήματα με το αντίστοιχο σύστημα του αεροσκάφους.
    Σύμφωνα με αναφορές που κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία, τα κορυφαία αεροσκάφη F-22 Raptor και F-35 αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πιλοτικά συστήματα οξυγόνου. Πάνω από 20 τέτοιες περιπτώσεις έχουν τεκμηριωθεί. Το 2010, ένα F-22 συνετρίβη πιθανώς λόγω έλλειψης οξυγόνου του πιλότου. Λόγω του προβλήματος, υπήρξε ακόμη απαγόρευση πτήσεων για το F-35 το διάστημα 2017/2018 και η τεχνολογία του αναβαθμίστηκε.
    Το μοντέλο που συνετρίβη δεν είναι ένα παλιό στρατιωτικό αεροπλάνο, αλλά το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα F-35 είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρότζεκτ στην ιστορία των ΗΠΑ
Μέχρι το έτος 2044, οι ΗΠΑ θα δαπανούν - στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού - κατά μέσο όρο 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και της εκπαίδευσης για τα F-35A, υπολογίζεται τώρα στο ποσό των 1.196 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
    Τώρα οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι οι μεγάλοι αντίπαλοί τους ήδη έχουν βρει τα «τρωτά» σημεία της μεγάλης αυτής επένδυσής τους/
    Όμως όπως είναι γνωστό «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» και Ρώσοι και Κινέζοι είναι πολύ καλοί στο «σκάψιμο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου