Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

«Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης»: Σπουδαία εκδήλωση στη Σίνδο στις 13 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ


«Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης»: Σπουδαία εκδήλωση στη Σίνδο στις 13/10
    Εκδήλωση με τίτλο «Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, ώρα 18.00, στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, στο πλαίσιο των εορτασμών του Δήμου Δέλτα για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) και των Ελευθερίων της Χαλάστρας και της ευρύτερης περιοχής από τον οθωμανικό ζυγό, το 1912.
    Ομιλητές θα είναι οι κ. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. και Θεόδωρος Γκλαβέρης, Δικηγόρος – Ερευνητής Ιστορίας.
    «
Ο τόπος μας, τα χωριά του σημερινού Δήμου Δέλτα, συμμετείχαν ενεργά στο Μακεδονικό Αγώνα μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά μέσω του ποταμού Αξιού στο βάλτο των Γιαννιτσών, θυσιάζοντας περιουσίες και ζωές για να ελευθερωθεί η Μακεδονία. Επομένως η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα είναι για εμάς μια μεγάλη μέρα μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν, για όσους θυσιάστηκαν για το σκοπό αυτό.  Μια θυσία κι ένας αγώνας που βρήκαν την ολοκλήρωσή τους με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, στην οποία και πάλι οι κάτοικοι συνέβαλαν αποφασιστικά με την κατασκευή των γεφυρών στον πλημμυρισμένο Αξιό ποταμό για να περάσει ο ελληνικός στρατός και να εισέλθει πρώτος ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη. Εδώ στη Σίνδο, στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό όπου εγκαταστάθηκε το τελευταίο ελληνικό στρατηγείο κατά την προέλαση των ημερών πριν την 26η Οκτωβρίου, ο τότε αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος υποδέχθηκε την αναγγελία της παράδοσης άνευ όρων της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά. Είναι κρίμα αυτή η περιοχή με αυτή τη συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες να μην συνεορτάζει θεσμικά μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη την 26η Οκτωβρίου. Είναι ένα αίτημα που έχουμε υποβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών εδώ και 2 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος, προσκαλώντας παράλληλα τους κατοίκους του Δήμου και τους Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «ιστορικής αυτογνωσίας» της 13ης Οκτωβρίου.
Το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
18.00’ «Ο Μακεδονικός Αγώνας στα χωριά του Δήμου Δέλτα» | Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης
18.20’ «Η Σίνδος ως τελευταία έδρα του ελληνικού στρατηγείου και τόπος παράδοσης της Θεσσαλονίκης» | Θεόδωρος Γκλαβέρης
Θα ακολουθήσει συζήτηση
    Ο Αθανάσιος Καραθανάσης γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου του 1946 στο Bόλο. Πτυχιούχος της
Φιλοσοφικής Σχολής (1969), πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Iνστιτούτο Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (1969-1972), στη Σορβόννη (Paris IV) και στην Ecole Pratique des Hautes Etudes (1979-1981). Το 1985, έγινε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και διδάκτωρ των ίδιων σχολών το 1975 και 1987 αντιστοίχως. Από το 1969 έως το 1972 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής στο Eλληνικό Iνστιτούτο Bενετίας και από το 1974 έως το 1987 Eρευνητής του I.M.X.A. Tο 1984, εξελέγη υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992, εξελέγη Kαθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου στο γνωστικό αντικείμενο της Iστορίας του Eλληνισμού. Διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Tμήματα Eλληνικής Φιλολογίας και Iστορίας – Eθνολογίας), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Tμήματα). Tο 1999-2001, και 2011-2013 ήταν Πρόεδρος του Tμήματος Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ. Στις 5 Ιουλίου 1994, τιμήθηκε με το οφίκιο του Άρχοντος Διερμηνέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τον Νοέμβριο του 2003 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ΄ του απένειμε το παράσημο του Αποστόλου Μάρκου.
    Ο Θεόδωρος Γκλαβέρης γεννήθηκε το 1956 στη Σίνδο όπου και κατοικεί. Το 1974 αποφοίτησε από το εξατάξιο ιδιωτικό γυμνάσιο Σίνδου και το 1978 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Από το Φεβρουάριο 1981 ασκεί τη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη. Έχει ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοσιογραφία. Ρεπορτάζ και άρθρα του για το περιβάλλον, το πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ιστορία έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και άλλες τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει το βιβλίο «Ο κάμπος της Θεσσαλονίκης» (1998).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου