Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά την επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης


Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα τιμά την επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης
    Τιμώντας την Επέτειο της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912), το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 14.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα.
    Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαθέτει αίθουσα αφιερωμένη στους Βαλκανικούς Πολέμους και στην απελευθέρωση της πόλης μας. Ο επισκέπτης, μεταξύ άλλων, μπορεί να παρατηρήσει στις προθήκες μία στολή του Αθανάσιου Σουλιώτη - Νικολαΐδη (
έθεσε τις βάσεις της περίφημης «Οργάνωσης Θεσσαλονίκης», μυστικού δικτύου που δραστηριοποίησε και συντόνισε τους Θεσσαλονικείς) και μία στολή του Μακεδονομάχου, Ναυάρχου Ιωάννη Δεμέστιχα. Σε άλλη προθήκη μπορεί παρατηρήσει ελληνικά, τουρκικά και βουλγαρικά όπλα και ξίφη, κειμήλια του Φετχί Μπουλέντ, του οθωμανικού πλοίου που τορπιλίστηκε οχτώ μέρες πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, τα οποία ανασύρθηκαν από το βυθό του Θερμαϊκού. Επιπλέον, εκτίθενται τα κυάλια του Χασάν Ταχσίν Πασά (Διοικητής του 3ου Οθωμανικού Σώματος Στρατού που παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό) και το περίστροφο του γιού του, Κενάν Μεσσαρέ.
    Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, όπου στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της
Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
    Στον 1ο όροφο και στην αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και να μελετήσει τη σπάνια συλλογή οχημάτων και πυροβόλων του Ελληνικού Στρατού, η οποία αποτελείται από χειροποίητα μοντέλα, δωρεά του αείμνηστου ευεργέτη Αλέξανδρου Χαΐτογλου.
    Στον ίδιο χώρο, εγκαινιάστηκε στις
10 Οκτωβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αποτυπώσεις της Μνήμης…». Η έκθεση, με έργα 13 εικαστικών καλλιτεχνών, έχει ως θέμα τα δεινά και τις συνέπειες του πολέμου και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του πιο καταστροφικού (μέχρι τότε) στην παγκόσμια ιστορία.
    Στον υπόγειο χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται τέσσερα διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα που φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου σκηνογράφου Γιώργου Ανεμογιάννη.
    Οι μικροί μας φίλοι έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν τον περίφημο μακεδονικό ντουλαμά, να παίξουν επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τον Βάλτο των Γιαννιτσών, να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια μνήμης με φωτογραφίες τωνεπαγγελμάτων των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίες προέρχονται από το αρχείο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και να ζωγραφίσουν ιστορικά πρόσωπα, γεγονότα και μνημεία της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου