Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Μίσθωση τύπου Airbnb για διαμονή σε σκάφη


Μίσθωση τύπου Airbnb για διαμονή σε σκάφη
https://www.economistas.gr
    Τα βήματα της Airbnb φαίνεται να ακολουθούν και τα διαφόρων ειδών πλωτά μέσα, αφού παρατηρείται αύξηση των πλωτών καταλυμάτων και σε χώρες που παραδοσιακά δεν προσανατολίζονταν στη βραχυχρόνια μίσθωση σκαφών για διαμονή.
    Είναι γεγονός ότι η εκμετάλλευση των αραγμένων σκαφών για βραχυχρόνια μίσθωση ή και η μετατροπή τους σε ξενοδοχεία-μινιατούρες για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως λύνει το πρόβλημα των εξόδων του σκάφους ή και αποτελεί μία επιχείρηση ανεξαρτήτως πλεύσης, κυρίως τις «νεκρές» περιόδους κίνησης των σκαφών, προσθέτοντας έτσι αρκετά νέα μέλη στην εν λόγω κατηγορία καταλυμάτων.
    Περί τα 1.860 πλωτά καταλύματα καταγράφονται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως σε δημοφιλή ιστοσελίδα κρατήσεων (www.booking.com), με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στην Ινδία, η οποία διαθέτει 500 πλωτά καταλύματα.  
    Πάνω από 800 πλωτά καταλύματα βρίσκονται αραγμένα σε μαρίνες και λιμάνια της Ευρώπης, ενώ στην περιοχή της Μεσογείου η χώρα μας καταλαμβάνει αριθμητικά την τρίτη θέση μετά την Ισπανία.
    Ειδικότερα, τα πλωτά καταλύματα τα οποία περιλαμβάνουν από μικρά σκάφη μίας καμπίνας έως μεγάλα, πολυτελή γιοτ, αλλά και κάποιες πλωτές οικίες σε εξέδρες στην Ευρώπη, είναι 252 στην Ιταλία, με τα 18 από αυτά να βρίσκονται στη Βενετία, 115 στη Γαλλία, 112 στην Ισπανία, με τα 30 από αυτά να βρίσκονται στη Βαρκελώνη, 99 στη Γερμανία, 70 στην Ολλανδία με τα 27 από αυτά να βρίσκονται στο Άμστερνταμ, 69 στην Πορτογαλία με τα 19 από αυτά να βρίσκονται στη Λισαβόνα, 56 στην Ελλάδα, 35 στην Τουρκία, 8 στην Κροατία, 8 στην Αίγυπτο, 7 στη Μάλτα και 2 στην Κύπρο. Τον τελευταίο μήνα, οι τοποθεσίες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης πλωτών καταλυμάτων, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) η Σουηδία (Στοκχόλμη) και η Ουγγαρία (Βουδαπέστη).
    Στις χώρες της Μεσογείου, οι τιμές ανά διανυκτέρευση διαφέρουν ανάλογα με το είδος του πλωτού καταλύματος και το σημείο όπου βρίσκεται. Ενδεικτικά, οι τιμές ανά διανυκτέρευση για το μήνα Απρίλιο κυμαίνονται από 50 ευρώ για δύο άτομα με πρωινό για διαμονή σε καμπίνα, 900 ευρώ για 8 άτομα χωρίς πρωινό έως και 8.000 ευρώ για 16 άτομα με πρωινό μπουφέ.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι πολυτελή γιοτ προσφέρουν στους φιλοξενούμενούς τους και υπηρεσίες  all  inclusive, ενώ υπάρχει μία μερίδα πλωτών καταλυμάτων που χρεώνει επιπλέον τα λευκά είδη και τα αναλώσιμα.
    Το σύνολο των πλωτών καταλυμάτων διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως wifi, υπολογιστή, τηλεόραση, κλιματισμό και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ενώ παρατηρείται και η ένταξη ποικίλων δραστηριοτήτων και σε αυτή την κατηγορία διακοπών, όπως είναι οι καταδύσεις, η ύπαρξη γηπέδων τένις ή και η διοργάνωση bbq στο κατάστρωμα.
    Τέλος, η πλειοψηφία των πλωτών καταλυμάτων προσφέρει υπηρεσίες πάρκινγκ, μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο, πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής, ενώ επιτρέπει τη διαμονή κατοικίδιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου