Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ
του Βασίλη Ευστρ.Ναζλή
    Η παλιά Χωροφυλακή έγραψε ΙΣΤΟΡΙΑ από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της ,το 1833.Το προσωπικό της τότε, όπως εξ άλλου και το σύνολο του απλού κόσμου λίγα γράμματα γνώριζαν, τα κολλυβογράμματα. Όμως παρ' όλα αυτά απέδιδαν υπηρεσιακά και είχαν επιτυχίες!!
    Πολλά γράφηκαν σκωπτικά.... και πολλοί... μέχρι της μέρες μας, με απόλυτη άγνοια των αστυνομικών πραγμάτων αλλά και από αρνητική διάθεση και προκατάληψη απομονώνουν περιστατικά που είναι μεν υπαρκτά ,αλλά απέχουν... από την πραγματικότητα. Οι αστυνομικοί άσχετα από βαθμό και θέση, έχουν στις μέρες μας τόσες εγκυκλοπαιδικές και πανεπιστημιακές γνώσεις, που είναι εμπλουτισμένες με υπηρεσιακές που ίσως πολλοί άλλοι υπηρεσιακοί φορείς θα ήθελαν να αποκτήσουν. (
Σε άλλη ευκαιρία θα διαπραγματευθώ το θέμα αυτό αναλυτικά).
    Οι παλιοί εκείνοι πρωτοπόροι ,μέσα σε απόλυτα αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές συνθήκες, σε μία καθημαγμένη πατρίδα , είχαν υψηλή αίσθηση του καθήκοντος και προσφοράς. Βέβαια υπήρχαν και πολλά κωμικά περιστατικά κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους ,που καταγράφηκαν κυρίως από άνδρες του Σώματος και αποτελούν τα γλωσσικά υπηρεσιακά μαργαριτάρια, ώστε... να τα θυμόμαστε όλοι ,πολίτες και αστυνομικοί.Μερικά απ' αυτά τα κατέγραψε ο πρώην Αρχηγός της Χωροφυλακής(
1934-1941) Δρόσος Δροσόπουλος σε βιβλίο του με τον τίτλο "Σύστασις - αξία και δράσις της Ελληνικής Β. Χωροφυλακής-Ιστορία και Θρύλοι-Απομνημονεύματα" του 1961.
    Ως καλός ψαράς θα σας παρουσιάσω ένα από τα πολλά που αναφέρει στο βιβλίο του.

Τηλεγράφημα Αστυνομικού Σταθμού προς Μοιραρχία.
"
Λίθος αποκυλίσασα από όρος εφόνευσε εξ"
    Η Μοιραρχία μη μπορώντας να αντιληφθεί ότι μία πέτρα που κύλισε από βουνό βρήκε έξ άτομα συγκεντρωμένα και τα σκότωσε ,ζήτησε αμέσως πληροφορίες με σήμα.
'Τηλεγραφήσατε αμέσως και αναφέρατε ονόματα φονευθέντων εξ ανθρώπων.
    Ο σταθμάρχης απάντησε
"ούκ έστιν αριθμός,αλλά γίδα και μάλιστα γκιόσα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου