Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ξεκίνησαν «παιχνίδια» με τα σύνορα στα Βαλκάνια: Μεγάλη κρίση στα Σκόπια. Κροατία και Αλβανία ζητάνε τη βοήθεια του ΝΑΤΟΞεκίνησαν «παιχνίδια» με τα σύνορα στα Βαλκάνια: Μεγάλη κρίση στα Σκόπια. Κροατία και Αλβανία ζητάνε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ
    Με αφορμή την αναζωπύρωση των εντάσεων στις βαλκανικές χώρες γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για προσπάθεια αλλαγής των συνόρων από τους Γερμανούς. Στα Σκόπια έρχονται καταλυτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν την ίδια την ύπαρξη του τεχνητού κρατιδίου.
    Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να δώσει την διερευνητική εντολή στον ηγέτη του δεύτερου σε εκλογικό ποσοστό κόμματος, της κεντροαριστερής SDSM του Ζόραν Ζάεφ και πλέον η πολιτική κρίση στη βαλκανική χώρα εισέρχεται σε νέα φάση.
    Αν και ο κ. Ζάεφ του παρουσίασε τις υπογραφές 67 εκ των 120 βουλευτών, από τις 61 που του είχε ζητήσει ο επικεφαλής του κράτους, ο κ. Ιβανόφ επικαλέσθηκε απειλή εναντίον της χώρας, λόγω της συνεργασίας της SDSMΣοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας») με τα αλβανικά μειονοτικά κόμματα και αρνήθηκε την εντολή.
    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των Σκοπίων ισχυρίσθηκε ότι δεν δίνει την διερευνητική στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ διότι, όπως είπε, η συμφωνία μεταξύ SDSM και αλβανικών κομμάτων εμπεριέχει στοιχεία της ατζέντας τους, η οποία έχει γίνει γνωστή ως «πλατφόρμα των Τιράνων» και, εάν αυτή υλοποιηθεί, απειλείται το σύνταγμα της χώρας.
    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, δεν επιθυμεί να παραδώσει την ΠΓΔΜ σε «ξένα κέντρα», υπογραμμίζοντας ότι η πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων αποφασίστηκε εκτός ΠΓΔΜ.
    Κατόπιν αυτού, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες…
    Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται πως ξύπνησαν τα παλιά πάθη και οι αντιθέσεις. Σε τέτοιο βαθμό που δυο βαλκανικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, απευθύνθηκαν στον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλντενμπεργκ. Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Μιμί Κοντέλη και ο Κροάτης συνάδελφός της Νταμίρ Κρίτσεβιτς, έχουν εκτιμήσει ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Σερβία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Οι δυο πολιτικό αναφέρονται εμμέσως πλην σαφώς στο σερβικό τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Βελιγράδι – βόρειο Κοσσυφοπέδιο και φέρει την επιγραφή «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία».
    Το εκρηκτικό θέμα του εθνικισμού δεν είχε ποτέ πραγματικά απαλειφθεί, αλλά είχε καταλαγιάσει λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Νέναντ Ζάκοσεκ από το Ζάγκρεμπ και επιστημονικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ. Και συμπληρώνει πως οι διαφορές στάθηκε δυνατόν για χρόνια να μην αναδεικνύονται διότι υπήρχε η προοπτική ένταξης των χωρών αυτών στην ΕΕ. «Τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποκτούν μια αρνητική δυναμική. Η απογοήτευση του κόσμου από την ΕΕ γίνεται όλο και μεγαλύτερη» λέει ο Νέναντ Ζάκοσεκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου