Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ανησυχία Ελλάδας – Κύπρου από την αμερικανοτουρκική επαναπροσέγγιση


Ανησυχία Ελλάδας – Κύπρου από την αμερικανοτουρκική επαναπροσέγγιση
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η ξαφνική απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία συνιστά μια ευκαιρία για την Τουρκία, εκτιμά σε ανάλυσή της η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κίνηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να έχει τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής, κάτι που ανέκαθεν επιθυμούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
    Τόσο στους κύκλους της Αθήνας, όσο και σε αυτούς της Λευκωσίας υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και ένας βαθμός ανησυχίας εξαιτίας της αναπάντεχης αμερικανοτουρκικής επαναπροσέγγισης. Η αποκάλυψη, μάλιστα, πως Τραμπ και Ερντογάν επικοινώνησαν τηλεφωνικά, σχεδιάζοντας και την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους εντείνει τον προβληματισμό αυτόν. Γεγονός πάντως παραμένει πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τη διάρκεια της επαναπροσέγγισης Άγκυρας-Ουάσιγκτον, καθώς πρόκειται για πολυπαραγοντική εξίσωση με άγνωστες μεταβλητές.
    Οι «πολεμικές ιαχές» στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, πάντως καλά κρατούν. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Haberler.com ομάδα Τούρκων χάκερς υπό την ονομασία «Κυβερνοπολεμιστές Επιδρομείς» ισχυρίζεται πως επιτέθηκε χθες Τετάρτη στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ίδια ομάδα απάντησε και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε».
    Σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πάντες ότι θύμωσαν, οι Τούρκοι «κυβερνοπειρατές» ισχυρίζονται πως έσπασαν τους κωδικούς και μπήκαν σε ελληνικούς ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, ενώ προανήγγειλαν επιθέσεις και σε ελληνικά ΜΜΕ, «αν συνεχίσει την ίδια τακτική η ελληνική κυβέρνηση». Η Αθήνα διαψεύδει τέτοια παραβίαση.
    Ακόμη και τις ημέρες των Χριστουγέννων, πάντως, η Τουρκία δεν σταμάτησε τις αμφισβητήσεις των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για την ακρίβεια δεν κόπασε η επιθετική ρητορική για τα κυριαρχικά δικαιώματα και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι επιμένουν να προκαλούν, είτε με δηλώσεις αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν, είτε δια της γνωστής πλέον «μονταζιέρας», που παρουσιάζει απειλητικά βίντεο, με εκτοξεύσεις πυραύλων, επελάσεις στρατών και κανονιοβολισμούς τουρκικών πολεμικών πλοίων.
    Με μια σειρά από παράτυπες NAVTEX, μάλιστα, οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχές για τη διενέργεια ασκήσεων με τη χρήση όπλων. Επιπλέον, την  δεύτερα ημέρα των Χριστουγέννων, συνεχίστηκαν οι παραβιάσεις του εναέριου εθνικού χώρου από τουρκικά μαχητικά στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Παρά τις εορταστικές ημέρες, έξι τουρκικά F-16 και δύο αναγνωριστικά CN-235 προχώρησαν σε συνολικά πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών και 36 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναχαίτισης, υπήρξε και μία εμπλοκή.
    Το κλίμα δεν λέει να βελτιωθεί μεταξύ των δύο χωρών, ενώ το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο. Ακόμα και το γνωστό έγκυρο γεωπολιτικό ινστιτούτο Gatestone Ιnstitute αναφέρει ότι «ξεκάθαρα πλέον η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρεί ως τουρκικά και παρανόμως καταληφθέντα από την Ελλάδα». Με τούτα και με κείνα η παρέμβαση του ναυάρχου Αποστολάκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου