Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Η παράξενη αγορά των «μαγισσών» της Βολιβίας



Η παράξενη αγορά των «μαγισσών» της Βολιβίας
    Κατά μήκος ενός στενού λιθόστρωτου δρόμου σε μια παλιά συνοικία της Λα Παζ, πρωτεύουσας της Βολιβίας, ηλικιωμένες γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακά πολύχρωμα φορέματα στέκονται μπροστά από τις βιτρίνες των παραδοσιακών καταστημάτων.
    Εκεί βρίσκεται η περίφημη Mercado de las Brujas, ή αλλιώς Αγορά των Μαγισσών, στην οποία μπορεί να βρει κανείς όλα όσα θα ήταν απαραίτητα σε μια μάγισσα-  φυλαχτά, βότανα, γούρια καλής τύχης, φτερά κουκουβάγιας, αποξηραμένες χελώνες, αστερίες και φίδια. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικές τελετές που τιμούν τα πνεύματα της θρησκείας Aymara, που εντοπίζεται στη Νότια Αμερική.  Άλλα θεωρούνται ότι φέρνουν υγεία, αγάπη, ευφυΐα, ευτυχία, πλούτο και μακροζωία στις ζωές των ανθρώπων.
    O πολιτισμός των ντόπιων βασίζεται στις αρχαίες παραδόσεις. Μια από τις πιο γνωστές που ακολουθούν, ακόμα και σήμερα, οι Βολιβιανοί είναι ότι εμπιστεύονται μελλοντολόγους και γιατρούς-μάγους που ονομάζονται yatiri. Οι yatiri, λοιπόν, ξεχωρίζουν στην αγορά μέσα από το πλήθος καθώς φορούν χαρακτηριστικά μαύρα καπέλα και έχουν πάντα μαζί τους φυλαχτά. Με ξόρκια, ευχές ή και φίλτρα βοηθούν τους ντόπιους να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματά τους.
    Ένα από τα πιο περίεργα είδη που βρίσκει κανείς στην αγορά είναι τα έμβρυα λάμα που τα έχουν κάψει ή αποξηράνει. Σύμφωνα με την παραδοσιακές τελετές των ντόπιων, προσφέρουν συχνά στη θεά Pachamama ένα  έμβρυο λάμα στα θεμέλια των νέων σπιτιών, το οποίο έχουν κάψει προηγουμένως, για να εξασφαλίσουν υγεία, ευτυχία και ευημερία. Λέγεται ότι σχεδόν κάθε βολιβιανή οικογένεια τηρεί μέχρι και σήμερα αυτή την παράδοση.
    Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι πελάτες που στηρίζουν την αγορά των μαγισσών δεν είναι ντόπιοι που αναζητούν κάποια θεραπεία ή λύση των προβλημάτων τους, αλλά οι τουρίστες που αγοράζουν διάφορα περίεργα αντικείμενα ων αναμνηστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου