Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Έξω φρενών ο Ερντογάν: Λέει ότι παραποιήθηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Τραμπ



Έξω φρενών ο Ερντογάν: Λέει ότι παραποιήθηκε το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Τραμπ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Νέα κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών προέκυψε χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
    Οι Τούρκοι προχώρησαν σε διάβημα με τη δικαιολογία ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αποδίδει με ακρίβεια το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο προέδρων, δήλωσε τουρκική πηγή. Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον κ. Ερντογάν να τερματιστεί η εισβολή στην Συρία και να σταματήσει η αντιαμερικανική ρητορική, που εκπορεύεται από το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας.
   
Ο πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε ανησυχίες για τις κλιμάκωση της βίας” αναφορικά με την πολεμική επιχείρηση που διεξάγεται στο Αφρίν,” τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, σχολιάζοντας ένα σημείο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, για την αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία.
   
Η συζήτηση των δύο ηγετών για την επιχείρηση ‘Κλάδος Ελαίας’ περιορίστηκε στην ανταλλαγή απόψεων,” ανέφερε.
    Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές ο Τραμπ δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «
καταστροφική και ψευδής ρητορική που προέρχεται από την Τουρκία», αλλά εξέφρασε την ενόχληση του για επικρίσεις που απευθύνονται στη χώρα του.
    Οι πηγές υποστήριξαν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Τράμπ εξέφρασε την αμερικανική ανησυχία για την “
παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία”.
    Οι πηγές παραδέχθηκαν ότι ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών και των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
    Η τουρκική πλευρά επανέλαβε επίσης ότι οι “τρομοκράτες” του YPG / PYD, όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή Manbij και ότι ο ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) μπορεί να προστατεύσει την περιοχή από πιθανή τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους εάν χρειαστεί.
    Σύμφωνα με τις πηγές, ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης στον κ. Τραμπ ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους αντάρτες του YPG πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι οι Η.Π.Α. δεν προμηθεύουν σήμερα και δεν θα προμηθεύσουν στο μέλλον άλλα όπλα στο YPG.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
     «Ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε την Τουρκία να επιδείξει προσοχή και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων».
    Τονίζεται στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, μετέφερε τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της βίας στο Αφρίν της Συρίας, θέτει σε κίνδυνο τους κοινούς στόχους στη Συρία.
    Ο Ντόναλντ Τραμπ «
επαναβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν όλα τα μέρη στον κοινό στόχο της επίτευξης μιας διαρκούς κατανίκησης του ISIS. Και οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιστροφή περισσότερων από 100.000 Σύρων προσφύγων πίσω στη χώρα τους, λόγω της συνεχιζόμενης ήττας του ISIS και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε στενότερη διμερή συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν οι θεμιτές ανησυχίες της, που αφορούν θέματα ασφάλειας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη σταθεροποίησης μιας ενοποιημένης Συρίας, που δεν θα δημιουργεί απειλές για τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τραμπ εξέφρασε σοβαρά παράπονα στον κ. Ερντογάν για την κατακόρυφη αύξηση της αντιαμερικανικής ρητορικής στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος ασκεί μία δημόσια αντιαμερικανική πολιτική, μετά την επισημοποίηση της στενότερης συνεργασίας του με τη Ρωσία και το Ιράν.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:
    «
Ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις καταστρεπτικές και ψευδείς ρητορικές που προέρχονται από την Τουρκία για πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και επιτόπιο προσωπικό που βρίσκονται υπό κράτηση υπό την παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία»
    Επίσης, ο κ. Τραμπ και ο κ. Ερντογάν «
υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, μεταξύ των οποίων του ISIS, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), της Αλ Κάιντα, και της υποστηριζόμενης από το Ιράν τρομοκρατίας».
    Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στους Κούρδους αντάρτες του YPG, οι οποίοι παραμένουν στενοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η Τουρκία τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».
THE WHITE HOUSE
Office of the Press Secretary – January 24, 2018
    Readout of President Donald J. Trump’s Call with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey
President Donald J. Trump spoke today with President Recep Tayyip Erdogan of Turkey. 
President Trump relayed concerns that escalating violence in Afrin, Syria, risks undercutting our shared goals in Syria.  He urged Turkey to deescalate, limit its military actions, and avoid civilian casualties and increases to displaced persons and refugees.  He urged Turkey to exercise caution and to avoid any actions that might risk conflict between Turkish and American forces. He reiterated that both nations must focus all parties on the shared goal of achieving the lasting defeat of ISIS.  And both Presidents welcomed the return of more than 100,000 Syrian refugees back to their country in the wake of the ongoing defeat of ISIS and pledged to continue to cooperate to help people return home.
    President Trump invited closer bilateral cooperation to address Turkey’s legitimate security concerns. 
The leaders discussed the need to stabilize a unified Syria that poses no threats to its neighbors, including Turkey.  President Trump also expressed concern about destructive and false rhetoric coming from Turkey, and about United States citizens and local employees detained under the prolonged State of Emergency in Turkey.  The two leaders pledged to improve the strategic partnership between the United States and Turkey, particularly in fostering regional stability and combating terrorism in all its forms, including ISIS, the Kurdistan Workers’ Party (PKK), al-Qa’ida, and Iranian-sponsored terrorism.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου