Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες, λένε οι επιστήμονες


Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί σε παιδιά και ενήλικες, λένε οι επιστήμονες
    Την εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών απ όλους, παιδιά και ενήλικες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την αξία των εμβολίων και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης του προς τα εμβόλια.
    Η κάλυψη του εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα διατηρείται σε υψηλά ποσοστά, χαμηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού παρατηρείται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Ρομά, ενώ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων πολιτών δεν γνωρίζει την ύπαρξη εμβολιασμού για ενήλικες και θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο για τα παιδιά.
    Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες συμφωνούν σε ποσοστό
92,8% πως οι εμβολιασμοί είναι σημαντικό να διενεργούνται στα παιδιά (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 90%), το 85,4% των Ελλήνων εκτιμούν πως τα εμβόλια είναι γενικά ασφαλή (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 79,8%), το 85,2% εκτιμούν πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο MMR (μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό 83,3%) και το 76,4% των συμμετεχόντων συμφωνούν πως είναι σημαντικό να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο (μέσος ευρωπαϊκός όρος 61,7%).
    Βρισκόμαστε ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη και στην αποδοχή των εμβολίων επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και αυτή η προσπάθεια ενημέρωσης και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα εμβόλια πρέπει να είναι συνεχής. Χρειάζεται, ανέφερε, συντονισμένες δράσεις, συνεχής ενημέρωση και όχι εφησυχασμός, φέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη επιδημία ιλαράς και στην χώρα μας, όπου «
με στοχευμένες ενέργειες σταμάτησε». Ωστόσο το θέμα δεν θα φύγει από την ατζέντα και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.
    Για το αντιεμβολιαστικό κίνημα ο κ. Μπασκόζος απαντά ότι «
δεν υφίσταται» στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι κάποιοι ανάμεσα τους και γιατροί διακινούν «αντιεπιστημονικές» απόψεις για τα εμβόλια.
    Σε ότι αφορά τη διστακτικότητα στον εμβολιασμό, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ , αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο δεν έχει μεγάλη διάσταση με αποτέλεσμα το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γεγονός που οφείλεται στους Έλληνες παιδιάτρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου