Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Οι δανειστές ζητούν περικοπή μια κι έξω των συντάξεων για να κλείσει η συμφωνία.Οι δανειστές ζητούν περικοπή μια κι έξω των συντάξεων για να κλείσει η συμφωνία.
Και, ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ!
Και, θα την υπογράψουν, κλαίγοντας πάλι, με…. « οδύνη ψυχής» !
Αμφιβάλει κανένας ;;;;;
    Εκ του μακρόθεν θα συνεχιστεί πλέον η διαπραγμάτευση Αθήνας-δανειστών μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ημερομηνία που όμως δείχνει να χάνεται και η συμφωνία πηγαίνει για αργότερα. 
    Στο χθεσινό Euro Working Group επιβεβαιώθηκε από πλευράς των θεσμών πως η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον όλα τα θέματα. Κατά πληροφορίες, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη, θα ξεκαθαρίσει το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν.
    Προς το παρόν, οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν και μάλιστα είναι σημαντικές, καθώς, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, «διαφορετικά θα είχαμε κλείσει». 
    Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά το τέλος της συνάντησης στο Χίλτον παραμένουν οι εξής εκκρεμότητες:
Το ύψος του πακέτου των μέτρων. Δηλαδή, αν θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.
Η ισορροπία των αντίμετρων. Η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πριμοδοτεί την κοινωνική χροιά των μέτρων, με την άλλη πλευρά να απορρίπτει τα μέτρα της Αθήνας, επιθυμώντας να κυριαρχεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας. 
Εργασιακά. Η ελληνική πλευρά είναι αντιμέτωπη με ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ. Οπως συμπλήρωσε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή, «οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι περιορισμένες, λόγω της απόφασης παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». «Κόκκινο πανί» θεωρείται για το Ταμείο και το σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών. 
    Αναφορικά με τις συντάξεις, η διαφωνία εστιάζεται στον χρόνο των περικοπών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν εφάπαξ σε μία χρονιά. Δηλαδή το 2019 ή το 2020, αποκρούοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή μεταβατικής περιόδου σε βάθος 5 ετών από το 2020 έως το 2025. Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζονται δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μεταβατική περίοδο. 
Το επικρατέστερο σενάριο για τις συντάξεις
    Οσον αφορά στο επικρατέστερο σενάριο για τις συντάξεις, πάντως, προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση θα φθάσει στις συντάξεις αυτές στο 10% και σε αυτές άνω των 1.200 ευρώ θα αγγίξει το 30%. 
Εμπλοκή και με τα ενεργειακά
    Να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν και τα ενεργειακά, καθώς εκδηλώθηκε τεχνική εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, λόγω παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που αλλάζει τα δεδομένα.
Συμφωνία μόνο στο εύκολα
    Στα μόνα που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία είναι διάφορα περιφερειακά τεχνικά θέματα, όπως οι διαδικασίες του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη βάση εκκίνησης για ένταξη στη ρύθμιση να ξεκινά από τα 20.000 ευρώ οφειλή, ενώ όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι είναι ασήμαντο και έχει καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί.
Θεσμοί: Στόχος μια συμφωνία staff level agreement στις 20/3
    «Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις με την Ελλάδα για «ισορροπημένα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος» κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση των θεσμών. 
    Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)».
«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Σημαντικές διαφορές με την Ελλάδα σε κρίσιμα ζητήματα
    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
    Ειδικότερα, ο κ. Ράις δήλωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιους σημαντικούς τομείς και πρόσθεσε πως το Ταμείο καλωσορίζει αυτήν την πρόοδο. Επεσήμανε, ωστόσο, πως παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές σε άλλους κρίσιμους τομείς της διαπραγμάτευσης. 
    Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποια είναι τα σημεία που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και πού ακριβώς εντοπίζονται οι διαφορές, λέγοντας πως το Ταμείο δεν σχολιάζει διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
    Παράλληλα, ανέφερε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, αλλά ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολλή δουλειά, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στο SLA ή στη συνολική συμφωνία.
    Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει ξεκάθαρο στις θέσεις του. «Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και δεν μιλάμε για κούρεμα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου